Ја има, јас денес ја почнав и ја завршив. Пред неколку недели ми излезе реклама на фб и го погледнав трејлерот, ептен ме бендиса и со душа ја чекав. Многу добра серија. Глумицата ја обожавам од Split и The Witch, ептен ја погодиле за улогата - језивка, ко да е на раб на лудило. Во последно време изненадуваат со сериите, вчера излезе и Ребека (филм е). Со оглед на тоа што книгата ми е една од омилените, имам високи очекувања па ќе видиме каков ќе испадне.
Јас се уууубив со крими документарки ама. Буквално се убив од гледање и само додавам по нешто ново. Ќе појдам кај другарка демек да се видиме, пак по три часа гледаме тоа... Како и да е, не се жалам, сакам кога мозокот ми работи на триста страни со прашања кои не се поврзани со мене. Ми иде ко терапија. Ако има уште некој што е ко мене, ви ја препорачувам Abducted In Plain Sight пошто е најмрднатата што ја сретнав досега. Има многу подобро склопени и не дека овде се случува нешто невидено (ок, додуша невидена глупоќа е дефинитивно), туку едноставно ве остава подзинати на целиот шитшоу што се случувал толку време и колку луѓето се спремни да одат за да заштитат демек некаков углед, брак или што и да им беше намерата. Да се боксаше преку ТВ, ќе ги помодрев. Спремете се да викате по екранот. Накратко, педофил, не еднаш, туку два пати го киднапира и силува девојчето на соседите, а ним им треба време и време да сфатат што се случува пошто, во нивни зборови „тогаш не постоел т.е. не биле свесни за поимот педофилија“. Абе, абее! Зборуваме за средината на 70ти... Толку пати испревртев очи, мислам ќе ми треба операција да ги вратам на место. hide yo kids, hide yo wives and hide yo husbands буквално. Ќе видите и зошто. Моментално ги гледам Unsolved Mysteries и The Keepers паралелно. Првата ми е за пасење мозок повеќе пошто се кратки епизодите и нема некаква сатисфакција пошто се сепак нерешени случаи. Втората е дефинитивно потресна. Станува збор за убиството на млада калуѓерка која најверојатно била замолчена поради тоа што сакала да проговори за силувањата кои се случувале во католичкото училиште каде предавала. Случката е од 1969та, па може да замислите какви глупости се правени штом досега се чекало. Не знам што се случува баш, до трета епизода сум, но мислам дека вреди да се изгледа. Другпат ќе пишам предлози за нешто поведро, да не испадне постот поголем одошто веќе е.
Глумицата језива да, но штом отвори уста веднаш ми се допадна, има нешто во гласот Го изгледав и Ребека, да не те разочарам мене не ми го додржа вниманието целосно, особено средината негде некои делови ги скролав по инста... И цел филм се изначекав да ја покажат Ребека, убавина невидена демек, ама ништо.
Навистина е харизматична, поради неа мислам толку ми се допадна серијата. За Ребека се разочарав сега со коментарот, ама сепак ќе му дадам шанса. Ме интересира колку и дали измениле.
The Queen's gambit Кратка серија од 7 епизоди. Одлична ми беше. И глума и приказна и се. Главна глумица во филмот Бет Хармон ( Anya Taylor-Joy) уживав додека ја гледав, како се движи, како се облекува, толку ми беше елегантна и интересна личност.
Ете, и јас за Queen's Gambit ќе ви зборев ама се си кажале. Супер е серијата, апсолутно се генијални Нетфликс со бирањето во што ќе се впуштат. Не знам кој им бира, ама да си се тапша по рамо треба. Толку силна таргет група фаќа со серијава, секоја чест. Мене Ребека ми е ок, глумицата ми е многу симпатична, ама книгата е далеку далеку подобра. Долг е филмот, се труделе да бидат достојна адаптација ама за еднаш гледање ми е, иако ми беше пријатен.
The Queen's gambit генијална. Одлично скоцкана. Ја изгледав и Baby, да не беше лоша синхронизацијата ќе мислев дека е американска драма. Исфорсирана приказна, еднолична, со добриот, лошиот и наивниот.
Sense 8 Приказната се фокусира на 8мина луѓе, кои доаѓаат од различни позадини, култури, зборуваат на различен јазик, и кои по некој избор биват избрани ("родени") како луѓе со посебно "чуло", да можат да се поврзат меѓусебно, да споделуват своите таленти меѓусебно, во една невидлива, за другите луѓе, димензија, ама за нив физички стварна. Серијава многу ја сакам (воглавно Многу е заразна. Има интересна Sci-fi приказна, комична, со атрактивни, интересни ликови. Кој ја гледаше да знае дека Волфганг ми беше нај нај Ама, ама! Што се одднесува до мене претераа со геј сцени. Значи класична геј пропаганда, немаше ни да ми пречи, ама на моменти кога се забораваа, навистина морав да ја прескокнувам на делови.
Потврдувам и јас за The Queen's Gambit. Ја завршив и The Alienist, крими драма/психолошки трилер. Спојлер The best-selling book by Caleb Carr is the basis for "The Alienist," a psychological thriller set amidst the vast wealth, extreme poverty and technological innovation of 1896 New York. A never-before-seen ritualistic killer is responsible for the gruesome murders of boy prostitutes, and newly appointed police commissioner Theodore Roosevelt calls upon criminal psychologist Dr. Laszlo Kreizler, newspaper illustrator John Moore and police department secretary Sara Howard to conduct the investigation in secret. Генерално ми се допадна. Имаше неколку сцени кои беа гадни, прежални, и за малку ќе ја прекинев на пола (ама тоа сум само јас со слаб желудник и големо срце ). Како и да е, доколку сакате вакви детективски приказни и сериски убијци, мислам вреди да се погледне.
Alias Grace Веќе некое време не можев да најдам серија што ќе ми задржи внимание повеќе од една-две епизоди, и еве ја најдов ова. Најдобро е што е мини серија, од 6 епизоди, таквите сакам најмногу, кога видам некои од 5+ сезони, немам живци ниту да ги почнам со гледање, па некаде накај 2-3 да изгубам интерес и да жалам за изгубеното време. За серијава... Времето во 19.век. Грејс е девојка обвинета за двојно убиство и серијата прати нејзиниот живот и лик, да се разоткрие да ли или не е крива, во времето ионако тешко за живеење за една жена. Ми се допадна глумата, општо ми се допадна серијата. Интересна е, мистериозна, фино заокружена.
Јас често гледам на Нетфликс и до сега не сум сретнал други јазици освен турски и англиски преводи. Хрватски и македонски па ич.
Како е новата сезона од The crown? Јас до трета сум со Schitt's Creek, ама некако немам време и ја завлечкав, па не ми е толку интересна, што знам. Сите ми се over the top и некако ми е тешко сварлива.