Форумџика на годината

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    136.713
    Мислам дека е различно во зависност од тоа дали е државјанин на еу или на Македонија.

Државен административец не значи дека нема кариера :) да сме у еу, јас мн пари би имала. За мојата професија има постдипломски у италија, кои одамна си ги меркам. Особено у приватниот сектор е многу ценето. Имам занает. И кариера... некаква. Не доволна за годините, ама со оглед дека сама се борам, не сум ќерка на богати нити на познати со врски, горда сум на себе. Иако на 34 веќе треба да имам многу подобра кариера.

На NarCis@, WildMk, JuLleE и 18 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.102
    Не правам споредба со кај нас... за кај нас знаеме дека не чини.
    Муабетот ми е дека ни во ЕУ не чини секаде.

На NarCis@, WildMk, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Собата е 5 на 4 отприлика, а климава пишува дека грее до 35 метри квадратни. Е сега, климата ми треба да ме згрее моментално додека сум таму. Не ми е за фул греење и мислам за таа сума и предноста што грее од -15 до 50 степени е солидна и исплатлива.

:hai:

Имам и јас таква елка со бои и редиш, ама не е гранка по гранка. На едно такво има закачено повеќе гранки и го ставаш на соодветната боја и само ги шириш гранките. Мојава не е толку комплицирана. Исто од Меркур ја земав пред две години или три, не се сеќавам точно. Сега сакам да земам лед сијалички, а овие што ги имам да ги закачам некаде. Нека лскаат. :D

Сакам да читам искуства на други од странство. Таму каде што е @dunika ме мами, а и ме изнасмеа за маслинките. :rofl: Од Европските земји би живеел во мој је живот Швицарска или ШвеЦка. Од Шведска имаме ли некој да сподели искуство? :)

Прав пензионер сум, уште од 9 саат ми се спие. Да се избањам и ќе му ја легнам.

На NarCis@, WildMk, SV1911 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.980
    Допаѓања:
    273.764
    Ни јас ни мм,(а гледам ни децава не одат на таа страна)немаме професија а и возраст за во странство,
    Така да седи овде ,трпај кредити и за арно и за лошо и тргај си маки...
    Понекогаш мислам дека тоа што сум нашла работа по струка и што сме со двајцата на државна работа ни приодонесло негативно да не мрднеме ништо ,ни за странство ни за приватен бизнис за кој искрено аако немаш било какви појдовни финансии и помош од родителите како што е нашиот случај и да сакаш не можеш...
    кога треба да подигнам кредит за да се спремам за погреб на свекрвата да ти се плукнам и во животот,ама тоа е

На NarCis@, WildMk, SV1911 и 15 други им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    А зошто да не чини во ЕУ?

Да ми беа и мама и тато, еве сите да се преселиме некаде во Англија, не мора да е Лондон, топ немаше да не бие.
    Ќе си живееме со сестра ми кај нив, ние ќе им плаќаме сметките, тие двајцата рента, за максимум 2 години ќе купиме барем една куќа. 4ца вработени дома, без 7500 нема да ни беше приходот. 90 000 фунти годишно чисти.
    Ама животот не е бајка.

Еве кажете ми вие што сте во Мкд, без помош од родителите, со кои животни луксузи би располагале после платениот стан, сметки и храна. Колку би ви останале годишно, после одмор и зимување?

Последна измена: 28 ноември 2018
    На NarCis@, Skorpija25, WildMk и 16 други им се допаѓа ова.
  6. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.204
    Допаѓања:
    84.261
    Точно така колку е жално кога човек за вакви работи кредити ќе зема,до толку е сјајно и бајно во нашава држава...всушност и животов ни е на кредит.

На NarCis@, WildMk, SV1911 и 13 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.102
    Жал ми е, многу :hug:

На NarCis@, WildMk, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    269.102
    Од моите немам баш добивка некоја од денот кога се вработив, учествувам дома во трошоци, иако секако ми е полесно него под кирија да живеам, нема тука што. Ама не сум им на "товар" ниту сакам да бидам.

Највеќе луксузи имам од страна на дм, зошто тој заработува добро.

Со мои нецели 300 евра плата, само омче можам да купам, кога ќе одбиеш кредит за кола, телефон, дел од сметки по дома и други основни работи.

На NarCis@, WildMk, SV1911 и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.407
    Допаѓања:
    174.945
    Не стигаат, а не пак да останат. :rofl::rofl::rofl:

На NarCis@, Skorpija25, WildMk и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.259
    Допаѓања:
    136.713
    Месечно 700 еу ми одат за кредити и сметки. Со 500 живееме. Да не се кредитите и сметките, ќе уживаме. Ама вака, 200 еу за јадење, 100 еу за облека и ситници, 200 За непредвидени трошоци ( гуми, печка, болест, погреб, расипана кола или работи за уредување на нова куќа).

Да имав стан од моите, или да не плаќав кирија 15 години, ќе беше друго.

На NarCis@, WildMk, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  11. GirlyGirly

GirlyGirly Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2018
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    700
    Иста елка имам и јас. Да ја наредам или да ја исфрлам?

