Кога малото ке ми заплачи дома/надвор и личности одма идат прашуваат ' шо и е зошто плачи' порано давав одговор посебно за бабами ама мноогуу зборува дофрла некогаш (зошто ja носам со мене интн) ..... .. Па и велев' е бе маjка по тебе плачи арно доjде ,не ти jа носам никаде пошто сум и дадилка нели прво да прашам треба Па после пофина станав и општо на сите одговарав -' прашаj ja ти зошто плачи мене не ми кажува' Тоа ми смета бидеjки одма мама е крива и као демек му направила нешто па зато плачи
Работев еден период во магацин (а имам завршено факултет) и најглупото прашање ever што ми го поставуваа, и тоа често, беше: А нели можеш да најдеш работа на струката?? И јас: Па можам, ама обожавам да си работам во магацин и да се расправам со простаци како вас (не дека сите магационери се прости)
Ima mnogu takvi otkako se preseliv vo zemjava. Imase nekoj nastan i na krajot imase ognomet i site zjapaat kako da e ne znam ti sto. I me prasuvaat kako mi se dopagja i jas samo rekov OK e. Ne znam sto ocekuvaa jas sega da padnam na gz lele sto sum videla ej! I mi vika : Si videla vakvo nesto do sega ? Vikam da sum videla iljada pati. I mi vika : Pa zar ima tamu kaj vas vakvo nesto, znaat lugjezo sto e ognomet ? Vikam da, zamislete znaat! Abe od vakvi glupi prasanja preku glava mi e iskreno. Mislat deka nie vo Mk sme zaostanati, a ustvati oni se zaostanati i otseceni od svetot koga ne znaat deka i drugite pomali drzavi funkcioniraat ednakvo kako nivnata i lugeto ziveat normalno i imaat se sto imaat i tie.
Ме имаат прашано (машки) колкав број на прслук носишБоже сачувај, да ти го соблечам ако не па пробај си го
Море за плата ме прашуваат,отрпнав па и јас си прашувам. Туку непријатно ми беше кога ме прашаа дали устата ми е силиконска. А имаше една познаничка во средно што ме праша пред цел клас како се мува мојот бивши планирала да го бркне. Се сеќавам и се изнасмеав . Но од неа добив пак прашање кажи ми во детали како се мува. Безосетник
Слично искуство на екскурзија во средно во странство. Прашуваа дали имаме фрижидери и автомобили. Намерно така прашуваа за да не навредат. Ако гледаат дека сме облечени нормално не сме во партали не е можно да немаме фрижидери.
Смартфониве коа излегоа, уште одамна е ова, добив такво прашање. Знаеш што е ова а? Види не ти требаат копчиња, (ајфони самсунзи) итн... Дуд, итс ок, не сме од марс ебате.
Човек кој го гледаш прв, втор, трет пат не можеш да го прашуваш колку плата зема, каква му е брачната состојба, што е по националност на пример. Луѓе кои се сметаат себе за интелектуалци поставуваат вакви групи прашања. Или колку е глупо да ти речат па нели можеш по струка да се вработиш. Не бе можам ама не сакам. Се претворивме во народ кој живее за да навреди некој и да си го разубави денот.
Муабет за плата секако е некултурно, ама кај нас е ко добарден. Само ќе речам: Доволно. Нек си ибе матер и менталитет и се по список. Ма близок далечен познат непознат, не ебавам, најискрено. Или кога ќе ми каже некој ајде ајде време ти е веќе, што чекаш? (за мажење) Автобус ебате. Ај бабетините не ги ни ставам на срце оти нивните внуки по дифолт се невини и најдобри у клас итн, ама некоја млада коа ми каже вакво нешто ми иде да ја дошминкам онака, природно И успат да и црпнам од малтерот од фацата, ќе ми се најде за бетонирање по дома, некогаш.
