1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Непопуларни трикови што ви помогнале да ослабете

Дискусија во 'Диети' започната од ecotte12, 27 мај 2026 во 22:09.

1. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    10.581
    Сето тоа е во ред, но таа вика дека внесува 400 калории по оброк што е сосема доволно за еден оброк и си активен, нели?
    Лично, 6 пати тренирам ако е затоа со тежини, не осеќам глад. А бананата се јади наутро или пред/после физичка активност за да стимулира брза енергија.

Патем, енергија од шеќери во 21 часот на телото не му е потребна, може само да те остави буден :)

2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.768
    Допаѓања:
    26.784
    Ти го препрочитав подобро коментарот и од ова пишаново, ако имаш 3 оброци и 2 ужинки, значи целиш кон 1600. Голема е шансата да внесуваш малце поготово ако подолго време ја имаш таа актовност.
    Патем, 5 до 8 кг најтешко е да симнеш особено ако и немаш толку килограми. Едно е да имаш 90, друго е да имаш 65.

Трик 11: интерминентен пост, ако можеш почни со прв оброк во 10 ипол наутро и последниот заврши го во 6 ипол. Нема да ти требаат ни ужинки, 3 оброци по 500-600 калории.

На GoodGirl45 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.635
    Допаѓања:
    13.257
    @quattro But, тоа што ти не осеќаш глад со 6 тренинзи неделно не значи дека истото важи за сите (tumbleweed)

Гладот доста варира од човек до човек, а и не знаеме конкретни детали за членката (висината, тежината, вкупниот внес, протеините).

Ако јаде 3 оброци по 400 калории и една ужинка од 200, тоа се околу 1400 калории дневно, што за некој што тренира 5 пати неделно и прави 12.000 чекори може да биде прилично малку :pizza:

А нејзиното повеќе личи на тоа, отколку на недостаток на дисциплина :*:

4. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    10.581
    Секако дека гладот е индивидуален, ама и пресметката со "можеби" јаде 1400 калории е исто така претпоставка. Без конкретно објаснување да каже самата, подеднакво е можно да јаде премалку, но исто така и да е навикната на поголем внес и затоа да чувствува глад, бидејќи чувството на глад не е секогаш доказ дека некој јаде премалку. Може да зависи и од распределбата на оброците, внесот на протеини и влакна кои го одложуваат гладот, па дури и од навиките.

Само шо чувството на глад само по себе не е доволен доказ дека внесува премалку калории, оти има луѓе кои јадат многу па пак се гладни нон стоп :?:

5. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.635
    Допаѓања:
    13.257
    @quattro Да оставиме членката сама да си каже подетално, за клучните детали што фалат :D

Секако нема поента поинаку да дискутираме, важно е врз основа на нејзиното лично на крај да се даде совет :*:

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  6. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.457
    Допаѓања:
    34.291
    Пиење вода во текот на целиот ден. Го супресира чувството на глад а и секако е корисно да се хидрираме :)

7. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    5.489
    @ecotte12
    Претерано кардио имаш, се чувствуваш после тоа преморено што доведува да се чувствуваш гладно, плус телото се става така во режим на преживување му се успорува метаболизмот.
    Спомна дека масло јадеш една лажица има 150 калории не знам дали ги броиш..

Како и да е, еве ти неколку совети од мене:

- Зголеми внес на протеини јади повеќе јајца, пилешко, риба..
    - поради тоа што се осеќаш гладна зголеми внес и на зеленчук со малку калории ќе те најде а нема да внесеш многу (зелка, салата, краставици, тиквички)
    - намали кардио 2 пати неделно трчај или вози точок, 3 пати тежински тренинг или тренинг со сопствена тежина. Ќе зголемиш така мускулна маса што после си трошат мускулите додатни калории нема да губиш тежина од мускули, само сало, може вагата по споро ќе се менува ама тоа е поради додадена мускулна маса, важно е во огледало како изгледаш и мери и обем многу подобро е отколку вага..
    - Оние 12000 чекори на ден задржи ги..
    - Исто не спомна колку вода внесуваш, труди се доволно вода да внесуваш.. И сонот ти е важен 7-8 часа гледај да спиеш на ден..
    Исто ако си под стрес може и тоа да има влијание..

Пробај вака 2-3 недели..

Исто добро би било да испиташ и хормони.

8. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.340
    Допаѓања:
    40.095
    Имаш ли проверувано хормони? испитај се за инсулинска резистенција. Постојан глад не е од психа, туку од ИР.

9. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    175
    Дечки, проблемот ми е што ми е тешко одржливо да сум на 1500 калории, па прашував како да издржам хаха.. Издржливо ми е само ако јадам точно на 4-5 саата, а некогаш тоа не е изводливо, и максимум 2-3 недели можам да терам така - после оди binge на буквално било што пред мене (затоа спомнав дека можам и со банана и бадеми да се прејадам, инаку не чувам грицки дома) Тие 5-8 кг вишок, така се настанати, не се од нигде никаде:(. Хормони(тироидни) ми испитуваат редовно на систематски и секогаш биле ок, а за инсулинска резистенција како се испитува? Генералната крвна слика, со утрински шеќер , маснотии итн ми е океј, немам некаков проблем.
    Инаку да, се работи за 64 кг, не за 90.
    Со калориски дефицит слабеам, со 1600 калории -1кг за недела до 10 дена, ама едноставно повеќе од 3 недели не успевам да издржам.. и калориите се добро пресметани, свесна сум колку е калорично маслото, користам само неколку грама (имам купено спреј).
    Инаку пијам доста вода (над 2л сигурно) и спијам 7-8 саати. Севкупно имам здрав животен стил.
    Фала ви за советите :D

