Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.605
    Допаѓања:
    212.606
    Со задоволство би си ѓи чувала внуците,се разбира доколку сакаат снаите и синовите,зошто да не им се најдам,а и задоволство е со внучиња да си прошеташ до зоолошка и сл,па навечер да се поигра со нив,па приказна пред спиење.Доколу не сакаат би го почитувала нивното мислење и ќе си уживам со мм,е па редно е и ние малку без обврски живот да поминиме,ќе видите тогаш кој ќе лета дали на Малдиви или уште потаму :D

На SV1911, Annath, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.355
    Допаѓања:
    183.123
    Поинаку го сфатив, ама не е битно. Не се чуди, јас имав одличен однос со моите баба и дедо, иако преспивањето ми беше тешко без моите.

На Annath, CameliaMiller и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.204
    Допаѓања:
    258.505
    Махери сте значи за перовиличување. Темава беше за треснување на деца кај баба и дедо буквално на гледање. Има такви примери, децата ги гледаат и растат бабите и дедовците. Знам такви примери многу. Никој овде не зборува за преспивање, за викенд кај баба и дедо, за гледање кога се на работа или слично.
    И јас така оставам дете, излегувам и навечер, кога имам прилика го оставам и преку ден, а одам на кафе или слично.
    Има случаи каде што оставаат деца константно по недела или две, а они одат на одмор, на плажи и слично.
    На мало дете му треба мајка до него, а не баба. Малку е што работиме и децава добар дел поминуваат со баби или во градинки, па секое поголемо отсуство не е добро за детето. А такви ги има многу.
    Никој никого не осуди, само дискутираме одредени ситуации. Точно дека не смееме да сме робови на децата и дека ние имаме право на среќа, ама никогаш нема да бидеме среќни ако тие се несреќни.
    На детето местото му е до родителите. Си се одлучил да бидеш родител, тогаш знаеш дека тоа има свои обврски и одговорности.
    Викенди, излегувања на места кои не се за деца не те прават немајка, ама ако некој друг во случајот баба ти го расте детето сигурно не те прави родител.

На bittersweet, Annath, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    119.152
    Абе јас изгледа поттикнав тука дискусија:$ :wasntme: јас ќе одев на Малдиви. И потоа се се рашири.
    Ако ми излезе позитивна работата што ја чекам ни малдиви ќе се виде ни трте-мрте. Дома ќе си седам и баби и дедовци ќе соберам (и вас ке ве викам) да ми помогнат да нараниме, избањаме и успиеме:lol: :inlove:

Малку да ве насмеам. Сменете тема. Еве другата моја желба да ви ја кажам. Сакам да имам нов модел Киа СпортаЖ лично за мене.:D

На SV1911, Annath, Sexybaby86 и 16 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Има и еден ризик со баби дедовци ..
    дете растено со баба и дедо и има 3 год одма се приметува. За внука ми ќе зборам. Значи какви теткински муабети правеше на 3 год абе тоа да се чудиш! !! а од 9 месеци одеше во градинка ама дома и оставање на викенд 2 дена си го направи своето. утре и мојот ако почне така жими се ќе си плачам :rofl: едина разлика е што внука ми обожаваше да седи со баба а мојов кога ќе ја види плаче. прдле од едвај 2 год како влагам ги збира кесите нејзини и ги става пред врата. Дури и играчка и носи само да си отиде :rofl::rofl::rofl: викенд да го оставам ќе се швркнам. Нема да знам што со себе.

На SV1911, Annath, Sesil и 8 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.934
    Како мислиш јавно?
    Нема белким име и презиме да пишувам свое или на другаркава.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.934
    Какви финти, жите се'?
    Правиме муабет, и не гледам чему вакви возбуди.
    Аман.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.204
    Допаѓања:
    258.505
    Внука моја зборува многу, исто и внук. Ги гледа прабабата што зборува многу. Сестра и на внуката не ја гледаше прабабата и не зборува многу, а е возраст со внукот. Чичко ми заклучи дека не зборува оти не ја гледала прабабата:D. Има логика :D:D:D.

На Annath, Sexybaby86, Sesil и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.771
    Допаѓања:
    162.890
    Абе за феминкава зборував што ми шиша за друга феминка дека ќе одела фамилијарно на Малдиви, не ти се обраќав тебе.
    Зошто не се уклучи во дискусијата и да каже ако веќе има што.

