Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dunika

dunika Форумски идол

@Dadusicka не и давај храна непосредно пред тргнување,битно е водичка да пие,да не дехидрира.
    Времево е ептен тешко и променливо,сите сме ко шашави,верувам и тие патат..

Last edited: Aug 3, 2018
    Thallia, Ane-Goki1, Annath and 9 others like this.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Добра сАм...утре посабајле:bug:

3. Bridget

Bridget Форумски идол

ТoВa е. Живoт.

4. doubleg

doubleg Популарен член

Гледам на Natgeo wild за поларните мечки. На лето како се.топи мразот мораат да одат на север. Плива низ водата.300+ километри. Дење се ориентира према сонцето, навечер по ѕвездите... Мајката...

Thallia, LejlaD, Annath and 5 others like this.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Морам да ти реплицирам.
    Ако живееме во Македонија не значи дека треба се да трпиме и да си се помируваме со работите како што се.
    Секоја работа си има своја одговорност.џули државата плаќа по 50-60 ден од пациент во просек.ги гледам капитациите по 240 000 месечно им стигаат од доктор кај газдите (3 ца сме на работа доктори) епа 800 евра во споредба со тие се нула.трудот никој не ти го вреднува.тапшање по рамо добиваме и тоа е.
    Според мене никогаш не треба да сме целосно задоволни и треба да се трудиме.иста плата со години а напредуваш-тоа не е во ред.
    Во иста состојба се и другите професии-мизерија сме.
    Трудот на никој не им е правилно платен.
    Нека ни даваат и 100 евра ако сакаат-тој што му се работи, ќе работи.џабе ние дебатираме тука:)

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Баш. Од ќути си, трпи си, има и полошо си патиме.

7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Кога ке земеме предвид количината на учење и одговорноста, докторите се најмалку платени во оваа држава.
    Хартија трпи грешка,но човек не .
    Дефинитвно не вреди во Македонија да се образуваш за лекар,само ако е планот за надвор инаку ,не!
    Маж ми е специјалист ,а јас повекето месеци заработувам повеке од него,и не ми е мило,туку ми е криво.

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Платите реков дека се мизерни.
    И за вас лекарите, ама и за останатите работници.
    Во фирмата кај што работев, за бедни 8000 ден, просек 10 000 ден плата, луѓето работеа во влага, на ладно, без греење на - 10 и кусур. Пола и повеќе фатија бронхит.
    И вам ви е тешко, ама на нив уште повеќе верувај.
    Знам дека ви е одговорна и тешка работата, ама свесно ја биравте професијата. Но за разлика од другите професии, сепак се зима пристојна плата од на 30 000 денари.
    Не ме сфаќајте погрешно. И од вашата професија има бетер.
    Ама научени сме само дека лекарите не се платени.
    И, не, не треба да молчеме, ама ете како народ не знаеме да променеме ништо.

9. kuc

kuc Форумски идол

Добро утро !!!
    Сега сум се разбудила кафенце да пиеме и можеме да одеме одморот може да почне...
    Се читкаме од таму ....
    Убав ден!!!
    Кафенце од мене ...
    5D4D5524-1A2F-4F34-A715-78098A21887E.jpeg

10. SV1911

SV1911 Форумски идол

Добро утро! :coffee:

Викенд е, а станата речиси со петлите. Типично за мене. (facepalm)

@kuc среќен пат и убав помин на одмор!

Се разбудив среќна и мотивирана. ^_^

Планови за денов готови, а за јадење не му мислам, на овошје ќе сум денес, а маже пости. Кај него постењето има ефект, слабее, кај мене освен глад ништо друго ми се чини не добивам од што се мачам вака. :D

Треба да одам на лекар наредната недела за многу битен проблем, да видам до каде сме, дали поминува, ако не имам уште две-три алтернативни третмани на памет да ги испробам, ама ако не помогне лапроскопија не ми бега. :nod:

На тема плати, повеќето професии во Мк не се доволно платени. Секако дека здравствените работници имаат огромна одговорност, ама секој човек е преокупиран со свои проблеми и ако не си им во кожа на здравствените работници, не ти ни паѓа на памет низ колку стрес поминуваат секој ден, што пак не значи дека на другите им е полесно. :)

Луѓе што ги знам добро се занимаваат со земјоделие, имаат своја фирма, се е пријавено уредно, луѓето што работат таму се исто пријавени и после им доаѓа некој х прекупувач и им ја зима целата роба и ја продава два пати поскапо на пазар, без речиси никаков вложен труд. И сега, па и земјоделците имаат семејства да хранат, и ова исто е стрес посебно поради тоа што не е фер воопшто. Кој стрес е поголем, што повеќе боли?