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    45.928
    Воглавно, сакаш да се храниш како дете а си возрасна жена. Ама пошто тоа логично не е изводливо, се прејадуваш. Оброкот наутро и на ручек нека ти биде покалоричен, инаку секако дека до крај на ден ќе бидеш исцрпена и ќе јадеш се што ќе се најде пред тебе. Исклучи инстаграм и престани да имаш очекувања дека треба да тежиш 50 кг. Извини ама освен ако не си висока 145 цм, не разбирам зошто би симнувала 8 кг на тежина од 64 кг, при што сигурно имаш и мускулна маса ако вежбаш 5 пати неделно. Мислам, фокусирај се на тоа како изгледаш и се чувствуваш, не на целокупната бројка на вагата во која влегува цел телесен состав.

Последна измена: 1 јуни 2026 во 11:03
    На Mr.Limonko, Munchmallow20 и theowndemon им се допаѓа ова.
  11. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    20.082
    Токму тоа и што си го мислев.

Сакате по секоја цена да сте СЛАБИ, и тоа нездраво слаби.
    64 имала wow која дебелина |(

Шо да кажеме бе ние со 80, над и више а? Дека сме одвратни крмачи, и да се потресуваме ко вас? Страшно.

Извини али и телото е паметно и знае да те јебе, то ест ти се инаети пошо знае дека пребираш ;)

Сори на дрскоста, преку курац ми е од патетики.

На JustBeautiful и TwistedSister им се допаѓа ова.
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.768
    Допаѓања:
    26.784
    Мое мислење е дека не ти е до бројката на вагата, туку веројатно сакаш да намалиш масни наслаги, да зацврстиш тело? Поправи ме ако грешам.
    И тоа е сосема океј, да сакаш телото да ти изгледа на одреден начин, секако во реалистична и здрава замисла.

Прво, сметам дека можеш да целиш накај 1800/2000 дневно, бидејќи ако стварно ја имаш таа физичка активност, 1600 се премалку. Всушност, можно е да си во мн поголем дефицит од што мислиш, не би ме изненадило ни тоа. Гледај на подолгорочен план, значи свесна си дека не можеш на овој начин повеќе од неколку недели, за да не се откажеш и да не дојде до епизода на прејадување, мора да смениш нешто, јас би додала повеќе протеин и зеленчук.
    Второ, 2 до 3 недели е претерано малку време за било што. Дај барем 2-3 месеци со конзистентна физичка активност и повнимателна исхрана и верувам дека ќе имаш резултати, телото ќе добие форма.

На Mr.Limonko и ecotte12 им се допаѓа ова.
  13. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    175
    Околу мускулите имам сало,а и ми се таложи све во стомак така што ми тежи и на око и во буквална смисла. На сечие тело 64 кг различно изгледаат така што без осуди ќе ве молам. Не се работи за ништо критично, ама што е во "моја моќ" се трудам да го направам.
    Секој со своето, некој може и на 80 кг да се осеќа супер :inlove:

14. TwistedSister

TwistedSister Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    571
    А колку си висока?

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.519
    Допаѓања:
    45.928
    Колку си висока?
    Па може и со 80кг да си супер ако си 185цм. Не е сѐ во бројката, тоа пробувам да ти објаснам.

Скрати ги оброците, не ти требаат две ужинки, имај пообилни главни оброци и вежбај повеќе на сила наместо кардио.

16. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    20.082
    Колку и да не изгледаме исто на градба, сепак 64 освен како што кажа членката ако не е 150см висока, не се воопшто многу!

Сеа ќе каже може 175 е :drunk:

Абе не се чуди сакаат инста фитнес модели да бидат :inlove: или другата крајност манекенки :inlove:
    Висока 175, тежина 55 :inlove:

Имам братучетка која за 50 мислеше е многу па сеа види ти :worried:

Се е до главата :)

17. TwistedSister

TwistedSister Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    571
    Не е исклучено и телесна дисморфија да има според опсесивново однесување.
    Тоа многу потешко е да се среди отколку реално да се симнат кг. пошто е психолошки проблем. Она гледа нешто што никој друг не го забележува.

18. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    20.082
    Реално.

Ја поише би се исплашила да се тресам на секој еден грам, и секое делче од телото да си го анализирам и споредувам.

Така никад нема да сум задоволна.

И здравје се сјебува, ама кој да разбере.

На TwistedSister му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    5.489
    Не гледај толку килограми, повеќе формата..
    Убаво е што сакаш да изгледаш така како што сакаш и немој да се откажеш..

@MissChievous ти даде добра совет и гледај повеќе од зеленчку внеси за да те засити и со малку калории..

Испитај си и инсулинска резистенција, не е исто со крвна слика, ама не сум испитувал и не знам како оди...

И не прави кардио секој ден, почни и со тежински тренинг.

Ми делува како или се прејдуваш па внесуваш многу калории или имаш проблем со кортизолот или инсулинска резистенција..
    Смени начинот на исхрана и тренинзите ако е до кортизолот или калориите ќе почнеш да напредуваш. И не се оптеретувај толку со бројки и стресот ти го покачува кортизолот.

20. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    20.082
    Ако знаете вие шо е ИР, и кои се симптоми :rofl:

Терапија пијам 6 години :)

Прегладнета е бре, јаде ко за детенце некое , а троши :drunk: