Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.084
    Во корен се сече тоа се' :D
    Јас превентивно делувам, оти ако дадам прст, рака ќе ми бараат :D
    Вака знаат оти терсене и лоша сум, па не пробуваат да ме под***ваат :D

На Annath, Sesil, Alishan30 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    273.719
    Бујрумте кафе ,има за сите!Јас овде поблиски ве чувствувм отколку некои блиски роднини.Со вас прво споделувам и мака и радост.:hug::hug::hug:
    Со братучедките по мајка сум блиска и со тетките,а по таткова страна одржавав некој контакт само ради татко да не гледа одгоре.Ама откако мајка ми 10дена ги чекаше да појдат в болница да ја посетат е еве скоро месе цел е кај мене веќе не.Не појдов на слава кај едните нити се јавив.

Ако форумов нешто не ја награди Луничка тогаш ние овде треба да се организираме и некако да и се оддолжиме за преубавата дружба што ни ја овозможи..

На bittersweet, mal.ecka, Annath и 24 други им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Здраво друштво, како сте? Ја фино, банана, кафе, обврски. :coffee:

Ама мене блиски роднини ми се браќата и сестрите на мајка ми и татко ми. Блиски ми се и првите братучеди. Сите останати се само роднини и со нив имаме одење по свадби и погреби. Од време на време, одиме едни кај други ама немаме близина. Ниту ние сме отишле кај нивни внуци, ниту пак они ке дојдат кај нас. Со некои од подалечните роднини имаме одредена близина, ама никој не припаѓа у несвест на таа тема.

Секој ден морам да се слушнам со брат ми и дечко ми. И мајка ми и татко ми, ама со нив секако се гледам. Со бабите исто. Останатите се во втор план. Се слушаме/ гледаме еднаш неделно, ама па не ми е мака и да не ги слушнам или видам и две недели.

За мајтап би го правела адетот со кокошката, нели 'зете како што ја кршиш кокошката, така да ја кршиш снаата' (така одеше? :?:). :rofl:
    А сега сериозно на тема адети. Се што не е ван памети, како внесување на невеста со леб под пазуви, и мачкање на влезната врата со мед (зошто - не знам? :?:) или ударање на главата од ќунка ми е трагично.
    Е коло на улица ке се игра, ако влезам директ у кола како ке ме видат комшиите? Како ке оговараат после? 2-3 круга на улица колку да се даде материјал за перење усни. Останатите адети кои не ме вклучуваат мене ми се океј, ако им е кеиф на родителите, не гледам причина зошто да не. Наместо да се нервирам зошто кршеле погача, јас ке уживам и воопшто нема да мислам на тоа. Абе весела нееста ке сум. :inlove:
    Значи сакам свадба со 'доста време ерген одев', 'весела сум свекрва', 'зете мили зете' и слично. :D

Кој е за кафе?

На bittersweet, Annath, duffi и 22 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.084
    А и друга работа, @Sesil ја начна.
    Како да бидам блиска со некој побогу што гледа со која нога му влагам дома?
    Или пак, "адетот" бил да се донесе благо, јас вино сум донела?
    Или на бебето "требало" да му ставам пари во креветче, а тој дел од "адетот" сум го скокнала?
    Итн. не ги ни знам адетите за нова куќа, ново бебе, итн.
    Луѓето мислат дека намерно и од зло нешто не правиш, а не од што не ти е гајле и баш си дошол да ги видиш.

Па со такви кусурџии како да се дружам? Сестра да ми е ќе и' кажам убаво, другите не вредат за да се трудам.

На senjorita-v, Annath, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  5. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    273.719
    Каме ,јас со такви луѓе навистина не се дружам и ги одбегнувам максимално па макар и најблиски да ми биле...

На Annath, duffi, PUPICA и 12 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Со повеќето, може и еднаш на година-две да се видам.
    Од блиските. Со една тетка, на татко ми сестра, се гледам еднаш до два пати годината.
    Со ќерките нејзини се гледам 4-5 пати во годината.
    Со мајка ми и брат ми се гледам исто 2-3 пати годината...

Е најмногу се гледам со свекрва ми.
    Барем еднаш во месецот, за викенд е кај нас...
    Видиш!! Најблиска ми испадна бе!! :D

На телефон не се слушам со никој редовно.. освен со мајка ми, еднаш до два пати неделно..
    Другото се', на прсти се брои низ годината...
    И пораки чат-пат, на социјалниве мрежи....

