Неправда на работното место

Дискусија во 'На работното место' започната од teardrop, 8 декември 2009.

1. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    Znaci vaka : Rabotev 6 godini celo rabotno vreme i prekuvremeno vo sabota i vo nedela(postojat dokazi od sorabotnici,kolegi,drzavni organi i potpisani dokumenti deka sum rabotela prekuvremeno) .Nekoi denovi i po 10 casa a osigurana bev na 4 casa.Posledniot mesec pred zaminuvanje me osigura na 7 casa.
    Otkaz najaviv sama i dadov otkazen rok od 15 mart do 1 april,da bidam fer i so dobro da zaminam,vo megjuvreme se sluci greska na rabota i mi zadrza skoro cela plata,od stres i opadnat imunitet me fati grip so visoki temperaturi-prv pat izvadiv boleduvanjevo celo rabotenje i toa od 25 mart do 31 mart,no 25 i 26 mart odev na rabota bidejki nemav zamena, bolna so temperatura.Otkaz na pismeno ne potpisav ni izjava deka dobrovolno napustam rabota,trebase dostoinstveno da zaminam a se desava pekol.Mi se javi na mobilen i mi rece deka knigovoditelkata imala teskotii so prijavuvanje na boleduvanjeto i da ne go podnesval i taka ke sum zaminvala na 1 vi april.Se soglasiv a podocna vo trudot pri prijavuvanje za materijalen nadomestok vidov deka me odjavil na 24 mart po osnov istek na opredelen raboten odnos a od 25 mart se vodam za materijalen nadomestok zaklucno so 25 juni. Seto ova ke go progoltav bez problem koga mi se desi vistinski psihicki teror od nego koga mu kazav deka od 3 ti maj sum vrabotena i osigurana vo firma so identicna dejnost.Vednas mi se zakani deka ke podnesi pismena opomena a potoa tuzba vrz osnova na dogovor sto sme go potpisale pred 5 godini,ne zaveren na notar i ne ni dade kopija.Togas samo rece deka se stiti od prezemanje klienti koga ke zaminime od kaj nego a sega dodava deka stoela konkurentska klauzula so koja ni se zabranuva rabota vo ista ili slicna dejnost vo rok od 3 do 5 god.Toj dogovor kolku se sekavam togas imase 2 str.sega tvrdi deka se 6 str.Toj ne obucil i nemal namera obuceni i so licenca da ne dava na drugi firmi.Od togas nemame nikakov drug dogovor potpisano.Mu ponudiv zavereno na notar da potpisam deka nema da mu prezemam ni firmi ni klienti ne saka.Novata firma kade sto rabotam ne mi bara firmi da donesam i mi ponudi odlicni i pred se covecki uslovi za rabota. Bivsiot gazda e bukvalno robovladetel.Vo tezok period sum i teska finansiska kriza i ova ke me unisti.Ja molam @kukla21 ,@JuLleE i site drugi koi se razbiraat vo raboto- pravni odnosi da mi objasnat kolku gazdata e vo pravo i dali ke moram da davam otkaz na novata rabota sto bi znacelo ravno na samoubistvo vo ovoj pekolen period od mojot zivot.Inace ex soprugot mu se zakani na gazdata deka ke go prijavel za neplateni pridonesi,za ne isplateno K 15,za toa sto i odmor ne mi dade,toj odgovoril samouvereno TUZETE ZA SE SUM POKRIEN.

2. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    а имаш нешто потпишано договор на нотар , или општо нешто потпишано??

3. evangelina.ina

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    Samo toj pekolen dogovor i ne e zaveren na notar i toa pred 5 godini.Laicki gledano jas i ne dadov otkaz osven usen a toj me odjavi skoro 6 dena pred dogovorenoto .Pismen otkaz ne podnesov.

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Како те одјавил, т.е. која била причината за отказ?
    Обавезно консултирај адвокат, секој денар даден за консултацијата злато ќе ти вреди, и за работата и за здравјето!

