Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

(Не)Постоечката култура во Македонија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Misskirova, 17 јули 2023.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Дали знае некоја дали сензорите ги има во околните држави, Грција на пример? Родителите на децата што ги прашав не знаат.

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.754
    Допаѓања:
    116.804
    Ги има. Грција сигурно.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    12.324
    Ако случајно некоја добие информација дали може да се набават во обична аптека нека пише.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.754
    Допаѓања:
    116.804
    Мислам дека може да се купат.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    40.658
    Прва и основна и задња грешка уште у старт е што уопште и станаа. Кога ќе завршам, ќе станам и ќе си одам, па они ако сакаат и свадба нека прават на јавна површина, дадена за користење на граѓаните.

А не таму и кажува новинаркава а дали знаете за што снимаме прилог, демек ја фаќа на тужни причи. Шо има везе за што снимаш прилог ти, со тоа што си на јавна површина?!
    Немојте да ме разберете погрешно, али да иам ја дете, болно, и државата курташак да си игра со неговиот живот, има да гори у буквална смисла, а не па некоја сељандура шо сакала роденден да слави за принцот Неготински.
    Па уште и ќутат, прибираат парталите и си одат, а детево плаче. И кој пример му го даваш ти на тоа дете, дека е нормално да го газат и дека не постојат правила и за најобична глупост?
    Не е малце шо по Телевизии се влечеш за негово здравје, се мољакаш, коа треба по полиции и судови, па и затвори?
    За оваа вукојебина само насилстбо е решението , да ги вратиме на фабричко, па после барем за почеток ќе се размислат друг пут.

И после зашто државата не ебела? Па зашто не?! Коа глеа колку сме прости и глупи, коа реферати пишуеме коа некој марулите ги чувал на столче у препун аутобус, коа стари вампири шо трчаат по автобуси не стануваат на бремени жени, коа влагаат сите преку ред, али ние си ќутиме оти нели култура, жими таквото и плус ај да не се карам, тоа ја покажува нивната култура... Со кој памет бе?
    Мислам, шо поише очекуваме коа поштуеме некој рандом ливче шо пишал резервирано на клупа, а не закон?!

Има нешто мазохистичко у Македонскиот народ, само да кука, да се жали, да цмиздри, па оправдувања да наоѓа за овие дебиливе шо го шупчат, зашо? Затоа шо и он е истиот тој шо шупчи, али коа нему му одговара. На едно место ако ти влезе некој преку ред, срамота, али ти коа ќе влезеш преку ред, јеби ја, живот, треба да се снајдеш.

Ја коа бев копиљ бев шупелка, и таму негде средно се препородив. Не давам, т.е. не ДОЗВОЛУВАМ некој да ме прца. У Странција можете сите ко мали мачиња да предете, да чекате два саати у болница, да разбирате правила, али чим стапнете тука одма муда ширење, да надокнадите, оти боље прв у село него ли у град.

Чим дојдам тука, ми се пикаат преку ред, ја пред нив. И толку. Они си мрчат, ја си плаќам, не ми чуе. Идам за пасош, браќа да прашале нешто, слободно. Влагаат, не излагаат. И ја влегов да прашам како се пикнаа 5 души преку ред, и да КАЖАМ дека јас сега ќе се сликам, после мене шо сака нека биде. Не излегоа? Излегоа бе, оти тие таквите се опортунисти, немаат муда тие. Ако пројде, пројде, ако не цел ден е пред нив.
    И коа завршив, на врата стоев жената шо беше после мене да влезе она.

Ја сум дрска и арогантна и вулгарна, али иам култура. Обзир према другите. А ако на некој у фаца фејк му се обраќаш со Вие, молам, али не го ебеш два посто као чоек, епа добро утро тоа не е култура.

