Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @zhap4e сакам да кажам дека јас веќе плаќам данок. :D

На duffi, CameliaMiller, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.453
    Хелоу:hai:
    @Rebecca_R целосно се согласувам со твојот пост. Сите викаме дај боже само пари да ни фалат, ама кога ги немаш настануваат повеќе проблеми. Колку и да има слога, понекогаш ете заради недостиг на истите се ствара нервоза, па кавги, па стрес и.т.н. Така да, се сложувам со тебе. И браво за твојот успех сега додека си помлада.Си можела и ти сите заработени пари да ги потрошиш на битни и небитни ствари, ама ете си размислувала правилно и си мислела на иднината.

@SV1911 и јас ќе дојдам :D Јас ич не можам да се оттргнам од такви луѓе, а околу мене сите си земаат за право да ми се мешаат во животот, да ми префрлаат за грешките(како да не ми е доволно јас што се нервирам, па они да ме донервираат). И искрено, последниве 2 год. Мислам дека се оболев од нив. Ама страв ми е да си кажам мислење, јас заобиколувам, па посмирено за да не се навредат. Па ако сум многу изреволтирана ќе кажам нешто на повисок тон, па 2 дена се нервирам зошто така(facepalm)

Со мм од старт спиеме заедно, еве веќе 8,5години.И кога се роди малата, едино ако плачела многу па јас во дневна со неа да ја смирам и успијам, а тој во спална спие. Ама заспива малата и се враќаме назад у спална. Е пред 1 месец беше многу настинат и страв ни беше да не ја разболи малата и спиеше во детска 3 вечери. И двајцата имавме чувство како да сме одделени во 2 куќи, а не соби.
    Еднаш при поголема кавга си ја зема перницата навреден беше:rofl: па за 1 саат се врати назад8):D

@CameliaMiller среќна слава на баба ти, да сте сите живи и здрави и да си ја чекате многу години заедно

Последна измена: 3 декември 2018
    На Skorpija25, bittersweet, mal.ecka и 21 други им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Се нервирам кога некој ке каже - камо среќа само пари да ни фалат...

Кога ти фалат пари ни леб не можеш да купиш. Ако имаш 13 денари а лебот е 15, ти фалат 2 - гладен ке останеш. Ако немаш 200 денари, не можеш да провериш крвна слика. Ако немаш 130 денари не можеш оспен да си купиш. Е ако е крај на месецот, ако немаш најмалку 1000 денари не можеш настинка да излечиш. Ако немаш пари ке се лигавиш по маркети, ке ти се јаде кашкавал а ке немаш, ке сакаш нова јакна а ке нема.

Немањето создава само нервози и фрустрации. Ден по ден, година, се трошиш. Психички, а и телото старее. Сакаш да живееш лабаво а нема. Го сакаш најдоброто за детето а пак нема.

Нека бидам алчна, ама сакам да има.

На Skorpija25, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 25 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.236
    Допаѓања:
    89.131
    Ребека,океј е да се сака да се заработува и да се има пари но проблем е кога ке се претвори во опсесивно барање да се поседува повеке и повеке,тоа е алчност по пари :| и тогаш создава фрустрации исто како и немањето.

Затоа умереноста е најдобра за психичкото здравје.
    Пари се потребни но не се база на човековата среќа.

На mila89, Skorpija25, mira.mira и 28 други им се допаѓа ова.
  5. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.341
    Допаѓања:
    104.462
    Се пријавувам и јас плаќам дупло ако треба само да научам веќе еднаш за секогаш...како со некои луѓе

Здраво друштво!
    Јас денес променлуво облачно малку сонце малку облаци.
    Многу убаво ми започна денов но направи пресврт во расположениево.

Со маж заедно спеме се имаме договорено и лути да сме навечер заедно да легнеме макар свртени со грб,па го практикуваме тоа до ден денес.

Немам недвижен имот мое лично стекнат..
    Имам скромна заштеда и заштеда во 3тиот пензиски столб е овие не можам да ги користам до 53годишна возраст мислам така беше па пошто не можам да повлекувам секој месец си расте.
    Капка по капка вирче.

Не сакам многу имот сакам
    Само дом,дом исполнет со мир и спокојство радост и да се чуствувам како дома слободно и убаво.Го сакам чуството на радост и спокој.

Сакам финансиска слобода да можам на раат на шопинг без да му ја мислам што после тоа,да патувам и спомени да правам..

