Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Cinderfakinrella

Cinderfakinrella Популарен член

Дечки, ај не се карајте...

И јас не милувам да пишувам на темите за секс... Али немам никакви табуа и предрасуди за разгоровање страсти во кревет до граница на нормалата. Според мојата нормала, се разбира. Секој има различни норми, по кои си тера. За некој нешто е неморално, за друг истото е нормално...

А децата, ќе ги седнам на малку разговор кога здравје ќе ги имам и ќе им биде време. Нејќам да бараат совети од врсници и форуми.. Сакам да бидам пред се другарка со нив, а не строга мајка...Па, после да бидат ко лавови испуштени од кафез ко некои..

Last edited: Aug 29, 2018
    dunika, Dadusicka, Alishan30 and 10 others like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Ако сите родители зборуваат со своите деца за бенефитите и проблемите во сексот, тоа ќебиде огромен напредок во нашето општество... ама и мајките и татковците.

Уште еднаш да брцнам: Има и теми за готвење... еден куп.. можете и таму да пишувате :D

Skorpija25, Annath, Rebecca_R and 3 others like this.
  3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

А може и да те читаме тебе како во другите теми не етикетираш и ни лепиш дијагнози,а?

DAngel, Alishan30 and LejlaD like this.
  4. Cinderfakinrella

@WildMk ако почнам да зборувам зошто мислам дека и да сакам нема да можам да скиријам темата секс од моите деца, ќе треба и идентитетот да си го откријам.

Секако, не направив ништо лошо за што моите деца би се срамеле од мене или пак нивните другарчиња би ме покажувале со прст.

Нема да ги присилувам да го прочепкаат моето дело, ќе оставам на нив. Вулгаризми не сакам, па ќе пробам на префинет начин да им го дооловам работите.

Каков родител ќе бидам, само еден Господ знае. Нека ми го чува умот и здравјето, за другото лесно ќе биде.

А за готвењето ме погоди, тоа ми е слаба страна :D

Ane-Goki1, dunika, Dadusicka and 8 others like this.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Лелеее 8-|
    таман завршив со работа и реков лезетски сега ќе си дремам овде до 15 и 30 кога оно... имало што да се види.8-|
    Табу теми не се за џабе табу теми. Затоа фала богу постои опција игнор на член што не обичам да го читам и готово.
    Едно е за лапкање да се насмееме а друго е да навлагаме со сексуални термини за добро утро. Мене не ми иде.
    Зборам за секс ако ми се збори.. а во последно време па ич. Тоа не е загрозеност на мојата слобода овде туку тоа е колку јас сакам да кажам и е мој избор. Не можам никого да натерам ко мене да е ама смешно ми е некој да мисли дека сум исфрустрирана ако не зборам за секс. Ако не сакаш готово не те бива ти си напета персона маш ти не те свиѓа фригидна си или хормонално пореметена... далеку од тоа што стварно уствари ти мислиш во себе. Ама луѓе се. Нек си кажат.

Јас завршив за денес со работа. Поштено ми зедоа душичка па фукнав едно чоколадо да не заслабам. 8-| Ручек битно има напраен дома нема бар тоа да се замарам .. сеа едно цокЧе може да се земе и да се поужива ...

6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Мене па не ми е јасно зошто на секоја дискусија одма се појавува некоја со ај не се карајте, возрасни сме, дискутираме, ако не се сложуваме не значи дека се караме, јас бар така ја разбирам дискусијата.

Јас бев 15 години мајка ми кога почина, си ја знаеше дијагнозата и ни остави дневници на мене и брат ми, совети во врска со животот, убави зборови за идните родендени, матури, дипломски, свадби, деца итн, го чувам како очите во главата, сум рекла ако има пожар децата и дневникот го спасуваме за ништо друго нема да ми е гајле.
    Еден од најдобрите совети на мајка ми е дека еден ден ако посакам да се омажам, сека нели нема ништо лошо и да не сакам да бидам ви брак и ако имам деца никогаш да не заборавам дека прво сум била сопруга па сум станала мајка, моментот кога дотолку ќе се посветиш на децата да заборавиш дека си и сопруга почнува да пука бракот.
    Татко ми е конзервативен либерал, си има некое ставови кои не ги менува ама се прилагодувал кон новите времиња, тој ме носеше по гинеколози зошто касно добив, тој секогаш ми давал совети во врска со дечковци, секс, само почитување, не значи дека сме разглабале за секс пози ама од родителите научив да се почитувам самата себе, да не потпаѓам под peer pressure кога станува збор за секс, првиот секс го имав на 21 година зошто предходно никој не ме возбудив до тој степен ЈАС да посакам да имам секс.