На WildMk, Annath, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  12. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Епа тоа ми е муабетот, дека лесно е кога станбеното прашање ти е решено од страната на родителите. И јас дури бев дома, многу трошевме на излегување и облека, ама сметките ги плаќаше мама. Се живееше младешки живот до даска. Кафана, диско, на бурек и дома. Утре пак.

Ама сега ако сакам пак таков живот да живеам, ќе мора да трошам од парите што ги штедам.
    Сега цел ми е да покријам тука сметки, нешто на страна за не дај боже, ама и дома да пуштам за не дај боже.
    Не ми се годинките веќе за раскалашан живот и пијанки.
    Не дека не можам, не сакам. Т.е не можам здравствено. Не ми држи гз како порано да се пијанчам.

Можам имотот наследен од дедо да го продадам и да земам куќа тука. Декари и декари земја, за грст гипс картон овде, купен на само 99 години.
    Епа нема. Ќе најдам друг начин за заработка. А дури најдам ќе добијам желба на друго место да се преселам :rofl:

Абе живот е. Судбина. Не знаеме на кај ќе не однесе патот. Не знаеме како да го живееме. Импровизирам цело време јас. Се трудам нешто да направам ама не бидува работата. Дури сум сама, така ќе е. Веќе во пар се ствара капиталот.
    Сега живеам. На работа :rofl: 6 дена неделно 8)

На NarCis@, Skorpija25, SV1911 и 17 други им се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    89.033
    Добро сега трошоци за еден и за 4 не се исти,не разбрав добро,7500 фунти би можеле да уштедите месечно?
    Ако може ,тоа е многу да.
    Ние сме со променливи месечни примања бидејки сум фриленсер но еве ке земеме некој просек од околу 1500 еур.месечно ,не плакаме кирии,само сметки,храна,курсеви и тинејџерски бубачки:emo:
    Месечно јас штедам околу 200 еур.се друго оди во буџет за одмори.шетања и сл.

На NarCis@, Annath, Alishan30 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.785
    Допаѓања:
    150.810
    Еден голем шипак останува :)
    Луѓе на темава се натегаме а може и да се натегаме до 101 и назад, факт е дека од финансиска гледна точка не се споредуваме со западна европа или прекуокеанскиве земји а и по многу други критериуми, од друга страна кај нас може има некоја поинаква слобода на живеење, бар имаше но и тоа се губи полека ама секој со свое мислење и убедување. Кој се решил да оди нека му е со среќа, тие што имаат голема желба да одат да им се исполни што поскоро а тие што се мислат уште (како јас на пр) ќе си решат кога ќе им дојде моментот, секако дека многу и ќе останат со среќа и на тие/нас зошто ако продолжи вака државава нешто баш и не оди на арно.
    Си легнав, демек пиев кафе да поседам ама тешко, не можам бре 1 ден работен да издржам повеќе и не можам, баба не ми е рамна

На NarCis@, Skorpija25, SV1911 и 20 други им се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.244
    Допаѓања:
    181.721
    Значи ќе викаш на турска/финска сауна :D

На WildMk, Annath, Dust и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.215
    Допаѓања:
    89.033
    И јас сум ко тебе, во тие што се мислат,а дур одлучиме баби ке станеме:rofl:

На Annath, LejlaD, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Следен викенд сите кај мене! :D

На WildMk, Annath, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  18. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Со 7500 фунти чисти, мислам после даноци, или нето кај нас. Оти овде платата се смета бруто колку е.
    Пример ти вика годишна плата 24 000, значи заработени 2000 пред даноци, откако ќе ти одбијат за данок и осигурување, на сметка ти легнуваат 1640. Значи даваш 360 на државата. Колку повеќе заработуваш, толку повеќе плаќаш даноци. На дупло приход од 48 000 годишно, од 4000 заработени, дома носиш само 2990.

Кога би имала фамилија со приход од 7500, значи 4ца би земале 1900.
    Куќа со 4 спални, со сметки би била 2200 (во добар кварт) превоз за сите 600, храна дома 500, и уште 1500 за сите други трошоци, годишно штедиш 30 000.
    Ако сакаш да купиш нешто ќе штедиш нормално, значи може и 40 000 да се заштеди.
    Веќе кога купиш твое наместо 2200 за рента и сметки, ќе даваш 1400, значи уште 10 000 годишно би штеделе, во идеални услови.

Во заедница многу лесно се живее ама треба сите да ти се фамилија.

Ако се образовани децата овде, а плус се амбициозни, фамилијарниот приход наместо 90, би бил и 120 000 годишно, после даноци. 4ца вработени зборам.

Затоа сите викаат дека втора или трета генерација иселеници рајски живеат. Доволно е некој период да поживееш без да плаќаш рент. Се штеди и тоа како.
    Или мама и тато да ти дадат макар и 20 бона за депозит. И ти 30, 50че, таман наместо рент ќе отплаќаш стан што ќе е твој.

Последна измена: 28 ноември 2018
    На NarCis@, SV1911, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.785
    Допаѓања:
    150.810
    Да набавиш идентични бањарки со лого фемина +-40 :)
    Ќути Косми на моја возраст има баби во вистинска смисла на зборот :worried:
    Дајте некоја тема за смеење

На NarCis@, Annath, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.407
    Допаѓања:
    174.945
    Не се жалете оти има и полошо.

На NarCis@, Skorpija25, WildMk и 14 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.