Водици 19 јануари е неработен ден ама се паѓа во недела, е сега за Св.Климент 8 декември го беа поместиле понделник неработен ден, а сега на 20 јануар ќе го поместат ли пак да биде неработен или?
не..затоа и реков дека нема повеќе неработни 8ми декември е државен празник и затоа понеделникот беше неработен,а 19ти јануари е верски празник и затоа нема да е понеделникот неработен...и мајка ми мислеше така и бидејќи е на одмор таа и 20ти си го сметаше како неработен ама од на работа и кажаа дека нема да бил бидејќи 19ти е верски празник
Па нели и водици го направија државен празник, барем до лани така беше. И сега на 20 јануари почнува второто полугодие од школската година??? (Па мислев дека уште еден ден ќе си поседам дома)
Во Законот за празниците на Република Македонија ("Службен весник на Република Македонија" бр. 21/9, членот 2 се менува и гласи: "Државни празници на Република Македонија се: - 24 Мај, "Св. Кирил и Методиј" - Ден на сесловенските просветители; - 2 Август, Ден на Републиката; - 8 Септември, Ден на независноста; - 11 Октомври, Ден на народното востание; - 23 Октомври, Ден на македонската револуционерна борба и - 8 Декември, "Св. Климент Охридски". Празници на Република Македонија се: - 1 Јануари, Нова година; - Божик, првиот ден на Божик, 7 јануари според православниот календар; - Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар; - 1 Мај, Ден на трудот и - Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам." "Во Република Македонија се празнуваат и неработни денови за верниците од православната вероисповед се: - Бадник, ден пред Божик; - 19 Јануари, Богојавление (Водици); - Велики Петок, петок пред Велигден; - 28 Август, Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица) и - Духовден, петок пред Духовден. Во Република Македонија се празнуваат и неработни денови се: - Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам за верниците од муслиманската вероисповед; - 22 Ноември, Ден на албанската азбука за припадниците на албанската заедница; - 21 Декември, Ден на настава на турски јазик за припадниците на турската заедница; - Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур за припадниците на еврејската заедница; - првиот ден на Божик, вториот ден на Велигден и Празникот на сите светци, според Грегоријанскиот календар за верниците од католичката вероисповед; - 27 Јануари, Свети Сава за припадниците на српската заедница; - 8 Април, Меѓународен ден на Ромите за припадниците на ромската заедница; - 23 Мај, Национален ден на Власите за припадниците на влашката заедница и - 28 Септември, Меѓународен ден на Бошњаците за припадниците на бошњачката заедница. " За жал на 20.01.2014 ќе си одиме на работа.
И јас мислев дека ќе се префрли во понеделник, ама испаѓа џабе си се радував... Еве што најдов на сајтот на црнобело...
водици никогаш не бил државен празник туку верски..и досега секогаш се паѓал во работен ден затоа и бил неработен ама годинава бидејќи е во недела,исто ни се фаќа дали ќе е работен или не...еве во табелата од црно бело што ја постави членкава над мене пишува дека само државните празници ако се паднат во недела,неработниот се преместува во понеделник
А мене ме интересира дали 18. 04 - петок пред Велигден - ќе биде неработен ден? Пишува дека е неработен за православните христијани, ама да си прашам пак Ќе работат ли школи, банки, институции тогаш? Знам дека понеделникот после Велигден е неработен секако.
Се шушка нешто за во среда да е ден на дрвото, ама нема званично ништо. Ако не се работи во среда се одработува во сабота (за држаните и јавни институции), кај приватните е индивидуално.