Ние не сме семоќни - препуштање на виша сила

Дискусија во 'Религија' започната од blonde_supergirl, 29 јули 2017.

1. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.788
    Јас мојата девојка ја изгубив пред 3 месеци и само едно че ти кажам:
    Секогаш кога и беше најтешко со здравјето го молев бога да и ја олесни ситуацијата да не и е тешко толку многу и кога ми кажаа дека е почината душата ми се корнеше по незе и со сета душа го молев бога да смени нешто околу тоа, внимавај што помислуваш госпот е голем

На blonde_supergirl и Outlook им се допаѓа ова.
  2. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Да неверник сум чудооо. Нема потреба да верувам во книга полна со аналогии и метафори.Јас не сум никој, хахах значи не смеам да прашам зошто да верувам во бајки? Ти да не си некој специјален човек што верува во вакви фантазии? Се плашеш од фактот дека нема задгробен живот. Не сакаш да искочеш од твојот замислен балон полн со нелогичности. Јас се имам потрудено да го најдам господ, порано бев верник. Ама тоа е. Нема господ. Инаку соновите не кажуваат ништо, само меморска пристраност користеш несвесно.

@ELIDavor Сакаш да кажеш дека џабе си се молел и дека молењето ништо не сменило? Бидејќи молењето ништо не менува и не ја зголемува шансата нешто да се случи. Само дава лажна надеж.

Последна измена: 7 август 2017
  3. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Тоа не се бајки. Тоа е верата. Јас не се плашам од фактот дека нема задгробен живот. Бидејќи еве ме јас живееам и постојам во овој живот. Не се плашам од смртта, сите ќе ни дојде крајот. Мојот свет е толку многу реален што тоа за тебе сигурно е научна фантастика. Толку многу вистини и логика. Само треба малце умот да го уклучиш. Како тоа порано си бил верник, а сега не си. Демек порано си верувал, сега осознаваш дека било лага. Извини ама кај тебе светот е полн со нелогичности. А, за соновите џабе ми кажуваш. Јас верувам во сонови. Ме предупредуват за следните случувања дали е биде добро или лошо. Точно, има сонови каде пример во потсвеста ни е нешто и тоа го соновуме. А моите соништа се поинакви.

На blonde_supergirl и carangigia им се допаѓа ова.
  4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Нешто слично како @La.loca практикувам и јас. Се заблагодарувам на Бог секое утро и секоја вечер предзаспивање си го прелистувам минатиот ден и правам попис што и како било, што треба да сменам, што да корегирам и сл.. Кога имам некои недоумици, тешкотии, проблеми, се молам и побарувам да ми биде одговорено, да добијам знак, порака, насока преку сонот... И навистина така е.

На La.loca му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Да, порано верувам бидејќи религијата ми беше сосила наметната од моите родители, како поголем број од сите верници.Ако тврдиш дека мојот свет е нелогичен треба да објаснеш зошто.Според тебе верник што станал атеист е нелогично а верување во сонови, супериорно суштество во небото,маѓии и фантазии е логично. Твоите соништа не се специјални.

6. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Како прво ти незнаш ништо за мене, така да неможеш и да кажуваш. Соновите се дел од животот, и тоа дали јас верувам во тоа е моја работа. Треба да размислам, дали заради тоа што сум била во тешка состојба па Господ ми помогнал, и сум повеќе посветена на верата. Дали заради тоа треба да се оди на психијатар? Незнам. Јас не кажав ништо за маги и фантази. Маги постојат. А фантазијата е добра за умот, добро е ПОНЕКОГАШ да се одалечиме од проблемите и да замислиме дека сме некаде каде што посакуваме, во областа на границата секако.Моите соништа се специјални бидејќи се однесуват само на мене!

