Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Ова можно било порано кога постоеја други вредности. Сега станавме нетрпеливи, избувливи и нетолерантни како луѓе. Денес и од една кавга прават драми, си одат од дома и развод бараат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.153
    Допаѓања:
    137.240
    Не го праат тоа само младите што се у брак. И ,,стари,, разгалени има. Тој што не е толерантен према околина и на 20 и на 40 ист ќе биде, кога и да стапи во брак.

На Skorpija25, Thallia, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  3. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.223
    Брзав, иначе мало човече сум за така стално да одам :D ќе изгледам ко дете што трчка:D:D

На Peco, LejlaD, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Баш помислив дека брзаше. :) А мислев дека си повисока, барем од сликиве. :lol:

На LejlaD, Annath, WORRIED.BT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    36722699_272593823549373_763760182978150400_n.jpg

:rofl::rofl::rofl:

На Skorpija25, LejlaD, Ariel и 4 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Анамнезата се пишува како што пациентот ја кажува :)
    Само што докторов го мрзело изгледа.

Пример, многу често, пациентите знаат да опишат некоја тегоба како "ми врие стомакот", свесни сме дека очигледно не му врие, но докторот во анамнеза ќе напише: пациентот дава податок дека "му врие во стомакот".

Пациентот најверојатно кажал дека кашла како куче, што е глупаво, ама ај да не судиме нели за писменоста на пациентите, докторот не погрешил што буквално во анамнеза ги запишал зборовите на пациентот :)

На факултет, на пракса, постојано земавме анамнези, не можам ни да ти кажам што се' имам напишано :)

Дијагнозата е шифрата по МКБ 10 (Меѓународна Класификација на Болестите 10то издание) и во овој случај означува ларингит.
    Описно, на латински, се пишува во специјалистички извештај дијагноза, на упатите секогаш стои само шифра.

SmartSelect_20180706-012943_Chrome.jpg

Последна измена: 6 јули 2018
    На Thallia, LejlaD, JuLleE и 16 други им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    278.659
    Попладнево ми зовреа нервите од децава и од кај 5 кога излегов со кратка пауза сега се прибрав.
    Прво сама со братучедки па после со мм кај пријатели во двор,муабети,свеж воздух.Комарец не ме апна ама си се опремив во трењерки,патики...
    За среќа во брак не е битно на 18 или 38 битна е љубовта,желбата за тоа да опстои,разбирањето и пред се зрелоста ...(Ама не дај боже ќерка да дојде сега и да рече се мажам,мислам ќе си приумрам(facepalm))

На Skorpija25, Viktorijaaa5, Peco и 21 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.576
    Допаѓања:
    175.053
    Dali go mrzelo ili pak e ,,seceno-lepeno" ova ,neznam.
    Ama se setiv ja na mojata maticna sto se i imam kazuvano:glava mi puca (facepalm), goltam zhileti (facepalm) ,creva mi se obrnuvaat(facepalm) , prst pred oko ne gledam (facepalm)...
    :rofl::rofl::rofl:

На Skorpija25, Peco, Thallia и 15 други им се допаѓа ова.
  9. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    278.659
    Цел фб бруи за ова ,ама да ги читате коментарите од докторите како се бранат па како ги прават прости и глупави тие кои се потсмевале...
    Знам дека анамнеза е она што го опишува пациентот ама ако се така изворно пишуваат убава работа.
    Замислете гинеколозите што би пишале во анамнеза...:$

На Skorpija25, Peco, Mr. Right и 16 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Па пишуваат ако има потреба :)

Тоа е анамнезата, посебно се пишува дијагноза (латински), наоди од испитувања, забелешки итн.
    Во анамнеза се пишува тоа што пациентот субјективно го чувствува и на начинот на кој го опишува, а потоа, ако има потреба, докторот допишува мислење за анамнезата.

И да, многу е глупаво сите да се правиме дека се' знаеме, ако нешто не знаеме фер е да прашаме пред да пресудиме.

Многу доктори полето за анамнеза го оставаат празно и не пишуваат ништо, според мене тоа не е во ред. Анамнезата е многу важна, па колку и да звучи глупаво.

Докторот нема ртг во очите, сами прво опишуваме што чувствуваме и зошто сме отишле на лекар, а сигурно нема никој да памти нели ;) затоа се запишува.

Пациентите се изразуваат нестручно, што не е погрешно, погрешно е кога мислат дека се подоктори од докторите.

