Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.418
    Допаѓања:
    171.828
    Да се пријавам и јас . Пак дожд аман веќе.
    Лежам уште у спална и мислам што да доручкувам. Црева ми кркорат :worried:
    Маж изрази желба за грашок манџа за ручек :tmi:. За мене пак ќе мора хамбургер да ми донесе . Тие мешункастите манџи ич не ги можам . Ама па овде тоа е омилено . Грав ,леќа,грашок :rock:

Утре сум на роденден на единствената ми пријателка овде . А и маж и има именден . Ќе треба да излезам да купам подарок . Таму ќе има и еден пар со кој не е баш "убаво " да се сретнеме ,ама ми е гајле . Ќе си го гушнам Бубо и ќе си свиркам :)

Смислив . Ќе си печам готови лиснати погачици :inlove:

Да прашам нешто . Дали има попусти на фри шопот сега на Црниот петок ,знае некој ?

Убав ден :f:

На boomsleng, M&M, Peco и 21 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.734
    Допаѓања:
    322.914
    Прави таму што ти вика екимот, нели гледаш пола форум го лечи:D

На Peco, Mr. Right, Thallia и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.325
    Добро утро.
    Пијам кафе.
    Може јас не сум доволно јасна, може вие сите различно прашувате, ама не сме се разбрале. Има разлика голема при смрт и развод, при имот пред и во брак, при поклон пред и во брак или по повод брак...
    Како и да е, правете како што ви одговара.

Јас се омажив, ама ништо не ме спречи целокупниот имот кој го имаме да е на зедничко име :) Се е 50% мое, и тоа идеален дел. Така ни беше и полесно. Јас зимав кредити а свекрва ми даде за се хипотеки :) И како да средиме по нотари и банки? Најдобра опција е се да е на заедничко име. И ќеиф ни е. На таблата кога градевме, онаа каде што пишува одобрение бр, дозола бр, изведувач тој и тоа и ИНВЕСТИТОРИ : таа и тој - ски. Абе мерак. Па имаме и слика од малатакако си прсте покажува на таблата.

Значи и ако сте во брак, се може да е на заедничко ставено. А најбитно од се е - да земете нормален човек, не идиот кој ќе гледа кое чие е. И да се разведете, да рече, еве жено друг влез, јас горе ти доле живеј. Или јас си одам под кирија, ти остани, секако куќата е на детето. Бев у бракоразводна парница каде се караа 3 години за тоалет папир, буквално. Имаа машина за тоа, па кој ги платил ножевите а кој каблите. од такви подалеку.

За натпревар - сакам сама со себе да се буткам. Околу мене, малку се луѓето со толку постигнувања и јас сакам уште повеќе, па ме прават луда, а може и сум. Па од друг аспект, уште колку муви имам за јадење.

Како стареам, сфаќам колку ништо не знам.

На boomsleng, WildMk, Peco и 26 други им се допаѓа ова.
  4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.195
    Допаѓања:
    259.710
    Грашак викате, а? Омилено е кај нас дома. Ич не ми се излегува по дождов да пазарам, би спиела ама и тоа не ми иде. Ме префати од вас несоница што арна си бев порано :lol:
    Ни кафево не си го погодив, приметувате за мрчење сум расположена. Насекаде реклами за блек фрајдеј морам да најдам што ми фали сакам да купувам на попусти (waiting)

На do-re-mi, M&M, Peco и 23 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.222
    Допаѓања:
    136.325
    А шо да правам денеска освен печурки пржени на маслиново? Салата и ?

На NarCis@, LiliBoz, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.418
    Допаѓања:
    171.828
    Сирење потпечено со домат и пиперка . Некни правев . Баш и печурки пржев .Убавини . Па и некое компирче да запечеш /запржеш (y)

На Peco, Thallia, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  7. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    94.211
    Кускус,киноа,или било каква житарка,таман и малата ке јаде...

Ај добро утро.
    Секој ден таа па таа,ама па да не одам на работа не знам што со себе.
    Нека заврши годинава,не ми донесе многу добро,нареднава ми е испланирана и се надевам посреќна.
    @Bubce38 земи ме на грашок,ама без месо,со многу морков:inlove:
    Грашок и леќа можам еври деј до бесконечност..

