Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.619
    Допаѓања:
    185.218
    Немам ништо при рака моментално :worried: го пратив мм по хелекс до дома кога тоа не биле хелекс биле дијазепам, тие не ми помагаат. Пијам хелекс кога сум вознемирена.
    Ама денеска ништо посебно не се случи.
    Патам од низок притисок, имам тахикардија одвреме навреме ама никогаш не траела толку долго и паничам поради тоа и може дополнително влошив.. си го осеќам сецево во гуша :worried:
    Не сум во МК и моментално немам некој избор со пилули.. :worried:
    Не знам што да праам и сум избезумена.. можда најдобро е да одам до болница

На LejlaD, Sesil, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.442
    Небитно каде е.мора да си ја најде причината па да ја лекува тахикардијата.ние тука може совет да дадиме ама има уште работи од анамнезата кои не ни ги кажа и затоа само магнезан понудив како опција:)

На Yowannty, LejlaD, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.412
    Тоа е веке посесивно родителско однесување.
    За мене таа постапка со таблетот е за осудување,А не комплетното родителство,истата поради која и ти сама не се гордееш,а не се гордееш бидејки знаеш дека не е во ред.

Не мора се лично да сфаќате , ти прва беше против тоа.

На M&M, NarCis@ и LejlaD им се допаѓа ова.
  4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.907
    Допаѓања:
    173.568
    Оди до амбуланта, нека ти измерат барем притисок. И така повеќе од тоа таму тешко|(
    Токму така, најчесто за секој симптом има причина и многу подобро е кога се знае што е, па се лекува отколку времено да се "прикрива" со по некое апче..
    Но тахикардија сум добивала од банални работи, како премногу сонце..
    Сум испитувала се по ред, во Филип 2.
    Сонцето многу ми смета, сите болести мислам ги имам ако седам подолго на сонце(facepalm)

А за пишаното погоре, чисто ги спомнав производителите за да бара магнезиум и Б6 од нив, ако не најде од другиве. Затоа што јас не најдов..

На Ane-Goki1, kuc, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Секој си го одгледува детето онака како што мисли дека е најдобро.
    На пример, братучетка ми и пушта на внука ми (4) песни од Аца Лукас од типот волиш ли ме. Верувајте или не, девојчево ако не цела бар пола текст го знае. Не ја осудувам братучетка ми за тоа, нејзино дете е и што сака нека и пушта за гледање и слушање, ама додека е со мене не и пуштам такви работи. Ми побарала, сум ја одбил.
    На мое дете не би му пуштил такво нешто.

Во одгледување на деца сум за таа златна средина.

На Ane-Goki1, kuc, M&M и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.442
    ^^во склоп на муабетот од погоре.му викам на маж ми колку ме нервира на деца кога купуваат мобилни,таблети и чуда.
    Јас на мое дете нема шанси да му купам за да не му се искриват очите и дури на 14-15 години може да го добие својот прв мобилен и тоа не скап.како ние што бевме како деца.
    И тој ми вели "ајде ма бегај таму па после да го зафркаваат детето дека не си му купила и да го прават глуп"-немало да го дружат другарчињата]:)

Сега се смеам,но кој знае колку посесивен родител ќе бидам во иднина:(

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.442
    @Dust плус и паничен напад и прави тахикардијата. Убаво ја советуваше ти-да посети најблиска болница што поскоро:)

На kuc, mal.ecka, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.917
    Допаѓања:
    142.975
    Мобилен давам и тоа: кога инхалирам, за да седи мирна.
    Кога е болна а не сака овошје- правам смути и пуштам цртан и пикам.
    Кога ќе падне ептен и плаче бескрајно, за да се смири.

За да кулираме у кафана, не.

На Tajnaotrovna, kuc, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.412
    @Yowannty
    Aj пробај ја мојата финта за тахикардија со миење со грч ладна вода, изми лице ,врат.
    И испитај тироидна .