Во тој случај, стварно не ми е јасно што бараат на лекар, нек си се лечат со комшиките и решена работа

Настрана од тоа, цоФнав :D

Се стегаш едвај присоберуваш некој денар за да може да одеш на 5- 6 дена до Грција….
    Ритуалот е како на цртан филм…..одаш купуваш се живо и диво и тава шо ти треба и тава шо не ти треба, си мислеш ќе дремаш 3 месеца на одмор….
    Колата ја настенкуваш до последното празно место, да има как и нешто ќе ставаш у резервоаро за бензин..
    Тргнуваш и мољаш бога да нема гужва на границата а уз пат кажуваш молитви да не ти кажат да отвораш багажнико, оти ако го отареш багажникот ујде коњо у реката….
    Стигаш до одреденото место…..тераш геостратешко место ….како санитарна инспекција ги проверуваш собите ….кршеш англиски со авганистански акцент,,,а оно уствари газдата прича мало српски..
    И конечно после 2- 3 саата направена обиколка на длго и широко и набиена километража у нозете се сместуваш….
    И почнуваш да вадеш стварите од колата и вадеш …и вадеш …и вадеш….абе жено шо си пакувала толку да не зема и на мајка ти регало ……де де ќе се најде, одговара жена ти….
    Најтешкио моментат ти е одењето на плажата……Земаш фриком или кока кола чадорот…крпи…јадење….вода….крем за сончане….играчки за децата , многу играчки за децата..гуми и мускуле за пливане…..да имам как и телевизоро ќе го земаш од собота…
    На 10 километра ќе те познааат дека си од балкано….Едвај се движеш кату пигвин и тераш место на плажата…..од тебе тече пот, а на жена ти н е и се аресе таа плажа…па одеш по надоле….па по надоле…па се вракаш пак назад….првио ден тераш социјална плажа..тава уставри ти е плажа измеѓу лежалките и кафичите….затава шо не се плаќа…..конечно навагаш место и се спростираш, окопираш територија….. и нели обично одеш со дрштво па зафакш 70 квадрата за друштвото додека да дојде…па почнува ритоало….тато ајде влеземе у водата..чекај не си намачкан…тато беее….доваѓи туку да не се дерам….малеееее аман…го мачкаш и трче да се зашупа у водата….друго дете наред…..и конечно доваѓе ред и ти зимаш залет и осекаш се како на филм…ка трчеш у успорена снимка….полека со една нога допираш на песокта па со другата ….и шлуууус осекаш как не ти се осекаат некои делови од телото по папо…водата кокал…..али пени се не пени пари си давал стегаш заби и се бањаш…..
    Се вракаш и легнуваш да се сончаш и лежаш…и таман исушен осекаш песок и вода врз главата…ајде да си играаме….слушаш детски глас и кикот….
    И правеш кукички…мукички…замоци….
    После неколку минути….татооо ајде да се бајнеме….не можам сега..ама ајде татооо…..и одеш пак се пљускаш у водата…..
    Мамо мамооо гледи ка пливам…ќути не се дери …..мамо мамооооооо
    Од ка ќе габесеш у водата се враќаш да се испружеш, си легнуваш и полека те совладува дремката…ти иде сонот….ја гледаш как иде Моника Белучи у купачи си викаш немогуче …
    Доаѓе и таман да ја гушнеш и да ја изнабацувашш слушаш глас Немањааа изаџи од воду Немањаааа…комшијата до тебе од Горни Милановац си ги испробува гласните жици…
    Пу јазк и у соно не можеш да уживаш а кобајаги на одмор си….
    Стануваш зееш кату теле ту на лево ту на десно….зеееш у морето…. И у глобала дено така че ти помине у зеење…
    И конечно доваѓе моментот да си збираш парталетео и да одеш накај собата….
    Се дераш по децата да изчеват од водата….ама како шо е општо познатооо тава трае уште пола саат..
    Се враќеш накај собата како да си бил на копање а не на плажа….
    Па туширане…па јадене…..па шетане….ма тава ли е одмор бе…..
    И конечно доваѓе моменто да си легнеш и да спиееш ….после некое врееме слушаш зууууу…зууууу осекаш печене… пу да ибам и комарецо и грција и мрција …
    Ново утро нова нафака…
    Ма какво ново утро се е исто како шаблон…..пак спремане за на плажа…пак товарено магаре..,пак теране слободно место на социјалната плажа…..кукички мукички….пљускане у водата…сунчане додека не изгореш, нели оти ак си доош не исунчан исто како да не си бил на одмор….
    Таман се исплскуваш у морето јати облаци идаат…почнува да грме…почнува да врне…со брзината на светлината збираш парталето и бегаш накај собата….и си врне и си врне баш мо гајле оти пари си платил за сонце а не за дожд….У собата телевизор со две програми…едната германска едната словенска…ништо не разбираш….мобилните нормално ти се зафатени од децата ,,,пепа пиг…мама воли бе‍♂️‍♂️

