Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Исто... и ние се мислиме за некаде да му ја дувнеме, ради иднината на децава, не од што сакаме, сепак не сме ни толку млади... ама опцијата сум јас, јас сум таа што треба да повлечам потез, ама некако не сум спремна да ги оставам тројцата сами, оти од тука ништо не можам, морам прво да се докажам дека знам да работам, да нострифицирам дипломи, да земам лиценца, па дури после визата е на ред. А мм, ако имаше ден искуство со факултетот, во Австралија е меѓу првите на листата на барани професии, ама не даваат виза без искуство.

Јазик и таму бараат. Не е така лесно. Може лесно се учи, ама не ми се учи сега јазик. Но ако дојде нож до коска, и тоа ќе се прави.

Со лесно и со добра мисла. Ќе биде во ред.

На Ane-Goki1, HardSex, bittersweet и 20 други им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.333
    Допаѓања:
    89.986
    За Данска е доволен англиски.
    Работа преку линкедин.
    Сега школски замина за Копенхаген,плата 6000 еур.

@LejlaD
    Ќе биде добро,со лесно .

На Ane-Goki1, LejlaD, mareane и 16 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.730
    И јас сум за Шведска Данска. .
    некој ќе рече многу пребирам ама ако веќе се тешам да ризикувам сакам да биде за нешто што навистина го сакам. А не колку да се рече . Сепак не сум до тоа дереџе дојдена за да речам Ајде за било што.
    Можеби и треба така да речам
    ама ете..
    англиски знаеме перфектно и јас и маш. Јас и со сертификати сум и све.
    нека попушти малце гужвата на раб и може ќе седнам да барам нешто мада нема да ми е прв пат и знам на крај пак ќе сум со прст во уста. .. друго е кога човек има некој таму..

На Ane-Goki1, LejlaD, mareane и 17 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.667
    Јас дома ќе си седам.
    За таква екскурзија треба да си под 35 години.
    Да имаш време да се прилагодиш и да створиш нешто.

Овде имаме свое, работиме и двајцата и нема што преку леб погача да бараме.
    Е сега, категоријата -квалитет на живот дали е задоволена-навистина незнам.
    Има и тажни приказни, ама има и среќни.

Ама и до луѓето е понекогаш.
    Има луѓе кои се постојано незадоволни.Таков карактер се.
    Таквиот кај и да отиде, секаде нема да му биде добро и се едно ќе си биде незадоволен.

За леб - имам.
    Животен простор - имам.
    Сметки - платени.
    Кредит - станбен.
    Системот и инфраструктурата се такви какви што се и така сум ги сфатила и прифатила и ги користам јавните добра колку што можам повеќе.

Не сум човек што може да претрпи огромни промени, не би можела во странство да заминам.
    Овде ми се родителите, децата,сите роднини и со се што сум емотивно врзана ми е овде.

Незнам.
    Можеби да сум помлада и би размислувала за заминување.

Познавам луѓе кои отишле, се снашле и не се вратиле назад, ама има голем број кои се вратија зашто не е такво какво го замислувале.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, LejlaD и 18 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.182
    Допаѓања:
    107.323
    Jас искрено сакам да заминам заради воздухов, да не го трујам детето.

На ♡BuBaLe♡, LejlaD, Peco и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Рефке, и ние двајца сме над 35... мм над 40, па пак би одел. Имаме се тука, фала му на Бога, ама децава?! Не знам што ги чека. Сакаме убава иднина да имаат, а со нашево образование тешко. А воздухов што го дишат, плус причина да се замине. Пошто никој со прст не мрднува да се реши ова. А тоа треба да е приоритет.
    И 60 години да имам, ако ми се укаже прилика, одма заминувам. Потребите на децата ги ставам пред своите, ако треба да бидам жртвата, ќе бидам.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, eli25 и 22 други им се допаѓа ова.
  7. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    106.325
    Те :hug:мила нека следи успешна операција и брзо опоравање ти испраќам среќа и ќе се молам за вас.

На Ane-Goki1, LejlaD, mareane и 6 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    За Шведска, предност имаат тие што знаат јазик. Учиш јазик, наоѓаш работа и отворени ти се вратите, сосе фамилија да заминеш, ако платата ти е доволно висока, за да подмируваш трошоци. Другиот партнер, може да бара работа, откако ќе се преселите...