На evangelina.ina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Договорот за вработување не мора да биде заверен на нотар. Незнам некока фирма да прави заверки на нотар. Битно е да има архивски печат кога е склучен. Викаш договорот бил 2 страни, имаш краток потпис на секоја страна за да бидеш сигурна дека не додавал нешто?! Можеш да го спориш договорот, можеш да се жалиш за работните часови.
    Јас сепак мислам дека само се закнува. И него не му е во прилог да оди на суд, затоа што игра на карта дека ќе биде појак од тебе и вака сама ќе се откажеш од другата фирма.
    А инаку не држи вода ни муабетот за боледувањето, зато што сметковлдителката никаде не го пријавува се дур е кратко (до 30 дена).
    Он мора да има решение, спогодба, нештп за прекинувањето на работниот однос. Тебе баш на 24ти ти истекуваше договорот?

Го изумив најбитното, ЗРО член 37 дефинира кога се активира конкурентска клаузула. Прочитај го член 37 и уживај во викендот!

https://www.google.com/url?sa=t&sou...m0Aqi2o9ZzKDRpbmQ&sig2=5aKy61lxcZR5X43IGDAhZQ

Последна измена: 8 мај 2016
    На referentka, Strumka22, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  6. evangelina.ina

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    ^ Dogovorot bese pred 5 god.ne se sekavam ni dali ima arhivski pecat,znam samo deka se potpisav na vtorata str.Vo pismenata opomena bi trebalo da mi go dostavi da go procitam,bese dve strani sega se zakanuva deka se 6 str.i pravno mnogu izdrzani.
    Neznam ni na kolku vreme imavme dogovor za rabota,toa nitu go prasavme nitu nekogas go diskutiral gazdata i so ovoj dogovor ni rece samo deka i bil potreben na knigovoditelkata.Nikogas poveke ne sme potpisale nov i neznam dali bas na 24 ti mi istekol dogovorot.
    Resenie,spogodba za prekin nisto takvo nemam potpisano licno jas,ednostavno se razbolev,izvadov boleduvanje i ostanav doma.
    @kukla21 toj e mnogu moken i so teski vrski ,se zakanuva no se plasam i deka ostvaruva.

На JuLleE и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Џабе врските. Без грижа!

На Јаневски и evangelina.ina им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.073
    Допаѓања:
    257.186
    Договорот ти е најверојатно на неопределено. Прашај во АВРМ на кој основ си одјавена. Колку и да е моќен сепак не си во многу лоша ситуација. Работев за газда и прикривавме и саати и триста чуда. Лошото е што незнаеш што си потпишала. Обично се потпишувате на едно место и договор за работа не се заверува на нотар.
    Вака, појди си кај адвокат, работава сама не ја средуваш. Инаку газдите одат на карта заплашување. Ви го плаќаа боледувањето? Ако не би плаќаат тешко дека сметководствено е пријавено. Инаку се пријавува и помалку одмесец бидејќи мораш да оправдаш каде бил работникот, отсутен а зимал плата. Ова зборам како треба да биде.

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мислам кажа дека во аврм е одјавена како да и престанал договорот, а не отказ од било која страна.

10. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.446
    За престанувње на договорот мора да постои причина за отказ не може туку така да те одјави без причина за отказ и отказно решение на кое имаш право на жалба пред надлежен суд, освен во случај кога договорот е на одреден период и потоа ако не ти го продолжи договорот со анекс или нов договор тој автомацки престанува да важи но и во тој случај отказно решение мора да има..
    Договор за засновање на работен однос не се заверува на нотар.
    Јас мислам дека во приватниот сектор газдите треба да имаат можност да отпуштат работници и без посеба причина т.е по негова лична проценка. Знам сурово е но доколку тој има загуби од вашето работење или доколку не сте доволно продуктивни последиците тој сам ѓи трпи. На пример, доколку не прифатите да бидете негова швалерка а и понатаму го држите работното место тој ќе има дополнителни трошоци за швалерка. Ова последново беше шала се надевам сфативте.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.073
    Допаѓања:
    257.186
    Епа тогаш или случајно договорот е на пет години и истекува на таа дата или се правеле договори или анекси, а се потпишувале други. Ти велам пријави го во трудова. По налог мора да појде и да изврши увид. Нека прочепкаат низ документи и архива.