На kuc, mal.ecka, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.465
    Допаѓања:
    260.520
    Сите како родител имаме пропусти и свесно правеме некои работи кои не се добри за децата.
    Така да, ова никако не ми е причина за да осудам некој родител.
    И не сфаќам лично само си дебатирам;)

На Tajnaotrovna, kuc, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.180
    Допаѓања:
    137.491
    За се во животот сум за златна средина, ич не сакам екстреми.
    Конкретно околу деца, таблети, воспитување... Не би сакала цел ден да ми виси детето на таблет/мобилен ама па и да не заостане и да не знае да го вклучи додека другите деца баратат со сите можни апликации.
    И џабе ако нешто му браниш или форсираш превише. На крај не зависи се од тебе и твојот избор. И тоа си е личност со свој карактер, желби, потреби...

од кај до кај отидовме со муабетот ... :lol::tmi:

Маж дружби договорил, а мислев цел ден да си легачам :tmi:

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.412
    Точно сите ке згрешиме некаде и грешиме.Дебатираш односно осудуваш зошто јас осудувам.:D
    Но,Ако постапката е за осудување и треба да се осуди наместо да се замижи.
    Јас сум за отворени критики па и осуди ако сакате.И сама себе се осудувам за сопствените грешки.
    А зошто таблетот е за осудување.
    поради употребата на таблети кај мали деца ,практично бебиња од 8 месеци нагоре ,имаме армија на деца кои каснат со говорот.
    Повторуваат опсесивно бројки и бои на англиски,не ги разбираат ,а не кажуваат мама и тато.Спектарот на комуницирање се развива лице в лице .Со давање таблети се пореметува ланецот на комуницирање,посебно во првите 4 години.
    Инцидентно кога е во корист на детето,како што спомна цка ,да, но заради сопствен комодитет,не.

На Ane-Goki1, mal.ecka, dunika и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.917
    Допаѓања:
    142.975
    И ние гледавме цртани. Сите деца треба да имаат јунаци.

Факт е дека се претерува. Доцнат и со говор и лош вид имаат и зависност ствараат... И меки вештини немаат. Ама и ние сме со телефони у раце. Ако см2 со книги и децата ќе читаат. Ние живееме на фб и сакаме децата да градат ајфелова кула од чкорчиња. Епа не може

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.689
    Допаѓања:
    153.476
    Само да ве ѕирнам....
    Метла,бришка и сл...завршено...
    Ручек направен и изеден...
    Надвор општ хаос и неред,ама за убаво е....

Вчера уз муабет на мм му реков оти немам јадено тулумби оддамна...денес се враќа со 10тина парчиња....а јас лења пита со јаболка правев...ќе го качуваме шеќерот...

Стопати имам кажано оти секој не е створен за родител ,за жал...и стојам на тоа...

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Има пишано книга како правилно се воспитуваат деца?
    Има терк некој?
    По книга се оди или..?!
    Дали секое дете можеш во калапот да го вклопиш и тоа калап што некој теоретичар го направил врз основа на статистички испитувања.

Крај краева, на тема дали е дете воспитано или не ќе збориме тогаш кога ќе го прославите 20+ роденден на детето.

За деца од 2,3,4 години ВЕ МОЛАМ не дискутирајте.
    Долга ви е нивата за орање.

Па и какви амбициозни и неопуштени родители има, во несвест ќе паднат ако детето не каже " благодарам" или " добар ден".