Јас сум за Шпанија, ама тапа им е економијата.. Чекам да се оправат :D

@LejlaD , нека мине брзо и лесно. Гушка и од мене :hug:

На Ane-Goki1, LejlaD, Mr. Right и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.533
    Допаѓања:
    106.325
    Е јас си пропуштив шанса за Германија на 19год.
    Ама тое е сега пак маж ми има добра работа во добра фирма со дебел стаж а и со повредите кои ги има и има 20%инвалидитет за нас веке оваа опција е затворена.
    Па овде си ја гледаме иднината и што може овде да се направи за подобар живот.
    А и ние јас 37 маж 46 отиде возот.

На Ane-Goki1, LejlaD, mareane и 16 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.667
    Како сте едногласни, дури и ќе ме обвините дека сум немајка зашто останувам во државата:D
    Се шалам:D
    Кој како си замислил -така нека си тера:)
    За себе си кажав дека и овде ни е убаво.
    А за воздухот....
    Од кога поставија мерни станици е загаден.
    Претходно не беше:)

Да се дополнам, дај Боже да ви се оствари желбата и убаво да се снајдете кај и да се стационирате:)

На Ane-Goki1, TeddyGrey, LejlaD и 24 други им се допаѓа ова.
  11. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.325
    Допаѓања:
    78.013
    Странството е многу комплицирано за фамилии. За сам волк како мене е 5ка.
    Ама изгледа јас сакам леб преку погача.
    Сакам сама да го постигнам тоа што двајца тешко успеваат.

Да имав храброст да се иселам од оваа лудница, полесно ќе беше.
    Ама сум се запнала ко магаре на мост. Да се запишев барем на информатика на времето, ама јас не мислев со мозок туку со срце.
    Е сега потешко иде, ама сепак не можам да се пожалам. А се жалам.

Кога идеме не третираат како да сме излегле од пештера. Дури не се докажеш дека можеш и знаеш, не те ценат. А има такви кои со месеци ќе те лажат, само те користат и ти го земаат времето. А ти даваат трошки.
    Многу време и труд потрошив дури да фатам некој пат.

Јас дома имав се, ама се иселив. Ама полесно ми беше да одберам Лондон, отколку Скопје или Софија. Таму ќе почнев од 3, а овде почнав од 0. Море од минус почнав и не се давам. Сама си избрав без врски да се пробивам во животот. Единствена потпора ми е мама, да ме бодри кога и квичам. А во последно време се помалку и тоа го правам.

Чекам пауза да си каснам супа. Некоја мароканската зедов, ќе видиме каква ќе е.

На Ane-Goki1, TeddyGrey, Anarchy и 24 други им се допаѓа ова.
  12. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Имам роднини над 50год што заминаа за странство. Децата возрасни исто така, еден по еден цело семејство замина.
    За јазикот зависи од професијата. За ит областа и не бараат јазик, доволно е да знаеш англиски, ама за другите професии ќе да е засолжително. Ако нешто ви значи норвешкиот е еден од најлесните јазици за учење, ако веќе го знаете англискиот :)
    Германија знам има многу потреба од медицински персонал, ама мислам дека е полесно за сестри и болничари отколку за доктори.

Има луѓе што одат да спечалат, а има и што одат да останат. На многумина им е тешко да се прилагодат мислејќи дека луѓето се поладни и нема толку дружба, ама јас би рекла дека тие знаат повеќе да си го ценат своето слободно време, и своите заработени пари. Само лично мислење :)
    Грло почна да ме боли гад демнит

На Ane-Goki1, TeddyGrey, LejlaD и 19 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    Не си немајка... И јас не би сакала да си отидам од Македонија. Сакам Македонија да ја направиме поубава земја. Зошто иначе се црекам и нервирам и објаснувам на секое, за она што мислам дека ни треба, како народ, да го научиме... Се' се може ако се сака.. И не зборувам за индивидуално достигнување, туку за општествено. Промената почнува од нас.
    Колку побрзо ќе научиме да бидеме одговорни, да почитуваме закони, да се грижиме за загадувањето, почнувајќи од себе и од дома, толку побрзо ќе ја оправиме државава.
    Корпорации има со вработени колку што има работоспособен народ во цела наша земја.. Еден паметен менаџер и одбор, е доволно да 'не средат'.

