Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

'Баба да ти дај леб, су леб(само леб)' ...:inlove: И тоа бел, топол... тесто .. мх-мх...

Едно ќофтенце и пола леб.
    Леб со компири.
    Леб со ориз.
    Леб со леб...

:D

Јас сум.. за другите не знам... :P

Ко сме кај ова.. Кој затворен базен не е длабок и не е скап?

2. doubleg

doubleg Популарен член

Барем сега некои работи ни се јасни, после 40. Мислам, не се залажуваме, храната над тоа што ни треба е отров за телото. Ама, оди запри кога е најслатко.

Ane-Goki1, Sesil, NarCis@ and 5 others like this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Татко ми, Бог да го прости... цел живот ме учеше то: Запри кога ти е најслатко.
    Никогаш се немаше прејадено, имаше гастритис, почина на 69години од Паркинсон..

Ane-Goki1, NarCis@, M&M and 5 others like this.
  4. doubleg

doubleg Популарен член

Проблемот со нашата генерација е што сме многу малку физички активни, а храната е ефтина и достапна. Порано се знаело во кое годишно време што се јаде. Сега патлиџани и краставици има преку цела година.
    Инаку, сите ќе си појдеме и никој не знае поради што...

Ane-Goki1, gjoker4e, Sesil and 13 others like this.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Добра ви вечер
    Загадено е и тука,на тераса не се седи.ни цигара не се пуши.
    Само дома и под ќебенце. филмови се гледаат.
    Здраво порано незнам колку не хранеле но никогаш храна не сме одбивале.во последно време децата одбиваат и познавам многу кои јадат леб и кечап.по неколку пати дневно.
    Физичка активност-послабо.
    Кафето од Кам не ми е убаво.сега фрлив цело пакетче-грдо е.
    Уствари ништо не ми е убаво во последно време.горко ми е се'.:x
    Кола возам со рачен менувач.никогаш не сум пробала аутоматик.

Уживајте во викендот:)

Ane-Goki1, duffi, Sexybaby86 and 17 others like this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не сметам дека мајка ми добро правела. На 6.месеци 12 кг а родена 3100 не е нормално. џигер сум пробала на 6 месеци. Со вегета и тоа. Јас од респираторен не патам воопшто. јак имунитет имам. Ама затоа борба водам со алергии и нетолеранција. уста не смеам да отворам. пола живот пазев што јадев. мајка ми од мене дозна што е брокула и пашканат.

куче дома имам. не смее да гриза мебел и редовно му се мијат нозе после шетање. Дома правосмукалка неколку пати на ден. храна не смее да пипне а гости кога имам го тргам на страна освен кумовите. Тие се кучкари ептен.
    вие арни?

Ane-Goki1, duffi, Sexybaby86 and 16 others like this.
  7. Dust

Dust Game Over

За аутоматикот заборавив да пишам:D
    Прв пат возев пред 7год, ептен лесно ми се виде..
    Арно ама ако ти се расипе, зависи од моделот ама ужасно скапи се за поправка:lol:особено поновиве..

Преферирам мануелен...

Сакам куче..ама нема. Не е моја оваа -дома- .. можеби некогаш:)

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Од кога се дава џигер и вегета?

9. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Имам дома луѓе со кои војна водам за тоа јадење,направиле над 70 г,а ваму јадат како 30 сет годишни кои се физички активни,и тоа не здрава храна,месо,се што е со многу калории,оди докажи им дека е штетно за нив.Дури и итроштини прават,демек се кријат кога јадат,малку јаделе,дури и гладни биле,а ваму знам што се купило и зготвило,ама плус од тоа мора и тој плус е голем.Способни се сами да одат да си прикупат,па мислат ете надитриле,ама не им текнува дека куќа,па кога ќе спржнуваш нешто мириса на секаде.Што сум зготвила знам,ама не можам 24/7 чувар да бидам.Години наназад пазам што да се зготви,гледам да има и салата и овошје по малку секој ден.Не се согласувам и јас со тоа дека ништо не ни фали,ни фали како не,зарем на моја возраст,а и помлади од мене не се со срцеви и други здравствени проблеми.Со каша од брашно печено ме ранеле како бебе,што ми фалело,е да де ништо не ми фали(facepalm),ама толку им бил капацитетот тогаш,не им замерам.

