Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.300
    Неколку месеци пред да почини свекор ми, бевме заедно ние и тие двајца Маврово.. Не е кузнај каде и не е кузнај шо, ама ден-денес свекрва ми вика: Многу арно напрајвме шо отидовме...Многу убаво ни беше.

На bittersweet, M&M, Mr. Right и 20 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.206
    Допаѓања:
    258.519
    Син ми со мене оди и на гинеколог, а не па на шетање.
    Буквално го пораснав и растам сама. Секогаш е со мене и е воспитуван само од мајка и татко.
    Дали има разлика? Има.
    Ги обожава баба му и дедо му, ама го оставам кога имам прилика и тоа само за вечерни излегувања. Сега пак како што е поголем, секаде го планирам. Имам желба да шетам по Европа. Секако и он иде со мене.
    Дали е во ред не знам, ама сметам дека на детето местото му е покрај родителите.
    Има и родители кои ги оставаат децата на баби и дедовци и ок ми е тоа, ако тие сметаат дека е правилно.
    Има некои и кои претеруваат. Има родители чии деца практично ги растат баби и дедовци. Е кај тие деца се гледа потребата за родител. Ама пак ќе кажам секој си знае најдобро за своето дете.
    Јас може нема да оправдувам но нема да судам.
    Некому децата им се товар и обврска и се жалат и од едно дете. Некому му се задоволство.
    Денес е модерно за две деца дадилка да имаш. На времето беше нормално и 3 да имаш и да одеш на работа.
    Така да времињата се менуваат, па така и начинот на воспитување на деца.

На bittersweet, LadyC, kuc и 25 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.620
    Допаѓања:
    109.002
    Ние бевме со баба и дедо на одмор и си се однесував исто ко и дома. Јас си заспивав дете, јас си чував дете, јас си шетав сосе дете. Не оставам дете кај баба за да одморам или за да чистам, чистам барабар со него, не ми е ништо а богами ни него. Сум однела еднаш два пати во овие 2г и 8м кога сум била мртва болна, за да не направам некоја беља, она кога ептен сум имала тт до умирачка. Ми било и ми е тешко ама кога нема тоа е, нема за што да се замарам. Нашата баба е млада и она оди на работа па не може да чува дете кога ќе ми прдне баш, си има обврски, а богами и карактер и јас тука ништо не можам. Е мајка ми верувам дека би го чувала кога би отишле на одмор, ние буквално да уживаме, ама нејќам така. Е сеа дома ми е ко да паднала бомба од небото, хаос, ама па што да правиме, тоа е што е. Ќе исчистам во сабота, ќе наредам елка во недела и ќе биде така некој ден па пак наново следна недела. Порано се нервирав сега и не баш, да сме живи и здрави.

На LadyC, kuc, V.odolija и 14 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.300
    Абе, не значи дека не треба да се оставаат кај баби и дедовци децата.
    Не одете во крајности...

Мојава, еднаш само преспала кај свекрва ми и толку е..
    И криво ми е оти не сака да оди ни кај едните, ни кај другите.. на неколку дена...

Не значи дека си лош родител ако седи со баба и дедо...
    Освен ако не ги гледаш цел месец |(

На LadyC, kuc, M&M и 22 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.772
    Допаѓања:
    162.909
    Па убаво е да преспиваат, да се осамостојуваат.
    Ама кога ќе бидат доволбо возрасни да кажат дали сакаат да преспиваат.
    А не уште не знае да збори и оди, кај баба и дедо штрас. Не знае што му се случува, а и да знае нема што да направи околу тоа. Некогаш ќе плаче, а некогаш само ќе седи, а ако му е баш сеедно, нема ни конекција со родителите. За мерак.

На LadyC, kuc, Cosmi и 12 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.206
    Допаѓања:
    258.519
    Точно, нема ништо лошо да оставаш дете со баба и дедо. Некогаш е и потреба, па и да се видете со маж на раат. Зборуваме за оние крајности што буквално децата растат со баба и дедо.
    Доста има такви. Тоа не може да е во ред.
    Се друго има логика, а и секое дете има потреба и од баба и дедо. Се додека има граници и е разумно оставањето на деца,е во ред и нема ништо лошо. И на крајот секој родител си знае за себе.

