Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    Многу фактори влијаат на ваквата одлука.

Да речеме, станот го добиваш како подарок или наследство, имаш солидни примања, ама зошто да не земеш некој денар плус? На годишно ниво и не се малку пари, особено ако земеш во предвид дека и во Охрид станот можеш да го издаваш на студенти, а преку лето на туристи. Можеш да направиш комбинација, станот да биде слободен некои 10тина дена и ти да истераш одмор таму. Верувам дека со добар план ке можеш и ти да го искористиш станот во лето а и да заработиш некој денар.

Тука постои и комбинација да купиш стар стан во Охрид за некоја пониска сума, да речеме 15000 евра, да го средиш и да го издаваш под кирија. Во секој момент (не буквално, ама со најава за неколку месеци можеш да им кажеш да си заминат, евентуално да бидеш нечовек и во средина на семстар да им покачиш кирија) можеш да им кажеш на кираџиите да бараат друго сместување а станот секако ке остане.

Реално гледано, неизводливо е да патуваш секој викенд во Охрид. Ама, во иднина ке имаш деца, па вака или онака, станот ке биде искористен. Ама ако правиме муабет за стар стан во Скопје, а ти живееш и работиш во друг град, најлогично е да го издадеш под кирија. Едно што немаш реална потреба секој викенд да одиш во Скопје и да го користиш станот, а друго што кириите се далеку повисоки, особено ако имаш стан во близина на некој факултет. Доколку имаш некоја работа во Скопје, а си од Ресен, да речеме, повеќе ти се исплати да седиш во хотел 2-3 дена, отколку да си го чуваш станот за коа ке ти затреба.

Ама, доколку имаш пари да си го средиш домот а притоа да купиш нов стан во Скопје или Охрид, не гледам причина истиот да го издаваш под кирија. Значи збориме за најмалку 30000 евра (иако во Скопје за нов стан ти требаат најмалку 60к евра), што воопшто не е мала сума, па ако ти можеш да си дозволиш уште една недвижнина, немаш потреба од кираџии, бидејќи со профит од околу 1000 евра годишно ке ти требаат многу години за да ги повратиш средствата, а џабе си купувал нов стан јер кога ке го користиш ке биде стар, нели, станот трпи амортизација.

Да не ги заборавиме и роднините кои би побарале клуч, а на сите ви е јасно дека некои роднини не можеш да ги одбиеш, ама нема ни да ти е особено драго да ти се шеткаат по станот.

На duffi, Ane-Goki1, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  2. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Времето денес беше прекрасно,сонце пукаше но не беше жешко таман есенски ден за само по блуза по долги ракави да шеташ.Искористив го изнашетав бебево прво по продавници, а после бевме кај големата на училиште имаа парада за Респект денес, не и кажав дека ќе одиме да ја глесаме па кога не виде пре среќна беше,ги собра другарчињата да им ја покаже сестра и, па ова малово ко да знаеше дека е во центар на внимание насмеано од едно уво до друго :D
    Дојде и една од учителките вика дај да го видам бебето сестра и од уста не ја вади, и ја виде ја по задева,ми вика многу слатко мило бебе па ај God bless her и на крај вели бебево ти личи ко на Кардашијан бебињата :o (ме фати смеа оти овај мојов ептен ги мрази Кардашијанс и не сака детево да се споредува со нив):lol: и шо да и кажам друго освен ај фала.

После парада заминавме на кафе и топло чоколадо за да го до искористиме сонцето оти нема да имаме уште многу вакви убави денови,за брзо ќе се затвориме дома,мразам зима:(

Значи многу погрешно е сфатена поентата за плус сајзот,точно е дека неколку години уназад се "форсира"плус сајз но целта не е да се форсира дебелина туку да се прифатат сите под еднакво body positivity,сакаат да кажат дека и жени со повеќе килограми можат да изгледаат исто убаво и привлечно како и девојки што се на пола од нивните килограми:!:
    Ова на балканов нема да се прифати ни во наредните 100 години,исто важи и за хомосексуалноста,за жал.

a7e2216fc380cfc4a7b41d77183a92f3.jpg
    Ах 11 дошло време е за в кревет |-)