Секој со своето, ама баш поради ова никогаш не треба да сме задоволни од платите и да не се стремиме кон подобро, бидејќи инфлација има постојано ако ништо друго.

Да го почнам денов со вода од лимон и кардио! :music::dance:

Имајте убава сабота! :sun::f:

11. M&M

M&M Форумски идол

Добро утро :)
    Демек ќе спиевме малку повеќе госпоѓицава моја реши да стане па не размрда.
    Не зборите за комарци јас не сум за меѓу луѓе :shake:, никогаш волку не сум се исфрлила, ама мислам дека некој пајак ме сотрел, не ќе да е ива комарец. Ми вријат нозеве од кожа ми иде да излезам.
    Ништо посебно во план за денес ако не скроиме нешто.
    Упте една недела и одмор (poolparty), едвај чекам. Не ми е и толку до плажи ни ништо само од работана да се тргнам малку, значи пукнав:envy:. Дури и времето да не де погоди баш ме гајле, де додека децата не ми се качат на глава :rofl:

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Утро :sun:
    Не ми е жешко, да се пофалам :).
    Клима буфта од 06:00:)
    Маж испратен на работа (waiting),кафе едно испиено ради друштво .
    Сега на раат едно јако .
    ПовелејТе ,едното е без шеќер :)
    depositphotos_63509775-stock-photo-traditional-greek-coffee-in-pot.jpg
    Сте продолжиле за платите сношти :). Па морам да се доискажам . @Alishan30 ,искрено па и не ти е така мала плата од 800 евра :). Со оглед дека работиш како општ матичен ,добра си . Ако решиш да специјализираш и еден ден работиш како специјалист во јавното здравство плата од 800 евра тешко .За таа плата ќе мора дежурство да ти се "падне " баш на празник , да имаш обавезно една сабота и една недела од 24 , и да бидеш на повик 15 дена . А знаеш нели што значи да си на повик :worried:
    Мене не ми е јасно . Како може државата да има средства да исплати еден матичен доктор . Кај нас има неколку матични доктори со макс број пациенти и земаат од фондот околку 280.000 ден . Да плати м сестра ,кирија за објектот , книговодител му "одат " најмногу 80.000 ден . Значи платичка му останува 200.000 бруто. Па види сега ти има ли потреба да специјализираш . Мајката му е само матичен и сам свој газда .
    Затоа кај нас многу од специјалистите си дадоа отказ од болницата и си отворија свои ординации да си работат како општи матични .

Ме интересира и @JuLleE што струка е тоа ,т.е . какво е тоа толку одговорно работно место на кое мора да работиш како магистер ,а да земаш 150 евра плата ? Државно е тоа работно место , мора да имаш магистратура на правен факултет ?

Инаку далеку дека сите доктори не се платени во Мк . Има и екстра платени специјалисти . Пример у Систина . Ама таму за плата × 5 од државна ќе мора цел ден да се смешкаат и да не тинтрат . Е богами ќе не тинтрат :)

Работа ме чека .:tmi:
    Мојов "нареди " прженици да му спремам и да му однесам на работа :rock:
    Како бе не се најде кафанка која ќе ги спрема тие чуда тоооолку добро како мене :worried:

@EuHenIa да ми пише порака .
    Заклучила си се , небаре ќе те нападнат бегалците :D

Да си имате убав ден :f:

13. CaraMia

CaraMia Истакнат член

Добро утро,
    ден почнат со кафе,насмевка на лице и полн стомак
    20180804_091953.jpg
    Убаво е тука,бајковито убаво а и убав народ,навежбани батиња со уште поубави чупина,па после отворени бракови зад затворени или малку подотворени врати:D
    Нека си чини кој како сака муабетов ми е се мезам и плакнам очи.
    Ништо паметно не склопив и како би кога ми е мозок на пашња:wasntme:
    Ајде убав викенд убави моми и по некој момак:)
    Глејте,пулете се наколу нема потреба од жмурки појќе,големи деца сме веќе,ама дискретно со усул да не се отклучи по нагрешка Пандориноно куферче.