На LadyC, WildMk, kuc и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Ни помина нас времето за лумпување, сега сакаме одмор и уживање со децата. Одморот генерално ни е најквалитетното време поминато со нив, каде и да одиме, или само дома да седиме. Викендите не ги сметам, оти се на трчање е. А одмор како одмор, си правиш се што сакаш, ама со деца и најголемо уживање ми е тогаш, можам максимално да им се посветам.
    Сакаме и да шетаме, да, да разгледуваме. Големиов не се пожали кога бевме во Турција, пошто нонстоп шетавме. Пет години имаше тогаш, од дете до дете е изгледа.

А моите немаа многу прилики за одмор, пошто после распаѓањето на Југославија не ни можеше некаде да се оди, некои од вас знаат како беше. Ама еднаш, кога бев средно моите добија на подарок целосно платен летен одмор во Турција десет дена. Сакаа мене и брат ми да не пуштат, ама ние им рековме тие да одат и не зажаливме. Мака ми е само што немаа прилики почесто да одат подалеку, за соседниве земји не беше проблем шетање од ден-два.

На bittersweet, WildMk, do-re-mi и 24 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.772
    Допаѓања:
    162.909
    Да сумирам.
    Малдиви се супер, ама не би ми биле комплет без деца доколку ги имам.
    А вака слободни, ехе супер.
    Како викаат животот со децата не престанува, туку само се збогатува.

И мене лично би ми било криво да му види прв чекор, прв заб, прв збор, да се радува на баба и дедо како на нас. Може на некому би му било сеедно, мене па и не ми е. Мое ќе биде, целото, од глава до пети, на глава нека ми се качи ако сака. Туѓи деца ми се качуваат, не пак свое...

На bittersweet, kuc, M.B. и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    98.754
    Летово бев со мајка ми на одмор. Пресреќна таа, пресреќна јас.
    И кажав да престане да штеди. Да си приуштат се што можат. Оти утре нема пак да се родат, а и двајцата ќе се пензионери. Пари нема да им фалат никогаш, нема потреба од стискање.

За детето секој си знае. За да отидам на тура на 2-3 дена би го оставила, не гледам проблем. Нема потреба да го влечам по аеродроми, тоа на мене ми е мачно а не на мало дете. Ако сакам во цела година неколку денови да поминам сама со маж ми на прошетка, а тоа ме прави немајка, нека сум.
    Јас само знам дека животот на никој нема да остане. Ни на мене. А детето ќе си порасне и се што е во моја моќ ќе му пружам. Ќе има и заеднички одмори и самостални екскурзии негови и наши. Само семејството ако е функционално, се се постигнува и остварува.

Масажа закажана.
    Утре театар после 100 години. Добро е. Уште да ги најдевме контејнерите во маалава кои интензивно ги бараме веќе недела дена, па и тоа да ми олеснеше:D. Ќе ѕвонам по врати на комшии да прашам денес:wasntme:, оти од продавнициве не знаат да ни кажат, чистачките им го фрлале. Евентуално да побарам број од нив:rofl:.

На LadyC, WildMk, kuc и 21 други им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.112
    Допаѓања:
    136.884
    Знам пареви што децата им пораснаа буквално со баба и дедо. Не чини ни тоа. Кај децата се осеќа тој недостаток од родителска грижа. Не зборувам за оставање извесен период со старите. Зборам за оставање 24/7 . Па нели сакаат да си го гледаат и воспитуваат сами детето ...

И со моите и со неговите идеме чат-пат на едно дневни шетњи. Со моите убаво ми е. Со неговите не многу :lol: се зезам. Океј се ама повеќе од едно дневни шетњи повеќе не би трпела ни со едните ни со другите.