На ivi1987, Thallia, Mr. Right и 26 други им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    Камелијо ма ме пресмеа :D, се уморив читајќи, ќе земам ќе откажам резревација :rofl:. Фали уште она *излагај од вода модра ти е устата*
    Ај добро утро :coffee:

На Skorpija25, Thallia, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.231
    Фала на инфо. Знам што е МКБ.
    Коментирав за описот во анамнезата.можело да биде на друг начин склопено.секој ден го пишувам па не вака.бар во наводници би можело да биде тоа во анамнезата.но можеби брзал докторот и со многу пациенти не стигнал да го среде баш:)

На Skorpija25, LejlaD, CaraMia и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Добро утро у убав ден!

На темата др ме потсетивте на еден случај од пред две год на кој кога ке се сетам се смеам:rofl:.

За свекрва ми моравме да одиме на психијатар бидејки она неподвижна ние опишавме каква и е состојбата.Препиша лекови но бидејки не ја виде нели, не ни беше сигурна за дозата на терапијата па ни закажа за 15 дена да одиме пак за да кажеме каква е состојбата дали да се намали или зголеми дозата.

Ова е не е моментот, монентот е одиме со маж ми на закажаниот термин седнувам јас на едното столче позади мониторот на компјутерот а маж ми карши докторката.
    Докторкава го гледа гледа маж ми го посматра 8-|и по некое време му вика:е што си ми поарен за разлика од минатиот пат
    Дааа бе да поарен си ми каде каде,каков беше минатот пат сега си супер ааати ти ја погодив терапијата супер си сега.
    Јас се кријам позади мониторот и се прснав од смеење а маже цело конфузно :drunk:ја гледа 8-|и и вика кој апчиња докторке?
    Па терапијата сум ти ја погодила за тоа ти зборам,ама не беше за мене за мајка ми.Аааа а,како е мајка ти?
    Маже ме гази за нога да престанам да се смеам јас едвај чекав да излезам од ординација веке пукнав од:rofl:
    Кој е за кафенце нека повели:coffee::coffee::coffee::coffee:

На Skorpija25, Peco, Thallia и 25 други им се допаѓа ова.
  14. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.576
    Допаѓања:
    175.053
    Izlagaj od voda,modra ti e ustata kako dziger :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: (facepalm)

@Milobebence ,da si ziva i zdrava ,me presmea :rofl:

Aj d.utro na site.:*
    Petok e btw ....i zesko uste od sabajle

Aj :hug:

На Peco, Thallia, LejlaD и 19 други им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Јас кога и да се сетам на ова се смеам :rofl::rofl::rofl:

На LejlaD, CaraMia, EuHenIa и 11 други им се допаѓа ова.
  16. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.576
    Допаѓања:
    175.053
    Mozam celata situacija da ja zamislam :rofl::rofl::rofl:... lele maaa na glas se smeam :rofl:

На Skorpija25, Peco, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Да, и јас така мислам.
    Да напишел "Пациентот наведува дека кашлал "како куче"", немаше да има волкава бука, посебно не од страна на пациентот :)
    Мада, јас не сум запознаена, ама еве @JuLleE читала дека сериозно постои кашлање како куче :)

И Маркоооо, не оди во длабокото, ќе те искршам!!! :D

Последна измена од модератор: 6 јули 2018
    На LejlaD, CaraMia, JuLleE и 16 други им се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.811
    Допаѓања:
    142.185
    Добар ден.
    Магарешка кашлица, овчи сипаници, свински грип, птичји грип, коњски енцефалитис, курје око...

И Господ да чува од пицајзли!

На Skorpija25, boomsleng, Thallia и 15 други им се допаѓа ова.
  19. BabyStyle

BabyStyle Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    8.955
    Mене уште не ми е јаснп куче како кашла. 8)8)8)8)

turkis.jpg
    Aјде добро јутро сви јаке и лепе жене...

На Skorpija25, Thallia, m.i.g и 14 други им се допаѓа ова.
  20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    69.218
    Добар ден друштво! :sun:

@CameliaMiller и @Milobebence солзи ми потекоа од смеење! :rofl: :rofl: :rofl:

@ocicka2014 манипулирана е сликата, се гледа од левата страна дека на фотошоп некој замачкал тоа што пишувало одоздоле.

Јас работа завршив, сега вечната дилема - дали креветот да го фатам или да вежбам? :wasntme: Ќе биде второто изгледа.

Ништо немам за кажување, ама да не ми пишете отсутен, па да се пријавам. :D

Имајте убав ден! :hug::f::sun:

На Skorpija25, boomsleng, Peco и 22 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.