Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Ако е како што опиша некој (дали беше ти): 'Да газат преку лешеви за пари' - тогаш, дефинитивно не е во ред нешто.
    Ко секоја опсесија де..

На kuc, Mr. Right, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.849
    Ќе ме заречеш гарант ;) кај пропушта маж ми да те запознае. За мене ич не зборам :D

Знам како е да имаш броени пари. Не сум била сиромашна никогаш ама ситуации од минатото не ми дозволуваат да купам на пример брендирана чанта или чизми а можам. Си мислам некогаш ќе ми требаат за нешто поважно и ќе ми е криво. И h&m се ок за мене :D и Вајкики. Обожавам таму да купувам пошто увек има број! Вчера купив баш ко што викате се што ми се допадна ама ене ги стојат во ходник не е дека ме исполнува толку шопингот.

И @referentka не пијам толку кафе колку што го зборам. Приметив и други луѓе имаат ист впечаток за мене :D

На petunija77, kuc, Ariel и 23 други им се допаѓа ова.
  3. KristaWolf

KristaWolf Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2018
    Пораки:
    0
    Допаѓања:
    108
    Добар ден,
    Еве јас да се пријавам за кафе...
    На темата пари, го делам ставот со @Ariel.
    Факт е дека се неопходни до одреден степен, кога се повеќе од доволни за покривање на неопходните потреби (што и да значи тоа- за секого различно), останува прашањето на креативност- што да се прави со тие што остануваат;)? И јас сум ваљда во богаташките (ке ме познаете по капутот), стан имаме, кредит немаме, пари заработуваме, луксуз не бркаме. Ваљда стартот ни бил добар (апропо видеото на @Cka), не сме црнци во Америка (и не сме во Америка воопшто, генерално Европава е, или барем беше социјално поправедна).
    Е сега и јас сум low maintenance person, никогаш не ме привлекувале накити, аута, скапи текстилно-кожарски производи (читај облека, чевли)... Квалитетни да, ама преценети не. Е зошто де да платам 600 евра за јакна, ако исто добро ми стои и квалитетно ме издржа 5 години, на пример преходнава за 60? Ко ке видам вака, ако се разведувам некогаш, ке барам 2/3 од стекнатото :D, чунки да не бев олку нематеријална, тикви заштеда шо ке се имаше.
    Арно дури се заработуваат пари, туку една мисла ме тишти веќе некој период: што кога ке престанат да се заработуваат? Од доброволни и пронудни околности. Имате план Б? Заштеда тешко дека ке рани фамилија во наредни 20-30 години. Недвижнини ли му е мајката? Извинете ако ми е буржоаско прашањево.
    Инаку побара некој вчера песМа, ај да пробаме, може оваа?

Е... да се корегирам на тема луксуз: може шофер и послуга (или барем all in one)...;)

На kuc, Ariel, Peco и 17 други им се допаѓа ова.
  4. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Ах тие пусти пари. Нужно зло се, кој како сака нека каже.
    Во Македонија ако немаш од твоите стан/куќа/плац многу е тешко. Кредитот е секако опција и е лесно да се земе ама оди исплаќај го 30 години со просечни плати од 20 000.
    Јас и мм имаме за убав живот, комотен да речам, без кредити, но сакаме да инвестираме во ново место за живеење и одма пресметките се менуваат. Ама здравје само, имаме кров над глава другото ќе дојде само.
    Во другиве држави примањата се многу поголеми и нормално е да е стандардот поголем и полагодно да живеат.
    Кај моите немам спиено одамна, одам на гости често ама за спиење си преферирам дома. Не за џабе рекле дома си е дома.
    Со маж спиеме заедно, кога беше малово бебе се случи да се префрли еднаш само во дневна дека многу плачеше па бевме на смени. Е сега кога ќе дојде второто планираме да одат во дневна со малиот а јас и бебе на спална ама ќе видиме, се си мислам сите 4ца ќе се тутнеме заедно.

На petunija77, WildMk, kuc и 21 други им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.443
    Допаѓања:
    172.253
    Бошке мор, ќе ме засрамиш ,уста нема да отворам пред маж ти :)
    Едвај чекал да ме запознае ! :o

Ние еднаш ,максимум два пати месечно спиеме кај моите . Да сме поблиску ,т.е во ист град милсам дека секој ден ќе одам бар на кафе . И на секое дужурство на мм ќе си спиев со мама :inlove:
    Обожавам кога одам сама таму и си спијам со мамичка на спална :l:

@KristaWolf добредојде . Се надевам долго ќе не дружиш :hai:
    Никот по истоимената писателка ти е ?!
    Има нешто добро да се прочита од неа ?

