Не знам што сакам да работам

Дискусија во 'Барање работа' започната од Badii, 1 октомври 2022.

1. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Мислам дека членката беше саркастична.

На kikkki и metallicaAa им се допаѓа ова.
  2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Тоа што си завршил факултет и си се стекнал со звање не значи дека по дифолт треба да ти е вечито занимање.
    Пробај ако не си пробал да работиш па ако не се пронаоѓаш пробај со нешто друго.
    Не е дека си врзан строго да мораш тоа да го работиш ако не те исполнува.

Имам мал милион вакви случаји во блиска околина каде што се вработија по струка за убава плата, ама одеа нон стоп нервозни и напнати на работа и со сите колеги беа на крв и нож бидејќи беа незадоволни.
    Се преориентираа на сосема десети професии.

Ако си млад, без да си задолжен со кредити, ако немаш жена и деца кои чекаат од тебе, ништо не те спречува да бараш работа во која ќе се пронајдеш.

Инаку пред да те нападнат како си неблагодарен како членката погоре, треба да ти кажат браво што сам си го платил факултетот.
    Не сите во државава сами си го плаќаат студирањето.
    90% од оние што ги знам факултет им е платен од родителите.

На senjorita-v, Snowflake97, VDT2906 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.526
    Допаѓања:
    9.043
    Како не може и забен техничар. Можеби е инвестиција, бидејќи апаратура треба да се купи. Ама секој забен техничар може да си работи приватно. Кај нас во град, има тројца приватни забни техничари кои и соработуваат со стоматолози, и имаат работа цело време. Даваат и неповратни кредити за самовработување, скоро еден дечко зеде за забен техничар.

На FridaodaMk, kikkki, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  4. winnie02

winnie02 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    1.919
    Платата е фактор, ама некогаш мобинг - некадарен тим - додатни часови после работно време - притисок од претпоставениот е врзан круг кој ќе ти влијае и на семејниот живот и на здравјето е побитен фактор.

Пре би здрава околина, тим, правилна поставеност на обврските, со колеги кои делите иста пасија него конкурентност за умилкување кај претпоставен отколку за платата. Дали тоа ќе се најде на струка или не на струка некогаш не е битно. Мирот е најскапоцен.

Ако веќе си во државава, бегај од нездрави работни средини - е можеби најефикасниот совет кој решава дилеми.

На senjorita-v, simoncelicius, VDT2906 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.284
    Допаѓања:
    37.153
    Според ова што имаш напишано ни едното, ни другото.
    Ако ја сакаш струката ќе работиш односно ќе почнеш да работиш за 22 000, ако си сега сам без жена, деца не би рекла дека се бедни тие 22, победно е дома да се седи. Плус секогаш има можност за покачување. Тие 22 се почетни. Ако нема покачување бори се за странство или менувај струка на време што ќе е поплавена. А зошто ти е келнер испод чест не можам да разберам бидејќи келнерка е единствената работа која би работела во Македонија.

На VDT2906 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  6. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Не сум во тек како е сега..има факс за забен техничар? Или нешто протетика?

7. JustBeautiful

JustBeautiful Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    1.260
    Исто и јас. Дипломиран економист и не знам што сакам да работам. Моментално работам само ради платата и не знам дали некогаш ќе најдам тоа што сакам да работам. ;( Ама знам дека се зависи од мене...

На elimkd, Badii, Tam4yy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Macedon1986

Macedon1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    54
    Види вака имаш два излеза од ситуацијава

1, Аеродромот во Скопје
    2, Аеродромот во Охрид

На buba4e89, baby-star, FridaodaMk и 5 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    А оти па да не бара и висока плата?

Кој неќи поќе пари, нека крени два прста!

*Edit

1.png

Google Search Link

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.174
    Допаѓања:
    56.730
    Јас никогаш не сум имала некој dream job, да речам е баш тоа сакам да го работам. Ама имало повеќе работи што ме интересирале.
    Моментално не работам баш по струка ама пак се сметаше предност мојот факултет на таа позиција. И секако најголема предност ми беше тоа што одлично знам англиски бидејќи се работи со Америка.

И искрено си ја сакам оваа работа, не знам дали е поради тоа што уште сум само неколку месеци во фирмата (и прво работно искуство) ама мене најбитно ми беше да немам големи стресови и да не ми се враќаат нозете назад кога одам на работа. И баш така испадна да е. Платата не е нешто голема ама па не е ни за потценување во моменталните услови во кои живеам. А има и големи можности за напредок, не можеш да останеш многу долго време на почетната плата.

Мора од некаде да се почне, и не може веднаш да очекуваш висока плата (освен можеби во IT, ама верувам ни ним не им е лесно), но ако си слободен млад и амбициозен човек без обврски тоа пак е супер како за почеток. Многу подобро од оние што седат без работа бидејќи им е испод чест и чекаат пари за кафе од мама.