На Skorpija25, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 17 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.014
    Јас со повеќе пари стварно незнам како да се справам.и никогаш од сметка не ги вадам.
    Не ме исполнуваат.
    Се случило 1000 ка да носам во новчаник демек ако ми потребаат и цела недела да си остане во новчаник недопрена:lol:
    Не сум материјалист,можеби вака размислувам зошто секогаш ги имам на дофат. Не се сметам воопшто за богата личност.
    Имам за нормален живот.а здравјето и добра психичка состојба ми се многу побитни од материјалните работи.

@Sesil пак ми фали карминот:makeup:

@CameliaMiller вечна слава.за многу години да се слави. Утре е убав ден:inlove:

На bittersweet, kuc, vitamina и 17 други им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.453
    @Rebecca_R да, посебно па кога имаш дете. Јас на сите им викам, јас ако треба леб и сол ќе јадам една недела ако немам пари, ама на детето треба да му пружиш секој ден разновидна храна. Не зборам за киндер јајце и остали грицки и благи, туку за основна храна. Или јас ќе одам со стара и тесна јакна, ама детето не можеш така да го оставиш.Сето тоа ти ствара фрустрации и после си повлекува и стрес и нервоза .

@Cosmi во право си. Познавам млади (и постари) газди на кои не им е битен моментот да седи со фамилијата посебно на празници како Бадник, Велигден или недела или по работно време,туку им е битно да работат и во тие моменти мислат само на пари. И тука нема средина, туку повеќе личи на алчност за пари.

На Skorpija25, bittersweet, mal.ecka и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Апсолутно се согласувам. Било каква опсесија е лоша. Дали е опсесија за храна, цигари или пари, сеедно е, не е добро за психа.

Не сонувам да имам јахта, ама лагоден живот сакам да имам. Да не мислам дали да купам кашкавал, дали една или две блузи. Едноставно така сум растена, парите ми даваат чувство на стабилност и сигурност и тоа е тоа.

Е тоа ми е муабетот. Зошто да не купам пристојно јадење за сите и нови јакни за сите?
    Сакам да обезбедам пари за сите и за се'. Додека ме држи паметот и не ме издаде снагата, ке работам и ке создавам.

На Skorpija25, bittersweet, kuc и 19 други им се допаѓа ова.
  9. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.016
    Допаѓања:
    68.450
    Епа не ги мисли. :) И јас правев вака, ама после ми текна дека го трошам животот на не битни луѓе.

Никогаш не повишувај тон, тогаш губиш контрола. :) Верувај дека со игнорирање и сарказам (поединечно, зависи од ситуација) многу повеќе се постигнува, отколку со заобиколување и подвикнување. Прочитај го мислењето на @CameliaMiller во темата за свекрви, за тоа како свекрвата ја прашала кога ќе прават свадба. Е вака треба да се одговара кога некој ја премиува границата. Ем ти не се нервираш, ем демек на шала, па никој нема да се најде ептен навреден, ем поентата е сфатена. :)

Во врска со пари.. сме биле во секакви ситуации со мм, никогаш не сме имале конфликт поради ова. Се надевам така и ќе остане.

На Skorpija25, bittersweet, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    136.001
    нека ми постои малце момата па пак ќе сменам :angel:

Да не се лажеме дека не ни требаат пари. Требаат и те како. Ама и алчноста е лоша. Колку и да имаш малку е. Многу често среќавам луѓе кои имаат куп недвижности, прилив на пари од куп извори и ќе речат ништо не се заработува денес... е колку сакаш?

На Skorpija25, bittersweet, kuc и 18 други им се допаѓа ова.
  11. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    94.323
    Старинска изрека е “ако нешто веќе фали,најубаво е пари да фалат”
    Притоа не се мисли на многу пари или не знам какви удобства.Животот задава удари постојано,може да е хронична тешка болест,да изгубиш некој од најмилите,дете,брат/сестра,родител,партнер....ке имаш дупка во душата доживотно,а пари се печалат секогаш.Затоа се вика најубаво пари да ти фалат,ке свиткаш кичма и ке ги заработиш..