На mal.ecka, WildMk, kuc и 22 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.454
    И јас сакам како и повеќето од вас, да имам за пристоен живот. Да купам од маркет се што ми треба за јадење, да купам гардероба кога ми е потребна, да имам да купам лекови или за преглед(оти во последно време за тоа ги трошам парите) . Верувате ли од кога седнав дома, морав да дадам отказ за да си ја чувам ќерка ми, 1 месец бев цел со висок притисок и со нервоза. Како ќе бидеме со 1 плата. Нема да придонесувам и јас дома. Чувствителна сум и се нервирам за се.

Пред 1 месец ми беше роденден. Сите ми донесоа пари. Мм ми рече купи си јакна, оти ми е мала сегашнава. 4 години немав купено јакна, ок е терав со старите. Си купив јакна 3000 ден. (оти најефтините беа од 2400 па нагоре). Поминаа 10 дена откако ја купив, уште се каам. Си викам со тие пари друго ќе купевме. Мм ми вика седиш дома, готвиш секој ден, переш и чистиш, гледаш и воспитуваш дете-си заслужила. Ама јас не мислам така. Вчера отидовме до ДМ (за мене за лични работи потрошив 200ден.).Си викам после не требаше да ги купам, со тие пари јадење ќе се купеше.
    Е тоа го зборам јас, јас ова за луксуз го мислам. За вакви работи сакам да имам пари, секако нели и за јадење, сметки и остало. А не да имам грижа на совест дека сум потрошила 200д за мене.
    А повеќе не сакам да имам(ок освен да си стојат во банка и да си земам камата, или да купам недвижнини за утре да не ја зафркава некој ќерка ми и да вика "на мое си дошла, ќе правиш што ќе кажам јас").

А и ми фали амбициозност, страст за работа, елан. Сега најголемото достигнување ми е што ќе зготвам јадење, вкусно и мм и ќерка ми ќе речат дека е прекрасно.(facepalm)
    Ама мојот страв, ниската самодоверба ме доведуваат до ова. Кога работев зборевме со газдата и вика кога ќе се прошириме во фирмава, ќе те ставам одговорна оти верувам дека можеш. Јас го гледам и си викам во себе-ау не, јас тоа не го можам. Ете колку сама себе си штетам. .. Е тоа да можам да го сменам и наивноста моја, мислам дека ќе можам да постигнам и повеќе од ова.Ама....

Се изнапишав. Ај честам кафе што ме трпите:D
    Las-tres-poderosas-razones-por-las-que-no-debe-tomar-cafe-en-ayunas.jpg

Јазици знам англиски, скоро па перфектно. Ок и српски причам по потреба:D

Последна измена: 4 декември 2018
    На mal.ecka, petunija77, WildMk и 27 други им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Владеам италјански перфект, со се акцент со се изречност со се тон, не ме препознаваат за странец никој и за ова нешто сум си горда на себе си и отворено си кажувам.
    Негативности пак еден куп од друга страна.
    Знам да зборувам и шпански и португалски, основата е таа.
    Словенски исто се разбирам во словенија.
    Бугарски такуѓере зборувам со куп пријатели бугари.
    Француски разбирам и тоа.
    Англиски не знаев ама научив во англија, таман почнав отворено да зборам со народ се иселив
    Ама дека го знам добро не го знам.
    Германски ќе ми треба :)

Друга работа, маж ми ко на дафи маж и амбициозен е и не се уморува да мисли размислува ризикува пробува, јас до него сум за арно за лошо.
    Добро ни е не викам не ама имаме амбиција и желба за нешто повеќе здравје само..
    Ако и треба пак да се селам нека е :D ама од италијава не мрдам.
    Ваква онаква има пари, има можности, државата дава.
    Задоволна сум.

Вчера ме сретна една тетка адвикат, случајно во еден маркет, почна да збори на дете па застанавме и почнавме муабет, ми вика тебе ова ти седува тебе она ти следува од државата де, ми даде тел број и ми рече дека од денес нејзе сум ја имала :^)
    Дека господ ја пратил ете тука да се упознаеме :^):^)
    Немам коментар.

Дали ви се има случено вакво нешто?
    :^):^)

Денес сонце блика ако не беше 20 и кусур степени па ете на.