На Biljarkata, Ketchup, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    И вака и така ќе се осеќаш бедно по твоите кажувања
    Така шо одбери било шо

На Tanjamm и Luciferka им се допаѓа ова.
  12. Badii

Badii Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    352
    Jas pocnav da se vodam po toa "ako ne znam sto sakam, barem znam sto ne sakam". Se nadevam kje se pronajdam nekade. So srekja i na tebe
    Najlesno e toa..

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    162
    Прашај се себеси:

1. Што знам да правам (вештини - skills)?
    2. Што сакам да правам? За што имам желба, волја, што ме крева од кревет по сабалје..

Најди НЗС - што е заедничко за овие две работи.

Пример. Знам се во врска со заби, а многу сакам социјални мрежи, маркетинг..како би ги искомбинирала овие две?

Пример. Знам да организирам настани, а многу сакам да вежбам и ја сакам фит индустријата. Тогаш почни со организација на фит настани (еднаш прочитав во едно интервју дека вака настанал Wellness Expo - што одамна се нема оддржано кај нас - порано беше во Метрополис Арена).

А, ако најдеш јаз - пример, сакаш да правиш фризури, или нокти - ама немаш вештини - тогаш оди усоврши се во тоа.

Добра пракаса е на бел лист хартија или табла - да си изнапишеш повеќе одговори на овие две прашања.

Исто така, многу луѓе на второто прашање бараат одговор во нивното детство. Што е тоа што најмногу сакале да прават во нивното детство...

Се надевам ќе го најдеш тоа што ќе го сакаш. Среќно!

На Badii му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    Ако немаш ни за леб од 50 денари да си купиш нема да отвораш вакви глупи теми.Ќе метеш улици и ќе бидеш задоволен и со таа работа.

Да се надополнам. Ништо посебно не сте ако имате ливче хартија (диплома де).Чим не работиш сигурно мама и тато ти даваат 100 денари, а не ти е тоа испод чест.

Последна измена: 5 октомври 2022
    На Stefi_555, mssuniquee, VDT2906 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. GTC30

GTC30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2021
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    222
    вози камион :D

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    14.884
    Сосема погрешно е вакво мислење да се има. И уште полошо да кажуваш така, не знам прашај луѓе што метат улица дали се задоволни

На Napqueenmari, Guns N` Roses, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394

Не сфати што сакам да кажам. Тие луѓе си го заработуваат лебот додека дотичниот бара 100че од родителите. Он ги понижи овие работни места не јас

На Youknow му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    14.884
    Сфаќам, треба да се цени, членот пиша дека работи ама не знае што сака и многу е нормално да се осеќа така. Учел, вложувал во себе и осеќа не се цени трудот.
    Зошто бе пример инжинер да заврши некој и да работи келнер не е тоа потценување на работата келнер едноставно смета дека треба да си работи по струка и да има добра плата. Зошто овде кај нас универзитетска диплома не се цени? Даваш пари, време, труд и си потценет. Јбг тоа е реалноста за некои професии тука.
    Има и луѓе со универзитетска диплома што работат нешто друго што сакале или морале ама тоа не треба да ни е пример. Зошто има луѓе што освен физички што работат ништо друго не вложиле за себе (а можеле)низа години и да, тие не би ги жалела

На Napqueenmari, Guns N` Roses, buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    4.398
    Sekogas vo opstestvoto sme imale maka od tie so diploma nego od tie bez. Premnogu primeri znam fakultet zavrsile i? Edno golemo I.. ne se nisto vo zivotot. Pregolemi ocekuvanja. Trebalo da bidat site inzineri, direktori, doktori i ne znam ti so. Ne sfajkat deka treba lebot da si go izvat bilo koja rabota e rabota ne mozite site da ste direktori alo! I so vlozivte vo vas? Po*rana diploma a parce leb sami ne ste jale...
    Posposobni luge znam troduplo so sopstveni biznisi od nula pa i obicni rabotni vraboteni vredni luge so obicno sredno ni tolku. Ne ste se zaprasale kako?! So maka, so trud so pot! E so sedenje vo fotelja 8 casa toa ke go sonvate! Zatoa sto i kon toa se stremite... POZ @Anie93 ;)

20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    14.884
    Абе за поздравов ич не ми е гајле, пошо валјда немаш диплома и не знаеш дека и за нејзе се пролева пот, солзи, многу многу мака и професијата што ќе ја работиш може да биде исцрпувачка, без сон, со стрес и многу вреден да си и после да имаш како што велиш ти "посрана"плата е тоа е револтот ама немаш ти капацитет тоа да сфатиш зошто мислиш со диплома некој седи у канцеларија само.
    Па зависи што работиш валјда нема у дупка ископана или канал да средуваш документи или да прегледуваш пациенти(facepalm)
    И да, некој за да стигне до диплома можеби немал парче леб да јаде и двоел од се ама кој не искусил може само како тебе вака да мрчи:D

На Guns N` Roses, cresa-jagoda, Annath и 7 други им се допаѓа ова.