На blonde_supergirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dim40

Dim40 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    66
    Соновите се дел од животот на речиси секој човек, моите соништа се "специјални" бидејќи се однесуваат само на мене бидејќи се случуваат во Мојот Мозок. Но јас не го наменив зборот специјален вака, специјален во вид на посебен од останатите. И да, твоја работа е дали треба да веруваш во лаги или не. Ама за некои работи некој треба да те посочи на вистината. Господ неможе да ти помогне, бидејќи тој не постои. Зарем за тебе доказ дека господ постои е ако си ги изгубила клучевите од колата, си се помолила и потоа си ги нашла? Господ помага на вакви луѓе но не ги мари децата во африка што умираат од глад, маларија, ебола и што ли уште не.Тој не помага на луѓе родени без екстремитети да ги добијат назад и тој не помага во ништо што не е материјално/физичко.Сите "чуда" имаат логичен одговор и не се користи Господ во равенката за тој одговор. Нешто бесконечно не е способно да направи перфектен свет. Абе бегај таму.Најефикасен начин да се шири неговото постоење е преку книга 2000 години стара и да почне да се шири преку сиромасите?Способна ли си да се освестиш?Твоите соништа не се магични како и соништата на сите останати луѓе.

Последна измена од модератор: 7 август 2017
  8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    A ti mozes da pretpostavuvas duri I da navreduvas, a dr ne moze ? :) ne znam zs I si gubis vreme, sekoj ima pravo da veruva ili ne. A clenkata dobro ti kaza, covek go bara Boga, a Bog se Trudi da si ja vrati ovcata vo stadoto. Jas ne ti vikam deka ti se lazes pa, de aman za aman veruvaj, ti kako si se zapnal, jas sum u zabluda onaka budalesto pisuvam I sl. Sekoj znae zosto veruva I tebe ne ti e dolzen otcet da ti Dade I dokazi, ova e licen izbor, a tvoe sto kje prifatis sto ne.

На blonde_supergirl и carangigia им се допаѓа ова.
  9. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815

Соновите ми се предсказание. Не знам колку ме разбираш, очигледно во заблуда си. Срцка прво олабави малце и би те замолила со помалце фрустрации. На светов имат и болни и здрави, богати и сиромашни. Неможат сите да се здрави и богати. Да се раззбериме. Морат на некој нешто да фалит. Сите имаме некоја судбина. Ајдеее Африкоо бре, па таму е друга ствар чоек. Поинакви се стандартите. Некој морат и таму да живее. Мора сите ние од нешто да умриме. Господ мене ми помогна и тој постојт. Клучевите од колата немата никаква врска. Кога ќе побараш помош и утеха. Господ на некој начин ти го дава тоа задоволство да најдиш на еден начин духовен мир. Религијата ќе се шири се додека има луѓе кои веруваат. Но, што ќе се прави со неверниците незнам.

10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Koj smrtta ne ja osetil toj visoko leta, toj ne znae sto e nemokj.

11. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.788
    Јас си го кажав моето

Како беше еден дел од една книга сто пеат поповите ссекогаш ја слушам и секогаш ми е мила и моќна за слушање и некако ми ја полни душава „Само тие што веруваат во бога ќе воскреснат и ќе го видат неговиот лик“ така некако беше, ако грешам поправетеме.

12. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    ако почнам да се произнесувам за причини за моето мислење дека жените се од втор ранг, ќе ти се здосади да читаш. и да да, црквата, џамијата или другите институции во мк се користат за масовно манипулирање поделба и непријателство. и тој маж што го спомнуваш, сите ќе го жалат како ете не можи да има деца, а жена која не можи да има деца е- неспособна, мора да си замини од тој маж оти што ќе му е на мажот, до моментот кога конечно сепак ќе има дете ќе има коментари секакви и тоа влице од неговата фамилија....ако тоа не е доволно да ти прикажам дека сме втор ранг, кажи други причини. а виша сила, знајш кога прекина вишата сила да ме малтретира? од кога прекинав да бидам добар чоек спрема сите, од кога свртив грб на се што ми беше свето. рајот и пеколот се на земјата. и ако се попови нели треба да се безгрешни? тој своите деца ги избркал од домот, тебе ти проповеда така? штета што немаат забрана за развод.

