Не знам што сакам да работам

Дискусија во 'Барање работа' започната од Badii, 1 октомври 2022.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Општествово е такво, нема правда. И нема човек да биде задоволен како и да е. Не се враќа трудот соодветно. Ќе вложите многу, ќе добиете малку. Ехеее, какви соништа имаат младите кога студираат, па автомобил ќе купам, па стан ќе купам, па ова ќе бидам, она ќе бидам. На крај сфаќаат дека ништо од тоа нема да оди ни брзо ни лесно. Имаме армија невработени. Еве јас имам колешка во друга фирма, која претходно работела како келнерка, и земала добар бакшиш, така што имала повеќе пари тогаш. Но, пак ќе кажам, реално знаење е потребно, затоа што цел век нема да сме млади, да стоиме по 8 часа на нозе, а и да носиш чаши, чинии, ништо посебно не е. Еднаш на мојата фризерка и реков „Мислам дека никогаш нема да ја научам твојава работа“, а таа ми враќа „Не, така ти се чини. Ти моево ќе го научиш, а јас твоето нема да го научам“.

На Badii и GirlLove им се допаѓа ова.
  2. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    952
    E tvojava frizerka ke ja bide zasto znae muabet dobar da ti napravi,i da te digne u vis ,kao si nesto SPECIAL,a taa sprema tebe nisto i ke i odis redovno makar i ti utnala kosa.Toa im e rabota,zenata navistina si ja znae rabotata i ke napreduva vo profesijata ,i nema da stoi 8 saata na noze,ke nadgleduva i drugi ke rabotat za nejze.Sekogas sakam i sum spremna da ucam od dobri primeri.

На Lemon и АнеАце им се допаѓа ова.
  3. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    11.772
    Ако кажеш дека сакаш да работиш на струка и да заработуваш добри пари, сите мислат дека тоа значи дека ссакаш да бидеш цел ден во канцеларија и да уживаш. Ооок.

И да, фрустрирачко е да студираш со години, и на крај да не можеш да го работиш тоа што те исполнува. Или да можеш, ама за мизерна плата. И да, 20 илјади се ништо за високообразована личност што се вложила целосно 5-6 години. И уште пофрустрирачко е тоа што нема напред. Се тапка само во место.

На Guns N` Roses, cresa-jagoda, GirlLove и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Можеби е тоа, сака да ме шармира за да доаѓам пак, нели. Мене ми се чинеше дека кратење на коса е тешко, и затоа така и реков, и таа рече дека тоа е лесно, напротив има многу работи што се потешки. Може и е преку глава од нејзината работа, не знам. Во бутици обично ти велат „Супер ти стои“ иако гледаш дека не е така. Ама да продадат.

Сите напнаа канцеларии, па канцеларии. Демек во канцеларии не се работи, се седи само. Јас често употребувам термин р'мбање, а под р'мбање не мислам на копање на нива во 14 часот на 40 степени, туку напнување психичко, натпревар на идеи, дисциплина итн. И во канцеларија пред компјутер, имаш еден куп програми на пример кои мораш да ги владееш, англиски мораш да знаеш итн.

Претходно има коментар дека воделе бизниси луѓе со основно или едвај средно. Каде се тие? Јас такви не знам. Првиот мој газда, бизнисмен бил еден од најдобрите студенти во Македонија своевремено и пошироко, и како студент почнал да менаџира јаки југославенски компании. Вториот газда со факултет, ама учено, доучувано, ненаучено и нормално таму немаше напредок. Третиот мој газда е дипломиран во странство. Најуспешен беше првиот. Најтапа вториот. Дека некој без ич школо ќе врти бизниси, тешко. Сложен процес е тоа.

Последна измена: 6 октомври 2022
    На Lemon, Angie1432 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  5. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    Абе ова од премногу гледање мотивациони видеа и тик ток компилации каде кењаат дека овие без диплома се газди а за нив работат тие со дипломи.
    И имаш еден куп примери каде што газдите се полуписмени ама имаат добро разработен бизнис со добро образовани вработени и секако млатат пари. Ама тоа е во Америка не овде. Мешаат многу.
    Ако беа толку способни без дипломи онда требаше да вработуваат и работници без дипломи па да биде на чисто работата и тогаш нека кењаат како не треба диплома.

Мислам лудо и непојмиво е да вработиш хирург без диплома, или адвокат со основно..... ама изгледа на тие што се мрзи и немаат појма што со животот се ќе проголтаат шѕо им се сервира само да си ја оправдаат мрзата и незаинтересираноста.
    И не знам како тоа им е испод чест да работат за 20 000 а од друга страна велат треба неписмени да водат бизниси.....

Јас гарантирам дека секија работа што ќе се работи без разлика колку и да не е во струка и те како допринесува позитивно за следната работа.
    Чисто ради пример завршив медицина- лаборант ама еден период се вработив во аптека, и од сите имав коментари што глумиш сеа таму на каса касиерка ќе изиграваш на ти дај ми. Земи работи според струка.
    Во моментот тоа можев да најдам тоа и си почнав да работам иако знаев дека немам поента, немам како да напредувам затоа што не сум фармацевт по струка.
    После си најдов работа во струка и те како ми помогна тоа што сум работела во фармација.
    Доаѓа роба куп реагенси и епрувети, ама мене ми остана навика пд работата во аптека прво да си ги подредам работите со пократок рок да бидат први на око за да се потрошат пред да им истече рокот.
    Или па доаѓаат пацинети со одредени дијагнози и уз муабет сфаќам дека знам која терапија ја земаат затоа што сум се среќавала со такви дијагнози додека сум работела во аптека.