Еве пробајте и вие, чаленџ ви давам на ваквиве не да им се објаснувате, него да им наредувате. Ај тргнете матулите, нема место за седење. Ааа, кај да ги ставите? У скут. Ааа, нема место. Епа памет за друг пут. Ај сеа марулите у раце. Фала ви.

Ааа, роденден сте резервирале на јавна површина. Ја мајката? Каде? Ја носите резервацијата? А фискална имате? Роденден еднаш слави? Нека му е среќен. Да завршиме, ќе си одиме. Ако не ви чини, викнете полиција, или мавнете ми се од пред очи да не викнам ја полиција. Е така, супер. За пола саат завршуваме.

Али најлесно е да се кука, па уште и за дебилни глупости. И после се чудите зашо за побитни работи никој не ве есапи. Ја мајката.

На 1209, Lavender13, manako1 и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    21.765
    Некогаш знаеш што е работата?
    Не знаеш тој што ти се прави мангуп кој е, каков е и каква жичка носи во глава. Баш кажував, со другарка на кеј едни идат да се запознаеме, викам не, ај остајте не' на мира. Типов збеснува, крева раката и ми се подава да ме удри. Се здрвив од страв, овие се тргаат и ко шо нe' одминаа ни викаа курви.
    Ова додуша е више комплекси ама и во институција, има луѓе што не бираат време и место да си го покажат сељачизмот. И некад едноставно неќеш да бидеш оцрнет и засрамен и центар пажња дека си ТИ безобразен, иако другиот ти се пикнал во ред.
    Ако јас не станам на бремена жена оти мене ми е мене лошо, што мислиш, ќе застане некој на моја страна? Јас би станала ако можам, фала богу ама кога не можам, не можам. И тука ќе ме пцуе цел
    автобус, и сите погледи кон мене и ќе ми скисне и следен пат пак ќе ќутам да избегнам таква ситуација и ќе станам на кој ми дојде, иако не можам.
    Во болница ми мрчеле зашто сум седнала на столче, ко божем од лепота идам таму.
    И што ако вратиш, само бетер ќе испаднеш во нивни очи

Знам ќе речеш не треба да ми е гајле што некој ќе мисли за мене, едноставно не сакам врз себе да привлекувам внимание

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TMNT

TMNT Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2023
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    647
    Složuvam se so se so kaža i točno e toa deka u mnogu slučai nasilstvoto pomaga, inaku ke te zgazat ako ne im staes doznaenje deka imas crveni linii. Samo ne se složuvam so toa so vikas za roditelite na Biserčeto, ja mislam deka pravilno postapija lugeto zatoa so ako nastanese vikanje i kotek deteto ke se uplašeše ke plačeše može ke mu se kreneše šekero i poloso za deteto ke napravea a ovaka islusno i mudro ja resija situacija i ispadnaa kako gospoda lugeto prema onaa budalata žena

8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    40.658
    Сум работела на булевар со сите јавни куќи у град, трета смена пешки сум си идела дома саат време, свашта сум имала дешавки.

Да не продавам муда за бубрези, само едно као мислење или искуство, колку по кратко, јасно, без искажан страв им одговориш, или па и игнор, толку помали се шансите, да не речам нула ситуацијата да ескалира.

Е сеа за воа треба да не ти биде гајле шо мислат другите за тебе, да имаш самодоверба да кажам, да бидеш јак у моментот, и тука кај секој е различно. Не сме ја и ти исти, али можеме да станеме.
    Едит: а и не е исто твојата ситуација, со некултура. Тоа ти е напаствување, затоа и у право си за тоа.

И едно реторичко прашање, од сите што ти се испонашале, им се сеќаваш на фацата, ќе ги препознаеш утре на улица? Не. Едино постапката.
    Епа исто и со тебе, само ти ќе се осеќаш плус поарно, и плус дресура на сељачишта ќе се дешава.

@TMNT не мораш да се дереш и тепаш за да си го истераш твоето. Нит па сметам дотичната ќе се тепа, па уште и пред камери. Детето како и да е ќе си го тргнеш.

