Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Ајде кажи кој тоа кому се улизува. Зошто да не прифатам туѓо мислење кое се разликува од моето ако е искажано на фин начин? Ама кога има навреди, тешко се прифаќа, колку сака нека е точно. Имаш речник и култура, можеш да склопиш две реченици и со убаво да кажеш што ти лежи на душа. Ама не, мора со навреди, зошто?

На Skorpija25, Ane-Goki1, Espadrila и 10 други им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    ја се измив уше кога успав дете . И наранив цела фамилија. И сеа благо праам. А ти што напрај?
    патем фала шо праша дали сум миена. Сум еве знаеш :) и детето ми е васпитано чисто информативно.

На Skorpija25, eli25 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    99.609
    Во темава отсекогаш имало ГРУПНО улизување.

@LiliBoz па шо драмиш на форум дека немаш време за ништо??? Не знаеш друго нешто да кажеш??? Или само да тропаш нешто?

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    знаеш кога ќе ти одговорам ?
    Кога еднаш прстот накај тебе ќе ти е свртен :) е тогаш. зашто последниве неколку пати како те начекав во темава се ти е во некој друг. Се мислам дека си пресовршена и баш се прашувам како и јас да бидам таква па еве губам драгоцено време со надеж ќе ја издадеш тајната на совршеноста.

На Skorpija25 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Тоа што ти го зборуваш нема никаква врска со тоа што беше муабетот.
    Дали ќе воспиташ лошо дете нема никаква врска со работен статус.

Никому не се лигавам, дури смешно ми е што мене тоа ми го кажуваш, што сум се конфронтирала да речам со скоро па секој тука :D

На Skorpija25, LadyC, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    99.609
    Не, не сум совршена, ни претендирам да бидам. Само сум реална и не се плашам да го изнесам своето мислење во катчево, плашејќи се другачките да не ми се налутат.
    И многу сакам луѓе кои не сметаат дека се центар на светот, дека тие се најдобро прават, дека нивното е најмило како на другите нивните да не им се, итн, итн.

А не поднесувам драма кралици.

@CameliaMiller како нема врска сега??? Па нели прееска имаше? Нели ти викаше убаво е мајката дома да седи за да го следи развојот на детето??? Паралелно со тоа оди и воспитувањето или???

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.953
    Допаѓања:
    164.217
    Уствари, искрено, ме изгубивте во преводот.
    Не знам веќе ни за што сте збореле, особено ова со децава не го сфаќам, чии, во кој контекст и зошто...
    Ама според мене, веќе кога се спомнати ќе си дозволам да претпоставам, децата се солиден нзс за делба и прв момент што е реално нешто НАШЕ, се останато е небитно. Ни пари, ни куќи, ни коли, ни вили, децата се едиствено, реално, вистинско, вредно НАШЕ. Така да... сувишно се збори се...

Ова е многу мадафака филм што веза нема со реалноста, извини вака.
    Примерот не се создава од желба за пример, туку се создава со крв, пот и љубов, се останато е глума.
    И реално во такви некариеристки има многу попаметни и покомпетентни него ли многу со опасни кариери, ова е релативна категорија.
    А и вреѓа нечии мајки кои поинаку се бореле за своите деца и не изградиле никакви кариери. Би рекла многу нефер.
    Вакви бед ес филмови одамна не ми го ѕвонат ѕвоното, можда на почеток на факултет.
    А и кога ќе се соочиш со реалноста на партии, врски, шије ми га џура моменти... некако не држи вода. Градење кариера момент е фактор среќа, а не способност, особено зошто работам во сфера која и те како ми е блиска, од прва рака - не напредуваат способните, напредуваат или снаодливите или тие без скрупули, зошто потребен е пион кој ќе ја заврши и прљавата работа, а ќе има доволно его за да се крене во облаци дека е јаки муда и при тоа добро ќе го платиш.
    Ако имам ќерка сакам да воспитам среќна и независна жена, макар садела патлиџани, ама нека бидат најубавите патлиџани у крајот и да има свој денар во џеб.
    Ме одгледаа силни жени во околина, ниту една не го правела тоа за пример, туку го правела од љубов. Мајка ми цел живот е мекиот родител кој викал - шупелка да свириш, свири, само биди најдобрата шупелџика у крајот.
    Во процесот запознав еден куп селендри без педигре кои испаднаа поагресивни ради своите комплекси и фрустрации, а не од своите способности. Технички работи се учат, никој не е толку глуп, ама се знае кој се качува на скалилата.

A aко збориме па за влијание врз децата... и двајцата родители се важни. Особено за кариерите, татковците се пресудни, има цела студија од 70 години која го докажува тоа, дали на син или ќерка, таткото е примерот за кариерата кој се следи. А мајка кариеристка е супер ствар за нејзиното ментално и емотивно здравје, исполетост и среќа, но ако е забегана и ладна заради позицијата која ја носи, многу повеќе негативно влијае врз децата.