Доста е комуникација..
    Пред 5+ години, беше троа почесто, пред 10+ уште почесто...
    Со мајка секој ден се дрнкавме со саати на телефон.. пример :D

На bittersweet, Annath, duffi и 16 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.214
    Допаѓања:
    89.021
    Не треба човек да се дружи со некој само затоа што му е крв,туку затоа што му е убаво со него.
    Тоа е јасно.
    Со луѓе што ти ја цицаат енергијата ,исто така.
    Но одбегнување социјални контакти со блиски влече и на анксиозност ,односно дека тоа одбегнување е нејзин резултат.

На Annath, SV1911, PUPICA и 12 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Да.. создава анксиозност, ако некој од 'поблиските' ти наметнува чувство на вина.
    Се учи тоа. Културно однесување е за наше поднебје.
    Во Холандија пример, не е ич.
    Немаат тие притисок да 'одржаваат' роднински врски, како ние што имаме :)

Тоа ни прави таа 'македонштината'

На Annath, SV1911, Sexybaby86 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.177
    Допаѓања:
    207.930
    Еве сум,каква рибја чорба сум скрцкала,прсти човек да излижи,на охридски начин,по мое,а желба на свекорот.повелете кој е за чорбичка.Приметувате дека оној кој највеќе ве пизми на ваши раце завршува,е одамна е така,уште да се свестат,нејсе не е ни битно,од мене да не е.Со роднини немам блискост,не ми е убаво да речам ама само на погреби со нив се гледам,доста е,кога ми требале ги немало.Со вас овде преживеав,со вас делам арно,лошо,вие рака ми подадовте,а не тие.Со мајка не сум многу блиска,со татко бев,затоа ми фали дел од душава моја,со брат не се слушам секој ден,но тука сме еден за друг,мал е кругот мој,намерно или не се тргнав од многу луѓе кога видов дека зијан од нив имам,и подобро ми е.Асоцијална можеби сум,можеби не,шу знам,но добро ми е вака,дијагноза можеби ми поставил некој,од каде да знам:D

На Annath, duffi, SV1911 и 18 други им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.441
    Допаѓања:
    172.223
    ^^Ај рецепт за рибјата чорба молим :)
    Риби донесе мојО , имам црвеноперка ,крап и карш. Ќе биде чорба со овие ?:^)

@mareane поздрав до мајче . И нека се опорава скроз , нели чорапчиња ќе плетеше :):hug:

Стеки се јави ,навистина се јави :D
    :hug::hug::hug: @stetoskop

На Annath, duffi, Dadusicka и 16 други им се допаѓа ова.
  11. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    273.719
    Море за тебе рече најубав џемпер ке плетела!:hug:

На Annath, Peco, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.323
    Допаѓања:
    104.212
    Леле заборавив ова да го пишам излегуваме од црква влегуваме во кола и тргаме за во кафана.
    Во друга кола други младенци поминуваат од истава улица каде поминувавме и ние и туку пошто со старосватицата се возевме во кола одеднаш рече:невесто сврти ја главата да не се видите со другите младенци зошто акоо се видите ќе треба да се заменат невестите т.е јас со другата невеста.:rofl::headbang:.да сме се замениле:tmi:
    Јас пак без карактер и свое јас се слушав што ќе ми речеа :fubar: ех памету мој личност без карактер.
    Со мои братучеди/ки се гледаме кога одиме кај моите и за празници.
    Со на мм имам 3 негови братучетки со кои сум ептен блиска.
    Тетки стринки за време на слави,свадби и празници.
    Дивјак станав не бев всква ама ете станав.

На mareane, Annath, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Ве исчитав ама не ве лајкнав .. Исто ко да сум лајкнала.
    Денов муљ..
    Кога веќе се збори за роднини ни јас не сум блиска воопшто највеќе зашто сите се надвор. Еве утре сум на погреб кај една од двете фамилии што ни се роднини а живеат во ск. Немам проблем со погреби ама иам проблем со живите кои вриштат на погреб кај 70 год човек. Точно е дека родител кога е боли колку и да има години но не може шок да речеш дека ти е ако почине на 100 год. Контролирај се. Али тоа е. Не се сите како мене нели? Секакви не има.. сакам да кажам психички се припремам за утре.. немам нешто посебно за зборење.
    За форумџика ли муабетов ? Јас и минатата год велев-не се трудете за мене да гласате. не сакам да учествувам. Си стојам на тоа. А за гласање и те како ќе гласам :D