Последна измена: 6 октомври 2018
    На duffi, Ane-Goki1, LejlaD и 15 други им се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.865
    Допаѓања:
    101.752
    Добро утроооо,будењееееее...
    @Peco вчера цел ден си ја потпевнував од Би Џис.На работа веќе и чудно ме погледнуваа.
    Ама како што имам задоволство во првово утринско кафе,во пижами во ништо друго немам.Се друго ми е некако набрзина и без ќеф.
    Синоќа правев чистка,нешто по плакариве,нешто по пц .Избришав повторно многу луѓе,дури и една блогерка која прекрасно готви и има супер идеи ама па секој трет пост и ,,е зошто не ми ставате лајкови,многу труд вложувам и....слични паламудења''.Мислам возрасна и при тоа креативна жена да е толку засегната за лајковите ,ставрно не ми треба...
    Шпоретот пак не ми работи рерната изгледа овие мои домашни мајстори толку се саглам.Мислам на маж ми и син ми.:lol:
    @mareane да си купиш тоа што ти се допаѓа,направи си ќеф на душичката,овој живот нема реприза...
    Утре на шетање со еден куп жени.Едвај чекам,да го разбијам секојдневието и да заборавам малку на проблемите.
    Убав ден.

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 26 други им се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.876
    Допаѓања:
    142.698
    Добро утро. Уште не сум јадела вчерашен појадок. А не ми се ни јаде.

За голо тело немам апсолутно никаков проблем. Телото е само форма. Нешто во кое се опстојува. Телото е за биолошки функции и апсолутно небитно е дали има струи или целулит. Имам брчки и стрии и бели влакна, и тоа е нормално за секој организам кој старее или кој се размножил.

На Tajnaotrovna, Ane-Goki1, mira.mira и 12 други им се допаѓа ова.
  5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.662
    Допаѓања:
    153.093
    Добро утро друшки!

Прва слободна сабота после два и пол месеци работење...со план бев генералка да правам ама уште се работи надвор...ќе подзачистувам ама главното и големото за в чњтврток ќе остане најверојатно.....

Синоќа под прозор во спална кавги и тепачки од пар млади и некултурни ми се случуваа...мм излезе да дели правда оти девојката страншно вриштеше... се вознемирив ,ми се растропа срце и скоро ич не спиев....

И мене ми се патува неегде...желна сум за н ешшто ново и различно...ама како де истресовме мислам оти нема за скоро да видам екскурзија...

На Skorpija25, Tajnaotrovna, Ane-Goki1 и 18 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Полиција требало да викнете.

На LejlaD, boomsleng, Mr. Right и 2 други им се допаѓа ова.
  7. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.289
    Допаѓања:
    85.285
    Добро утро!!!
    Многу тивко од сабајле спиете дека сабота но затоа кај мене весело од сабајле .Ми се скрши
    цела тегла со кафе дека беше исчистено па морав да метам ,но лошото на теглата нека биде така викаат..
    Денес работно но затоа утре ќе се оди на убаво место со брат и снаа ...многу ги сакам средбите кои се со своите блиски ,бидејќи само тие остануват за паметење
    Кај нас пазар денес да го шетнам мажево мислам нешто да испазариме за дома нема што не треба ,само се купува и пак се нема ништо ..македонска работа
    Убав викенд!!!

На Skorpija25, Ane-Goki1, mareane и 20 други им се допаѓа ова.
  8. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    Журка сте имале -како бре испуштив (facepalm)
    @Dadusicka @doubleg - Љута сам ви,што не ме викнавте ма???:^)
    Зезам мааа :* :hug:

Ај д.утро и од нас.Цела ноќ у провод беХ (facepalm)
    У кој свет сум ја живееле досега незнам :wasntme:.
    Иначе од умните си бев :D -среќа диетава па на вода си бев :!: .

У план сум да тркнам до расадник да купам цвеќе за по дворот-време е за овие есенските како Вајлд што ги имаше фатено на слика ,не ми текнува на името(facepalm)

Првото кафе го испив,второто ја га ја на ринглУ ,некако малку ми дојде само едно .

