Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.955
    Допаѓања:
    164.211
    Нема веќе фриленс.
    Строго регулирано е и не можеш да потпишеш завршна сметка ако не си овластен сметководител. Мора да имаш фирма ТП или ДООЕЛ за која се плаќа чланарини и осигурувања, има многу ама со новиот закон прилично е ограничено. А за да имаш исто така има регулурани правила кој се може да ижа.
    Во фирма ако работиш за друг, а не си само помошник сметководител прилично мааалку се платени.
    Размисли си доообро дали сакаш да инвеатираш време во ова.
    Абе да, човекот умира и тоа е тоа, ќе го надминеш, прво зошто не си директно врзана со личноста и јбг живот, тоа е. Ама минимална казна од 1000 евра за туѓа грешка (а може и твоја, па бетер ќе чукаш глава), а ти ја плаќаш, рокови регулирани со закон за кои директно одговараш. Не е истото ниво на стрес, за ова директно ти одговараш. Неспоредливи се прво. За човекот што умира не си одговорна, а ни за ова па ќе го јадеш секако, а може и ќе бидеш и тешки заебанции. Познавам сметководители кои полесно надминале смрт на родител отколку континуиран личен стрес од работата која нив тивко ги убива. Речиси сите особено над 40 години се со кардиоваскуларни заболувања, шеќери и слично, кој не е де денес, ама овие билив ми, ненадмашливи се.
    Размисли добро. Намерава ми е добра, ама ти си знаеш која то е идејава. Знам колку важна одлука е зошто направив таква одлука за промена на кариера и не се покајав, но навистина многуууу размислував и освен што љубовта за работата, пресудно ми беше нивото на стрес. Нема професија без стрес и се е лична карактеристика, па важно е да си ги најдеш тригерите кои минимално ќе ти бидат трзани и за што имаш стомак и љубов. Знам дека имаше проблем со анксиозност, претемелно размисли, зошто притисокот и одговорноста тука е директна.
    И така.

Последна измена: 20 октомври 2018
    На JuLleE, marama, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Во мојата работа "ми висат" и парични, и затворски казни (овие вториве во ептен ретки и екстремни случаеви).
    Најискрено мислам дека чим ова го пребродувам, се' можам.

Нема на светот потешка од работа со болни луѓе, ама на страна тоа.

Не ми е тоа ни прашање впрочем.

Фриленсинг не мислев за наши фирми, туку баш фриленсинг за по странство, знам луѓе што така работат ама детали не знам.

На Ane-Goki1, Annath, boomsleng и 4 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Фриленсинг книговодство?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Мхм. Постои :)
    Претпоставувам дека на твојата работа некој трет мурот го става, веројатно им е поефтино да не' плаќаат нас така, него фул тајм некој таму да вработат.

Претпоставувам, не знам :)

На Annath, LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Интересно... Шо ти прај интернетот... Ццц.. :)
    Ама за тоа, треба да знаеш закони и даноци од државата каде фриленсираш...

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Знам, затоа барам некој што знае повеќе детали :D :)

На LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.897
    Допаѓања:
    173.490
    Сметководство и книговодство се две посебни работи...барем надвор од земјата наша малечка. Тоа за муабетот за фриленсинг.
    За Американска фирма не можеш, треба да полагаш CPA...
    За другите земји, си имаат и тие регулативи.

Јас поминав обука за сметководство пред неколку години кога се водев како невработена па се пријавив во завод за обуките, а тие ме пратија во Стопанска комора на обука. Убедена сум дека најдобри обуки има таму, ама и најскапи ми се чини.
    Дипломата од таму ти е највалидна ...изгуглај си и зошто, да не ги фалам и рекламирам..

На marama, duffi, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Да, сосема посебна бранша си е bookkeeping од accounting.
    Тоа во Странција :D

На Annath, boomsleng, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.489
    Допаѓања:
    91.234
    Камелија,убаво те советуваше Лили.Батали книговодство/сметководство, без економски факс, џабе, обуките изгубено време.Познавам фриленсинг што работат луѓе ,односно таква фирма што работи за Шведска но сите имаат економски. Преквалифицирај се во друга професија .

На Ane-Goki1, LejlaD, kravce и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    Најдиме :whew: ,,Дури" од втората продавница шо влегоме. (facepalm)
    Да не мисле дека така лесно ќе се вратиме дома, го пикнав во маркет да пазариме :lol: Обично сама пазарам он си стое надвор, коа имам подолг список, и коа ќе ми дое мене ред на каса, влегува, зема кеси и изнесува |( Ова беше ептен ,,трауматично'' за негo, па да ублажи стрес и упие бес порача скара за вечера. :headbang:

На Ane-Goki1, Skorpija25, JuLleE и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.955
    Допаѓања:
    164.211
    Јас не сум слушнала некој да работи ова фриленсерски искрено. Ама ако има сакам да слушнам.
    Фриленс имам работено онлајн маркетинг, дигитален маркетинг,графички дизајн. За ова можам да ти кажам дека е баш бааааш исплатливо. Не работев прелу сајтовиве, туку случајно испадна конекција. Тоа ти го препорачувам ептен. Убава паричка се вади.
    А за обуките, пак не се согласувам ни со тие од аврм. Имав прилика да видам што значи обучено недоучено. Ова се учи само со искуство и ништо друго.

