1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Неспуштен тестис (крипторхизам)

Дискусија во 'Бебе' започната од mamicka87, 6 август 2015.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Државно не сум сигурна, но побарај погоре имам пишувано, преку фонд не е скапо. А приватно сигурно е околу 30тина илјади.

Побарав низ коментари сама, 1700ден државно плативме. А за операцијата имам опишано нагоре, моето правеше пред 4ипол год. Нема никаков белег сега на 6г, како никогаш ништо да не му е правено.

2. Ljubavv91

Ljubavv91 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2021
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    27
    Здраво мајки моето синчекој има 2 годинки и ние се соочивме со ваков проблем.
    На 6 септември во детска клиника Мајка Тереза требаше да му прават интервенција на неспуштен тестис но испадна дека грлото му е црвено ме испратија кај матичниот лекар каде што е потврдено дека нема никаков проблем и дека детето е супер и зошто не го оперирале.
    Дали може да ми кажете мислење за болниците 8 Септември и Систина секако и цената од прилика која е.

3. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    Majki bebenceto mi e 3 meseci i vaka koga go presoblakam testisite mu se ok, a obicno koga go banjam desniot mu e pogore od leviot. I kazav na pedijatarot mi rece vo red e, ne sum ni sigurna dali ubavo go vide, sega na naredno idenje ke i spomnam pak. Kade da go odnesam na pregled?

4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.173
    Допаѓања:
    7.278
    На детска хирургија. Ја препорачувам др. Славица Литајковска, секој понеделник е во амбуланта

На Zibiribi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    Kako mozam da otidam kaj nea? Se bara li od pedijatar upat ili od moj maticen?

6. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.173
    Допаѓања:
    7.278
    Можеш од матичниот педијатар на детенцето

7. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    313
    Мајка за да бидеш мирна и сигурна дека се е во ред земи си упат од педијатарот на детенцето за детска хирургија да го види некој доктор од таму. И така гледав на емисија еден доктор од таму препорачуваше сите машки бебиња да се однесат на преглед на детска хирургија до една година, чисто превентивно да се види дали све е како што треба.

Мое мислење е дека не се работи за неспуштен тестис бидејќи кај твоето бебенце како што прочитав си стои тестисот во кесата само е малку погоре додека во случај на неспуштен тестис кесата е празна и неможеш да го спустиш долу тестисот со рака.

8. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    E da, malce pokasno go izguglav terminot kriptorhizam, on si gi ima dvata testisa samo ednoto mu e pogore malce, bas na nareden pregled ke i pobaram upat cisto da go zirnat na hirurgija. Fala mnogu :l:

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Здраво, дали му го спуштија тестисот, каде и кој доктор?
    Моето е оперирано на 18м на лева страна од доктор кој сега е во пензија, а 90% ќе треба операција и на десната страна, му се качил и тој тестис (а таму има кила, најверојатно килата го повлекла). Скоро 7г е сега... На ехо сме вторник за да видиме точно каде е тестисот..

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Поминавме уште една ваква операција пред неколку дена. Кила + неспуштен тестис. И двете страни значи оперирани му се, едната на 18м, едната сега на скоро 7 години. Супер поминавме, на детска хирургија. Така да за искуства тука сме.. :)

На lackygirl и talentirana им се допаѓа ова.
  11. Mother of twins

Mother of twins Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Здраво мајки.
    Син ми на 1година и 5м се правеше операција за неспуштен тестис кај др.Ристо Симеонов во Систина. Уште тогаш јајцето му беше помало колку зрно грашок и еве уште малце син ми ќе прави 5 години а јајцето не е пораснато. Докторот ми рече уште тогаш дека нема да има проблем со плодност и ќе си функционира без проблем ама мене во последно не ми дават мир помислата.
    Секако во план сум да го носам повторно на контрола ама ме интересира дали имате вакво искуство.....

12. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    320
    Дали има некој од вас искуство со доктор Лазо Јовчевски на клиника за детска хирургија?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Мене ми го кажаа и него кога барав хирург како еден од подобрите. Но по препорака и за друг добар, бевме кај Тони Ристески. Посветен доста беше, веднаш по завршувањето на операцијата (синчето доле сеуште на интензивна успан), се качи да ми каже дека се супер поминало и да се разбуди дека ќе го донесат горе. Сега оваа година во март е опериран. А на 18м е исто опериран на другата страна, тогаш од доктор друг кој е сега во пензија...

На Зак од Андромеда му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    320
    Фала ти на одговорот,јас го барам за друга проблематика,чисто ме интересираше искуство.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nat4e@

Nat4e@ Нов член

Се зачлени на:
    13 септември 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали има некој искуство со доктор Лазо Јовчевски на клиника за детска хирургија?

16. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    250
    Ве молам за искуства со др. Славица Литајковска од детска хирургија.
    Се уште немаме точна дијагноза па не препратија кај неа во понеделник. Најверојатно се работи или за кила на тестис или за хидроцела..

17. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    996
    @mariz
    Читам дека последно вие сте правеле операција. Ние одиме во четврток на проверка, а петок е закажана операцијата. Е сега бидејќи не сме од ск, ме интересира денот на операцијата во колку часот отидовте во болница, и претходниот ден до колку часот смее да јади и пие.
    Не знам дали е подобро да преспие е болница или да се вратиме дома?

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.224
    Допаѓања:
    76.218
    Здраво. Чим сте во четврток на проверка, биди спремна за задржување и тогаш. Дека не сте од Ск може и четв да ве задржат, петок сабајле рано да го оперираат. Иначе нормално си јадеше и пиеше претходниот ден, битно е сабајлето да е гладен. Ако не ве задржат, рано сабајле ќе треба да сте таму 7,7:30 ние бевме. Со подготовки со се, околу 8 почнуваат со првото дете. Со лесно:hug:

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Од вечерта од кај 10-11 ќе престанеш да му даваш течност јадење од порано нели кога ќе вечера и толку.Ти пишав и пп пред 3 недели правевме,треба да е и жеден да не ти повраќа после

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    996
    А дали има апартмани на детската клиника, дали ќе ми дозволат и бебе да земам со мене, дека само цица, не пие од шише?