Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Кога се омажив, не бев сигурна дека ќе родам некогаш.
    Страдам од депресија и анксиозност, од моја 13та година, а прва соодветна терапија ми препишаа, по една година откако се омажив. Таман се оправив, ми се зажеле за бебенце, па ја прекинав терапијата, кога почнавме да ја правиме. Ја износив, ја родив и ја доев (цели |( ) 3 и пол месеци, се' без терапија.. немав млеко скоро ич.

Мачно ми беше првите 3-4 месеци од бременоста и после пораѓајот. Сите симптоми, до еден ми се вратија тие периоди.. Се избрлавив... Ама не знам и сама како.. Издржав! Плус и раѓав природно, и не ме ни секоја ни пукнав (џоа пештера :D).

Уште еднаш, не сум собрала таква храброст..
    Нека ми е здрава и жива она, друго ништо не е битно :inlove:

Last edited: Aug 27, 2018
  2. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Добар ден и од мене.Во трудот пријавена од рано,рано,мене ме чекаа,за министер ќе ме местеле(facepalm).Оддамна беше кога немав деца,пораснав со децава,па и со нив учев како и што им треба или не треба.Сега кога се големи пак паника ме фаќа,како им е,дали им е погодено.Сакав повеќе деца,четири со сигурност ќе беа,маса полна,куќа полна,но живот,нека ми се здрави и живи уште овие две.Се придружувам за пиење,и салата ќе сецкам,најситно можно ако така сакате:)Сега засега сум ни во мајки со мали деца,нит во баби со внуци.Уживам во тој дел,помалку,оти пак ѓи мислам големиве,рает нема.@CameliaMiller мислам дека ќе бидеш мајка на место,баш тој сомнеж во самата себе го имала речиси секоја една од нас:*.

Annath, bittersweet, mareane and 24 others like this.
  3. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Мојот најголем страв е како би сечела ноктиња на толкацко бебе :tmi:

Annath, mareane, M&M and 22 others like this.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

И јас од се' се плашев... и ден денес се притресувам како недоделкана :D

Annath, kuc, vitamina and 7 others like this.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

За тоа имам решение - има татко :D

Искрено, да не беше дм таков каков што е, ич немаше ни да размислувам.
    Сам е способен новороденче да чува во секоја смисла, многу повеќе од мене знае со бебиња, па од таа страна мирна глава :)
    Пошто нејќе каки со марамици да брише, бебе под мишка и под туш одма пика :D

Annath, mareane, WORRIED.BT and 17 others like this.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Ние двајцата бевме апсолутни лаици, пред да ја добиеме нејзе. Ама да видиш како научивме автоматски се'. Еден сечи нокти, друг брише дупе, па првиов пасира, вториов храни итн :inlove:

А не кажав.. иначе не сум некој 'мајчински тип'. Со брат ми се заебавав порано: Брат, ти повеќе мајчински инстинкти имаш од мене :D

Annath, boomsleng, M&M and 16 others like this.
  7. CameliaMiller

Јас мислам сите имаат поголеми мајчински инстинкти од мене :)

Општо не сум некој голем дечар, а и мме ич не ми текнува зошто кенка. Зборам кога чувам некое.
    Па како шлакната дрнкам по куќа, мислам бебе се зашеметува и од мака заќутува :D

Annath, mareane, kuc and 13 others like this.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

И јас сум дрво.. Не дека ќе погодиш се' секој пат. Ако се дери, ќе провериш пелена, ако не е тоа, јадење, ако не е тоа спиење, ако не е тоа мешко го боли... Со време ќе се подуходаш... Сенкир поучени биле пред 100-1000 години. Денес нема шанса да згрешиш нешто големо, се' има на интернет да најдеш да прочиташ :)

Annath, boomsleng, M&M and 11 others like this.
  9. CameliaMiller

Уба работа интернетот, ќе испадне дехидрирано, хепатит Ц, ХИВ и заушки дека има... па има срчка сместа да ме мавне :D

Annath, mareane, M&M and 14 others like this.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

:rofl: Леле.. и такви дешаванки сум си приредувала! :rofl:

Абе види... Децата ги носиш , раѓаш и гледаш, најмногу по инстинкт. Имаш несовладлив инстинкт да го 'згрижиш', да го заштитиш. 100.000 години еволуција, си го направиле своето :inlove:

Dust, Annath, boomsleng and 15 others like this.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Еве јас да бидам обратна од повеќето.
    Кога бев мала и ме прашуваа што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш,велев МАЈКА:$

Израснав деца на мои блиски,нонстоп со нив.најголема од братучедите и уште 8 братучеди по мене,сите од мали ги пазев,дека јас најстара бев.
    Како мома се така ми се погодуваше да има околу мене бебчиња,па и многу работи научив.
    Некои мои другарки се омажија кога се запишав јас на факултет-бањавме бебиња,менував пелени.

На работа 70% од пациентите ми се бебиња и мали деца.со нив сум како другарка.ги учам мајките како да менуваат пелени,многу ме имаат подмочкано и повратено.
    Ич не сум гнаслива.
    Најтежок е моментот кога ќе ме прашаат од каде сум толку смирена со дечињата и толку знам за нив,колку дечиња имам дома?!
    НЕМАМ СВОЕ-Им кажувам.;(

Би сакала многу,сите паники и анксиозни напади ги добив од преголемата желба да дојдам до свое дете.претходно немав такви стравови.се контролирам,верувам дека ќе имам.и нема да се паничам.
    Па и сега им сечам ноктиња на други,не мои:inlove:
    Здравје боже кога ќе ме прашаат на инвитрото колку да ми вратат-ќе кажам 3 оплодени јајце клетки.:inlove: :inlove: :inlove:
    Одсекогаш замислував гооолема фамилија.маж ми е исто дечкар и ќе биде одличен татко-знам.
    Нема да застанам на бројот 3.
    Живеам над игротека во стан и многу често сум на родендени кај пациентчиња,разбрале каде живеам и ме поканиле-обавезно одам:party:

Ane-Goki1, Irida, Dust and 33 others like this.
  12. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

@CameliaMiller постои мајчински инстинкт и верувам дека присамото раѓање и допир до детето веќе ќе знаеш на што си.