На децата мои и двајцата им зборуваме онолку колку што дозволува нивната возраст, најстариот син двапати ме гледаше бремена, знае од каде доаѓаат бебиња, не сум се криела кога сум доела, природна работа е тоа не е за криење, не се шетам гола по дома ама и не паѓам во несвест ако ме видат по гаќи, прслук.
    Помалиот син прцкаше се живо по дома еден период, не го каравме да го прекинуваме, да му викамемн дека е срамота, го останавме да си брка работа, престана после некое време, ги учиме дека не смее никој да ги пипка по интимните делови, да кажат ако се случи нешто такво било каде и понатаму како растат така ќе ги информираме за се што треба, тоа е наша родителска должност, на училиште нема да се секираат дали ќерка ми ќе остане трудна на 12 години или синовите затруднат некое девојче, дали ќе закачат некоја СПБ, тоа ќе биде наш проблем, затоа ние треба да ги научиме се што треба да знаат за да нема вакви ситуации.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

По милионити пат: Можеш да зборуваш за било која тема (вклучувајќи и секс), без да изнесуваш лични искуства.

Опседната сум со човекови права. Сакам рамноправност. Се фасцинирам од различните однесувања на луѓето, се обидувам да ја увидам позадината, сакам да анализирам, сакам психологија, сакам да знам зошто се луѓето такви какви што се.
    Сексот е само еден дел од она што ме интересира. И Кински го гледале ко будала, ама тој прв направил некаква анализа и статистика на различните човекови сексуални преференции и пракси. За некои сексот е само физички чин, за некои.. сексот е експресија на чувства, желби, фрустрации, скриени стравови итн итн..

Ништо не е случајно... Ние сме збир од нашите искуства, доживувања и емоции. Ние сме она што сме, поради се' што до денес сме доживеале. Човековиот карактер не е статичен. Флуктуира, во зависност од личните искуства и влијанијата од околината...

Нешто што е табу денес, утре нема да биде.
    Она што било табу пред 100 години, денес не е.

Сакам да украсувам со фондан. Многу сум спретна, ме бива, како и за се' што е поврзано со уметност. Знам и сакам да цртам, да дизајнирам, да моделирам. Правам торти, затоа што уживам во украсување.. кое може да трае со денови.

Сите сме комплексни... Сите...

8. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Најискрено не се сеќавам која беше, ама не беше воопшто убаво од нејзина страна.
    Тапшање по рамо има дека тука повеќето се имаат/имате по социјални мрежи и некои и лично се познаваат, па затоа не се контраат мешу себе.

Со мене никој не разговарал на оваа тема. Ниту пак сум имал некој со кого би разговарал. Во пубертет децата имаат многу прашања, а нема кој да им даде одговор. Кажа и @duffi, сексот кај нас е табу тема. Сум за да се збори со децата за таа тема и сум да има сексуално образование по школата како што тоа го има во нормални држави. Ама далеку сме ние од ова.

Ај сега добар ден. :hai:
    Прво да кажам дека денов го преживеав, ништо не ми се случи. :D Од менито погоре ништо не ми е по ќејф. Многу сум пребирлив за јадење. :|

Надвор е баш пријатно времето. Вака да е преку цела година - милина. Не сакам есен и зима. Ма да ние имаме две годишни времиња - од лето директно на зима.

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

@Mr. Right а кој рече дека денот е завршен!? :devil:

10. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Ставив клуч на врата и не испаѓам до утре сабајле. :D
    Повеќе ми е шубе кога сум излезен. Некоја параноја ме јаде. :rofl:

:|

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

дух некој ќе ти излезе од рерна сеа :devil:

12. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ок.
    Во ред е се што пишуваш.
    Ама незнам дали неможеме да се разбереме дека не секој САКА да збори на таа тема.
    Не од срам или страв да не го дознае некој, ниту пак од тоа што сака да скрие нешто, туку едноставно НЕ САКА да разглобува и да учествува во детализирање.

За сексот треба да ги учиме децата до граница каде што може еден родител да стаса, т.е. до каде детето ќе му дозволи.
    Еве мене општи работи ми збореле , останатото сама сум го дознала кога дошло време.
    Сега со моите возрасни деца можам да зборам слободно, ама не за ,,прскање,, или ,,со што се бришам после свршување,,.
    Детализација нит сакам да слушам нит да зборам.Не ми срам, туку излишен ми е муабетот за некои работи.
    Што се случува во мојот кревет -несакам да раскажувам ниту пак сакам да слушам за туѓ.
    Дури кога некој инсистира да зборам на таа тема мене ми заличува на патолошка состојба, каде врт-сук мора муабет за тоа да падне.

