Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.942
    Допаѓања:
    143.147
    Јас сум од тие кои повторуваат детето да каже "здраво" "фала" ..... Не паѓам во транс ако не каже ама сакам да знае. Секако дека е мала, 2,5г е . Ама навиките и воспитание се учат од мали. Сега слуша ако ждригне некој гласно и она јаде и се труди да ждригне(facepalm)И се карам одма. Ми викаат остави ја дете е. Да, дете е, не сакам детево кога ќе седне со другарчиња такви навики да покажува. Во маало има едно девојче, мислам 9-10 години е. Многу мирно, воспитано дете, и кога си игра со другите и кога збори со возрасни е иста. А по цел ден се на улица со другарчиња, возат точаци, играат.... Ама за да биде така сигурно дома работи некој со неа.
    Знам примери (од пред 7-8г.)каде дете од 10г и вика на учителката "не ми можеш ништо, не смееш ни да ме допреш, законски не смееш"  Ама тоа зошто дошол родителот на разговор со учителката и пред детето го збори истото и др.работи од типот"која сте вие да му се карате на детето" (facepalm) А детето распрдено до бескрај, ни почит спрема возрасни, ни ништо.

Јас за мене реков, само од тој мој паничен страв, можам да направам грешка да не ја оставам да се осамостои. А тоа и како е хендикеп, по мене си знам(прва година на факултет, сите едвај чекаат да избегаат од дома, ја за дома плачев:D(facepalm))

@Yowannty како си? Ако не си отишла на лекар земи ако имаш чај од камилица/нане оти рече лекови немаш. И можеш да излезеш на воздух и да правиш диши/издиши. И пиши ни како си

На Skorpija25, Ane-Goki1, duffi и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    11.379
    @Yowannty извини што се вмешувам. Мислам дека имаш паничен напад, од страв уште повеќе си ја влошуваш состојбата. Слично нешто доживеа моја блиска личност и од Брза помош и дадоа дијазепам. Послушај што ти вели членката вдиши и издиши длабоко неколку пати, напиј се дијазепам ако го поднесуваш и смири се ништо нема да ти се случи. Ако имаш можност легни или читни нешто да ти ги одвлече мислите.

На kuc, mareane, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.626
    Допаѓања:
    185.251
    Бев до болница, притисоков ми варира последниве неколку часа па претпоставуваат дека е од тоа.
    И претходно сум имала јаки тахикардии ама следеле во случај на голема вознемиреност и траеле релативно кратко. Овој пат ептен се раздолжи, при што и сама почнав да паничам и дополнително се вознемирив и претпоставувам делумно и сама ја пролонгирав тахикардијата. :tmi:
    Срцево сеуште ми прескока, ама сум многу подобро од претходно.
    Ви благодарам многу од срце на сите што ми пишавте, не знаете во каква паника и беспомошност ви се обратив, сите совети ми се на скриншат за недај боже.

:l:

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.942
    Допаѓања:
    143.147
    @Yowannty најдобро си направила што си отишла на доктор. Многу е тешко со тахикардија, јас со терапија сабајле и вечер сум и пак имам. И најтешко ми е кога почне да ми прескокнува срцето.А и паничните напади кај мене прават дополнителен проблем. И јас би ти советувала, доколку имаш матичен доктор таму, да си направиш барем еден интернистички преглед и доколку можеш тироидна да испиташ . И секако кардиолог. Мене кардиолог ми рече на јога да одам. Ти можеш да си гледаш видеа на youtube и дома вежби да правиш.И чај од маточина/нане/камилица.И гушкање:)
    Ти посакувам да биде се добро :hug:

На Skorpija25, kuc, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.481
    Допаѓања:
    260.597
    Нормално дека како родител си должен да му посветуваш внимание. Приоритет е детето, но и родителите имаат свои потреби.
    Јас бев скроз посветена на детето, што се занемарив. Ем детево ми стана фластер и зависен само од мене, ем јас бев нервозна.
    Не гледам ништо лошо што ќе седнам во кафиќ да пијам кафе, а тој ќе гледа цртан. Немам кому да го оставам, а ете имам потреба да се дружам.
    Исто, одам на заболекар, гинеколог, фризер. Давам таблет за да седи мирен.
    Се прилагодувам според условите и се трудам да го воспитам и гледам како што знам најдобро.
    И мајка и татко сум.
    Така да ич не ми е гајле дали некој ќе ме осуди за таблетот или кафето ви кафиќ.

На fana, Tajnaotrovna, bittersweet и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.626
    Допаѓања:
    185.251
    Одењето во болница беше непотребно. Овде каде што сум здравството е најлошо во цела земја. Даст беше во право, само за мерење притисок и сама дома можам. :|
    Веќе 20 пати ми ги враќаат документите за здравствено и чекам да ми одговорат на последното барање, ако не ќе вадам приватно.
    Тироидна проверив во Јануари и ми беше во ред.. тек следен Јануари ќе доаѓам за МК.. па не знам дали има простор да чекам или да извршам некои испитувања тука...
    Срцево сеуште ми прескока.. веќе не знам колку е нормално... ова прв пат ми се дешава..

На kuc, Alishan30, flower30 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.113
    ^да не си се изнервирала нешто?Не мора денес,мож и предходните денови некоја нерва да си имала?