Ми ѕвонеше една далечна дамнешна пријателка од тука и ме замоли да и помогнам со работа.
    Па така му кажувам на маж и му викам ако можам на било кого би помогнала.
    Сакам да помагам и да давам
    Мајка вели рака што дава не се суши и да помогнеш некому гоапод ќе врати не мора тој.

Сакам да сум човечна и добра личност во овој живот.

Туку во ум ми останаа алпите :inlove:
    Желба ми се, сон ми се
    :!:
    А само кога ќе замислам колку не ги сакав пред едно икс време

Маж ми работи многу, премногу.
    Кога доаѓа дома почнав само да го титрам и ништо друго.
    Гледам дека подршкава моја му годи, галењето му годи
    И нека е :inlove:

Ќе правам баници денес. Планирам троа да намесам нека има.

Имам надеж, надеж, сон, желба и си мечтаам.
    Нека ми потрае ..:inlove:
    Нека се отствари давам се од себе :inlove:

Постот ми е шкљ!!

На petunija77, WildMk, kuc и 27 други им се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.454
    @vitamina
    Витамина постот ти е супер. Пак ќе кажам, алал да ви е што ризикувавте со мало дете, ама дојдовте на подобро. Среќата ги прати храбрите. И дај боже да имате секогаш ваква сила и сплотеност и заедно да си достигнувате уште повеќе од ова и да имате среќа и успех во тоа што сте го замислиле.

Кај моите почнав ретко да одам(од друг град се). Ми фали да се тука и почесто да ги гледам, ама тоа е. А кога ќе отидам после некој ден ми фали домот.

На mal.ecka, kuc, Peco и 17 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.126
    Допаѓања:
    269.158
    Јас живеам со моите и најстрав ми е како ќе живеам без нив. Многу сум поврзана, многу ме “тимарат“, и повеќе пати имам кажано дека сум се откажала од идејата - странство - поради нив, сестра ми и дм. Како колективно сите заедно, без ни еден не можам да бидам.
    Во Грција кога работев, дојдоа да ме видат два пати во 3 месеци, во Америка не можеа. Од сѐ, најтешко ми беше 6 месеци без нив.

Дали пак ќе доаѓам да спијам во нивната куќа не знам, ама знам дека ако 2-3 дена не сум дома, очајно ми фали да си дојдам. Пример, спијам кај дм можеби 5 дена со ред, 6тиот ми се плаче веќе и си се прибирам оти ми фалат. А живее дм на 1км од мене.

Лигла сум ептен, знам. :)

На mal.ecka, WildMk, TeddyGrey и 20 други им се допаѓа ова.
  10. KristaWolf

KristaWolf Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2018
    Пораки:
    0
    Допаѓања:
    108
    Таа сум, ме позна:) Добро ве најдов. Незнам што може да се најде преведено, јас веројатно на времето сум ја читала на српско-хрватски, Медеја или Касандра, некои есеи беа или така нешто, стара сум веќе, памет не држи...
    Колега пред некое време ме прашува: И тебе ли Германецот ти ги краде спомените?
    А јас: Кој Германец?!:o
    Алцхајмер
    Може треба да почнам да земам магнезиум, гледам модерно било, ама пак шо да поправам ако ништо не е расипано...
    Ај пријатно попладне

На TeddyGrey, kuc, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Здраво друштво, како сте? Ја фино, банана, кафе, обврски. :coffee:

Сеуште спијам кај мама, ама кај и да е, ке дојде и селење на ред. Дали ке преспивам кај мама повторно? Навистина не знам. Не се плашам од тоа дали некој ке влезе и ке ме заколе на сон, реално ако некој решил може и мене и него, ма цела фамилија да сотре, така да, излишно е да се нервирам. А и знаејќи се каква мрза сум, тешко дека ке ми се оди од една во друга куќа само за спиење. Ке видиме, здравје до тогаш. :D

:o :o :o Сериозна си? Ние баш од таму мислевме да купиме гарнитура ама изгледа ке избереме нешто од Симпо.

Кој е за кафе?

