Znaci mrazam licemerie i ogovaruvanje. Eve sega da vi kazam kako se licemreni lugeto. Na rabota se trudev mnogu okolu 1 godina bev zamenik shef, znaci ne mi dadoa dogovor deka sum unapreden kako shef tuku taka samo bez niso. Vrabotenite sto bea so mene vo smena mi praveja problemi ne sakaa da bidam zamenik shef, sum rabotel 2 smeni, sum ostanuval prekuvremeno, sum idel za praznici i za vikendi i ne sum se pozalil zaso tolku rabota i sega dojde nekoj si idiot i shto mi napravija mene me trgnaa od shef nego mu ja dodelea funkcijata shef i zaso sum se trudel tolku za nekoj da gi dobie site zaslugi. I ovie nekolku nedela epten sum nervozen znaci so nikoj ne razgovaram, nitu so moite shefovi site me orasuvaat sto e rabotata i ja samo si kjutam niso ne zboram dali da razgovaram iskreno i otvoreno so shefovite za da mi dadat objasnenie zaso me trgnaa od odgovornosta i tolku sto sum napnat i nervozen sto za da ne mislam sekoja vecher pijam alkohol barem me otpusta i me relaxira.Sto mislite vie kako da postapam dali da razgovaram ili ne. I ako razgovaram ke mi gi kaze istite sranja deka ne e do mene, ne e ljut nema problem i taka sto mislite vie
Седни разговарај отворено, штом тоа те мачи. Ако продолжиш да пиеш, ни метлар нема да бидеш, а не пак шеф.
И јас сум за тоа да се седне на искрен разговор. Па со поблаги зборови и бев покажување на многу емоции да им кажеш дека си навреден поради ....... А тоа да не разговараш со никој мислам дека не е фер и сигурно не се сите виновни за твојава пресвртница. Ако се лутиш на сите колиги, нема да добиеш поддршка од никој, но ако и понатака бидеш добар и фин, секој би застанал на твоја страна. Поздрав и со среќа.
Забегано е знам, ама јас не наоѓам паметен излез од ситуацијава и барам некој помудар од мене да ме посоветува. Имено, на поранешно работно место имав за колешка психички растроена личност. Со потпис, печат на хартија, дијагноза и лекување кое не даде резултати. Но ретко кој го знае ова, иако е секако упадливо забележително во нејзиниот лабилен карактер и забегано однесување. Од непознати причини се опседна со мене. Постојано и бев тема на дискусија со муштериите и тоа ме ирититаше да бидам искрена. Во разговори дури и со газдата го оговараше наводно мојот неморал, па мојот моден вкус и животни избори. Измислици во целост, барем ова го тврдам. До тој степен што јас морав да си заминам од работа, најсериозно на сред работно време да му го дадам клучот во рака на газдата и да си одам. Не сакаше да го реши проблемот, а беше навистина голем. Земаше големи размери. Сосе избегана беше луѓе, сериозно беше. Трета година по ред таа не може да престани да се занимава со мене и со мојот живот. Во чекор ме следи и плука по мене пред непознати. Да го решам милум не можам, ја замолив индиректно и директно, во афект ќе и го пукнев главчето како тикве, ама ете пресметав дека така ќе испаднам по луда од неа. Моментално сум на добра позиција во добра фирма. Искрено за вработувањето имаше врска золва ми ама ми помогна на начин што ме упати каде да аплицирам ништо повеќе. Фер се изборив за работното место. Ама заради негодувањата за наводен непотизам таму морам дупло повеќе да се докажувам и да работам повеќе од потребно за да ги побијам коментарите и да ги победам очекувањата на останатите. Главната шефица има некој проблем со мене, сето тоа заради лудачава. Се фати другарка со неа таман се вработив. Секој ден заедно патуваат. Ме има земено на пик без причина. Викање и закани без повод, не прифаќа покани за фер отворен разговор и ме критикува иако на дело го покажувам спротивното и верувам дека повеќе заслужува пофалба направеното од коментарот нејзин... Прифаќам и се трудам повеќе затоа што баш и немам некој избор. Во разговор и имам кажано дека не е правилно да се креира мислење базирано на туѓи муабети за некој ако не си го запознал. Би требало да се замисли ако не друго. За да си ги потврдам сомнежите онака низ муабет ја прашав дали знае дека сум и била колешка на пријателка и. Рече дека знаела МНОГУ ДОБРО. Исто ја замолив другата колешка ( инаку моја добра пријателка) од тоа работно место да ги следи нивните разговори малку и ми пренесе секако непријатни вести. Лајнајадење на големо. Со ова ми е нанесена голема неправда прво мене, второ сите втори нишани се на золва ми и таа е во непријатна ситуација постојано и пренесува дека не работам или дека не работам доволно. Од мене се жали по писмен и усмен пат на секој надлежен. Се плашам дека покрај сиот труд ќе ја загубам работата. Кај да се жалам луѓе ? Немам некој кредибилитет стекнато да одам повисоко. Морам проблемот да го решам локално и на мирен начин. Ама како ? Се мислам будалесто ама единствено да ги скарам. Се трудам надчовечки многу да и покажам дека греши ама бадијала. Карактерно стабилен човек во нејзини години би требало да има способност да процени, ама ќе да е проблемот што е стварно незрела и стигнала на функцијава со многу фелацио. Не го крие тоа, муабетчија си е.