Ај :*

На Ane-Goki1, mareane, LejlaD и 18 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Хризантеми... Ружооо ... Запамтив :hug:

Мене ми е преку... Ме боли мео, добив сабајлево и не ми се прај ништо.. Си чмаам. (tumbleweed)

На Ane-Goki1, LejlaD, kuc и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Ја уште се расонувам од витачот (facepalm)
    Некако не ми се напушта креветов и ќебенцево:D лета саатов, денот ми е краток, се ми е во трчање, децава дури не си ги гледам:|
    Фризер денес, сакам нешто да сменам па се мислам дали должината, дали бојата:?:
    :hug: за сите, ме вика мама готово е кафето:coffee:

На Ane-Goki1, mareane, LejlaD и 18 други им се допаѓа ова.
  11. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.578
    Допаѓања:
    175.088
    :rofl: Ружа ма Ружааа:rofl:
    Луда си мори за сВи паре :* :hug:
    Уште малку ми фали да те засакам :P :* (facepalm)

На Ane-Goki1, M&M, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.956
    Допаѓања:
    164.230
    Пред некој ден во кога баш ми беа потонати сите бродчиња, еден господин рандом со еден куп цвеќе ме застана и ми даде цвеќе, ми се обрати на англиски и ми рече ју ар вондерфул воман. Можда не сум вондерфул, ама ми дојде убаво, после дознав кој е и што е и зошто, па уште подраго ми падна за гестот, за него бев обичен минувач, но позадината зад идејата беше многу многу хумана.
    Потоа нешто подоцна на работа една девојка ми рече прекрасна сте.
    Повторно се изненадив.
    Ама после ми текна дека сум тапа болна, а дм ми вика најубава сум му била настината.
    Животе курво, тоа е.

Кога човек ќе заглиби во срања ќе сфати и тоа колку телото е многу важен храм и всушност единствен дом во кој реално живееме и секаде си го носиме.
    Кон него се однесувам оттогаш со почит.
    Ретко јадам глупости иако чезнеам по нив, искрено и реално. Баш се однесувам и зависнички, јадам за да не кризирам, ретко. Но не сум од оние кои влагаат у просторија и во првите три теми на рандом муабет е - што јадам и уау колку здраво се хранам и како тоа е опсесија, животна одлука, завет. Не, јадам се, но не јадам секој ден и вкусно ми е побогу се што е чизи развлечено, нездраво и мрсно, тоа е факт и не можам да им судам на луѓето!
    Две недели иако сум со паднат имунитет не јадам сешто, дури и јајцата од диетата ги заменив со козја сурутка. И има разлика, не ми се отежнати симптомите, напротив.
    Физичкиот облик на телтото можда не е важен, но колку е пободар е важно. За себе, за неговото здравје.

Навреди на сметка на физичкиот изглед сум добивала да. Суптилни, но безобразни, ама не сум човек кој пак ќе ти преќути, си добиле по нос. И тоа во овој период кога многу повеќе сум во отоци отколку сало, но луѓето нели одамна заклучивме дека се бедни по дух. Некако...што знам, гледам од кого доаѓа и од тоа веќе не можеш да не заклучиш дека нема што да допира.

Она пак од внатре каде каде е поважно, но за жал, повеќе е декларативен израз.
    Нема луѓе кои прават работ во врск со личниот развој.
    Личен развој почесто сметаат на технички знаења и ментален развој и слично, но не и емотивен и духовен. Ретко сретнувам луѓе кои вложувале во себе време и пари на програми за личен развој или да да одат на психолог и кога се е ок.
    А бидување ете така добар човек и не е баш така рандом ствар. Прогресивен развој е само ако работиш на тоа. Впрочем она каква ни е државава е слика само на тоа.

Прекрасно утро.
    Множеби не е се прекрасно, но утрово секако е.
    Водно, појадок, сонценце, згреани коски, и куп причини за благодарности.
    Некогаш и без причина е ок причина да ти пее душичката.