На Skorpija25, mareane, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.795
    Допаѓања:
    150.967
    Кога сме на тема пари, со @Cosmi се сложувам најмногу, ама др ми беше муабетот. Тркалајќи се накај дома со автобус внатре на монитор вртеа реклами, и на секои 5м одеше реклама за форца позајмици некои, 13000 со рок за враќање 30дена, значи ова е класика легален рекет. Најлесно се заработува од народ што нема пари, ми се огади да ви кажам.
    Ме фаќа изгледа пмс, нешто ме тера на плачење, а и се вратив некако numb од рработа, разочарана пред се од себе... не ми се ни збори :shake:

На Annath, mira.mira, kuc и 16 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Не не, не ми беше муабетот за губење на саканата личност, тоа е веќе многу тешка тема. И болна. Да сме сите на број и сите да се здрави, тоа е најбитно и нема простор за дискусија.

Муабетот ми беше, покрај тоа што е битно да има љубов, слога, разбирање, доверба, битно е да имаш и пари. Јас велам убаво е кога има се. Кога фали нешто не чини, и мене лично, недостинг на било која компонента би ме направил несреќна, јер едно нешто со себе влече многу други.

На Annath, Sexybaby86, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  14. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    77.628
    Се потпишувам за мислењето на @Rebecca_R
    Јас лично не признавам кукање за пари. Капитализмот е таков, мораш многу да работиш за да имаш. Се е приоритет, зависи што ќе избереш да биде твојот.
    Не сме сите родени среќлии кај фамилија милионери, како арапските жени. Цел ден само вртат по најелитните бутици и трошат. Чанта од 60 000 фунти, има се, зошто да не се купи?

Ние ќе си работиме, макар и екстра саати за поголем приход. Јбг, животот не е лесен. Сам бираш каков живот ќе живееш.

Парите не се причината за среќа, ама имаат голем удел. Можеби животот сака да не научи животна лекција со тие пусти пари. Којзнае.

Парите апсолутно не се опсесија. Работата е таа што не исполнува.
    Балканците сме премногу преокупирани со "лежарен кафански живот" и тоа ни е дефиниција за "убав живот"

На западот не е така. Секој си сака своја работа и кариера. Мајка ќе роди, ќе си фати жена да и чува детето и ќе си продолжи со работа. До воспоставувањето е се.

На Skorpija25, Annath, Sexybaby86 и 21 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Мори! Со сите тие пари, ќе си купиш асолна гарнитура... ко мене :D

На Annath, Sexybaby86, Rebecca_R и 6 други им се допаѓа ова.
  16. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.806
    Допаѓања:
    100.721
    Се сложувам во ставот за парите,од погоре.
    Јас имам проблем што не знам како да ги оплодам...а и што ќе оплодуваш оплодуваш кога на пример на мм му дадоа дел од плата 3000ден.и тоа метални.Две дланки со пари.Повеќе немале газдите имале трошоци.Зборувам за делот што му го даваат на рака.Е сега терај со тие пари десеттина дена,а притоа и двајцата сме на пат плус ќерка ми на факултет.Кај се сметки,храна ,лекови....?
    Треба да се има некој извор од страна ама во селово тешко ,..

На Skorpija25, mareane, Annath и 22 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Парите се битна работа.
    Материјалист си ако се гледаш низ призма на материјалното.
    Ама не си ако зарааботуваш, се трудиш да заработиш и успеваш словодното време да го претвориш во приход.
    Без пари нема ништо луѓе!
    И најголемата љубов без пари под дифолт ќе се претвори во кавга.
    Не се пресудни ама се битен фактор.

На Skorpija25, Annath, mira.mira и 19 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Сме материјалисти... до некое ниво... сите сме материјалисти.
    Сите мислиме на пари.... и тие што имаат, и тие што немаат.

Глобалниот конзумеристички систем е така поставен, да не може да 'не ти е гајле' за пари...
    Мора да ти е! Зависен си од нив.. од секој аспект...

Фак ит.. еволуцијата се дижи напред, со брзина на 'најспориот' примерок.

На Skorpija25, Annath, Sexybaby86 и 17 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Во основа сме материјалисти.
    Ама таа основа после се разгранува, зависи кој што е способен и спремен да стори за пари.
    Има такви кои се задоволни со нормален приход за да опстанат и да им е задоволна фамилијата.
    Но има и такви кои бараат уште и уште и уште и уште....

И едните и другите ќе завршат две метра испод.
    Нема потреба од алчност и желба за купишта.

На Annath, Sexybaby86, doubleg и 16 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Секако... Затоа реков: 'До некое ниво'

На Annath, kuc, Mr. Right и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.