Ја го окркав 1недела после вербален дуел со еден сељак |( (facepalm)

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.626
    Допаѓања:
    185.251
    И ја тоа се мислам.. ама не ми текнува на ништо поради што можело ова да ме задеси...
    Тахикардијата не ми поминува со часови веќе а притисоков ми се стабилизира на 110 веќе скоро 2 часа...
    И осеќам почнува да ме вознемирува ситуацијава и кај и да е пак ќе почнам да паничам од страв.. :tmi:

На kuc, mareane, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.011
    Обично тахикардија ми се јавува после стресен период.
    Значи по некоја недела или месец одкако организмот ќе се смири.
    Незначи дека денес си се изнервирала од тоа е и обратно.
    И 2 кафиња за мене се причина за тахикардија.
    @Yowannty

На Espadrila, kuc, mareane и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Диши. Само диши. Батали телот и се.
    Вдиши преку нос издиши преку уста. Затвори очи. Не мисли на ништо освен на дишењето. Остани во таа положба 15 тина мин цели. Нема простор за паника. Ти го контролираш твоето тело. не тоа тебе. Очигледно паничен атак е. Контролирај го.

На Skorpija25, Ane-Goki1, Espadrila и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.925
    Допаѓања:
    143.022
    Jaс мислам да излезеш и да прошеташ. Опушти се. Не е инфаркт не умираш, стрес е и ќе помине. Нека те дувне ветер и ќе ти помине.

На mareane, Yowannty, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.113
    Нема што да паничиш ,не зезај .
    Отвори таму у темата Насмевка и удри си на смеење .
    Ти си таа што треба да ја држиш ситуацијата под контрола :muscle:

:hug:

На *Ench@nted*, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.011
    Мисли позитивмо, измисе со многу ладна вода на грб, врат, диши длабоко и кажи дека ти си посилна од неа..
    Ех не се добројува колку пати сум минала низ ова.

На Skorpija25, mareane, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.822
    Допаѓања:
    214.653
    Тахикардии ми се јавуваат во помирен период,односно откако ќе поминат стресови и напнатости,додека траат ништо не ме фрка,но отпосле......Почнав да пешачам секоја вечер,на воздух ми е подобро,дури сум дома затворена само рмбам,па душа немам.@Yowannty се надевам некој од нашиве совети ќе ти помогне,мислам дека не е со срцето проблем,не мисли на тоа:hug:

На Skorpija25, Ane-Goki1, Espadrila и 9 други им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.626
    Допаѓања:
    185.251
    Јас како последица на стресен период ја добив. Може е поради нешто што си влече од претходно.. А и онака ретко пијам 2 кафиња и да е поради тоа.. никогаш не ми траела толку долго..
    Дали е нормално вака долго да трае, со часови.. повеќе од пола ден? Не знам што праам.. паничам...и си правам бетер, морам да се тргнам од мобилен.. здосадив на сите оти не можам да си ја контролирам состојбава :@

Се извинувам на негативност и ви благодарам на сите уште еднашка

На dunika, kuc, mareane и 7 други им се допаѓа ова.
  16. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.580
    Допаѓања:
    175.113
    Ти пешачиш,ја па маста и ја стопив на кучката.Да знаеше да збори у 3плм ќе ме отераше (facepalm)

Пецо го нема или мене така ми се чини?:wasntme: и Дадуш исто

На Ane-Goki1, Peco, kuc и 6 други им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.011
    Ми траела повеќе од 24 ч.
    Итоа многу јака.
    Ништо не ја смири.. .па еве сум.

На kuc, mareane, Alishan30 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.822
    Допаѓања:
    214.653
    @stetoskop да ти кажам искрено баш размислувам да си земам едно кученце,ем за пешачење друштво,е со него белким мислите ќе ми бегаат,а и нема да реѓистрирам некои ликови во моја околина-белким.@Bubce38 и неа ја нема,откако го фати охридското крајбрежје не заборави,ако нека ужива само:hug::*

На Ane-Goki1, Milobebence, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    @Yowannty сама ли си дома? Тоа дополнително да не те паничи моментално. Во вакви ситуации најмногу што можеш да направиш е да останеш смирена, иако знам дека е тешко. Пишував и јас пред извесно време овде, со недели имав тахикардија, таман мислиш се смирила ете ја пак. Ми се случи по огромен шок, и тоа време почнав да пијам магнезиум со б-вит секој ден. Не помагаат одма, ама на подолг рок мислам дека ме смирија.
    Најгрдо чувство е кога ќе осетиш како да ти прерипува срцето, угх, и тоа секогаш таман кога ќе си легнеш, да те извади од памет и да не можеш да спиеш. Додека поминува се е во ред :) Ќе помине и ова

И јас многу сакам да пешачам, и ако немам друштво и сама си одам. Најрелаксирачка работа на свет ми е, можам книга да напишам за тоа :)

На Ane-Goki1, Yowannty, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.942
    Допаѓања:
    143.147
    @Yowannty значи ова здравството насекаде исто. Не знам да пробаш со Магнезиум и Б6. Пиј така еден период додека да идеш на лекар. И јас ќе ти кажам ко другите. Знам дека не е изводливо, ама пробај не мисли на тоа. Прај си муабет со мт, прошетајте. Јас сум пиела и шеќер и вода, од шо не ми помагале ни Дијазепами ни ништо. Јас правев и стрес тест, холтер носев и примам терапија. И пак ја имам. И тоа кога ќе седнам/легнам ми е најизразена.

Ако имаш некоја книга читај, шетај и чај ако имаш напиј се.

На Yowannty, mal.ecka, Milobebence и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.