Што ќе направите кога ќе ја фатите најдобрата другарка на дело како ви прави нешто грозно, нешто што не сте ни помислиле дека е таков тип на човек и дека е способна за такво нешто?
    Многу се разочарав и прерастажив. Не можам да поверувам уствари уште. Ми се стегна нешто во стомакот. Ма да не се лажеме и бесна сум и лута, до степен да сакам да ја задавам :/
    Згора куче ми удавило маче кај моите што го спасив баш од кучиња. Влегло во двор и... изгледа има нешто што се нарекува судбина сепак...што знам...

Ама другарка ми... не, се трудам да направам корелација и не можам да разберам како?! Што вика дм, ај да речеме дека сите луѓе по малку се злобни, природно е. Ама има луѓе со смешна и лесна злоба, безопасна, ама има и луѓе со тешка и мрачна злоба. Е ова е таква. Ама не, не можам да ја поврзам иако баш ја фативме на дело... почна да се правда, но не дозволив да се објаснува и реков само заминувај одма зошто ќе те згазам.

На JuLleE, LejlaD, kravce и 10 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Тоа што си направила ти...

Јас кога ќе пораснам, ќе бидам профајлер ... :inlove:
    Имам кажано
    :D

На LejlaD, mareane, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.955
    Допаѓања:
    164.211
    Ма ми иде не знам што ми иде.
    Ми иде да се јавам и да ја направам лом, прееска бев во шок. Ама сега гнев и лутина ми доаѓаат кога го сфаќам потегов колку лоша и тешка намера имал...

На LejlaD, Bozica1980, WORRIED.BT и 2 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Нормално е да реагираш така... Ако нема 'недорасчистени' работи, најдобро е само да се дистанцираш... засекогаш.

На LejlaD и Annath им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.489
    Допаѓања:
    91.234
    Јас мислам не е до планот туку до амбициите,недостиг на истите.
    А најважно што гура напред е амбицијата.
    Јас тоа барам да го видам,тој што има амбиција,ке најде начин.
    Ќерка ми би студирала надвор ама не е да гризе премногу,а знам девојче од 1 средно учеше чешки за да запише и студира архитектура во Прага.
    Фала на инфо.:)
    Многу е тешко да одлучиме,тотално различни професии имаме,а и за двете има работа надвор.Имаше шанси за Канада и се убив читајки за Канада,а сега да ми понудат,пак би била со дилеми..Многу години изгубив во погрешен правец ,тражејки работа со мојата втора професија,и кога баталив се и се вратив на првата се отвори овој пат вртоглаво,ни на крај памет ми беше дека ке работам со познати брендови и дека ке ме има на Амазон,и сега овие шанси за надвор,и повторен рингишпил :worried:,а ми одговара како е сега,работење и трошење странска плата дома.
    Некако си мислам дека треба да се следи сонот и да се работи на него ,кога тогаш ке се успее.

На Ane-Goki1, Skorpija25, JuLleE и 17 други им се допаѓа ова.
  16. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    IMG_20181020_053019.jpg

Добро утро
    Пазете што посакувате, да не ви се оствари.
    Си барав враќање во реалноста и ме вратија со дооолга смена. Папсав. Сега, недоспиена, пијам кафе, појадок, раче апчиња и пак во реалноста. Со уште една долга смена. Ќе немам време за мислење и денес.

Ајде аирлија промена, нек се угоде, да се средат нештата да не мора на стари години да бараме подобро утре. Подобро нека си е дома, кај што ти се срцето и душата на место.

@SV1911 јас баш не сум мистериозна. Животот ми е премногу досаден за да пишувам било што за него. Куча посо, посо куча, е тоа е мојот живот. И болна пола од времето. Ама сега се надевам дека го средив проблемот и барем некое време ќе си работам на раат. Да, работохолик сум, си признавам. Од оние што не знаат кога да застанат, ама кога одмараат, па со недели се лежи. Преферирам да сум сама отколку во лошо друштво, а за жал, опкружена сум со премногу уживатели на дрога и алкохол.

Да облекувам зимната облека и да трчам по автобусот, овде есента е ладна ептен.
    Имајте убав ден.

На Ane-Goki1, bittersweet, Val-Dim и 22 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.231
    Ај добро утро!
    Времево права есен стана конечно...дожд надвор. Мене не ми фалеше, признавам.

Да ве расонам?

На Ane-Goki1, Thallia, bittersweet и 25 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    154.691
    Добро утро :) мислев ќе поспиеме ама ми се разбудија децава а очекував на вакво време да поспијат повеќе.
    Кој кажа дека е последна сончева сабота денес :^) а сакав да се шетнеме, ај ако престане може пак да се мрдне некаде.
    Ајде кафе да се пие :coffee:

На Ane-Goki1, Peco, Mr. Right и 16 други им се допаѓа ова.
  19. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Добро утро и од нас :)

Сме поспале утрово ,дворот не изметен уште :rofl: :rofl: ,ќе ме зборат по селово :rofl:.

И овде некој дожд чуден ,там'н алиштата да ги соберам од жица и повторно на перење да одат .

Сабајле дознав за вторник дека е неработен-мераци .

Ај :* :hug: , да допијам кафе и да сушам коса .

На Ane-Goki1, Thallia, Tajnaotrovna и 21 други им се допаѓа ова.
  20. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.822
    Баш така, јас со економски сум па некогаш заглавувам во странските закони и регулативи, иако резултатите од економијата се секаде исти процедурите се различни.
    П.С добро утро и убав викенд на сите :*

На Annath, WildMk, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.