Од секојдневие: Она мачето, денес ми е посебно расположено за галење со мене :inlove:
    Ме следи цел ден и ми се гали, ми дава муце да го бацам.. дури и во вц ми дојде в скут да се галиме :inlove:
    Ќе си пукнам од нежности :D

На Ane-Goki1, TeddyGrey, LejlaD и 19 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.516
    Допаѓања:
    139.327
    И јас би си одела ради воздухот, примитивизмот и тоа што не се осеќам дека сум ги остварила сите мои потенцијали овде.

Сепак, знаејќи дека со моето образование нема да најдам добра работа, освен да вртам плескавици 8 саати на нога или да мијам чаши, маж ми исто, не ми се оди. Ако одам, да одам за подобро, не за полошо.

Заради воздухот биравме куќа да направиме у село, не у град. Ама што ако, кога дете е у градинка у Карпош. У наше село уште чекаме да ја отворат градинката. Се тешам, барем, 16 саати е на чист воздух, 8 на загаден. Многу добро знам што е загаден воздух и влијанието врз децата. Градот од кој идам, има над 50% стерилитет, 10% децата се со вродени маани, и се тоа со извештаи кои никој не даваше да се објават. Сега барем со инвитро се средија. Ама семејствата ги зацрнија со болни деца. Никој немаше крвна слика со хемоглобин над 9.

Не ги можам со плукањето по улица. Не можам со губрето. Не можам со автобуси со смрдени луѓе.

На најниско ниво у СВЕТОТ сме по образование. И не сакам моето дете тоа да го има :( Иако цврсто сме решени ако ние не отидеме, дете да пратиме у странство на 18 години.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, TeddyGrey и 19 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    Ајде бе пак вие ама сте!
    Се' може да се поправи!

Кажете сега, што ќе се прави викендов?

На Ane-Goki1, LejlaD, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.667
    @WildMk да бидам искрена, од мене лично неможе многу да се очекува во поглед на промени во државата и некој голем придонес.
    За себе и својата фамилија сакам само да сме здрави и живи, да имаме пристоен и мирен живот и да си се дружиме и помагаме едни со други што е можно подогло време.
    Дека ќе застанам на прва линија да ја бранам земјата и да се ,,удирам,, за нејзин напредок - тешко.
    Има луѓе кои работат за тоа и плата земаат за тоа.
    Јас на пасивен начин (плаќајки данок, почитувајќи Закони...) можам да помогнам.

А сега (онака си размислувам), да отидам некаде во странство, па допрва да барам работа и да стварам од ново - едноставно, тоа не е за мене.
    Децата не сум ги сопрела, ако некој осети дека му е тесно ове, слободно може да си замине и да си створи гнездо некаде далеку од тука.Ако мисли дека ќе му биде поубаво-нека оди.Ако не се снајде-тука сум да ги ,,приберам,, назад.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, душленце и 21 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    Јас и пасивно, и активно, и за без пари ...
    Знаеш она што го имаат во себе повеќето од нас кога се млади.. Оној жар и желба 'да го сменат светот'?
    Мене уште ме 'држи'. И ќе биде така додека сум жива. Иако за многумина изгледа наивно, не би сакала да бидам поинаква.
    Секогаш ќе верувам дека во секој човек има добрина и дека може да се негува, стимулира и надградува таа 'добрина'...
    Мислам дека многу голем удел има пристапот кон луѓето. Не секој може да разбере на исто ниво, не на секој можеш да ми пристапиш на ист начин... Ама може до секого.. Се' се учи.

Ќе ом сега ќе делам цвеќиња на аеродром и ќе пеам Харе Кришна :D
    Don't mind my line of thoughts... :$

На Ane-Goki1, TeddyGrey, LejlaD и 13 други им се допаѓа ова.
  18. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.590
    Пази од многу нежности да не се збрлавиш и да погрешиш, па да се подзабришеш со него:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::P:P

На LejlaD, Dadusicka, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.293
    Нема шанси... Бебенце ми е таа :inlove:
    Кој будала може да згреши и со бебенце га*от да си го избриши мори!?!? :D

На ♡BuBaLe♡, LejlaD, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.667
    Што има врска, ќе го изврти во перална на 90 со омекнувач и -ете ти го чистичко, спремно за нова бацуванка:rofl::rofl::rofl:

Црн хумор...
    Се извинувам:rofl:

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.