На LadyC, kuc, M&M и 23 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    221.622
    Бура дечки огромна не сум паметна што да направам сигурно има цака ама како да ја омислам кој ли да ми каже?!
    Имено од онаа недела сите бугарски и романски коли во аут, ако не фатат казната е 712 евра.
    Одев преска за регистрација да прашам, ми викат ѕвонете си во бугарија одете вратете табли одјавете се од таму талоните одјавете ги па вратете се да ја регистрираме.
    3 недели без табли и кола у застој.
    Маж оди во 2 нокеска на работа кој да го носи?
    Господ на коњ у кочија
    Аххх..
    Имено треба да откачеме таблитени талоните да однесеме на бусот бусот на татко ми а татко ми у бугарија да одјави а ние у застој со колава. Па да дојде татко ми со кола и 3 недели да не вози. А и он е на бугарски како што тргнало ќе го исказнат и него.
    Згора на се ако стварно треба да се плати 3000 евра за регистрација осигуровка
    А се тешам женската рече само 750 ама имало и други даноци.
    Ке треба сега да ѕвонам и пак да прашам колку е и дали е само толку
    Оваа нашава кола излезе ко еден стан, а и колава бмв е високи трошкови а и во бг високи имавме

Си се заглавивме у говна до шија.
    Испив и лексилиум седам мислам одам низ собава и се молам да не го фатат маж со колава оти јабана отидовме..

Решение друго нема освен наредено од влада казни да се лепат на кој стигнат.

Ние сакавме од тука да купиме ама па старава на англиски табли десен волан кој ќе ја земеше?!
    Затоа моравме вака како што направивме
    20 години возеа на странски ејјј ние 3 недели овде и донасаат закон за забрана и огромни казни.

Малери
    По малери здравје
    Најмалери
    Уште 3 лекилиуми ќе дрмнам.
    И ќе мислам чаре.
    Мора да има решение

Фала што ме ислушавте. Барем ми олесни малку. Да одам да се сокријам и да се покријам со кебе и ништо да не гледам и да не слушам.

Што вика маж ми не е исто 20 год да возиш и 1 месец бе.
    Ние моравме вака ради англискава кола иначе будала да не бев да идам доле по кола ама нив тоа не ги интересира нормално. А јас ќе требав англискава за туршија тука да ја чувам.

Ах животе имаш ли милост.

Фмп.

На LadyC, kuc, M&M и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    Ццц ај и јас да си помрчам малце.
    Стига од ујп неплатено данок за 2016:^) зимаме сметка маж носе во општина и гледаат платено е:envy:
    Буричкаат додека е таму и нашле и од 2015 некои 700 ден имало.
    Што им на овие бе? Сега пак барам сметки низ дома. :devil:
    Ненормална работа:drunk:
    Зошто 3 години до сега не ни стигнало дека нешто не ни е платено.
    Лудост:@

Последна измена: 12 декември 2018
    На WildMk, kuc, M&M и 21 други им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.713
    Здраво друштво, како сте? Јас фино, смути, кафе, обврски. :coffee:

Мало бебе/ дете, од 2-3 години не би оставила дома за да јас одам на Малдиви. Додека се мали децата ке се ладам на море/ езеро, а кога ке пораснат ке одиме заедно. Можеби би отишла на викенд од 2-3 дена некаде по Европа, па децата да ги оставам на чување кај баба и дедо, ама сигурна дека не би можела да оставам дете од 2 години само цела недела. Ама ова го пишувам како немајка, така да, здравје.

Ситници кои ме радуваат? :?:
    Кога има сонце надвор.
    Кога ке сменам постелнина, ке се избањам со фул третман - пилинзи, маски и останати чудесии, ке облечам чисти пижами и ке заспијам штом ја ставам главата на перница.
    Кога уживам во кафе на тераса и го гледам зајдисонцето.
    Кога ке го погодам маникирот од прва.
    Кога ке купам нов партал и истиот ми стои совршено.

Кој е за кафе?

На bittersweet, WildMk, Val-Dim и 24 други им се допаѓа ова.
  14. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    98.754
    А може и платено ви е, ама како и со многу, така и со вас, да искористат гужва и да џапнат некој денар ако не ви стои сметката. Истото и се случи и на мајка ми, среќа чуваше сметки.

Три пати се јавувам во Телекабел, не знаат да ми стават пасворд на вифи-то. Еве не знам што да кажам:^).

На LadyC, WildMk, kuc и 15 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.937

Затоа викам, зависи и од замислата, и од децата.

Мене среќа не ме шетаа толку мала по музеи, едвај издржував на екскурзија, а не па уште родителите да ме носеа со себе.
    Мене ме носеа во забавни паркови, луди железници и слично, такви работи сакав како помала, тие ќеифи ми ги правеа.

