Stay at home girlfriend? Ок, мислам освен аспектот баба-девојка ...не дека не е изводливо...ама тој Бојфрендот нели е исто од категоријата луѓе Или сакаше да кажеш, цвеќарки да бидеме?
Зошто тешко? Еве јас имам најмалку 10 луѓе што ги знам што земаат толкава плата, над 32 земаат тие што се по 6, 7 години искуство. Колешка како лаборант во молекуларна биологија зема 50 000. Зависи каде аплицираш за работа и колку се трудиш. Секако тука не може на исто да се стават лаборант во приватна и државна болница. За оние во државна и тие 24 000 што ги земаат се многу затоа што имам видено што прават.
Не можам бе маче, не ми оди лажење. Затоа не можам да работам маркетинг, продажба, политика...ептен сум лимитирана од мозокот... а како врви време, се повеќе и повеќе работи не можам.
Се убиваат од работа во приватни и зимаат по 20.000, не зборам за државни. Инаку супер, ете може да пишеш фирми во соодветна тема да знаат луѓето кога ќе има огласи каде да аплицираат за работа
А не си помислил дека таму некоја тетка што мие влезови исто така не ја исполнува работата, уште помалце е професија да позавидиш? Ама барем го вади лебот. Ти со златна струка што сам си ја одбрал кукаш за проблем што реално не постои. Некој би молел за таква струка. Можда треба и да подразмислиш да не е во тебе проблемот (читај: не ти се работи).
Ima mnogu kako tebe,ili im se malku pari ili ispod nivou im e da rabotat nesto plateno.Koga ke ostanes bez sredstva od doma da nemas za cigara i kafe ,ke si si najdes odma smer vo glava sto sakas da bides i rabotis,dal za ljubov,dal za pari.Ova mladosta vo tebe zbori ,lesno se reseava ovoj provlem.Imas i treto cel zivot da si ostanes zaglaven i da plukas po drzava,narod,i pleme,I site krivi da ti bidat.,e ova poslednovo znaci devojka tesko deka ke se najde.Aj SO SREKA,ODI PORABOTI BILO STO, I NEDELA, I MESEC DA VIDIS PRVEN KAKO E ,PA KE TI SE STVORI PRAVA SLIKA VO GLAVA.
Работи по струка, имаш убава струка избрано, толку години си вложил во образование, зошто да не почнеш да го работиш тоа за кое си учел?
Mlada si i ti ,sto se 45 god,imam tatko gradezno raboti po 9 saata na ladno i toplo na 70 godini,inaku imaat 2 penzii so majka nikoj ne im zima pari.Na 50 godini vikase koj ke me vraboti mene,koga bese tranzicaija od drzavno vo privatno,ama toa bil stravot sto zborel ,za sekogo po nesto se naoga makar honorarno barem za pocetok ili kolku koj moze da raboti.
Вака, јас побарав мислења да слушнам, затоа што не знам што сакам да работам Јас го завршив факултетот со сопствени средства, студирав и работев паралелно итоа по струка. Само побарав мислење дали има некој како мене што не се пронаоѓа во работата, дали поради платата или струката. Ако некој работи нешто затоа што "мора" не значи дека сите треба.
Jas ne se pronaogjam vo rabotata kako rudarski inziner i nemav bas uspeh za davlezam vo povisoki firmi poradi X pricini poznati vo nasava drzava, a vo megjuvreme rabotev drugi raboti, za da zarabotam pari da ne se sramam vo javnost i zapisav akademija za promena na profesija pa ce vidime. Ako ne se oskejas deka ne sakas da rabotis tvoja profesija, ne gubi vreme, smisli plan sto ponatamu.
Реално, на работа поминуваме поголем дел од животот, и битно е тоа што го работиш да ти има смисла. Зборувам од перспектива на човек со факултет и скоро 20 години работа во секторот. Почетничката плата е сегде ниска, во стоматологија во мк, ко што знаеме нема многу кариера и кеш. Ама па, од друга страна, единствената професија која денес изгледа профитабилна и стабилна, е ИТ. Другото се е мање више ветер во магла, брзи пари денес, не значи дека ќе ги има и утре. А од трета страна, професијата ти е убава, денес почетничка плата, нема вечно да биде почетничка. Одлуката си е твоја, ама јас би гледала подолгорочно, кај би бил по 5, 10 години, во својата струка или во некоја друга.
Не работам по струка, а сум вложила многу во факултет и севкупно образование. Не ми е испод чест работата што ја работам, моментално сум тука, работам кон нешто поголемо. Ако седам дома и думам што ми е испод чест, цел живот паразит би била.
За ќутек сте. Во најубави години сте за да најдете богат дечко, на 20 од каде пари? Иначе да се навратам на темава. Да, убава е струката, ама кога гледаш луѓе се вработуваат по IT компании, позиции за кои првпат слушаш, од старт зимаат некоја плата над 700 евра, феноменални модерни услови, па и не ти е сеедно. Познавам голем дел луѓе, што завршија економски факултет, ама се вработија така, затоа што вреди петпати повеќе од нивната струка. Познавам и лаборант, кој actually го унапреди малку нашево здравство, ама пак ќе кажам, многу труд и вложување треба да дадеш, а не си сигурен дека еден ден истото ќе ти се исплати во нашава држава. Годишно илјадници луѓе завршуваат медицина и срамота е да збориме како познаваме поединци што успеале да најдат убава работа. Така да, ако не си задоволен со моменталната работа, менувај. Не знам како некој би напредувал во професија за која не е заинтересиран.