Мислам дека нема тема за оваа книга, но ако има слободно клуч Значи оваа книга ми е една од омилените, се воодушевувам на храброста и честа на главниот женски лик Софка и воопшто стилот на пишување на овој автор. Навистина реално ни ги доловува обичаите и времињата за кои се работи... Па, пишете дали сте ја прочитале и какво мислење имате за книгава...
Нечиста крв (Бранко Копиќ) Зборуваме за истата Нечиста крв од Борисав Станковиќ ? Книгата ми е прочитана над 10 пати. Ја понесов само неа на еден одмор и успеав да ја исчитам само тогаш повеќе од три пати. Буквално ја носев секаде со мене. Ме фасцинираа описите, приказната, ликот на Софка, нејзината мајка, таткото. Целата гордост и надменост на фамилијата, срамот што ќе речат луѓето, бракот со малолетниот син на новопечениот богаташ, блудот, инцестот, оргиите... Приказната буквално се впива од едно читање и понатаму долго ве следи. Се сеќавам дека имаше и филм, со многу експлицитни сцени, но скришум го изгледав од домашните. Чисто да видам дали Софка е навистина толку убава, како и во книгата. Бисер во српската литература.
Нечиста крв (Бранко Копиќ) Даа, јас се извинувам сум го погресила името на писателот може да се поправи некако ?
Нечиста крв - Борисав Станковиќ Оваа книга еднаш прочитана останува во сеќавањето врежана за секогаш. Не сум знаела дека постои филм а баш би сакала да го изгледам.