14. flower30

flower30 Форумски идол

Здраво,
    Чисто да се пријавам дека уште мрдам:D Немав интернет, па бевме на гости, а и периодов ми е ТАПА:( А и во нервоза пишувам и што треба и што не треба. .
    Од денес почнав со Лунерба, па ќе видиме:) Не ми се верува дека ќе ми помогне оти пишува во упатството за благ стрес:D А ја веќе на последното ниво на скалата за стрес сум:D

Честитки за сите што славевте, вие или дечињата, само убавини кај сите.

За платите во Мк.... Па шта речи, а не заплакати:^) И мм работи одговорна работа(во приватна фирма), не е доктор:D Ама за одговорноста што ја има и ризикот на кој се изложува не е платен добро. Ама, додека да се најде подобро, ќе си трпи. Иако, многу работи врши во фирмата, да реши да си отиде, може да настане благ хаос додека се најде друг работник и да се обучи. Не дека никој не е незаменлив, ама неговиот интерес за работата и искуството го прават да е доста битен за работата. Ама, газда нели, се му се малку пари......

Јас, немам што да кажам за мојата плата:D:D:D
    Домаќинките не се платени, ние волонтерски тераме.:(:D
    Оти нели дома одмараме и лежиме, а имаме џуџиња што ни чистат и работат по дома додека спиеме:@:@:@
    Ама тоа е, да сме живи и здрави(без пари баш не сме многу здрави:drunk::D

@mareane @mal.ecka @SV1911 :hug::hug::hug::hug::hug:. Фала што ме помисливте.

Поздрав друштво

15. fila

fila Популарен член

Ajde I jas da se prijavam direkno od bazenot na Redenka.
    Nego imam eden problem , deneska bas dobiv a trebase na 6-ti I odsabajle kupiv I tamponi pa neznam dali e vo red so tampon da se banjam vo bazen, so ogled na toa sto nikogas vo zivotov ne sum koristela tamponi mi e strav da ne se obrukam ovde pred narodov.

kuc, LejlaD, CaraMia and 6 others like this.
  16. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Нема да се обрукаш ќе менуваш на секое излегување од вода ама шансите за инфекции ти се зголемуваат.

WORRIED.BT, WildMk, kuc and 7 others like this.
  17. fila

fila Популарен член

Fala ti na odgovorot.
    Od toa I se plasev , da ne zakacam nekoja infekcija.

kuc, LejlaD, CaraMia and 3 others like this.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Добро утро
    Сте пошле некогаш по една работа а да не можете да се донесете на крај? Е денес така денот почна. Отидов до банка да земам картичката која ја оставив во банкомат и демек чеј тоалет да земам. Аха. 7 кеси плус пелени плус тоалет плус на пазар застанав. Среќа со кола бев. Седнав да пијам кафе сеа да здивнам и го слушам маш како вика му се јадело. Му го покажав фрижидерот само :D Цркнав. Во кола 33° уште во 9. Поарно дождови жими се. Дете стана во 4 и сеа спие. Ова дека планирав со него да си легнам па ме зезна. За ручек риба. Доста беа скари два дена по ред. Денес посничко.
    Вие што прајте?

19. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Јас вака 15333721529831858353487.jpg додека чекам кафе да ми донесат:) само да Ве поздравам, арна да не ме мислите:D
    Сонце денес :sun:... ќе уживаме:nod:

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@Bubce38 правник во приватна фирма, каде што си правник, работеш плус човечки ресурси, архивар, фактурист и што уште не. Работеш и прекувремено, на државни празници и плус саботи.И сето тоа за 150 евра. Плус добиваш плата на 2 месеца оти доцнеа, па како бонус и здравство снемаш.
    Кога мораш!
    Веќе не работам таму, ама работев. А работат и многу работници во уште по мизерни услови за таа плата.
    Па така 800 евра изгледа луксуз.

Кај нас, платите се мизерни, условите уште полоши.
    Најтешко е да си обичен работник, ем работата тешка во нечовечки услови, ем плата минимална.
    Синдикат нема, инспекторите невидливи.
    И кога ќе видеш лекарите не се така лошо платени, плус бенифитите и статусот што го уживаат и те како им го олеснува животот.

Thread Status:
Not open for further replies.