Ane-Goki1, duffi, WildMk and 22 others like this.
  10. doubleg

doubleg Популарен член

Ич војни немој да водиш, секој со паметот. :)

11. LejlaD

LejlaD Форумски идол

@doubleg така е се согласувам,секој со паметот,арно ама над нив треба некој да биди кога не се арни,да се бори со последиците,не можам така да ги оставам:tmi:.Мајка ми шеќераш,на инсулин,ама шампита,тулумби,месено,се тресела ако немала јадено,па уште вели аман де апче плус за шеќер ќе се напијам,нема гајле(facepalm),во комплет се дамбетер од деца мали.

Ane-Goki1, duffi, Sexybaby86 and 16 others like this.
  12. BearMe

BearMe Популарен член

Леле ова со лебот... Се со леб :) И после дијабетес, ПЦОС, не знам што уште не...
    Татко ми до ден денес јаде се со леб. И шпагети со малку лепче :)
    А мене кога ме молеа да дојадам беше: “ајде уште ова, без леб“...

И да, имавме мачка дома. Никогаш не се качила на маса. Мислам дека беше почиста од нас и обожаваше тазе перени работи да спие врз нив. Не ми закачала гости освен ако они не почнат први :)

13. M&M

M&M Форумски идол

Sum cuvala i mace i kuce, mi spiele vo krevet. Gad ne mi e, bi cuvala i sega ama mnogu obvrski ima okolu niv ne znam kolku vreme bas imam uste i za zivotince. Sega imame papagal samo ama ne e mnogu zahteven :). Da bev vo kuka so dvor nemase ic da mu ja mislam obavezno ili kuce ili mace.
    Takozvani simid
    De be kako sto da imame, 2 bazeni se samo vo skopje. Ne znam cenite kako se dvizat a podlabok e vajda olimpiski.
    Kako uspevas ziti se :doh:, jas definitvno ne mozam da se organiziram poveke od vikend cistenje, moze koga ke me otkacat decava.utre toa me ceka, maka mi e, moram, i detskana place za igracki rasporeduvanje, alista eden kup kako ke stignam ne znam :doh:
    Film ne mi kazavte koj da go gledam :!:
    (Se izvinjavam na latinica)

Ane-Goki1, duffi, WildMk and 16 others like this.
  14. Ariel

Ariel Форумски идол

Не е дека не ни фали ништо, ама толку се знаело тогаш за штетните влијанија на храната.

Сепак најголем проблем мислам дека ни е недвижењето. Мора да се отиде со кола од врата до врата. Мене ми е пешки 20 мин до работа, со кола 15-45 во зависност од гужвата, а со точак 10. Ама еве, со кола одам кога е ладно, како на северен пол да живеам. Според мене нема потреба од теретани, туку само пешачење или велосипед за по Скопје е доволна физичка активност. А не е големо Скопје, повеќето луѓе мислам дека се до кај 5-6 км од работно место, што за точак не се ништо. Плус сува е климата, што оди во прилог на возењето точак.

Мајка отсекогаш се интересирала за здрава храна, а сега, да е жив и здрав гугл, нема што не знае. Па после на сите ни раскажува и не тера да пробаме по нешто што гугл вика дека било здраво. Среќа што не знае англиски, па ограничена е на македонски и српски сајтови. Еве, сабајле беше на кафе и се живо ми раскажа за бета каротен, на нерасонето.

Кога ќе ми текне годините околу Чернобил што се не ни даваше да јадеме...