На mareane, Annath, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  14. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.177
    Допаѓања:
    207.930
    Рибите ѓи вариш со вода доволно да ѓи покрие и тро појќе.Во друго тенџерче моркови три,четврт пашканат,исто толку целер и две пиперки суви да се сварат со вода малку сол,веѓета.Сварените риби ги чистиш да немаат коски и на помали парчиња ѓи киниш.Зеленчукот со малку од водата во која се варел во блендер,само сувата пиперка ќе ја исчитиш од лушпата и таа во блендерот,пет-шест чешнина лук и блендираш.Водата каде се вареше рибата ја процедуваш низ цедилка и во тенџерето ја додаваш смесата од блендерот и парчињата риба.Малку да се свари заедно едно 15мин.На маслиново масло ставаш две чешнина лук малку да се пропжат,за мирис на маслото,ги вадиш нив и додаваш две лајци брашно,тоа е запршката,ја додаваш во чорбата,зачини по вкус-сол,веѓета,црн бибер,и на здравје јадење.не е комплицирано за едно саат време се е готово:*.Ако нешто не објаснав убаво прашај пак :hug:

На bittersweet, senjorita-v, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    На 69 почина татко ми.. Не пиштев, ама плачев.. односно, леев солзи од време-на време.. И ден денес.. од време-на време. За друг до сега, не ме заболело толку... Друг толку близок, не сум изгубила...

На bittersweet, mareane, Annath и 15 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    135.911
    Блиски ги сметам тие со кои муабетот нема крај, и цела година да не се видиш или слушниш ќе продолжи како никогаш да не застанал. Можда не знаеш кој што јадел денес ама знаеш дека ако ти се јави и ти рече (пример) славам роденден, почни да мислеш што ќе носиш. Пред тие луѓе си опуштен, не внимаваш на ништо, ни како седиш, ни како ќе сервираш, ни внимаваш да не се изглупираш, јер твои се, нема ништо да ти замерат.
    Со една другарка се слушаме еднаш месечно ама по саат време. И муабетот најчесто прекинува ради х-фактор не дека ние го прекинуваме.
    Со 2ца братучеди се слушаме-гледаме еднаш на месец или два. Ама се што е ново и што сме го разлагале уз некој муабет ако некој се најде во ситуација поврзана со муабетот се јавува/пишува.
    Со една братучетка од странЦтво, втора ми е инаку, значи подалечна по сродство, башка 10+ години постара ама така ни иде и муабет и дружба и се... На лето коа си иде од 30тина дена овде, во 20 наоѓа време да пиеме кафе.
    Со еден друг роднина пак, детството го поминавме заедно ама ете пораснавме и не сме блиски, на 50м сме одделечени. Поздравување уз поминување онака ладно, еее кај си шо праиш. ТОлку. Слушнав криво му било што не сум го канела на свадба. Епа и мене ми е криво некој со кој бев толку блиска да нема 2мин време да застане, бар да се поздрави ко човек.
    Значи не се блиски оние со кои сме блиски по сродство или по место на живеење, туку со тие со кои дружбата никогаш не престанува и никогаш не се оддалечуваме.

Последна измена: 27 ноември 2018
    На bittersweet, senjorita-v, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    и 160 да имал ќе си плачела. Боли. Ама паѓање у несвест...
    Како и да е не е дека им судам таман работа секој различно поднесува. Ова го кажав дека истрауматизирана потоа сум и цело време гледам уште некој да не приумре дур е таму..

На mareane, Annath, Dust и 10 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    И јас се притресувам за тоа искрено..
    Цело време и јас пазам, да не лупни некој на земја.

На Annath, NarCis@, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    дајте бољи тема..

На Annath, душленце, NarCis@ и 5 други им се допаѓа ова.
  20. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.204
    Допаѓања:
    84.261
    Си живеам со родава ,освен што некои се диват и се занесуваат и на 5 метри до нив не те приметуваат.Но јас од такви немам гајле ,ни пак на ум ги ставам,обавезно ги поздравувам и следува лигавење....о не те видов ,да бе што сум ситна .
    Заб направен и вторник повторно ќе одам уште некоја стара пломба да сменам ,ко нова пет динарка ќе бидам после .
    Време е за какао
    3A151CEE-3805-44D0-B0A4-E83A4E72A847.jpeg

На bittersweet, mareane, Annath и 18 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.