1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неправда на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од teardrop, 8 декември 2009.

1. teardrop

teardrop Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site! Nova sum na forumov, i potrebno mi e navistina necie mislenje posebno na nekoj sto imal iskustvo so vakvi nesta. Pred nekoj den mi se sluci edna neprijatnost, i pogresiv na rabota vo kasiranjeto :? Ne bese nisto nereslivo, i tragicno za moja sreka! Mi bese malce neprijatno, no mislev do utresniot den se ke se vrati na svoe mesto.No, se izlazav! Koga stignav na rabota, shefot samo ladno mi se obrati deka poveke ne sum zadolzena za kasiranjeto :o :( Toa bese navistina golem udar za mene licno,ne deka mene mi e gajle dali ke bidam odgovorna ili ne, no zosto samo mi e krivo zosto na takov nacin da mi go napravi toa, pritoa znaci zaboravajki na site ubavi raboti a samo poradi edna greska???!!! :twisted: Ne mozev da izdrzam,mnogu placev mnoguuuu....on edvaj i mi zboruvase no na krajot sepak jas mu prozborev,razgovarav so nego,i on mi rece voopsto da ne se grizam,sekomu toa moze da se sluci i slicni takvi nesta,deka ne mi e lut,se mislam bese najnormalno a sepak mene taa negova odluka mnogu me pogodi. :( Sakam da zaboravam na taa losa postapka no ne mozam! Smetam deka toa od negova strana e nefer i neubavo :? Mozebi sum a mozebi ne sum vo pravo?

Inaku samo poradi ovaa slucka se logirav na forumov, mnogu me interesira kako razmisluvate Vie? ;)

2. madzarovska

madzarovska Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    23
    Здраво. И јас сум имала слично искуство. Работев во приватна фирма каде што се добро ми одеше. Еден ден заборавив да проверам едни суми, кои беа во ред но немав како да го потврдам тоа. Шефот изгледаше многу разочаран од мене. За кратко ме повлече од проектот на кој работевме.
    Помина една недела додека да се решам да го направам тоа што ти го направи т.е. да се соочам со него. И јас ги добив истите утешување - се е ок, бла бла, но пак чувствував ладен однос.
    Продолжив да работам таму и покрај таа случка и по еден месец (откако уште многу пати се докажав) шефот ми призна дека бил толку строг само за да не се опуштам премногу и да си мислам дека некои работи можат да поминат туку така.

Затоа сега ти советувам да не си го земаш тоа толку при срце. Ќе се случуваат уште многу грешки и шефовите се тука за да стават ред и малку страв. Затоа што ако го изгубиме стравот и напнатоста на работа, тогаш преголемата опуштеност ќе ни донесе само нови грешки.

Само напред со крената глава, ако тоа е работното место за тебе - се ќе се среди и твојот труд еден ден реално ќе биде оценет.
    Поздрав, се надевам дека не ве удавив со мојот коментар.

На little women му/ѝ се допаѓа ова.
  3. teardrop

teardrop Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    lele ma kakvo udavuvanje !! :) Premnogu,premnogu najmnoogu mi znacat ovie zborovi!!! Tokmu i jas istoto go custvuvam-zaladuvanje a sepak kako se da e vo red. Navistina imas pravo vo seto ova sto go kaza. Ostanuva da vidam sto ke se slucuva ponatamu, pa da vidime... :?

Sepak mnoooogu FALA na ovie prekrasni zborovi.

Pozdrav.

4. Klara007

Klara007 Нов член

Се зачлени на:
    28 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    27
    Јас краток одговор би дала на оваа тема. Се сеќавам кога се вработив, потпишав правилник на работа(не јас само туку и сите во фирмата го имаат тоа направено). И доста строг правилник ми се виде и гледав да се држам до него.Но, постепено приметувам дека шефицата и директорот повеќето точки од правилникот не ги почитуваат. Шефицата не е во фирма за нас да не надгледува , туку и таа работи паралелно со нас да бидам објективна и сто пати ни потенцираше дека треба пријателски со неа да се однесуваме, да не се устручаваме пред неа, тимски да работиме итн. Но, зошто тогаш и таа не се придржува кон правилникот за работа, кој сите вработени сме го потпишале? :^) :| :?:

