Јас сум вашиот типичен љубител на благи работи. Сум правела различни колачи, торти и слично, но сепак има денови кога креативноста ми паѓа на минимум, и преферирам нешто брзо и лесно за правење, кога немам волја да одам до супермаркетот за да купам чколадо или слично. Така да, некои рецепти за брзи и лесни колачиња?
Хм,не знам колку си љубител на умрма.Најбрзи колачи притоа здрави се колачиња од урма што ги најдов на сајтот на сирово и вкусно .Зимаш умра ја блендираш во блендер(без семка) ставаш лажица какао ја ставам и брусница грозје и лажица агаве сируп,или можеш мед.После правиш топчиња,топиш чоколада хи валкаш и ставаш малце у фрижидер и толку.
Бајадера 7 лажици вода 200 грама шекер 150 грама ореви,бадеми или лешници 250 грама мелени бисквити 170 грама путер 100 грама темно чоколадо За глазура: 100 грама темно чоколадо Малку масло Подготовка : Во тенџере додадете вода и шекер и гответе на тивок оган додека не се раствори Додадете путер,тргнете го тенџерето од оганот и мешајте додека не се раствори Кога путерот е безмалку истопен додадете ореви и бисквити-се меша додека не се соедини смесата Добиената смеса се дели на два еднакви делови Се топи чоколадото на пара и помешајте со првиот дел од смесата, во втората фрлете малку рум На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка а за да биде правилна оформете ги рабовите со нож Над неа на ист начин додадете ја втората смеса и оформете ја со нож Остатокот од чоколадата се топи на пара во него додадете малку масло и се прелива врз бајадерата Толку,оставете малку да се стврдне и можете да уживате во неа Или пак може да отстои еден ден во фрижидер,да се стврдне па да се исече на коцки и да се ужива во неа Феминки можете да ми кажете некој колач или торта со слатко од смокви ?
Piperki napolneti so sirenje ili urda.. Napolni gi piperkite,malku zejtince vo tepsice,stavi gi vo rerna na 200stepeni,neka se potpecat od ednata strana,pa zavrti gi na drugata i ete rucece,so zelka salata(mojata omilena salata) i maslinki..
Таратор - Сецкате кисели краставички на ренде (на тие големите кругови ќе рендате), ставате кисела павлака, сол, малце маслиново масло ако сакате (јас не ставам) и копар. Ете ви брзо и лесно. Јас вчера си направив. Плус јас ставам рендано сиренце.
Домашен ѓувеч: 3 κомпиρи, 3лажици доматно пиρе, 3 цρвени пипеρκи исечени на κρугчиња, еден филџан исчистен оρиз, еден филџан леќа, сол, зачин, сув магдонос, цρн бибеρ, сол, оρигано, масло за јадење, вода и на печење. И готово за пола сат. Ете ρучеκ
Руски капи ❤!моето омилено кое ми е наjлесно да правам од тоа полесно амин , прв поглед изгледаат тешко за да се прават ама после еднаш самото иди одвнатре да се направат пак ,бидеjки ретко ги прават и по слаткарници ги нема.
Најбрзо и најлесно проја.Ние ја правиме во тие такви калапчиња за мафини што се. Пола доза 12 излегуваат и превкусни се, јас секој втор ден ги јадам.За 15 минути се на се биднуваат -една ипол шољичка (мала, најмалата дома што ја имаме за кафе со таа правиме) бело брашно -една ипол шољичка пченкарно брашно -една ипол кафена лажица пециво -пола кафена лажица сол *Сувите работи првин се сеат и се мешаат -едно јајце( се мати со вилушка) -една шољичка кисела вода -една шољичка зејтин -пола шољичка млеко -се додава дробено сирење(или друго зајре по желба) и се мати со течните работи *потоа течните состојки се префрлаат кај сувите и се меша со лажица додека не се добие соединета смеса *по една голема лажица од смесата се префрла во секое дупче(претходно се премачкуваат калапчињата со малку зејтин) од калапчињата се протресува да легне и се става да се пече. *се пече 5 минути на 200 степени(меѓутоа има разлика од шпорет до шпорет па најубаво прв пат стоите до нив, ние 5 минути ги печеме на уклучена рерна, па ја гасиме и ги оставаме уште некои 5 минути плус, додека не заруменат убаво.
dali nekoj znae koga sojata ke ja izvaram pa ke ja iscedam , kako bi mozela da ja ispecam a da ne e so maslo ?
so margarin premackaj ustfari pa ba hartija onaa za pecenje so e ili pa i ja ne svativ ili pa ne znam so pisuva lm se zbuniv i tri pati citam so e pisano
prasuvam za postenje , toa so mrsnata hartija ne mi odgovara , znacit bez maslo i bez nikakvi mrsni raboti , jas probav so folija i mi izgorija , kako da gi ispecam poinaku ?? neka kaze nekoj ideja