Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Толку е тмурно и ружно што, ми иде да си купам сијалички и да ги обесам насекаде за да се замаскира грдото.
    Кафе сркнато, проја смучкана и смачкана... кашлицата напредува и раат не ме остава навечер али, си ја заработив со ќејф така што, ич не се жалам. :)))
    Гледам фотки по фејсбукот од пред-божиќно украсени плоштади... Жив ќејф се.
    Ме мрзи да се истуширам и облечам, а не ми се седи в куќи. Да имав поголемо,долго а ла јорган јакниште,жими се ќе се умотав и по пижами ќе прошетав. Ми текнува коа бевме деца...глеав такви тетки шо одеа до продавница такви. И јас стасав до таа фаза, ауч. :worried::D
    Ајде, устај народецу ти красен. Ден е.

На TeddyGrey, bittersweet, Dadusicka и 25 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Не, уште не :) Од британскиве со МУР повеќе се дружам :)

На Annath, LejlaD, malerozna и 3 други им се допаѓа ова.
  3. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.727
    Устанати сме
    Си фатив удобна позиција и сега ако може кафето само да дојде до мене
    Во период на себеевалуација сум некако. Знам што сакам да сменам, знам што треба да направам, храброст некако...
    Додека трае Black Friday викендот кај нас, едно прашање. Сте купиле ли парчиња гардероба а никогаш да не сте ги облекле? Што им правите на такви парчиња?

На TeddyGrey, Dadusicka, Sexybaby86 и 19 други им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Добро утро и од мене

Блек Фрајдеј го скокам.за мизерни 10-30% ќе се испотепаат по бутиците. Неможам такви гужви да трпам. Вчера дознав многу убава ВЕСТ:inlove: :inlove: денес додека чекам по болници седам и ве читам.8) Беар многу пати сум купила од ќејф облека и се случило да не ги облечам или бар еднаш да ги облечам и толку.
    Среќа имам помала сестра и таман и се на неа, па и ги подарувам:inlove:

@WORRIED.BT се надевам синчето е подобро.кај вас денес нема магла:Dубаво е;)

Поздрав и имајте убав Блек Фрајдеј
    п.с. зошто името му е Фрајдеј а цел викенд трае?:o
    Зошто не е Блек Викенд?
    Многу мудрувам посабајлечки:lol:

На bittersweet, Dadusicka, Sexybaby86 и 25 други им се допаѓа ова.
  5. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.204
    Допаѓања:
    84.260
    Добро утро!!!
    Кај нас едно сонце што има изгреено милина да ти е на тараса кафе да пиеш:coffee:
    Денес на работа ќе се оди,а попладне немам никакви обврски со детево ќе си седеме или ќе попешачиме во зависност од расположение.
    @Alishan30 тие да можат и една недела ќе продаваат со тоа име само роба да продадат,ама барем да се цениве намалени.Кај нас вчера во бутик викаат дека денес ќе било намалувањето(facepalm)
    Македонија и се е можно!!!
    Убав викенд!!!
    DE92A05D-246C-437B-AB7E-13FC370DE147.jpeg

На TeddyGrey, bittersweet, Dadusicka и 24 други им се допаѓа ова.
  6. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.011
    Допаѓања:
    68.329
    Јутро! :coffee:

Се наспав убаво, сега денот може да почне или тоа што остана од него. :$

Треба куќа да се среди, па може подоцна да шетнеме некаде. (tumbleweed)

Coffee-25d71c33-29f4-3f3b-aad2-d1f6802d4578.jpg

Убава сабота! :sun:

На bittersweet, Dadusicka, M&M и 23 други им се допаѓа ова.
  7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.366
    Допаѓања:
    148.603
    Преубав ден денес...тамам да ми е поголем с'клетот оти сум на работа....
    Пиј едно кафе на Сокакот и за мене:*

На Dadusicka, M&M, Mr. Right и 13 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Да :) Ги подарувам. Прво прашувам мајка, сестра, ако не ги сакаат ни тие, во пакет за Црвен Крст одат.