ќе го видиш ко ќе умриш, све ќе видиш цццц

На Dim40 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Znam deka si mn luta, mislis jas ne sum? Ama ne me prasuvas zs jas tebe ne te gledam od vtor rang, zs ne me prasas? Znaes li kolku mazi bi go ostavile deteto, a I zeni bi go abortirale deteto za da "ziveat" podobro? Mnogu Manicef, mnogu, najgolemiot uspeh na eden covek e ona sto kje go ostavi zad sebe vo ubav pomen, pogolem uspeh od toa Zdravje. A popatno moras duplo da se Boris za opstanok,za skoluvanje na toa dete I tn. Kako to se vide od vtor red? Mn se zamaras narod sto kje kaze, na narod pogoduvsnje nema, Edna's ti rekov ziveam po svoi pravila,jas ziveam so svoite izbori ne nekoj drug, zatoa toj nekoj dr nekogas nemam ni namera da go slusam. Ako veruvam vo boga ne znaci deka sum pokorno mace, daleku sum od toa, ama sekomu bas I ne objasnuvam, leta magareto, leta pet krila ima. Ne GI branam mazite, nemam zosto megjutoa se sto sjae ne e zlato, gledam realna da vidam inaku kje GI izmlatime lo forumov ako ne drugo, vakvi takvi samo neophodno zlo sme edni za drugi pa, koga tie kje vikaat koga nie I zivotot tece :)

14. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    • Ве молиме користете ја опцијата „Редактирај“
    samo edno ke recam, ne znaci deka ako zivotot te mlatel, ke se gledas samiot kako vtor rang. ama moras da se soocis so vistinata deka e taa, zenite se apsolutno poslabiot pol. onie koi polesno gubat i za niv nikogas ne velat lele za greota, tuku stalno i vo sam muabet sr dofrla - imase pamet koga toa i toa go pravese? zatoa sum presrekjna sto nemam kerka, milion problemi pomalku, da me vervas. mozi sega ne se oseka tolku mn, mal e, ama posle ke bidi i te kako polesno. bas praev muabet so zena kako mene i tebe, ima dve deca mali mu velam, za koj ti e pojke strav za idninata, mi rece - eh se znaj, za kerka mi. i ne e samo taa. wake up, zenska, da bese maz vo tvojata situacija nemase ni ovoj muabet da go pomislis, taka? ke brkase zeni po mk i posiroko i gajle ke ti bese. zosto nema maski sajt so maski forum? pa imaat toooolkkku mnnnn problemi, haha nemaat potreba da kukaat. odat na rabota, cccc, i posle baraj gi na nekoja fotelja zaspani. a zena? i sega sum bila jas ne znam si nevernik ili ateist, pa to nije moguce, zosto sum mislela losi raboti? pokorni ste a bogami i ubo vi e.

абе и да постои, вистина да постои, јас велам утната е поентата на сите религии. пораките си се превеле кој како стигнал, исто толку толкувања итн. ако не верваш во себе дека си појак од се, мислам на психичкиот склоп, џабе е религија и не знам си што. и не те прави атеизмот лош човек, туку само им сметаш на поделеното општество по секаква основа и велиш, нема основа на која ќе ме поделите, затоа вака пишат

Последна измена од модератор: 8 август 2017
  15. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.145
    Jas ne mozam da ti zabranam da se gledas sama sebe I od deseti rang sto dr da ti kazam. Nitu pak deka postoi na toj mu e jupi super, a toj dr premira, sekoj vo odreden del od zivotot pominuva niz nesto. Dobro e sto imame sinovi od gledna tocka fizicki kje bidat posilni inaku dr pricina nema, moze sto bilo da raboti I da zarabotuva zena bas ne moze. Ako mislis vo dr konotacija togas denes e isto I za masko I za zensko. I pak toa onoj onaka rekol haha Manicef osven ako nemas javna funkcija, a ja nemas se dodeka ne prestanes da se zamaras koj sto rekol kje se polnis bes,se dodeka ne prestanes da se gledas kako zdrtva pak bes. A sto fajde od bes? Apsolutno nisto dobro. Zenite imaat forum za kukanje mn poemotivni I mn posilni se od mazite, sto zena moze da izdrzi maz ni na son. A sto se odnesuva do brkanje zeni, tie se lovci nie ko bajagi plen, ne zali sto ne GI brkas tie neka te brkaat :) Mn se gledas sebe si kako zrtva ili mn si popustala vo zivotov ili mislis taka od nebo nesto pagja na drugite. Sekoj e zrtva se dodeka dozvoluva,od ovie ili onie
    pricini I posle take back time sleduva. Tvoe ne davaj, tugjo ne zemaj od toa nema fajde, a tvoeto porano ili pokasno kje si go zemes. A za pokorni haha dobro aj, pokorni sme :) ama pred Boga, koj pred boga kleci pred covek ne, zs zlo ne pravi :)

16. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.953
    Допаѓања:
    9.720
    E za zhal ne sme.
    Ama i da se prepushtish ne biva.