5. eleni23

eleni23 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 февруари 2010
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    21
    ooo srce jas sum vo istata tvoja polozba moze duri i polosa
    rabotam kako blagajnicka, ama sum devojka za se, se sto treba da se preveduva, da se baraat dokumenti, postapki i sl, da se javuvam na klienti koi dolzat se raboptam nikogas ne odbivam rabota duri i ako ne e vo moj domen na profesija inaku sum ekomnomist, pred nekoj den preveduvav strucen materiral za avtomobilski delovi sto na makedoski ne gi znam sto znacat a ne na angliski no fala mu na gospod za google :)
    da ne dolzam sefot moj koga ne znae nesto mi ja dava mene trabotata zosto znae deka jas ke mu ja zavrsam i otkako ke ja zavrsam ne mi rekol ni edno bravo, a pri najmala greska mi se dere, ako baram da me pusti za na fakultet da polagam ( na postiplomski sum) mi prevrtuva so oci i toa ne e toa sto najmnogu mi smeta
    najmnogu mi smeta sto koga ima nekoj licen problem sto voopsto ne e povrzan so rabotata ke me vikne i samo bara nekoja zakacka da se kara so mene kolku da mi se navika da mu pomine nervozata.
    taka da gledas sekakvi luge ima i ne znaes na kogo ke naletas, ne se zamaraj i reci si deka se e karma sto pravis ke ti se vrati ti gledaj za tebe da si ok a on ako saka da se odnesuva taka a i vprocem posle nel ti rekol da ne se grizis znaci mu bilo zal sto vo afektna soastojba ti se razvikal, ovoj mojov i posle koga ke mu pomine lutinata ne vika izvini ili bravo :D
    koj raboti toj i gresi i uzivaj si, tesko e da si zena vo maski svet, ama toa pokazuva kolku sme silni nie zenite.pozz :*

6. GeorGinnA

GeorGinnA Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    2.007
    Со самата приватизација јасно е дека работите се многу постегнати и секој газда од работникот го очекува максимумот,мислам да бидеме реални.Нема потреба да плачеш и да се нервираш сите правиме грешки,факт е дека никој не е совршен,остави да покаже времето дека навистина си вреден работник кој си ги извршува своите обврски на време,верувај ми дека тоа ќе биде забележано од страна на одговорните.

Битно е да има здрава средина за работа,значи да не се изживува никој со тебе ниту пак да те користи,и да се работи работата за која си платена и тоа чесно и одговорно.

Довербата не се стекнува лесно да не се залажуваме,затоа не дозволувај една таква одлука да те скрши туку напротив нека ти даде стимул се она што ќе го правиш следно да биде подобро!

7. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    650
    Јас кога почнав да работам, премногу ставав при срце се што ќе кажеше газдата, како што викаш ти па и плачев будала! После сфатив дека он всушност си лечи комплекси, а да не сум јас дуќанот ќе му пропадне. Затоа ич да не се замараш, гледај си ја работата, што е твое ќе си дојде :)

На blond му/ѝ се допаѓа ова.
  8. milk.honney

milk.honney Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2010
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    22
    Тое е чудо колку не трпам неправди на работа. Секогаш гледам да показам дека сум приметила и дека не се во ред некои работи. Како за еден така за сите.

9. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    607
    Девојки ми треба совет од вас како да постапам во мојава ситуација. Веќе подолг период на работа излегува голем вишок над 500ден , значи да повторам вишок. И јас сето тоа уредно и го пријавував на газдарицата ем да се знае колку е вишок ем и да ми биде мене душата чиста да не излезе утре јас си ги присвојувам. И денеска дотичната ми вика дека нејзе ја мачело и и се вртело низ глава дали јас сум и ја пријавувала вистинската сума (у смисол може нешто сум си земала за себе). Па добро бе мајка му стара ја ако сакав да те крадам немало ич да ти пријавувам вишок, боже сачувак... Значи толку се изреволтирав од таа нејзина изјава што размислувам да дадам отказ.. Која е целта да работиш со некој кој нема уопште доверба во тебе? Девојки совет. било каков, молам!

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    63.354
    Па како може вишок да излегува? Колку вработени сте? А за недовербава ич да не му ја мислиш, газда никогаш нема да има доверба во тебе, па макар и со години да работиш кај него. Не можеш некако да откриеш од каде е тој вишок?

11. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    607
    Само јас и таа сме двете по една смена држиме. Понекогаш наоѓам нешто што сум заборавила да куцнам јас или таа, ама некогаш се што е продадено е куцнато и пак има вишок, се случува и 1000ден да стигне. А таа со нејзината теза од кај јас да знам дека се толку а не повеке стварно од такт ме извади.

12. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    21.360
    Допаѓања:
    63.354
    Искрено, нема што многу тука да направиш. Нема зашто да дадеш отказ... Освен ако немаш некоја подобра алтернатива. А они сите се исти, со недоверба и ако нешто не чини, нормално вработениот е крив. Јас не би се потресувала многу за тоа на твое место.

13. peperutkaa

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    607
    Како да не се потресувам кога она буквално уште да ми рече ја мислам ти дека ме крадиш.. Па не ми се работи во таква околина некој да те гледа со недоверба, ќе си мислам дека цело време ке ме прате а такви стресови не ми требаат ама ич.