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 20 други им се допаѓа ова.
  16. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.821
    Допаѓања:
    214.600
    Добар ден и од мене,.Едвај ве дочитав,а и меморил треба да си купам,ќе ме викнат да сработам нешто фемина отворена си ја оставам,среќа синко не е љубопитен до толку па да чита тоа што мајка му чита,среќа не е ни дома додека висам на компјутер во неговата соба.Прирачник за родителство нема,сите три ми беа башка приказна,сега двеве секој од нив своја политика тера.Исто се воспитувани,гледани,и мазени до граница на нормално,не преразгалени,и пак двајцата не се исти,секој со свој карактер и понашање.Навлаки за теписи не би сакала,ќе ги перам,ама тие да ме надживеат,јок бре брате.Истото и за останатиот мебел,ќе исчистам,раце не се јадат,или за кујната,да готвам на тераса оти ќе ми извалка.Ами за да ја користам сум ја купила,не е ова салон за намештај,сакам да уживам и да користам тоа што се купило,за нови ли да ѓи чувам,јас стареам,а ваму намештајот нов,неупотребен нека ми стои,затоа реков не сакам да ме надживее тоа што се купило.Друго веќе не ми ни текнува што сакав да кажам,меморил навистина ми треба:D.Е да,немам гајле дома сама да сум,сакам ама нема,на спратот под мене нон стоп има некој,така да кај мене швалер дома тешко да стапни,освен ако не е бетмен па низ џам да слета,ама се некако ми се чини оти свекрвица ке го види,не прорушта ништо,ни што лета ни лази,се ама баш се мора да има на увид.Вас ви е страв од сами,а мене ми треба парче мир,а ако некој и се осуди да влези,нема лесно да си помини,барем коленце ќе му нанижам ако не друго,колку за на душа да не го носам:D,недај боже уште то ми фали:tmi:.

Последна измена: 16 септември 2018
    На Skorpija25, Ane-Goki1, duffi и 16 други им се допаѓа ова.
  17. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    И ја користам мах. се у куќава.Готвам внатре ,влегуваме обуени,чуваме куче внатре -абе параспури што би рекла другаркка ми која 20 и кусур години готви у гаража(нејзин избор,не дека нема аспиратор,прозор у кујна итд.)Летово кога реновиравме,една ,,душебрижна" персона ми рече демек -прави ти,троши пари,за некоја година ќе ти влезе снашка у куќа ,се ќе ти изфрли ,џабе ти е се ова :^). И нормално не издржав па вратив дека нема да чекам снаата да ми исфрла ствари -ќе побрзам па сама ќе си излезам од куќата :emo:

Што се тиче васпитања- мислам дека добра работа завршивме со мм по ова прашање.Мада,малку наивни се и двајцата , ама се тешам дека другите се итри а они се баш онака како треба да бидат.

Кафе пијам -костенова вода,тенко ,которско. И ја сум душа ,не за друго (facepalm)

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 18 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.517
    Допаѓања:
    91.412
    Книги има многу да,и не оди се по книга се сложувам.Воспитанието е поширок процес.

Но ние зборевме за употребата на модерни направи кои предизвикуваат лоши навики и имаат последици на децата,тоа е грешка и тој факт не може да се оспори ниту да се игнорира.

И тие со мали деца треба да пишуваат,најбитните црти се создаваат на таа возраст ,а и за исхрана сакам да ги читам,иако повремено добивам грижа на совест што моиве пораснаа и со смоки и со чоколадо.:$

На Ane-Goki1, mareane, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Па ако му е доволно интересно на детето со луѓето околу него-гарант нема да дреме на моб.
    Колку повеќе некој го анимира -толку помалку ќе дреме на моб.

Чек и овој нека стои туја
    FB_IMG_1537113758319.jpg

Последна измена: 16 септември 2018
    На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 18 други им се допаѓа ова.
  20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.907
    Допаѓања:
    173.568
    Тргнав за домата..4 ипол саати клацкање во бус ме чекаат|(
    Ви се верува дека сред жешково, господин шофер пуштил греење?8-|
    Дефинитивно нешто им фали на овие од Берово(facepalm) се нешто им студи..

Да видам мојов дали ќе се израдува за бозата што му ја носам:lol: си реков да го изненадам, иако имам две ќеси со над 10тина кила и ранец со над 15кг товар:D
    Ако не се израдува, ве канам на боза сите:rofl:

На Tajnaotrovna, Ane-Goki1, duffi и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.