Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.233
    Допаѓања:
    277.395
    Среќна слава и вековито име на сите кои слават.
    Ужасно ми се спие,ама варам грав инаку навистина ми треба 5 минутна макар дремка...
    Персирам на повозрасни,предпоставени,во институции и секаде каде мислам дека треба.А не сакам да ми персираат,не сум на позиција ,а и возраст :wasntme: за да ми персираат...

На duffi, NarCis@, Mr. Right и 20 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Мислам дека за мене, најлоши се оние луѓе кои сакаат да се смеат ама на туѓа сметка.
    Подби-шеги !
    Штом хуморот преминува на нивна сметка, фацијалната експресија ги оддава дека се нервираат.
    Ако сакаш да не ти се смеат, тогаш не се смеј на друг.
    Еднострани.
    Саможивници.

Е, многу ми е мерак да под*бавам со такви.И тоа на ситно.

На duffi, TeddyGrey, NarCis@ и 17 други им се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    162.876
    Моите имаат ваков комшија и баба ми го вика женска Пеја. Се подбива и со луѓе со недостаток, за ствари што не смее ни да помисли, и он мисли дека е циркуз од човек.
    И тоа не е шега, туку е злобна и сп цел да исмее, а не ајде смешка да направиме да се посмееме.
    Имаме и ние едни ....како да ги наречам за мене не се веќе пријатели. Баш вчера се случи една ситуација, свежа е па да не давам пример, ама толку завист ги јаде овие луѓе тоа е страшно.
    Сум заборавила дури колку ми е убаво без нивното присуство во животов.

Со вакви не сакам ни да се шегувам, сакам да ги немам. Зошто на секое ниво се такви, "шегата" е само местото од каде прелева нивната злоба и простоќа.

На duffi, TeddyGrey, NarCis@ и 11 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.820
    Допаѓања:
    274.882
    Мене не ми е непријатно да ми персираат, всушност и сакам, тоа е култура.
    Не е важен чинот, кога нешто официјално е, се подразбира персирање.
    По хиерархија, очигледно не сум на исто место со докторот, и по звање и по години се постари.
    Ама ние не сме другари, ниту сум му јас внука, една сестра ми е скоро генерација, едната тро постара е.
    Сите си персираме меѓу себе пред народ, на што ќе личиме ако си правиме муабет како на улица.

На само кога сме и зезанции, и мајтапење, и сѐ си има, не си персираме, ама тоа е друго.
    Не ми паѓа на памет на главната сестра пред останатите сестри да ѝ се обратам по име, бидејќи сме во работна средина и со нив не сум блиска, но на само по име ја викам.

Од друга страна, имам пациенти кои не сакаат да им персираш, дури не те ни разбираат дека зборуваш во “множина“. Тоа се обично многу стари луѓе. Јас секогаш прво персирам, ако гледам дека слабо оди разбирачката, одма се префрлам на “мајче“ и на поразбирлив, посекојдневен начин на зборување.
    Оти целта е да ме разбере убаво, а не по секоја цена да се држам до бон тонот, нели.
    Имам и такви кои викаат - ама не ми викај господине, јас на господин ли ти личам :)
    А како да му се обратам? Чичко, дедо? :) Ама ако веќе е таква ситуацијата, нема да се објаснувам со нив како треба да се зборува, “мајче“ и “дедо“ ми се.

И мене ме нервира кога пациенти ми се обраќаат со “девојче“, “внуко“, “женска“... ама не обрнувам баш внимание. Ако ептен претера некој па ќе опоменам, инаку вака јас си терам си персирам, тие мене “женска“ и така, како на пазар да сме си :)

На WildMk, duffi, TeddyGrey и 16 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Мене брат ме викаат тинејџериве од машки пол. А девојчињата персираат. Останатите кој како. Ама брат кога ќе ми речат (facepalm)

На bittersweet, elena.mak, duffi и 21 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    Флексоназе мене ми го даде доктор ОРЛ за воспалени синуси, јас немам алергии. Ми рече подобро тој користи го подолго отколку Оперил. Оперилот е многу поштетен ако се користи подолго од 7 дена.Ама Рефи и јас сум да си посетиш лекар, оти вака ем немаш подобрување ем се мачиш. Ако имаш воспалени синуси обавезно и терапија ќе ти препишат. Јас и Серапептазе пиев.