И сметам дека пласирањето на муабет за секс, ако гледаш дека нема вербален фидбек е ,,силување,, на тема.
    Па и за леќата,и за се останато.
    Можеш да си кажеш за себе, ама неможеш никого да принудиш да збори за леќата.

13. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Ако е Каспер, немам гајле. :D

CameliaMiller, dunika, Annath and 6 others like this.
  14. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Здраво женски

Да треба планина да поместам,ќе ја поместам,не се плашам ако нештото зависи од мене.Ама кога треба туѓи гајлиња да берам и да изигравам советодавно тело,а притоа толку се замарам со секакви прашања и дилеми,проблеми...тоа најмногу ме исцрпува,прво психички,па после и физички.Пробувам да делувам и да укажам,и,толку е мојата моќ.
    После се осеќам како некој да ме прегазил.Само се молам да има ефект и да допре онаму кај што е потребно.

Денес не правам ручек,деца во 13 часот доручкуваат бурек(како ли ќе се стават у нормала,не знам(facepalm)),маж на службен ручек,за мене не се ни замарам.

На темава.
    Зборувано е со моите деца на темата,онолку колку што треба знаат,упатени се и информирани.
    Не се зборувало се одеднаш,туку постепено,со нивното растење,на секое прашање било одговарано онака како сум сметала дека треба.
    А за себе ако зборувам,не сум човек кој сака да си ја изложува интимата,затоа е и интимна.Таква сум и во реалниот живот.

Ај еден поздрав до сите
    не можам да ве дочитам,многу пишувате:hai:

15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Добар ден и од мене.Не ми смета да читам кој какво мислење има,мене ми е тешко и ме нервира кога некој некого сака да навреди,директно или индиректно,да омаловажи и сл,секоја една друга дискусија ми е ок.Е сега муабет за секс од сабајле не ми оди,не дека сум светица,овие четири преку хулахопки не ѓи направив.Децата колку можам,се надевам добро,ми се едуцирани на темата секс,слободно зборувам со нив,во зависност колкава им беше возраст,па и соодветен муабет.Тоа ради нивно добро,подобро да се спречи одколку лечи.Не сум родител кој врти како киша околу Крагујевца,но не и нападна,се во свое време.Сакам да ве читам,секоја од вас со својата приказна од секојдневието,а од тоа богами има и да се научи.@referentka Рефи немам потреба да ја тапшам по рамо,ама со нејзините филозофии така знае да ме погоди,па уживам читајќи ја.Секс сме спомнувале и овде,не да не,но не сакам моментите од спална да ѓи делам во јавност,приватност ми се,а не малку сме пишувале,некогаш и повеќе дури.Се распишав,важно си кажав што мислам,ок ми е се,само без игрици и омаловажувања и вреѓања,се друго поминува:*:hug:

16. Cinderfakinrella

Простете ако правам многу печатни грешки, дел не сум јадена... А, и се перчам дека имам дислексија.

Малку оф-топик...

Стварно не сакам БАРЕМ ТУКА да се лепат етикети.. Да уживаме... Горе-доле ко што кажа мр.рајт сите се знаеме... Се имаме на фејс...

Тука се испукуваме ама ред е и да се почитуваме!

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Не принудив никој да зборува за сквиртање. Само си кажав за мене. Баш убаво си објаснав: вас може не ви значи ништо, ама мене ми е битно... и после тоа следеше исповедта.

Детализација, не побарав од никого, барам само да не правите драми и да паничите и да коментирате дека: имало теми за секс. Ти тоа го напиша. Има и за готвење, ама не го нагласи тоа, нели?

Еве по 1848400 пат: не мораш да изнесуваш лични искуства за да изнесеш став.

Кој дел не ти е јасен?

18. Peco

Peco Форумски идол

Абе не треба да се збори за леќата, треба да се јаде :rofl::rofl::rofl:

Ane-Goki1, Skorpija25, M&M and 15 others like this.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

@Mr. Right Јас бев8-|
    Само една членка имам на Фб и таа не пишува на темава.
    И воопшто не ми е гајле што не ти се допаѓа Илина]:)

marama, fana, NarCis@ and 8 others like this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Не треба да се зборува за војни, треба само да ги има... |(

За се' може да се збори.

Thread Status:
Not open for further replies.