Инаку Блек Фрајдеј е америчка работа, ден после Тенксгивинг, почеток на Крисмас сизн :)

На Dadusicka, M&M, Sexybaby86 и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Сега гледам слики на тел и ми искочи една од пред месец дена.
    Што учат деца на 7 години! Не знаев како да му објаснам на син ми, со татко му се објаснија... ама мислам дека е премногу за
    размислување за таа возраст :|
    20181025_113327.jpg

Да ви кажам дека се е во психата на луѓето. Тие што си рачунаат дека ќе купат нешто на овој ден и купуваат, без разлика колкав попуст е. Ама од година во година подобро ни оди со попустиве.
    Нема да достигнеме западните земји ама барем не е лажен попуст како изминативе години.

Сега го продолжувам пост од вчера.
    Ајде добро утро.
    Прекрасен сончев ден тука.
    Јас подобра, насмеана :)

На bittersweet, Dadusicka, Sexybaby86 и 24 други им се допаѓа ова.
  10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Ме потсети, Скај. Пред некоја недела ме прашуваа исто нешто за внук ми -седумгодишен...дали знам што е тоа собирање со компензации и собирање со содржателен десет :) ми требаше време да разберам што е финтата у задачата чаршаф задача, и не знаев како на едноставен начин да му ја објаснам на детево за да разбере и применува. Бог да чува. Некој се решил да одгледуваме генијалци деца со сила.

Последна измена: 24 ноември 2018
    На Dadusicka, mareane, Milobebence и 16 други им се допаѓа ова.
  11. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.727
    Не се тоа генијалци, тоа се гревчиња што се учат на глупости од мали нозе. Место практично да научи да собира, па да учи со ред, учат каша попара. Научи ги основите па после вади варијации...

На bittersweet, Dadusicka, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.107
    Допаѓања:
    269.075
    Јас бесрамно признавам дека немам врска математика, а не е затоа што "не ми фаќа кликерот". Кога некој ќе ми објасни еднаш разбирам и знам.
    Ама за моја несреќа, кога требаше од 5-8 одд основите здраво да се научат, ние слушавме за разводот на наставничката, а потоа беше во депресија дека несреќно вљубена. Сите имавме 5ки, тестови решени ни даваше.

После во средно мака мачев, учев за тестот добро да го направам, и ништо не ми остана во глава, од причина што почнав средно без таблица множење и делење да знам :headbang:

Истата госпоѓа ми предаваше уште неколку природни науки, па јас мислев дека е до мене, дека не ми одат, затоа не знам ништо.

Ми требаше да стигнам до факс за да сфатам колку уствари сакам природни науки. Само, математика тоа што пропуштив, никогаш не надокнадив, неписмена математички излегов од основно, во средно имав професор дилајла (пинг @Dust ист професор мислам имавме :D ) а на факс не ни имав математика, туку статистика.

Затоа до ден денес дигитронот ми е најдобар другар, математика и јас не сме во добри односи.

На lunicka, Dadusicka, Sexybaby86 и 15 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Не одам на шопинг ни за блек, ни за неблек фрајдеј.
    Во Солун сме биле само еднаш, во Икеа.. толку од Солунски шопинг-мопинг.
    Немам купено нешто, што не сум го облекла ич. Се случило да не го облекувам често, ама ни еднаш, не се случило.

За децата и математиката... и ние исто учевме, само сме заборавиле. Плус сега, порано почнуваат.. Иако прво им е само за нијанса позахтевно од нам што ни беше забавиште.. иначе се многу слични.

Многу е битно каков наставник имаш по математиката. Како што кажа Камелија, не се учи тоа прекутрупа, со ред се учи. Не можеш да научиш посложени калкулации, ако не знаеш основни.
    Инсистирајте им на наставниците да објаснуваат и објаснуваат на децата. Мора да внимаваме на тоа.

Не дека мојава е експерт по математика, има и ниски оценки добивано, ама не и' сум лута на наставничката, мојата лета со умот и не слуша кога и' се објаснува.. И дома знае така да се понаша. Ти и' објаснуваш, таа друг муабет ти прај. Епа сега... слаба оценка.. е слаба ќе биде.

Е претходно, одделенската, им беше ко вејка извеана. На сите петки им пишуваше, посебно на 2-3 чии мајки беа прави лигли со нејзе, а и другарки од претходно.. Е сега мајкиве, кукаат на родителска: 'Многу строга била по математика, оти добовале толку слаби оценки'. Оти не учат! Зато добиват!