Ane-Goki1, duffi, WildMk and 23 others like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

навика е срц. сабајле после кафе прво правосмукалка па доручек на дете. Па одам на раб. Ако спие мајка ми поминува. Кога ќе дојдам ручек па пак правосмукалка. бањање 2 пати во месец. нозе миење после шетање секој пат. прекривач кебиња пешкири за куче секоја недела се тоа се пере. Јас велам еднаш кучкар за увек кучкар.
    преска надвор кога бевме сите заедно малиот се сопна и лежи доле. куче го лиже јас го кревам и цвили од тага зашто паднал. Толку многу се приврзани. Кога беше кај моите дур малиот беше во изолација коски и кожа се стори од тага. не знаеш која радост беше кога се врати дома. седеше на едно место мислејќи ако мрдне ќе згреши и пак ќе го вратиме. месец дена му требаа да си дојде при себе.. еве и во моментов мали го покрива за да спиел ...
    Се распишав. До утре можам да ви кажувам анегдоти за нив двајца. ..

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Мислам дека повеќе се трудиме околу храната но незнам колку поздрава е храната денес.Во зима ние јадевме салата од кисела зелка,сега во зима правиме шопска салата ,пластика секако.
    Не забранувам ништо за јадење,големата керка јаде се,малата жив проблем,12 години има, пица уште нема пробано,со неа можеш да полудиш од пребирање,ама јас сум крива за неа,на големата и давав да пробува се,на малата влегов во шема ова не,тоа не,смоки,благо не,и сега сме во проблем...
    Имам две кучиња,не пуштаат влакна,такви им се расите,хипоалергени,ги сметам за 3и 4 дете,животот со нив ни е поубав,освен тоа сметам дека секое дете треба да расне со милениче.

Ane-Goki1, JuLleE, duffi and 25 others like this.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не си префрлај за џабе. И јас до година бев таква. Имам среќа што прифати се што му дадов. На внука ми се и е нудено од мала и пак не сака. До детето си е.

18. Annath

Annath Форумски идол

Како стареат, така будалеат. Јас само велам, Господ да ни го чува паметот на стари години ако ги дочекаме.
    Мајка ми, Бог да ја прости, имала покачен шеќер, ама не сакала да се боцка со инсулин, се надевала дека само со апчиња и режим на исхрана ќе се среди. Ама за жал, не и успеа. Да знаев дека требало, ќе ја убедев. Ама криеше од мене доста работи што ги дознав на нејзиниот погреб. И затоа се осеќам виновна што ништо не направив, а мислам дека можев...

Не сум за животни дома. Во стан да живеев не би имала, колку и да ги сакам. А вака во куќа, две кучиња и две мачки, доста се засега. А дома, нема шанси, колку и да се чисти. Не можам да се гушкам со животно, језа ме фаќа. Дома само златна рипка чувавме, еве од денес пак... Дете се прибра од гости со подарок рипка, да видиме оваа колку ќе издржи. Да не бев јас, претходната за месец дена ќе отидеше јабана, вака арно издржа година и пол.

И јас сум за пешки, ама не живеам ни близу до работа, има 12 км, мм уште 2км плус. Затоа со кола одиме. А пешачењето ми фали многу. Како студент, кога живеев под кирија во К4 кај мостот, пешки одев и се враќав, до Државна и назад. Независно какво е времето, имав кондиција. Сега далеку сум од таа форма што ја имав...

Ane-Goki1, Dadusicka, JuLleE and 20 others like this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Пукнав со неа ,искрено :worried:.Зелка салата нема пробано,можеш да замислиш?Големата на 8 години и феферонки пробуваше:$,ова не.

20. Annath

Annath Форумски идол

Големиот ми е ист, не сака да пробува ништо што му давам. Како мал јадеше се што ќе му спремев, не наоѓаше маани, ама како расте потежок и попребирлив е. Затоа одвај 20кг има на 7 години. А малово е друга приказна. Стрвно е, и се сака да проба. Ама на пример, не сака смоки и грицки, сака оревчиња, лешници и семки (сончоглед, тиква). Задолжително супа да има, и салата со јадењето, и тоа му е доволно некогаш. Ама не одбива манџи, попрво тост ќе одбие. Не сака суво.

Ane-Goki1, duffi, Sexybaby86 and 19 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.