Па обесувате Камелија. Извадено од контекст, па додадено, лепено, филувано. Никаков однос и основа. Женски глупости се тоа. Филозофии ехеее... од една точка на друга...врска што нема. Такви испитувања по дома ќе ве молам. Должите, должите...поставете тема. Отворете еве. Ти беше таа што сакаше јаки разноврсни дискусии како што паметам, еве отвори една тема, ќе зборуваме.

Последна измена: 12 декември 2018
    На LejlaD и LiliBoz им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Ај ете позитивна работа :D
    а тоа што ми го учи да јаде и да си игра живци корнам. Значи немаше годинка кога го научив да седне на стол кога ќе речам ручек. сиот мој труд паѓа во вода од баба сервис :|
    ама па ете без неа ништо ко што не смеам до 3 год градинка... од една страна да рече човек фала богу од друга да се плесне по чело..

На Annath, LejlaD, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Е па ајд да свртиме малку темата кога веќе Лејла спомна, дали вие ќе ги чувате вашите внуците?

Јас не. Уште сега зборувам дека тоа нема да е моја работа. Ќе ги причувам, ќе поминувам време со нив кога јас ќе можам, и ако треба да ги причувам првин ќе ме прашат дали тогаш и тогаш ќе можам.
    Ова го спомнав неодамна на една пријателка и таа ми велеше: снаа ти ќе те мрази.
    Е многу ми е гајле. Ама до тоа се надевам нема да дојде затоа што моите деца ќе бидат навреме воспитани дека нивните деца се нивните деца а не мои.
    Ама овој тренд, менталитет, како и да е, со овој баба-сервис тука кај нас, јас нема да терам.
    Јас моите деца, здравје Боже, ќе ги исчувам, а на внуците ќе се радувам и сакам да ги чувам од задоволство а не од обврска.
    А снаа/син да оди на работа, па да носи дете секој ден кај мене на чување, ааа не!
    Или секое излегување да рачунаат на моето чување. Не сакам да сум бебиситер на повик.

Еве, не знам, сега сум со овој став,
    а мислам дека така и ќе остане, па ќе видам, ај првин да ги дочекам :D

На bittersweet, SV1911, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.204
    Допаѓања:
    258.505
    Така е со баби, не е исто како што ти ќе си го гледаш, ама кога се мора. И во градинка учат и добри и лоши работи. Син ми турски серии од нив гледаше(facepalm). Од баба ми користеше струмички изрази:D.

На Annath, Sexybaby86, Sesil и 6 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    221.593
    Добра вечер.
    Утре имам состанок ќе одам за колава да решиме за регистрација среќа ми рекоа да идам да им објаснам па ќе се потрудиле да помогнат.
    Некогаш си велам кешки на џебот нека удира ама сепак...
    И така

Маж и дете се успиваат, зборорт ми беше таман сите на купче по дома релаксирано и оп планина.
    Ок. Знам таков е животот јасно ми е :(

Преска му плачам на маж дека шетање периодот ќе заборавиме оти колава не смееме да ја мрдаме, а ние не сме ние ако не шетаме којзнае како ќе издржиме нема да знаеме што со себе
    :doh:
    Алпи малпи море поре ништо веќе работава
    Се тешам краток период ќе е..
    Ама дома да седам не можам.

Ај доста се жалев
    Станав серија да гледам и кили ќе правам оти преку ден немам време, немам време за ништо едвај за ручек наоѓам не за кифли па решив да месам ионака сум брза и така...

И нова година иде :o

Ај може ќе појде на поарно
    Се надевам утре ќе успеам да го решам проблемот:|

Дете не сум останавала на никого можевме со маж у банско ама не сакавме сами..
    Ние со него секаде одиме, грабам количка и бегам.
    Нашетано уште од бебе е
    Може кога ќе порасне на марс ќе бара да оди :rofl:

Иначе не осудувам и не сакам да коментирам, секој за себе си знае што е добро а што лошо.
    Кој како сака така нека прави

Ајт гут најт.

На Annath, Sexybaby86, Sesil и 13 други им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.934
    Не знам, знаеш дека јас не ви парирам во задкулисни муабети или дешавки пред 3 години, а и проста сум, очигледни работи не приметувам.