Ајде убав денов нека е:hug:

На do-re-mi, M&M, Peco и 22 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.657
    Допаѓања:
    202.173
    Добро утро!

Се прашувам дали е можно толку да ми влијае времево... нем да ми го расипе одморчето... ќе се утепам. Одам временска прогноза да видам.

Кафе или чај, прашање е сега... второво ќе биде по се изгледа... и тоа зелен...

Имајте убав ден!

На gjoker4e, M&M, Peco и 25 други им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.418
    Допаѓања:
    171.828
    ^^ Тука грашок и грав им е омилено . Оти садат ,имаме домашно .Пари не се дава :) Ориз не вирее тука и по автоматизам не го обичат:)
    И капини им е омилено овошје . Малините грди биле . Нели немаме малини ,нормално е да се грди:)

На Anarchy, M&M, Peco и 19 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    269.047
    Добро утро добри девојки :)
    Кафето уште по пат шмркнато, затоа што денес бев госпоЖа и ме возеа :D му оатавив кола на дм да ми смени гуми, не можам после работа, никаде нема место.

Така ми е кога чекав 5 до 12.

9bcb9ceeda2fc54ba89523e432fae035.jpg

Ами ако предвреме е поделен имотот (јас мое, он негово) реално при развод би се делеле помали работи, како машина за перење, имот нема што да делиме.

Колку и да се сакаме денес, не знаеш што ти носи животот, јас до сега го укапирав тоа, вие сте и постари па веројатно и на своја кожа повеќе сте осетиле.
    Луѓето се менуваат, па добро е да не живееме само од доверба.

Оти изиграна доверба и скршено срце е доволно тешко, ем башка без кров над глава или назад кај родители сигурно е и потешко, па и цел живот инвестиции да ти пропаднат во вода...

Знам дека и тебе ти е името на хартија, така што мислам дека не можеш да останеш со "прст во уста" реално.

Мене прашањето ми беше што ако никогаш не се омажам, и фино ми објаснивте кои се реалните потешкотии.

Ако се мажам, нема да биде оти сум решила од љубов, туку од очигледни практични причини, јер во спротивно ќе бидам дискриминирана.
    Бракот апсолутно не го гледам како "чекор напред" во однос на емоции или фаза во врската, ниту пак ми е важен. Ама... ако се мора, и тоа ќе биде.

Грашок..... обожавам. Уште да не ми уништуваше стомак :( само обичен обарен можам да јадам, како гарнир. Од некоја причина грашак манџа ми прави страшни проблеми.
    Со ни една друга манџа немам таков проблем.

На Mr. Right, Thallia, Sesil и 17 други им се допаѓа ова.
  11. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Ова е најбитно, со човек се ќе се договориш и средиш.

Добро утро, тмурно утро:envy:
    Си имам кажано стопати дека не го сакам вакво:shake:
    Кафе се пие, бујрум кој е за:coffee::coffee:

На Peco, Mr. Right, Sesil и 19 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.673
    Допаѓања:
    253.083
    Ај набрзина да напишам нешто, деновите едвај успевам да ве прочитам.
    Во глобала сте си одговориле, пак ќе кажам целосно се согласувам со @Cka , и не само од правен аспект туку и за мене едно презиме значеше фамилија.

За другото, околу имотот. Ако купите пред брак, на тие 50 % право ќе имаат и други, додека ако купите во брак, пак вие направете да е заеднички, ама право на тој имот ќе има брачниот партнер и децата. Поклони и наследство не се предмет на поделба во случај на развод.
    Јас покрај љубовта, секогаш сум правно да се заштитам. За жал сум гледала секакви случаи и колку можам се заштитувам. Еден ден тоа би го сторила и со брат или сестра.
    Не дека не им верувам, само сум практична и реална.

Сега одам да чистам и сецкам салати.
    Да заокружиме со славите.
    Па да почнам со новиот почеток.

На Peco, Mr. Right, Thallia и 24 други им се допаѓа ова.
  13. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.150
    Допаѓања:
    207.591
    Добар ден и од мене.Врнежливо,ладничко,ама пак кафе на тераса,што инает ќе бев еве,ама дома цигара не ми се пали.Признавам дека генерациите после мене размислуваат подлабоко,и секако за некои работи оправдано,се сложувам дека двете страни треба да се заштитени во имотно правните односи.Битерка кажа се,таа будала сум која баш до збор ја опиша,но што е тука е,веќе заминал возот,и на овие години не се тресам дали ќе ме остави,можеби услуга ќе ми направи:?:.@Dust (fingers),не те заборавив:hug:.