14. nena-26

nena-26 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    12
    Од мојава неправда ако иам поголема здравје. Целиот проект сама го направив. потрошив месеци и месеци , за ТАА гуската што појма нема од ова да ја пратат на стручно усовршување во странство за истиот проект. И сега како јас да продолжам да работам таму и со неа заедно. Дали ова е мотивирање на младите кадри?

15. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.121
    Вакви работи за жал многу често се случуваат кај нас. Во скоро ниедна фирма не се стимулираат младите кадри за што повеќе да се трудат и буквално со задоволство да работат. За жал не може ништо да се смени, ниту ти можеш нешто да смениш. Но ти и тие таму многу добро знаете чиј е тој проект, кој е заслужен за успехот на тој проект, а да знаеш тркалото се врти, и коцките ќе се наместат како што треба. Само имај трпение и надградувај се себе си' со проекти и работни задачи. А, таа твоја колешка да видиме колку ќе ја покаже фирмата во право светло кога ни со прст не го допрела тој проект.

16. PParaskeva

PParaskeva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    256
    Неправда на работното место :D 1000 работи ке направиш, подобро и посовршено отколку што требе, еднашка ке заебеш : тој ЕДЕН ПАТ СЕ ПАМТИ ДРУГОТО ТИ БИЛО ОБВРСКА.
    Ја си бев будала, си работев и премногу дури и туѓите обврски ги завршував.
    А колешката се шо знаеше е да каже НЕ ЗНАМ НЕ МОЖАМ, и шефот нормално сите неизини обврски на мене.
    Пак јас нечинев таја чинеше, се додека не ми пукна филмот и реков : Ако незнае нека си оди дома, мене покачимија платата 50% и така ја работам нејзината работа.
    Послем и јас велев незнам и неможам, и си поминував време на интернет играјки игри, и пишувајки по сајтови.
    Шефот изнервиран ми вика................... Ти почна да забушаваш, ладно и смирено му одговорив : НЕ ЗАБУШАВАМ само си ја работам својата работа, нејзината немам намера да ја работам.
    А тој: Мене не ме интересира сакам да се заврши работата! А кој ке ја заврши не миебитно.
    Ни едно ни две му се свртев, го отерав кајшто не требе и му реков дека ако сака да се заврши работата.
    гуската шо седи карши мене да ја натера да работи, не само мене да ме притиска.
    Ми се закани со отказ, арно ама другиот ден кога дојдов ја видов таа шо се незнае и неможе како се препотува и демек неможе на време да стигне, јас без да ми чуе дојде 4 сатот си станав и на идење кај шефот му влегов и си прашав : Отказен рок ќе има или ке нема ?
    Ме погледна само и нишо не рече.
    От тогаш до сега, таја што НЕЗНАЕШЕ СЕ НАУЧИ.
    и најбитно од све јас сега си одам дома без стресови и нервози :D
    Девојки работа има , не дозволувајте да ве газат !

На mcokolada, CameliaMiller и okcenzi им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    14.003
    Допаѓања:
    92.065
    Душичке од искуство ти зборам, на работа исклучи чувства, само работи си. Не земај се при срце. Тоа што шефот така се обратил и ќе се обрати пак е зашто и над него има некој кој ќе го ренда па мора он на некој да се развика или да го опомени. Не е ништо страшно. И јас после 5 години од добрата станав ладната и лошата ама верувај подобро ми е така. Сепак на работа не идеме да развиваме сестрински односи туку да печалиме плата. Си имам две три колешки со кои си имам убав однос ама све друго само службено.

18. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    870
    Ееееххххххх нема правда никаде, па ни на работните места за жал :( :( :(

19. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.572
    Допаѓања:
    95.260
    Осетено на сопствена кожа.. Неправдата секаде постои, особено во државните институции, а се поминува.. Не треба за се да се нервира човек, кога ќе ми текне колку сум се нервирала ми доаѓа :headbang: ,и најмогу ми е криво што на многу луѓе им останав должна да им го плеснам во лице :doh:

На CameliaMiller и sonce777 им се допаѓа ова.
  20. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    672

да така е, а може шефот едвај чекал таква ситница за да ја смени и на нејзино да стави некој свој, колку така случаи има главниот на каса и шефот се ујдисуваат за да заработат повеќе, а тој видел дека нашата форумџика не е тој калибар па ја тргнал. Вакви ситуации имало и ќе има и секогаш се со матна позадина, а се камуфлира вака со нешто.

Инаку до teardrop, ако те сменил работи досега како што си работела, твоите квлаитети поврторно ќе те догураат повисоко, сепак животот се состои од падови и успеси, само ти биди си чесна и совесна како до сега, тоа навистина се исплати.