Така да колку и да не ви се чини работата во моментот исплатлива или испод чест треба да и дадете шанса да научите нешто ново.
    Ако не ви се допаѓа никок нема да ви забрани да дадете отказ.
    Мене испод чест би ми било да работам само нешто што е нелегално.
    Да дилам дрога, да се проституирам....

На Amellie13, Lemon, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Замисли едвај читаш, со двојки си завршил основно, и вртиш бизнис, најдобар во Македонија. Нема шанси. Газдите мислам дека пола книговодствена работа ја знаат на памет, како од шега. Прават пресметки, плати, придонеси, даноци, јазици мора да знаат, барем англиски ако не друго, инаку како ќе склучуваат зделки со странци? За дечкото што ја отворил темата, нека почне со работа по струка, ако има шанса, па ќе види како е натаму, инаку, ако си завршил одредена струка, ама имаш пасивен период од 5 години на пример, каде не работиш ништо, готово е. Утре нема никој да те смета дека ти си компетентен за таа работа. Дипломата е само старт, а потоа треба практично знаење и искуство. Без тоа, колку повеќе чекате, нема ни работа утре да ви дадат. Во секоја бранша има нови трендови. И тие се менуваат од година во година. Пример, колешка која одеше на породилно, а е добар работник, по 9 месеци се врати, и беше во нелагодна позиција, се чувствуваше дека малку се одвикнала од работа.

На Lemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.698
    Да ти ги набројам најбогатите луѓе во светот кој имаат само средно, а некој само основно? Џабе ти е некогаш дипломи ако црпката не ти фаќа...

На buba4e89, Youknow и mssuniquee им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Ама и без диплома и без црпка? Не ја бива и така. Нашето оштество е специфично и за бизнис и за други работи.

9. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394

Конкретно за типов какви добри пари сака без ден работно искуство како техничар? Па он не е ни стоматолог , што сака повише од 20 000 ден.

На Amellie13 и simoncelicius им се допаѓа ова.
  10. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.689
    Допаѓања:
    8.634
    7 милијарди луѓе на планетава мислам како бројка одамна е помината, од толку сигурно ќе има барем 10 што успеале со основно да стигнат да вртат бизниси.
    Ама не е доволно само да ги наброиш туку дај да знаеме и како успеале. Почетен капитал сигурно мораш да имаш некаков нели?
    Колку и да си без диплома вработени мораш да имаш образовани, или па цела компанија е со основно како и газдата?

На Bezimenka90, Tanjamm и Angie1432 им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    40.566
    Најбогати луѓе што немаат ни средно ни факултет колку се, 3-4? Скоро осум милијарди сме на планетава, па ти израчунај какви се вистинските бројки.

На Guns N` Roses, Amellie13, Anie93 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    40.566
    Да, да, сите милијардери се уствари неписмени кои ги избркале од основно, а нивните родители се пораснати на штала.

Аман како лесно ве манипулираат со фориве дека демек сите сте неоткриени генијалци и ќе бидете идни мултимилионери рамо до рамо со Безос.

На Guns N` Roses, Amellie13, Anie93 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Сите кои тврдите дека не треба школо, зошто на 18 години не станавте бизнисмени? Денес читав дека неколку илјади вработени во Македонија не земале плата за август. Мислите дека е лесно да се води бизнис? Не, не е. И како не треба диплома? Еве јас може сакам да оперирам, арно ама немам Медицински факултет, и тука сум „саката“. Може сакам да работам нешто друго, ама ако и за тоа немам квалификации пак сум „саката“. За бизнис зборуваат луѓе кои немаат свој бизнис. Прво, да сака некој бизнис да почне сега во Македонија, соодветна работна сила нема да најде, за друго да не зборуваме.

На buba4e89, Anie93, Lemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    Факт е дека во Македонија адвокат се станува со недовршен факултет, газда се станува со осмо, бизнисмените што вртат милиони се со средно ама тоа не значи дека не треба никој да студира. Лошото е кога мислиш дека си над сите, оти нели имаш диплома која никој не ја признава. Знаеме сите за образованието во државава не глумете лудило.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    13.715
    Дали си или не си над сите, е небитно. Секој прво треба да си учи и работи за себе. Еве мене ми е криво што не завршив некој курс плус, некоја преквалфикација што немам, освен курсеви за јазици, и не за другите, туку за себе лично. Не знаеме каде патот ќе не однесе во животот и кое знаење кога ќе ни се најде. Македонските дипломи не се признати во многу земји, да, ама па има професии каде опипливото знаење кое си го стекнал на нашите непризнати факултети врши работа во пракса.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    Треба школо

Треба постојано надоградување.
    Цел живот...

Никогаш да не престанете да учите.
    Никогаш да не престаните да поставувате прашања.

На Feminka22, buba4e89, Anie93 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    А кој тоа кажува дека во ебанава држава нема 18 годишни бизнисмени без образование? Во фантазија си живеете.

И да, треба школо.

На Feminka22 и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. Badii

Badii Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    352
    e
    Nema da ti sudam, znam kakov narod sme, "sve znaeme" bez da ja slusneme vistinata. Rabotam od 16 godini, ne sum zavisel od tato i mama. Do pred eden mesec bev vo stranstvo, sakam da ostanam sega za sega vo Makedonija, poradi toa i pisav ne mi e problem da rabotam. Diplomata ne e livce hartija, diplomata e vlozen trud. Ne znam so se macam da pisuvam, covek so svest ne bi skoknal na zaklucok odma i namesto sovet i mislenje, da dade kritika i osuda. Zalno

На Tanjamm, Anie93 и Willbeokay им се допаѓа ова.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.088
    Допаѓања:
    14.884
    Знаеш ли вакви?

20. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на: