Отворено сум го правела муабетот со маж ми, реков над 35 не раѓам, и он ми вика е што ако останеш трудна? Мојот одговор беше: ако ти ме затрудниш над 35 кога знаеш дека нејќам да раѓам, јас ќе абортирам иако ќе знам дека ти ќе го сакаш тоа дете. Што ако сум во брак, имаме едно дете, ако не сакам да родам зарем ќе се предомислам ако он решил дека така треба... Останување трудна заради желба на само едниот партнер (сеедно кој) е огромна глупост, без разлика дали се работи за млад пар, пар во брак, пар со деца, што и да е.
12 години не користам заштита, досега требаше 10 деца да родам не кај секоја е лесно зачнувањето. Членкава е една од ретките и уште една особа знам од околина со ист случај...
Дечки, темава не е баш за непланирана бременост од незаштитен однос, темава според првото мислење е кога намерно од само една страна не се превземаат договорените мерки за заштита. Има многу парови кои се во брак или во долги врски, имаат секс без заштита, со голема доверба меѓу себе, особено во машкото во овие случаеви, ама се спремни да превземат одговорност доколку нешто се случи, зрели возрасни личности вака размислуваат.
Добро крај крајова во случаи кај што она не пиела апчиња а лаже дека пиела е помала штета отколку он да сврши во нејзе без дозвола. Да не се лажеме дека е исто. Секако жената го носи 9 месеци, така да она треба да одлучи дали и кога ќе биде мајка, не партнерот нејзин. Пак од неговото свршување зависи дали ќе има или нема бременост. Така да, и да лажела она и да не, треба да си преземе одговорност типацот. Дали ќе остане со неа, негова работа. Ама да сврши а после за детето, ја нисам одавде е крајно идиотски.
Па не е исто јас сама да сакам да станам мајка по своја воља и тој да ме затрудни без да сакам, нели? Ако сакам да сум ЈАС мајка, други работи не ме занимаат.
Па тогаш ако имаш секс, прифаќаш да станеш мајка. Аргумент користен од про лајфери бтв. Не можеш да искористиш некој за ти сама да се одлучиш да станеш мајка. Треба да знае машкото во што се впушта кога има секс. А тоа да заглавиш некого да биде со тебе не е добра причина да си мајка секако.
Дали ќе останеш трудна зависи од неговото свршување, не од твоето имање секс. Можеш да имаш разумно и безбедно секс со кондом рецимо. Ама не можеш да свршиш "разумно и безбедно" во партнерката без кондом. Ако свршиш, само од среќа зависи дали ќе забремени или не. Чим си свршил, си прифатил да бидеш татко. Не ми беше да остане со мене. Зборев за одговорност према детето. Мене не мора да ме сака и да сме заедно, ама за детето е друго. Зборам нели, хипотетички. Ако неќе дете, нека не прифаќа секс без кондом и тоа е тоа. Не викам да го силува партнерката, бог да чува.
Не знаеш што си напишала... Лажење е лажење. Од било чија страна. Подмолно правење деца е бедно. Неетички. Нехумано.
А што ако партнерката ги пука кондомите намерно, пример? Пошто тука збориме буквално за намерно наметнување да затрудни. Дали ќе е со неземање контрацепција или вака, едно исто е. Во секој секс постојат граници и тоа е тоа, проблемот е во луѓето кои не ги почитуваат тие граници, а не во маж што сака да свршува без да има последици.
Не зборев за таков случај. Зборев кај што мажов се потпира на тоа дека она пие контрацептиви или зема друга хормонска контрацепција и слободно свршува во неа без кондом. Значи без кондом. Па и за со кондом ќе вади пред свршување. Или нема да сврши воопшто уз секс, симпл. Ама ако сврши во неа што очекува дека ќе се деси? Нема сигурно да заврнат лисици, туку она со голема веројатност ќе затрудни, пак симпл. На ниедна контрацепција освен кондом не треба да се потпираш.
А јас ти велам дека да се ослонуваш контрацепција е валидно и е психопатски намерно да прекинеш да не пиеш контрацепција без да кажеш. Дечкото да знае дека не пие девојката контрацепција нема да сврши внатре или ќе си стави кондом. Не зборуваме тука за ризикот што доаѓа и со контрацепција и со кондом, тоа е веќе случајна бременост. Исто е и ако машкото сврши во девојката намерно. Она се ослонила на него да излезе на време. Да знаела дека ќе и сврши внатре, исто би барала кондом или не би имала воопшто секс со тој човек.
Ама јас ти кажувам дека не мора воопшто да сврши во неа in the first place, сфаќаш? Значи не - мо-ра Значи и највеќе да ѝ верува, не е приморан да сврши во неа. Кој го тера? Зошто да туфка глава (ако воопшто му е гајле) место да биде сигурен. Она нека лаже, он за себе треба да си мисли, не да се опушта премногу. Јас користам контрацепција за себе, зашто јас не сум спремна за бебе, не заради него. Кога ќе сакам да бидам мајка нема да ја користам, нема сигурно од него да барам дозвола да ја прекинам. А за вториот случај пак е он крив гледаш? Значи пак идеме до неговото свршување внатре кое многу едноставно може да се избегне.
Леле. Што сакаш прави со своето тело, он мора да знае и да се одлучи дали сака да направи бебе или не. Крив е оној што не се држи до „договорот“ и точка.
Епа ако не сака он бебе, нема да свршува во мене, толку е просто и едноставно. Ако не сврши нема да затруднам. Не знам што не е јасно? Пак околу истото се вртиме.
Ако имаат секс без кондом затоа што жената пие контрацепција, тогаш е превара. Затоа што може и од пресемена да остане бремена.