Нит ја решија ситуацијата, нит мудро изреагираа. А тој муабет господа испаднале, господа не ги команда сељанка на пољана.

Последна измена: 22 јули 2023
    На CameliaMiller, Munchmallow20 и Tinaaa им се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    21.765
    Кај нас проблемот е што толку е секакво однесување присутно што више е нормално.
    Најнормално е да видиш некој да си го шета кучето у парк полн со деца без поводник, нели мирно е.
    Па ако се побуниш одма ти си мразач на кучиња и сакаш да го отруеш сигурно|(
    Најнормално е да фрлиш отпушок на земја, што ќе се деси. Или да фрлаш ѓубре во зеленило на улица јер сигурно нема дома да го носиш де. Или недајбоже некој повозрасен да е некултурен како не ти е срам на стар човек да му паламудиш, вие младите невоспитани вака така.

Ти ќе му се издереш и еднаш и двапати и трипати и ако он мисли дека е во право, ќе си мисли

10. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.759
    Допаѓања:
    24.100
    Од "попаметниот попушта" си патиме ние, затоа не ебат каде стигнат.

На Gosh и Misskirova им се допаѓа ова.
  11. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    8.519
    Јас никогаш, ама баш никогаш не би и' одстапила место ако ми се обратеше со таков дрзок тон.

Како прво, си го ценам своето време. Ако нејзино дете слави роденден, ме заболе, другите треба да умираме нели. Па ако си посветен родител, плати пари и прослави му асален роденден на твоето дете, пр. игротека.

Друга работа, летниковецот не е на татко и', нејзин уште помалку. Ем не плаќа пари да го закупи, ем се курчи како да е нејзин. Јавен простор, луѓе!

Мислам и листајќи по темата, видов ѓубре расфрлано по роденденот (ако е вистина). Навистина лошо изгледа, без разлика дали е нејзино или па на некој нејзин колега.:envy:

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    269.128
    Таа слика со ѓубрето не е од конкретниот настан, од некојси роденден е.

Како и да е, не оставајте ѓубре зад себе, каде и да сте, уберсељачки и идиотно е.

13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    8.747
    Мене скоро еден чичко на мотор позади мене на сред Скопје ми свиреше и ми викаше на цел глас демек бавна сум била....а јас со бебе у кола.
    Коа му го отворив прозорецот, и среден прст му покажав и све му изнакажав. Сељаци.
    Посебни мажишта некои такви мрсни и дрски.
    Краток фитил имам не е чудо и да се затепам со некој па да ме нокаутира.
    Колку да возам бе на сред град ,а? Да отворам крилата од кола па да летнам?

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.484
    Допаѓања:
    127.283
    Дрдорењето за случката помогна. :D
    Само власта да се држи до ветеното(за што и не е човек да има многу надеж)...

15. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    21.765
    Идам прееска накај зелен пазар откај позади автобуската, покрај тие тезги накај влезот во пазарчето.
    Одам и слушам се кара една жена со некој човек. Викам што се десило. Типов со мотор поминал покрај тезгите, во тоа тесното заградено, бутнал женава што се караше и два пара панталони од тезгата биле оштетени. Кога бев таму, веќе лагано си го имаше паркирано моторот одма пред влезот.
    Па и вели, ама ова е велосипед со помошен мотор:drunk::drunk:
    Па само ги откачи и си влезе у пазар.
    Им викам Абе гуми би му избушила, и им реков и на луѓево што беа таму. Леле сакам да имав малце појше муда сеа, жими све.

Мислам најбезобразни створења во сообраќај се тие со мотори. Ги возат по улици, тротоари, пешачки патеки, плоштади, на Партизанска пуцаат со 100ка навечер. Исто ги паркираат кај им прдне.:drunk:

16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    8.747
    ДА, и оние со тротинети. Кај ке им прдне ги возат.