На Јаневски, kukla21 и evangelina.ina им се допаѓа ова.
  12. evangelina.ina

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    Otkaz pobarav usno a otkazno resenie ne dobiv,nikakvi aneksi ne sum potpisuvala. Ke go prijavam vo trudova inspekcija dokolku mi upati na pismeno opomena ili da bidam hrabra i uste utre da go prijavam.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не дирај лава дур спава. Ако не те тужи или закача, заборави се. Акп те тужи, брани се.

На JuLleE, evangelina.ina и zhap4e им се допаѓа ова.
  14. evangelina.ina

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    ^@kukla21
    Istoto mi go rece i advokatot .
    .Licno jas sakav so dobro da zaminam da mozime edno dobar den da si recime iako mnogu mi dolzi i mnogu me iskoristi za site ovie godini.Bezraboticata vo gradot e golema i znaev deka ako reagiram na nepravda ke si ja zatvoram vratata od nadvoresnata strana a imam familija za gledanje.Platata ja dobivav redovno i ne bev navreduvana ni povisen ton no rabotev SE bez da se pozalam i taka opstojuvav site godini.
    Nezadovolstvoto vo mene imav konstantno no nemav hrabrost da presecam.
    Ovoj teror sto go sproveduva sega e losotilok,omraza i inaet zosto robinkata krena glava..
    Samo molam boga da me spasi od ovaa belja i da ne poludam , za drug pat ke si otvoram oci sto potpisuvam a ne da vervam vo sekoj eden.

На zhap4e и JuLleE им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.073
    Допаѓања:
    257.186
    Абе да не се дираат ама затоа што никој не крева глас така прават.
    Ама ако се смири, можеш да заборавиш и да продолжиш, ако не си знаеш си имаш и права и закон.Инспекција внатре ич убаво нема да му дојде. Особено ако пролистат по договорите и архивата.

16. evangelina.ina

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    19.321
    ^
    Skoro 98 % sum ubedena deka ke me tuzi,ja poznavam negovata beskrupuloznost i zelbata da bide SE kako sto TOJ ke kaze.Pokazuva sila bas vo najteskiot period vo mojot zivot koga edvaj uspevam da stojam na noze,ke mi treba seta sila na ovaj svet da zadrzam prisebnost,duseven mir i zdravjeto.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Имам прашање. Работам 9 месеци и на работа сум сама. Немам помош за ништо од никој, работам секој ден прекувремено (саботи и недели ) а кога кажав дека ќе одам на боледување поради потешка бременост (утре има состанок на директори) осеќам дека или ќе биде чао од работа, или нема да го добијам она за кое се борам - а тоа е помошник.
    Јас колку што знам по закон за работни односи немаат право да ме бркаат и сум заштитена како бремена, но сепак, би било убаво ако некој повеќе се разбира да ми помогне малку повеќе.

Ви благодарам.

18. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.012
    Допаѓања:
    2.270
    Го имам пишано ова и во правни совети во темата за отказ, меѓутоа уште никој не ми одговорил па ќе постирам и тука :)

Од септемри ми стартува на сила договорот на неопределено, поради тоа што во меѓувреме си барам друга работа, како и кога би можела при таков договор да дадам отказ ? Ни напоменаа дека од денот на важноста на договорот во наредните 6 месеци законски не ни следува одмор, е сега ме интересира дали и за давање отказ во ваков случај има определено некој период кој треба да се чека ?

19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705

Без оглед дали е на дело или на неопределено, отказ се дава зависно од фирмата но мислам дека најчесто е 15 дена пред заминување. Тебе не може никој на сила да те држи и ако имаш пример проблем за давање оставка, ако на работа не се појавиш 3 дена фирмата законски мора да те отпушти.
    Е сега најубаво е да е спогодбено, односно со 15 дена пред.

На sagittarius57 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Јас колку што знам, треба да најавиш отказ, писмено и треба да одиш на работа уште 30 дена од денот кога ќе најавиш, тоа по закон, за во тој период работодавецот да си најди работник, но доколку има спогодба можи и порано да се прекини работниот однос.

На sagittarius57 му/ѝ се допаѓа ова.