На WildMk, M&M, Peco и 22 други им се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.734
    Допаѓања:
    322.914
    Зарем малку на ТВ гледаме како децата си ги избркале старите родители на улица?
    Затоа и некои до старост, до смрт не го препишуваат имотот на децата...од страв.

На M&M, Peco, Mr. Right и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.305
    Допаѓања:
    104.003
    Добар и убав ден!

За ручек ако прашувам маж секој ден грав ќе јадеме.
    Грашак обожавам често ми е на мени.
    Денес појма немам што за ручек.
    Вчера скратив врвови, шишки едвај чекам поново да се шатирам минатиот пат испадна катастрофа.
    Се мислам овој пат место со капа со фолии да се шатирам да испаднат прамените подебели сакам вака 20181027_133551.png убав исполнет ден имајте
    Одам да варам кафе кој е за повелете

На M&M, Peco, petunija77 и 18 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.095
    Допаѓања:
    269.047
    Па затоа постои тестамент.
    Едно децата нема да се раскараат кое е чие, едно родителите се заштитени.
    Баба ми сама одлучи, по смртта на дедо ми, да се откаже од наследство и да се препише се' на мајка ми и вујко ми еднакво.
    Така и е, пола куќа е на вујко ми, а баба ми сама живее во половината на мајка ми. Покрај куќата, целиот плац е физички поделен, посебни влезови се, како што и планирал дедо ми на времето.

Јас не сакам моите живи ништо да ми пишуваат, ама ги имам замолено да си одлучат која што добива, да не треба ние меѓу себе да се делиме.
    Мислам дека е тоа средено, барем се надевам дека е.

На Dust, Mr. Right, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.109
    Допаѓања:
    225.652
    јадев и спремна сум да пишам :D
    маш не сака ни една цигла на негово име. не знам зашто толку има уплав. едвај го намолив минус на картица да земе да се покриеме кога дете беше во болница.
    Ќе градиме со кредит со животно осигурување на мое име. Ако отидам и кредитот иде со мене :D зезам маж велам ти ќе ме утепаш ќе ме фрлиш у некоја река :D
    а иначе ќе градиме на имот кој не е на наше име туку на моите. Со нив сум договорена ако случајно продадат имот ќе ме обештетат за градбата колку сум вложила толку. мада не е у план да се продава. чисто онака се рече тоа.
    најразумно е да се средени тие работи чисто за децата, не за нас. Ние во гроб нема да носиме сигурно. Но плукни му се ако дојде до развод. Мене ништо не ми треба само дете да е обезбедено.

На M&M, Peco, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.734
    Допаѓања:
    322.914
    Јас за денес макарони ќе варам, со сос некој, мелено месо имам.
    Салатка имам нешто зелениШ.

Добив совет од адвокат дека тестаментот бил по ништовен од доживотната издршка.
    Имено, доживотната издршка значело дека додека е жив стариот/старата не си сопственик на имотот, тек после смртта.

Правниците што викаат ?
    @JuLleE ? @Cka ?

На mareane, Sesil, dunika и 8 други им се допаѓа ова.
  19. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.204
    Допаѓања:
    84.259
    Добар ден :rain:!!!
    Уште се делите кој на што да му остани.
    И јас сум за се што се планира да се купи или направи претходно да се биди во брак,да нема после да се јават кандидати кога ќе е делење .Оти да не се лажеме ама во секоја фамилија има такви,никој не сака на арно да те види.
    Презиме носам на маж да се знае дека сум мажена :D иако ќе се согласам дека тоа не е мерило за среќен и сложен заеднички живот.
    Кафе испиено уште да се исфенирам и одам на работа.
    Убав ден !!!

На WildMk, Peco, mareane и 15 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.673
    Допаѓања:
    253.083
    Да, тестаментот може да се оспори, оти има и законски наследници кои ако не се вклучени во него, имаат право да си го бараат законскиот дел. Правно посилни се Договорот за доживотна издршка и Договорот за поклон.

На mareane, Mr. Right, Thallia и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.