А овие оговараниве :D мене ми е океј што и сами одат, затоа што децата не им се занемарени никако, барем според мене, другиве пријатели ете мислат дека се ужасни родители зашто ги оставале на 2-3 дена сами, па и летно време по 1 цела недела. До душа имаат и баба и дедо во село, и кај нив ги праќаат на поседок, ама пак од себе да тргнам.. како мала плачев дома зошто само јас немам баба во село... сите деца одеа, јас немав таков луксуз.
    Па ме праќаа кај на другарка ми баба и` во велешко :D и не можеа да ме приберат. :)

Сакам да кажам, децата не е дека море не виделе, ама па и родителите имаат право на забава, ако тоа го сакаат :)

На kuc, Mr. Right, ph.orhideja и 17 други им се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.249
    Допаѓања:
    148.753
    Фала мила, да сте здрави и живи, ама му беше на 23ти ноември роденден. Заборавив од фрки да почастам. :$

На kuc, M&M, Mr. Right и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Ма ја сакам на Малдиви еднаш сами, а еднаш и со деца, па ќе ви кажам што е подобро :)

Добар ден. Завршив обврските и планираното за денес, сега нешто лајт ручече да направам.

И да ви кажам во нашето село немаат паричници во Том Тејлор, а и во ДМ полиците скоро празни. Посебно за шминки, избор слабо. Овој народ само за шминкање е :D

На bittersweet, do-re-mi, kuc и 19 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Прво од тебе го аучив она зоЖДоооо
    сега - ,,штрас,,:D:D:D:D
    За ова грешите сите.
    Малдиви се ориентирани за брачни парови.Деца овде нема.Значи тоа е остров за да се ,,осетат,, брачните другари.Деца таму не би однела.

На kuc, M&M, Mr. Right и 19 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Ситница која ме радува -мајсторот за гипс картон ми го среди проектот каде да ми стојат скалите... е тоа ме радува. зашто се изнамачив со тие скали.
    Од поскромни ситници дете кога ќе напрај нешто интересно па се лигавам до под ..
    Планот од прилика бидна. кратка сум со кеш за до клуч на рака едно 3000 еу. Зборам сосе кујна сосе плочки сосе ќумбето омилено. Дојдов дома си направив кафе и да искористам дур дете спие да видам како од шупливо у празно да претурам.
    вие арни?

На Cka, SV1911, kuc и 19 други им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.772
    Допаѓања:
    162.909
    Да ве учам нешто паметно бар. :D
    Ај сега да кажеш дали си била или така добро ти раскажувале зоЖДо многу гледам со ококотени очи и начулени уши! :D

Е убаво си кажа.
    За фри пипл и за меден месец е Малдиви те за мене. За другите здравје ко ќе ви наполнат децата 18. 8)
    Фокус група се штотуку венчани. ТоВа е Холивудска патка. Даклем пак за мене.
    Исто така за парови за кои едниот нужно мора да е помлад иф ју ноу уат ак мин.:wasntme::D

Како и да е, ете да исклучиме деца од Малдиви, зоЖДо заклучокот е дека како што не одат деца на Малдиви, не одат и луѓе кои имаат деца.8) Симпл.
    Еве бе со свекрвата на Малдиви деца да ми чува, може?! Или моите на пример?! :D Те го дека е, да се прошетаат и старци, ем да лабавеам.

Шега на страна, за децата како и да е тоа ми е ставот. И месечината нека е во прашање. Ќе порасне дете, има време за се.

Значи како се изнервирав.
    Многу ме нервираат луѓе што лажат во туѓо отсуство за да добијат тоа што сакаат. Ама многу! Или мисли ако ми каже ама колешката ваша ми речеее.... а знам дека врска нема и не мора ни да проверувам. Кој ги учи вака??? Нели мислат дека можат некому проблем да направат?! Толку пати ми се случило штп сега ми одеше да и речам - госпоЖо ако ти дојдам таму ќе ти кажам јас тоа што никој не ти го кажал до сега. Мамицата!

Последна измена: 12 декември 2018
    На kuc, M&M, NarCis@ и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.