Последна измена: 2 септември 2018
    На SexiLy, Skorpija25, Ane-Goki1 и 27 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Никогаш не си кажала што е тоа што пречи. И ти си дел од темава, значи и за тебе важи истото?

А и не знам од кога споделување на секојдневие е улизување :?:

На Skorpija25, Ane-Goki1, LadyC и 7 други им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    ниедна од овде не смета дека најдобро прави. Има едно чуство кое сеуште не го знаеш. чуство на параноичен страв. Се буди кај секоја интелигентна персона откако ќе роди. Дали доволно е добра за своето дете. Дали доволно време му посветува. Дали со време ќе ги открие неговите дарби и таленти. И најголемото прашање -ДАЛИ ГРЕШАМ НЕКАДЕ???
    Мислиш има некоја од овде што не го осеќа ова? Еве јас ќе ти кажам. Нема.
    И наеднаш некој лик што сеуште не го доживеал тој страв ќе рече децата се несаглам. Сакаш признај сакаш не -не ти требаше тоа. Сакала или не ова ќе ти остане во глава и еден ден кога ќе ја осетиш таа огромна радост да бидеш мајка ќе ти текне на сево ова. И ќе ти се тресат коските исто како нас. Знаеш кој е најинтересниот дел? Што кога ќе пишеш тогаш во темава дека нешто ти е тешко. .. ние ќе те тешиме. Истите што ти не повреди.
    Јас сум центар на светот само на моето дете. И нема потреба никаде на друго место да сум тоа. Еден ден ќе ме сфатиш. Тоа не е денес а ни утре.

На Skorpija25, Ane-Goki1, zuto и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    99.609
    Што те ма повредив???
    На форум си, не си во грчка трагедија!
    Од такви ко тебе утеха, куса нека ми е!
    И од такви кои што велат дека од глава ќе ми се одбиело!
    Ајде, терајте си работа и баталете! Не сте интересни веќе!

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Ај врати се и препрочитај што кажав.

Или да се повторам?
    Ај:

Детето нема корист од градинка до 3 годишна возраст.
    Доколку едниот родител може и сака, убаво е и не е штета да седи дома и да се грижи за него.

1 и 2 годишно дете ПОВЕЌЕ учат од родителите, него од воспитачката.

Ако мене или тебе не' чувале на одреден начин, не значи дека треба и ние исти да бидеме.

Ако родителите одлучат едниот да седи дома и да се грижи за детето или децата, тоа не го прави лигав, ниту детето паразит.

Тоа за што ти зборуваш, односно бркање врски и Лео мамичка, е НЕЗАВИСНО од вработувањето.

Се надевам ти е појасно сега.

На Skorpija25, bittersweet, zuto и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    142.563
    Мора жените со кариера да се ладни?

На ane.bella, eli25, Joi и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    99.609
    Не, не ми е јасно. Не ми е јасно како развојот се двои од воспитувањето? До 3год не се воспитува?
    И не, не се секирај, доволно сум современа за да знам дека моето време и ова време се мнооогу различни, само дадов пример, дека МОЖЕ и така.

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    142.563
    А што тоа?

На Skorpija25, Snow-Star и LiliBoz им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Да не ти го барам претходното мислење, мајка ми е со кариера, успешна итн. но јас немам такви амбиции :) едноставно тоа не ме усреќува.

Тоа не значи дека ќе ја воспитувам ќерката да не биде таа амбициозна :)
    Што сака нека биде, само да е среќна :)

На Skorpija25, Ane-Goki1, ane.bella и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.490
    Допаѓања:
    91.235
    Ептен се сoглaсувaм сo нaпишaнoвo.
    Децaтa мнoгу учaт oд лични примери .

На Mr. Right, LejlaD и Cka им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Јас би работела ама од дома :?:

На Milence84, LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Се воспитува, но повеќе учи и поприма од родител, него од градинка.
    Не знам како поинаку да ти објаснам.

Секако дека може и поинаку, никој не мора да седи дома, дури ни 9 месеци колку што е породилно.

Ако ти решиш после 2 месеци да одиш на работа, која сум да ти судам?

Не е дека не можеш да разбереш, туку не сакаш.

На Skorpija25, malerozna, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    142.563
    Педијатрите викаат до 3 години дома а психијатрите до 2.

На Skorpija25, eli25, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.953
    Допаѓања:
    164.217
    Мислам дека не си ме прочитала убаво.
    Имаше едно АКО во реченицата.

Но конкретно по овој дел од темата, малку е посложен принципот на пример и детскиот развој низ примерите.
    Не го развлекувајте до таму, зошто мислам дека нема никој доволно ни познавања, ни искуство да зборува за тоа.

На M&M и LejlaD им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.