@XstrongerX Да се консултираш со адвокат и да поднесе тужби-жалби каде што е потребно,ова е класичен мобинг што ти го прават . Сигурно дека целта е да ја напуштиш работата,а не да ја задволат својата глад за озборување .Внимавај како се однесуваш ,сигурен сум дека чекаат да експлодираш во некој момент,за да имаат поголемо алби да бидат против тебе .
Се контролирам нетипично многу за мојата избувлива природа. Мирно прифаќам критика и одговарам на задача која не би требало мене да ми е зададена. Од шеф и вц чистач станав само за да ги задоволам критериумите на вреден работник. Со повишен тон ми расправа за нешто што се случило во мое отсуство кога сум имала слободен ден и што е надвор од мој домен, а јас морам да сочувствувам со неа и уште да ветам дека ќе се корегирам ?!?! Решителна сум да докажам дека вредам. Нема така лесно да си одам.
Дoкoлку живееш вo пoмaл грaд т.е. не си oд Скoпје, си нoсиш еднa тaблa пoзaди тебе нa грб нa кoјa се испишaни скoрo сите твoи пoдaтoци. Кoјa си, штo си, кaкo се oднесувaш вo кaфaнa или дискo, сo кoлку и сo кaкви имaш спиенo, пoдaтoци oд твoите рoдители и еден куп други ситници кoи зa шефици сo двa редa шкoлo и типичен мaлoгрaѓaнски ментaлитет се дoвoлни дa јa прoценaт oд прв ден твoјaтa ефикaснoст. Сведoк сум билa кaкo девoјки и жени oд реклa кaжaлa зa глупoсти биле пoдлoжни нa терoр и се oткaжувaле немoжејќи дa гo пoднесaт притисoкoт. Љубoмoрaтa плус, зaтoa мрaзaм дa рaбoтaм сo жени. Не знaм кoи се глaсините кoи се ширaт зa тебе и пoд кoј oснoв те пријaвувa пoстoјaнo кaј oдгoвoрни, нo aкo си убеденa декa е непрaведнo или ќе требa дa нaведнеш глaвa нa пoчетoк и дa се скoнцентрирaш сaмo нa рaбoтaтa или еден хрaбaр рaзгoвoр сo неa сo зaби пoкaжувaње. Се зaвиси oд тoa кaквa е тaa, дaли имa чoвечнoст вo неa и мoжеш дa јa убедиш декa греши или е решенa пo секoјa ценa дa те исфрли oд игрa. Акo е втoрoтo џaбе ти е и вецињa сo четкa зa зaби дa чистиш пaк немa дa си дoбрa, тукa сaмo стрoгo, кoлку штo се мoже.
Море прати и еден адвокат да и се закани на лудачата и ќе видиш како ќе се повлече.. Се сили бидејќи те гледа немоќна и дека од петни жили се трудиш да го докажеш спротивното..
Кажете ми некој закон ако има за осигурување на пола работно време, а работников да работи 9 часа дневно со еден слободен ден на 2 месеци..
Закон за работни односи и што со тоа? Прекршување на правата на работникот, ама ништо не можеш да докажеш за жал.
А ме интересира дали би можела да ги тужам тајно? Не верувам дека сме во мал град, секој секого знае... Од ко ме осигура ми рече дека две години не можел да ме одјави а не потпишав никаков договор...
2 години не може да те одјави бидејќи си вработена со законот за вработување каде што 1-на година државата плаќа придонеси за тебе. Можеш тајно да го пријавиш
Да ама сепак ми е сумливо, јас не потпишав никаков договор за тоа... А да дадам отказ би можела ли некако?
Може ли да ја пријави со субвенции од државата ако не потпишала ништо? Оди во Агенција за вработување и види како си пријавена. Ако имаш двострано обврзувачки договор, ќе сносиш и последици, ако не никој не може со сила да те држи на работно место. Ако ти го фалсификувал потписот ... нема веќе тајно пријавување, имаш уценување со џокер во твоја рака. Отказ можеш да дадеш. Прво провери како си пријавена.
Со субвенции од државата не може да те пријави на 4 часа, тоа е само за 40 часа неделно, јас не знам како си пријавена на 4 часа. И да мораш да потпишеш договор, единствено ако тој не направил некакви мучки. Во помалите места многу е полесно.
ЌЕ ВЕ ЗАМОЛАМ ЗА МИСЛЊЕ/СОВЕТ: работам во една фирма веќе трета година, но летно време ме одјавува и не работам зашто нема работа (иако мислам дека не е коректно). Воедно, имам доказ од Агенција дека сум пријавена на 9 месеци, полно работно време, но немам потпишано договор. Што мислите во врска со оваа ситуација? Имал некој вакво искуство? :/
jovana03 колку што знам со тие субвенции работодавецот не може да те отпушти во тие 2 години освен ако ти не си дадеш отказ, во тој случај ни една страна нема да сноси последици. Во секој случај АВРМ ќе ти даде попрецизен одговор, но мислам дека отказ можеш да дадеш, впрочем никој не може да те присилува да работиш против твоја воља а немаш никаков договор со работодавецот.
Незнам дали тука му е местово на прашањево, па ако има некој поупатен би сакала да ми објасни. Какви се законите за волонтерите? Колку време треба да биде договорот?
Нема да има повеќе волонтери и договор на дело. На сите оние кои што досега работеле така, работодавецот ќе мора да им го трансформира работното место во договор за неопределено, во спротивно казните се многу ригорозни. Ова се однесува на организациите основани од Република Македонија, односно вработени во државни и јавни институции или по најново Аминистративни службеници