На Skorpija25, Tajnaotrovna, M&M и 21 други им се допаѓа ова.
  13. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Добар ден друштво!
    Кога само ве читам а не пишувам се чувствувам како некој демнач... Ама тешко ми оди пишување на кирилица од телефон, па отиде пола ден за еден пост, затоа од телефон само читам... и лајкувам секако! :D
    Јас се ужаснувам од коментари кои се однесуваат на физичкиот изглед... Можеби затоа што цел живот сум била “коментирана“ за тоа колку сум слаба, па дали јадам нешто или дома ми го држат фрижидерот под клуч, па да не сум болна, анорексична... Сето душебрижници околу мене... Не сфаќам зошто воопшто некој има потреба да осудува или оправдува нечиј изглед, мислам дека подеднакво е навредливо кога ти велат "слаб/а" си како и "дебел/а си"
    Во еден од најлошите периоди од мојот живот имав 38кг... Ко White Walker бев, сите ребра ми се броеја... :worried:
    И сега сум горда на моите 48 :) Колку се толку се... Не сум висока, па си велам таман се
    Фамилијарен викенд ќе биде овој... Денес гости кај нас, утре фамилијарна дружба за убав повод, одам да завршам со подготовките, ама пред тоа едно есенско кафе да почастам

Последна измена: 6 октомври 2018
    На Skorpija25, Ane-Goki1, M&M и 21 други им се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Добар ден-сабота за мене е домаќински ден кога не сум на работа.перална врти.дневна се чисти,спална се чисти.кафе испиено,алое испиено и илјачите:)

Сонце има кај нас и на тераса е прекрасно да се седи-:!:ама прво да се исчисти па на тенане ќе се легачам после.

Ручек ке спремам и палачинки ќе правам со џем:inlove:1 недела детето "маж ми" ги збори.
    Ништо паметно не кажав само се пријавив дека сум тука;)

Еве едно сликО за поздрав
    FB_IMG_1538816352941.jpg

Чудни створења сме за попустите:lol:
    Имајте убав викенд:hai:

На Skorpija25, Espadrila, Tajnaotrovna и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.523
    Уште рано сабајле потрчав фармерки да си купам(facepalm)
    Да не ми ги грабнат:D
    И не..не беа на попуст:lol:

Синоќа си го спакував торбичето за Немачка, мислам дека и овие ќе ги додадам..а викав да не носам мн партали, да купам и од таму нешто:wasntme:
    Некој неспокој ми ја јаде душава, кој знае што е..

Ми се заврте во глава една бизнис идеа, ако му ја кажам на Алек, имам чувство оти ќе ме лансира на марс]:)

Седам во молов и пред мене маж, жена и две деца..близначиња.
    Едново плаче, се треска од земја, другово си јаде..
    Мајкава станува, го исчука убаво детето и си седна.. нормално детето почна уште посилно да плаче..
    Си викам - да станам да те исчукам јас така па да видам дали ќе ти се плаче..:envy:

Да си промрчам јас де..

На Ane-Goki1, M&M, bittersweet и 18 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Се замешвам ако видам некој да тепа дете.
    Ќе јадам ќотек некој ден и јас, ама ми е гајле.

На Ane-Goki1, bittersweet, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.523
    Не се мешам, секој си е одговорен за своето дете... ама имам тука неколку пати пишано за вакви дешавки и секогаш ми иде да ги претепам..
    Ама ми се има случено само да преречам онака иронично...во стилот - нормално дека ќе плаче госпоѓо, ако го удрите појако може и цел ден да плаче..

На Skorpija25, Ane-Goki1, M&M и 12 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Незаконски е... ако не...
    Не се мешам повеќе и јас... во право си. Ќе се јавувам во полиција и ај со здравје. :)

На LejlaD, kuc, boomsleng и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.523
    Треба да собереш и сведоци што ќе дадат изјава дека некоја мајка го истепала детето.. ама убаво истепување треба..
    Така никој нема да ти се нафати, џабе викањето полиција.
    Па истрага, дали има траги од насилство, па еден куп други глупости да не разглабам тука..

На Ane-Goki1, LejlaD, kuc и 5 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Јасно ми е се', ама доволен е 'стресот', кога ќе им дојде до нив полицаец и ќе ги праша дали го тепале детето.. Нареден пат ќе се позамисли ]:)

На Skorpija25, bittersweet, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.