Пак ќе речам.. и за мојата важи исто. То треба да седниш и да решаваш и решаваш и решаваш.. нема друг начин да се извежбаш.

И пак да го постирам овој поразителен резултат:
    Светска банка: Учениците во Македонија учат 11,2 години, ама знаат како да учеле само 6,8 години

На bittersweet, Dadusicka, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.110
    Допаѓања:
    225.654
    Добар ден.
    Бевме во природа и дете заспа накај дома. надвор нема заспано кој знае од кога ама се умори ептен. Го префрлив на кревет и пуштив ручек да се прај. Сега да одмориме малце па да се фаќам за работа потоа. вие арни?

На M&M, Sexybaby86, душленце и 13 други им се допаѓа ова.
  15. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Добар ден
    #саботанаработа а јас жива ненаспана.
    Се разбудив во 3 и до 6 не можев да заспијам. Па си гледав Кардашијан шоуто :wasntme:

Фатив синоќа и јас попуст. Електрична четка за заби. Од 200 на 60 8) Не ни имав време да погледнам дали вреди за парите :D
    Експресно стигна сабајлево. Ама јас немав време ни да ја отворам.
    Утре ќе сум со блескава насмевка.
    Ајде @Annath да ми препорача паста за заби за страдалници од парадентоза. Еднаш зборевте тука дека имало некоја стварно ефикасна, ама и заборавив име.

Математика сакав на времето. Веќе не :D
    Телефончето ми помага за пресметки. А не ни сметам веќе оти се нервирам.

Инаку секаде образованието е катастрофа. Може на времето биле построги па учевме.
    Тука среќавам луѓе од секаде, ретко некој да ме изненади со знаење. Секој си се школува за нешто што сака да го работи и не си замара мозокот со други глупости. Маваат на релакс и мислам поарно им е. Само нас ни го тупеа мозокот со 14 предмети во средно.

Наредните денови конечно ќе се стопли малку, премрзнавме. Сите се болни и откажуваат смени.
    Дали и вам ви се случува да откажете смена?

На bittersweet, Dadusicka, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Здраво друштво, како сте? Ја фино, банана, кафе, обврски. :coffee:

Вестите се позитивни, душава ви е мирна, така да знаете. :inlove:

Во план бев да одам и да искористам некој попуст, ама кога видов дека во сити мол се собрал народ а решетките сеуште спуштени - се откажав од идејата. Не е Бека родена за гужви и турканици, не сум ја створена да се препотувам за партали. Разгледав што имам во плакар и излезе дека не ми треба ништо посебно, ако купам нешто ке е дупло само ново, па си реков ке штедам.
    Да имаше попуст, пример, старки на пола цена, или најк за 1500 можеби и ке купев, ама 20 % попуст има редовно. Посебно па патики и тренерки, купони на групер има на неколку месеци.

Образованието ни е катастрофа од секој можен аспект. Од учениците се бара премногу, системот е креиран да децата чувствуваат притисок да научат за оценка, а не да научат за себе. Ниски оценки, казни, фамозното 'внимавај на успех, ке ти треба за упис' итн. Секогаш ке се најде некој професор по математика кој смета дека ниту едно дете не треба да има повеќе од 3, а ке се најде и по некој професор по музичко или ликовно, кој смета дека неговиот предмет вреди и не може сите да имаат 5ки, дека треба да се оценуваат децата според талентот и знаете веќе како оди муабетот...
    Интересен е моментот што од моја генерација, најслабите ученици се запишаа и постанаа учителки, иако не мора по дифолт да значи дека денес истите тие се неквалитетен кадар. А да не ги заборавам и ниските плати, не е ни чудо што веќе нема студенти по физика на ПМФ.
    Јас бев релативно јак ученик, ми фаќаше кликерот, математика, физика и хемија ко од шала, биологија и македонски исто сакав, ама бев мрзелива. Општествените науки не ми беа интересни, па историја имав 4ки бидејќи кога одговарав, го кажував она што го паметам од час. Од целото мое образование, се каам затоа што не посветив повеќе внимание на уште еден странски јазик, покрај англискиот. Толку години а јас знам само 'добар ден' да кажам. Амаа, за учење и надоградба никогаш не е доцна. :D

Кој е за кафе?