Не се нервирај МилоМоеМало. Иначе за платата, не гледам дека е непријатно прашање. Кај нас да прашаш колку ти е платата е исто ко да го прашаш што правиш. А за мажење/женење и мене многу пати онака ми го поставувале тоа прашање, а многу го мразам. Они си мислат дека ако нивната генерација се мажеле и женеле на 20, мора и ние. Помина тоа време. Сега сме 21-ви век.
Леле за мажење и женење, една постара колешка накај 50 години на сите им спушта муабети. И употреби сега скоро еден муабет “Седни, имаме девојки за мажење, стројници да ни седнат“. Аууу ова кога го слушнав, ужас. Така баба ми се однесуваше, ама баба ми учела до 4 одд, а оваа факултет има ама е на ниво на баба ми. На работа одиме за да бидеме професионалци и да си ја завршиме работата, а не да бидеме жени на чешма. Тоа што чекаш, е исто така едно од непристојните прашања. Кога ќе помислам на сите овие непристојни прашања, заклучувам дека сме навистина некултурна нација. Марик оваа колешка се мажела на 20 години, избегала од дома да се мажи и сега тоа и е врв, најголемо достигнување во животот и ги закача другите.
Toa za nacionalnosta jas ne go smetam za glupo prashanje. Iako ne sum bila vo prilika da mu go postavam nekomu, mene lichno ne bi mi smetalo nekoj da me prasha. Sekako, chudno e vednash od prva, no posle nekolku minuti razgovor, zoshto da ne. Ne go gledam kako nishto nepristojno ili sramno, nitu kako del od intimata, nikoj sam ne odluchil kako pripadnik na koj kolektiv kje se rodi. Za ostanatoto se soglasuvam.
Kolku godini imas, nacionalnos, religija, imas deca, partner/decko/ljubovnik, kolku plata imas, bolesti i takvi sl. prasanja se ispod nivo. Toa ne se prasuva, a ako go prasuvate ve odava vo najlosa svetlost. Da ima luge od nekoj zemji koj go prasuvaat toa, najcesto zemji od petiot svet. Se razbira, prasanja koj nesakate da vi bidat postaveni nemojte da gi prasuvate. I uste pogolem stramot da bide namesto izvini/ne te slusnav/pardon da se upotrebi STO?
Na rabota pretpostavenata sekogas prasuva da ne ima nes ( misli na bremenost ),pa dali sme se cuvale ( majka mi ne me prasala taa me prasuva ),pa da ne sum kriela i nosntop toa pa toa ,edno vreme odbegnuvav odgovor no koga pretera i rekov deka ne e nejzina rabota i ako ima nes sig nema da krijam ( treba da se kazi za da dadat polesna rab,3 smena ne se odi itn),i me pogledna onaka cudno demek pretpostavena mi e pa misli ke i molcam i ja nema da prasa povtorno
Исто и мојава. Нон стоп со брачни статуси на луѓе се замара. Маж соработник од 40 и нешто години, вика „Абе на него каков ли му е брачниот статус?“На сите млади на работа им спушта муабети, кога ќе се мажат. Такви луѓе се за мене невоспитани прво, а потоа се непрофесионални. Претходно кај што работеб имавме маж претпоставен, како психолог беше, ги ценеше сите какви се, ама да тропнал такво нешто не сум чула,а овде се изнаслушав триста бабски муабети и таа била интелектуалка. Дома и отидовме со повод, славеше еден важен датум и таа истреска неколку муабети глупи, ме навреди мене, колешката итн. Па на што личи тоа? Одоколу ама не навреди.
Сум имала неколку пати искуство со непристојни прашања. Меѓу најнепристојните ќе издвојам две: Еднаш на Фејсбук имав еден пријател кој беше од друг град, не го познавав. Инаку, денес не практикувам да прифаќам непознати од таа но и од други причини. Се имавме допишувано малку но одеднаш се измени и почна да ми пишува да сме се плеснеле по еднаш. Го игнорирав но тој продолжи со тоа и морав да го избришам. А вториот пат со другарка ми се враќав од училиште, тогаш бевме средно, поминавме покрај двајца момци и едниот рече: Слободно е да влеземе? Јас не реков ништо но другарка ми им пререче само не паметам што.