Познавам неколку другарки кои беа џамбаси... Сега се неверојатни мајки. Дали тие се замислувале толку скоро како мајки, не сум баш сигурна. Особено за мојата најдобра другарка.

Само на журки, забави мислеше. Сега е прекрасна мајка, а ме уверува дека јас и дм ќе бидеме прекрасни родители.

Јас не знам за себе да готвам, а не пак за дете. Но,што? Нема ли да научам? Свеки ја предупредив уште на почетокот дека со кујната сум скарана, а таа ме теши дека и она била анти-талент. А сега ги прави манџите неверојатно вкусни, како и многу други работи...

Бракот е сериозна институција, имањето дете е сериозна обврска. Ама за што живееме?

Вујко ми и вујна ми немаат деца поради здраствени причини кај вујна ми. Го прошетаа цел свет, каде не беа... Ама се најнасмеани кога во куќата ќе слушнат детски џагор.

Моите се разведени, но јас и брат ми ги поврзуваме... Се слушаат и се гледаат...

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 19 others like this.
  13. CameliaMiller

Бар од тоа гајле немам - ич ИЧ не сум гадлива. Да бев 5 пати ќе цофнев до сега на работа... Покакано бебе не е ништо во споредба со покакан дедо :D

И ќе имаш твое... поеќе од едно и тоа :)

Ane-Goki1, Dust, Annath and 16 others like this.
  14. Sesil

За сите стравови јасно ми е дека ми се неосновани, освен стравот од пораѓај :worried: Тоа нема никогаш да го надминам ...

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 15 others like this.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

И ти ќе имаш твое,и не едно:*
    И ниту А од Ансиозност нема да имаш.а ад ќе ти требаат здравје боже кога ќе ги чекаш од излегување да се враќаат помомени и поергенети.тогаш се' грижите,додека е мало детето-мали се проблемите.
    Големите деца си носат и поголеми проблеми:) ;)

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 13 others like this.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Има да имаш најлесен пораѓај.ќе видеш:hug:

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 10 others like this.
  17. dunika

dunika Форумски идол

@Sesil другарка ми му ги грицкаше ноктите:tmi: Само да имаш на ум де:D

Јас сум болна по бебиња,кога влегувам на работа тотален зен ме фаќа:inlove:Мирисот на неколку месечно бебе е магичен.
    И да,имам неколку што ми се залепени за срце,ме топат буквално.Ги прашав колешките дали е себично,рекоа и тие имале омилени..
    Ама на поголеми деца не се топам,малку напорни ми се искрено.

Никогаш сум немала страв дали ке имам деца,ама еве ми дојде на глава,се мачам 3та година.
    На моменти сум скроз кул,си викам ке го истерам животот радувајќи се на внуци од брат,во друг момент па не гледам смисла да живеам без дете и се така во круг.

@CameliaMiller доста туку се преиспитувај,знам дека ке бидеш најкул мајка,има лом да се прајме за каши/каки/адаптирано вс. мајчинско,па фамозната ММР..:hai:

Ane-Goki1, Dust, Annath and 21 others like this.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Пак најболната тема ( за мене ) се врти . И секогаш кога читам вака дека некој сака / не сака да има деца се расплакувам.
    Едно знам . Такво време дојде ,што веќе воопшто не е доволно само да сакаш да постанеш родител .
    Колку што медицината оди напред ,чинам дупло повеќе има парови кои многу тешко успеваат да постанат родители .
    Затоа само да се молиме да сме живи и здрави .
    Јас не знам дали сум дечарка . Мислам дека не . Не знам да се галам, не знам како да си заиграм со мало бебе/дете . Ама сите дечиња кои ги знам ме сакаат страшно многу . На моменти си велам можеби дека многу им купувам . Ама една од кумашинките ми вели дека не било до тоа . Таква звезда сум имала |(. Кој знае :)
    Важно внучка не ме менува ни за кг посебна салама :D

Правев едни ванилички . И за прв пат не ми се погоди јадење . Ќе ги јаде Медо наш :)

Ane-Goki1, Dust, Annath and 26 others like this.
  19. Sesil

ова ко јас да сум го пишала ... ај ќе помине и оваа фаза...белким за брзо време (highfive)

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 14 others like this.
  20. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Да ви посакам на сите еден куп дечиња,грижа се голема,обврска слатка,дај боже овде да се радуваме и мекици да се делат:*.Не се секирајте,инстиктот проработува мајчински,природата си го прави своето.Кога сум можела јас,можете вие уште повеќе,знам и верувам во ова:*.Дете бев со дете со посебни потреби,на свои 19 г,и не се откажав,ме фаќаа паники,плачев,учев,и природив уште:tmi:.Ви посакувам еден куп малецки,силни,здрави бебчиња,па стравовите ваши ќе ѓи делиме овде,можеби виртуелно,но секој совет е добредојден,и ветувам нема да бидам наџак баба,која на гла ви се качува со совети,за облечено,надоено и сл,тоа веќе ќе го знаете сами подобро и од мене:hug:

Ane-Goki1, Annath, WildMk and 26 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.