На WildMk, kuc, bittersweet и 18 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    150.988
    Хелоу, поздрав од работно место :)
    Убо се што ти раскажал ама за crime rate и rape bars во хотелите дали ти спомнал нешто. Јужна Африка изгледа преубаво ама е доста опасно. Верувам да си во некој сигурен ресорт има одлично обезбедување, ако си преку агенција сигурно сите тури се обезбедени и добро организирани ама не е така лабаво како што звучи. Барем од тоа што го имам читано и слушнато.
    Уште на темава се збори, пак апсолутно се сложувам со Косми. Некако излезе дека тие што сакаат, т.е. сакаме лагоден живот се правдаат дека не се материјалисти, сите сакаме да не се тресеме како да се покријат основни трошоци и да се оди редовно на одмор, да не се мислиш дали да земеш нешто плус од продавница ама баш како што пишуваш опсесивноста и алчноста се опасни, ја менуваат психата на човекот.
    Сакам дома, ми се јаде топол ручек и ми се пие турско кафе :)

На WildMk, kuc, Alishan30 и 21 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.126
    Допаѓања:
    269.158
    Мене не ми играат улога парите како бројка што би ја акумулирала на сметка, не ми значат ама баш ич ништо.
    Штедам со цел - како што и штедевме за нели сопствен дом, за некаква појдовна точка.
    Сега наоѓам производ што е поскап, а го сакам, штедам за да го купам.

Не купувам ништо за чатал, не си ја шетам шминката во проѕирна ташна па ај глејте што имам, купувам затоа што лично ме исполнува, не знам ни како да го објаснам тоа.

Сите имаат некаква “пасија“ за што им фалат пари, кондури, ташни, недвижнини, базен итн.

Тоа се ќеифите кои да, за да бидеме среќни, треба да си ги приуштуваме, оти ако живееме за да преживееме, никогаш нема вистински да сме среќни.

За сѐ требаат пари, и мислам дека подлажнуваат тие што викаат среќни се само со платени сметки... може се мирни, не се под притисок, ама среќни?

На petunija77, WildMk, kuc и 23 други им се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    :nod::nod:
    На Кота е мислам , Соtta, лична е ептен. Барем мене ми е. :wasntme: Јас си ја избрав:D
    Штета е што повеќе Југоекспорт немаат нивни производи. Имаат нешто ама малку.
    Друго е увозно од Словенија и Италија.
    Пуштена е таман. Не е лоша. Не дека многу ја имаме пуштено , колку да ја пробаме.:D
    Ама како агол , да се испружат двајца и не е баш. Можеби за двајца од 160 е таман.:D
    Скоро цел мебел ни е од таму. Од нешто сме задоволни, нешто не.
    Ама ај да не те плашам.:rofl:

Прееска заборавив Среќна слава на сите кои слават!
    И прошетани сме, да не не мислите.:rofl: Дождот беше краток.

На kuc, Alishan30, Mr. Right и 16 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    На Југоекспорт им пратив пазарна инспекција,прв пат во мојов живот.Мебелот им е од Полска.
    На Симпо ја имам кожната поларна или незнам каква ноќ :wasntme:,апсолутна препорака,како и на кујните од Јела,Србија.
    Во Јужна Африка ,не би одела.
    Мене клиентиве што ми беа од Јужна Африка, штракнати беа :^) |(.Па некако немам добар впечаток за одење таму...

На WildMk, kuc, Alishan30 и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Јас 180 сум, дечко ми е повисок од мене, значи дефинитивно НЕ. :D Поентата е да е удобна кога не е пуштена. А не е лошо со време да собирам информации од каде чини а од каде не чини, особено гарнитурата. Останатите работи и така и така, ама многу е битно квалитетна гарнитура, квалитетни столови да купиш, а и кујната да е функционална, останатите елементи е битно да се убави на око.

Ние аголна во овој стил бараме, оваа е од Монтенегро, претпоставувам дека е над 2000 евра. |(

На kuc, Alishan30, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.707
    Допаѓања:
    253.509
    CaraMia се врати, навистина се врати:!:.
    Поздрав @Bubce38 :D

На mal.ecka, kuc, Mr. Right и 11 други им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    150.988
    Да ти се живи и здрави уште сто години и биди си лигла колку сакаш, мене ми се свиѓа ваква поврзаност, можеби за некого не чини знам. Самиот тек на работите ќе те натера некогаш да се одвоиш физички ама односот и блискоста што си ја имаш со нив да си ја негуваш.
    Нешто сум у јас емоушнл :) и разлигавена, пмс ќе да е дефинитивно. Преска ми пратија слика од ќерка ми на вибер солзи и дојдоа на очи а само од сабајле не сум ја видела :D

На WildMk, bittersweet, kuc и 15 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    150.988
    А feydom да видиш, нивните се со пристојни цени а убав дизајн. Јас сум задоволна.

На WildMk, Mr. Right, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.237
    Допаѓања:
    89.133
    @Rebecca_R
    Види ко нашава у Симпо,Париска ноќ била :lol:,има опција штоф и кожа,ептен ни се погоди.

На LejlaD, Annath, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.