И по 2 недели сум била со сопствената баба на одмор, а моите во Скопје, и моите биле на шетање, јас со баба ми во Скопје.
    И со татко ми сама бев на одмор, мајка ми беше во Скопје.
    Со мајка ми бев на шетање во Европа, татко ми сам ја чуваше сестра ми, тогаш едногодишна.

Теткински муабети не сум правела, може зошто одев во градинка, може зошто баба ми на 70 години не прави такви муабети, ни комшиски живот тера.

Многу правила и прописи имате.
    Јас само живеам со луѓето околу мене.
    Да го искористам изразот на Бошка, "special snowflakes" се надевам нема да станам таква мајка, туку нормална ќе останам.
    Блискиве мои среќа нормални останаа. И не се обраќаат една на друга со "мајка".
    Иако се мајки. Имаат имиња... се' уште.

На SV1911, Annath, vitamina и 12 други им се допаѓа ова.
  15. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.238
    Допаѓања:
    277.464
    И јас не би чувала внуци на подолг период ,од причини што не ми можела да удоволам на желбите на нивните мајки.
    Ако ги чувам ќе ги воспитувам и хранам по мое ,а тоа знам дека нема да е исто како на нивните мајки...
    Ако евентуално сме на иста бранова должина со мајките да ,ама тоа тешко гледајќи го јазот на генерациии.
    А инаку би сакала да им помогнам,одменам...

На bittersweet, Annath, Sexybaby86 и 16 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    викала внука ми во градинка брат ми вака напрај брат ми онака напрај. И воспитувачката ја прашала сестра ми дали има друго дете... оно за мојов зборела брат дека и е :D а лошо? не дај боже да спомнеш нешто пред нив да ти излета.. што не треба да го кажеш.. цела градинка знае после :D какви сунѓери се чудо едно..

На Annath, LejlaD, Sesil и 4 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Ова ти е многу правилно размислување. Јас готвам се на мајка ми за да нема проблем околу изборот на намирници. Тоа таа мене што ми давала на 3 месеци јас сега давам на дете.

На Annath, LejlaD, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.821
    Допаѓања:
    274.934
    Баба моја до ден денес има ред во исхрана, ако сме внукиве девојки и жени веќе :D

За појадок чај од камилица со малку мед и лимон, две кришки лебче со путер и рендан кашкавал и едно јајце.

После една крем банана.

После домашна супа, секогаш од телешка коска, некогаш со кнедли, некогаш без.
    После супа - манџа. Манџа мора да се јаде. Без запршка. И ако не си гладна, леб не мора, манџа и салата мора.

За вечера како мала добивав млеко со две кришки леб со мармалад/џем/мед.

Како постара од диско кога се враќав, имав пак две кришки со нешто солено :)

На Annath, vitamina, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    261.156
    Мајка ми е како што планира @Sky-butterfly да биде. Она чува дете од ќеиф, кога сака колку сака. За да ја оставам морам да кажам зошто, како, кај би одела итн.
    Нивен живот не им преправам.
    Стално ми вика, баби не се за чување деца. Па кога шизат околу мене мајки од свекрвите им викам да олабават со осудите.

Дали би чувала внуци ама баш никад не сум помислила. Да дочекаме прво :)

На bittersweet, SV1911, Annath и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.771
    Допаѓања:
    162.890
    Абре добро, те сфативме со сите 726272 примери дека убаво ти било. :D Ако.
    Убаво што си одела.
    Сите сме оделе.
    Не го сфаќам делот што не ти е јасен?
    Индивидуалните искуства не се правила.
    Може и моето не е исправно. Или не знам чие.
    Што се пењавите толку?!
    И мајка ми одела по службени, татко ми у тоа време у Јануари одел лубеница да бара по Скопје да не ми текне да плачам зошто сум видела лубеница на тв.
    Мало бебе со баба, дедо, комшика, јатрва како постојана пракса за свој комодитет и шетање, не и тоа е сега како да ти кажам, мој став.

А од кај знаеш па може јас имам лоши искуства, па ми дираш по емоции?! Да те наденам на колец сега како смееш да ми судиш и наметмуваш, а може имам трауми и лошо се чувствувам ради тоа?!

На LejlaD, Sesil и Cosmi им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.