На lunicka, bittersweet, Dadusicka и 16 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    259.778
    И јас се канев за шопинг и така сум сама уште пола ден ама се изморив средувајќи по дома и двор. А и ко Бека ништо битно не ми треба, ќе отидам и ќе домкнам некоја глупост. Затоа се облеков во најудобните алишта за по дома и си направив кафе, гледам филм на тв ама дејствието е толку споро што можам паралелно уште еден да пуштам :)

На lunicka, bittersweet, Dadusicka и 17 други им се допаѓа ова.
  18. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Каков шопинг направив на шетанцијата надвор на неблек фрајдер,овде ни на ептен блек нема да се најде]:)
    А камоли таму блекот да го фатевме:worried:
    Мушкарци се дружат натаму наваму,јас домаќински работи.
    Дури и прозори пребришав во спална и шкафот подредив:makeup:
    После гости ќе тераме,без дете:!::D
    Раат ќе се поседи...(fingers)

На bittersweet, Dadusicka, M&M и 18 други им се допаѓа ова.
  19. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.011
    Допаѓања:
    68.329
    Пијам чај и гледаме со мм некој филм за втората светска војна. Жално. ;( Секој пат кога читам или гледам документарци или филмови за тој дел од историјата, не можам да сфатам зошто побогу било потребно сето тоа?! Толкав број на жртви, уништени животи на толку луѓе. :x

За образованието...

Од 5то до 8мо имав ужасни наставници на кои ич не им беше гајле, од ракав ни ставаа петки, а знаење нула. Исклучок беа наставничките по македонски, ликовно и историја и географија. Сите други беа за никаде, доаѓаа само колку за плата. По математика наставникот читаше весник и јадеше на час, ќе напишеше на табла нешто колку ради реда и тоа. Еднаш се жалев на него кај директорот, после ми беше страв дека ќе ми стави слаба оценка, ама од тогаш барем престана да чита весници често :D, не дека се подобри.. Уште од почетокот на 90тите предава таму, пред некоја година уште беше вработен како наставник по математика. Знаете колку генерации унакази и иако беше јавна тајна никој ништо не превзеде? Сите креваа раменици, не можеле демек ништо. По биологија и хемија ни беше и класен, петтки исто од ракав ни ставаше. Англиски наставничката доаѓаше само колку да си ги прошета парталите на неа. |( Ништо не нѐ учеше, глупача. Првата година и дадов подарок чаша со посвета и грешно го напишав зборот teacher, како ми се изнасмеа во фаца, злобно, демек ништо не знам. Да не почнав на курс англиски шипки што ќе ја научев основата тогаш. Исто и за математика, одев секој ден на приватни часови за да можев да поминам прва средно. И овие идиоти уште работат како наставници. Како бре после децата да ги бива, да имаат мотивација за природни науки, кога тие што треба да ги учат се ѓубриња? Исфрустрирани, нарцисоидни и себични ѓубриња. Секоја чест на исклучоци, ама од мое искуство таквите на една рака се бројат.

На bittersweet, Dadusicka, Sexybaby86 и 19 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.735
    Допаѓања:
    322.941
    Блек фрајдеј ти е за нас сиромаштијата.
    Таа што носи бреднирана гардероба не чека блек да дојде, си купува галантно кога сака и не гледа на цена:)
    Тоа што е на попуст ѕирнете на нивнитр официјални страни од која година е моделот...најмалку 1998 па постари:)
    Во Масимо во Солун и во Софија нема иста роба со Масимо во Сити Мол.И кога испорачуваат роба, ја испорачуваат према стандардот на тамошното население.Како да прати серија од новите капути кога цената е 6000 евра:o ?!
    Кој ќе купи?
    Тој што може, си оди во Париз,Милано, Виена..и си купува.Зашто знае дека на овие простори нема од тој бренд последна мода.
    Толку за Блекот Фрајдејот:D

Денес бевме до туристичка агенција.Се уплатија одморите 2019:music:....А купачи немам(poolparty)

Друго..си купив теписи.
    До сега оти Рефче мала, па троши,моча,капи,флека кај ќе стаса..имав чергичиња од Џамбо.
    Сега б'ска дома:sun:.

Трето, го пратив Рефо по хамбургер.Жал ме фати за детево, само тоа ми го збори.
    Додуши и јас немам којзне од кога јадено сендвич.Избегнувам максимално.

На Dust, Dadusicka, M&M и 19 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.