Персирам на сите, во институции и постари и непознати. Е на свекрва не и персирам:D:^)
    Пред некое време бев на гинеколог, во чекална искача докторката и сестрата и се обрати по име "Цеце" . Мене ми падна глупо, и многу невкусно ми изгледаше. Колку и да се блиски пред пациенти треба барем со докторке да и се обрати. Ама они си знаат:)

Сакав уште нешто да кажам ама заборавив, стара жена:D(facepalm)

На WildMk, duffi, TeddyGrey и 17 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.820
    Допаѓања:
    274.882
    Аман :D
    Уште брат не ми рекле, ама невесто.. невесто бе :D

На WildMk, duffi, NarCis@ и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    А бе врв е тоа... посебно овдешнава моја клиентела... така се растени бре.
    Аааа брат што да ти кажам, боли, корне, ми вика - јас му викам, зар на машко ти личам :?:

Иначе да, и мене ми се обратиле со невесто :tmi:

Али најчесто - девојче, кај ти е докторката? :|

На Dust, bittersweet, Sexybaby86 и 18 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    162.876
    Ау за синуси сте збореле.
    Имам во моментов воспалување. Затната сум и цела ноќ се борев.
    Само антибиотик и облоги со сува топлина, после парна купка.
    Никако Оперил и слични прскалици. Флексоназето има многу лоши контраиндикации, како и Риноко (после него ми се појавија повеќе влакненца на лицето, не е страшно ама па зошто?!).
    Само антибиотик и облоги. Ништо друго. А тоа со плакнењето само со дестилирана вода, никако чешмовача. Имате во стокомак купки еукалиптус и рузмарин, ставете од нив, кг сол и нозе у леген. Делува и на синуси.
    И зрачење со ламба.

На NarCis@, kuc, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.820
    Допаѓања:
    274.882
    Кај мене докторките сестри ги викаат :) Никако не можат да разберат дека и женско може хирург да биде :)
    Ќе седнат и сега докторкава анамнеза зема, пациентиве... као, а докторот кога ќе дојде?
    Посебно па ако е помлада докторка.

Ич, ич не ги почитуваат.
    Ајде пак ќе кажам, старцине по 80-90 години кусур не им фаќам, ама помлади луѓе... да му се невиди.

Инаку каква докторка трауматолог имаме, сила за 3 мажи има :D а ситна е. Збунка се кога ќе ја видат пациентиве.

На Sexybaby86, elena.mak, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    А генерално мислам дека и повеќе докторки има отколку доктори, може грешам, ама генералниот впечаток ми е таков. Како и да е, кај нас се уште застанати во среден век кога жените немале право на школување :!:

На Sexybaby86, WildMk, duffi и 12 други им се допаѓа ова.
  12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    :hai: helloo
    Поздрав друштво и од мене. веќе почнав да се чувствувам како воајер на темава, само ве читам а ништо не пишам. гледам почнало сумирање на форумските дешавки за годинава, си летна и оваа... па си правам сумирање и јас на моите настани и салдото е не баш сјајно. па си велам оаа старата - ќе биде поубава новата..
    Празнична атмосфера и еуфорија немам ич.
    Среќна слава и честито име на славениците :f:
    Чуден сон сонував ноќеска, низ цел град во секое можно дуќанче и по златари и по бижутерии одев и разгледував и пробував прстени, ама ниту еден точен не ми беше :?:
    Цела работна историја ми е на работни места фронтдеск со клиенти и на сите им персирам и сакам да ми персираат. Иакона сите клиенти по службена должност им ги баратам матичните и често се обраќам со "господине" на детулиња родени во доцните 90ти.
    За синуси и јас да се приклучам на муабетот, поради астмата флексоназе и флексотиде ми се терапија но ги ескивирам максимално, 3 години каде ми ги препишуваат и последниот пат ми кажаа дека лоши биле имало нова генерација подобри. Коса да измијам и да излезам ни сред лето не практикувам, малку да ја оставам недосушена и да легнам со мигрена се будам, ветарче да ме фати и осеќам како ми пулсира во синусите. Спас не знам |(
    Кога се качуваме во бусот со децата секое утро шоферот ми вика абе пак ти со децата, жените за дома да си ги чуваат децата се, кај ги малтретираш по студов... колку се сложувам со него да знаете, ама тоа е

На Dust, Sexybaby86, WildMk и 21 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.820
    Допаѓања:
    274.882
    И не сакаат помлади доктори...
    како да им кажам, 10 пати побрзо ќе одам кај помлад со 5-10 години пракса, оти од прва рака помладите се ептен во тек со се'.
    И дури да треба некоја операција, 99% стариот доктор на 5 години пред пензија нема да знае лапароскопија на пример, па во сала секако младиот ќе оперира а стариот ќе асистира.
    И мн. други работи.

Друго што јас сум опсервирала, помладите многу повеќе внимаваат да кажуваат точни и проверени информации, додека постариве си дозволуваат и произволно да кажуваат работи, кои не се баш најточни.

Сега ова не важи за сите доктори нормално, ама таков заклучок сум донела низ работава.

Општо постарите не сакаат да се во тек со новитетите, и пример препишуваат лек, постара генерација, а постои лек од понова генерација кој секако е подобар, во најмала рака со помалку нус ефекти.

На Dust, Sexybaby86, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    162.876
    Да му кажеш на шоферот д си гледа своја работа.

На WildMk, duffi, NarCis@ и 13 други им се допаѓа ова.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.995
    Допаѓања:
    153.806
    Хелпу :)
    Јас при крај со работа вајда, ако не излезе нешто у меѓувреме.
    Фликсоназа не беше кортико?? @Alishan30 ?? Мислам дека е нели? Без рецепт нема ни да може да го купи мислам ама не ме фаќајте за збор.
    Јас го користам бејби оригано за децава, навикнати се не ни се бунат. Мислам дека е доста ефикасен за чистење нос, ама ептен кога се затнати им треба нешто и појако.

Хахах "абе брат 6кава нешто ме боли" :rofl:, мрднати се децава, син ми и другарите упте сега така си се обраќаат, ги слушаат поголемите во школо па мислат дека е кул. Смешни се ептен, црвци немаат ни 9г уште.
    И јас денес на слава, ама така поужу круг блиски луѓе па и ми е мерак бар ќе се видиме. Кога ќе им се пуштам на тоа посните сарми мммм
    @LiliBoz леле бре какво е тоа мечето :inlove:, уште да не порасне да си остане такво мало, гмечалче.
    @Milobebence нека им е честито годишнина на твоите, уште многу да си исчекаат среќни :), за 2г па златна, ех тоа е за прослава
    Ајт да го привршам денов

16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.878
    Допаѓања:
    142.149
    @Milobebence честито годишнина на твоите да си слават уште многу години заедно, па наредната годишнина со 2-3 внучиња плус да си ја прослават.

На Dust, Sexybaby86, WildMk и 11 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Доктор со око да не видам.
    Знаете и сами зошто.
    Не ради докторите, туку ради шетањето од врата на врата, при што секојпат или упат ќе нема, или слободен термин ќе нема или докторот што е клучен фактор ке отиде на специјализација или....
    Никогаш, ама баш никогаш кога сум морала да одам, не сум завршила работа во нормален временски период.

И самите доктори не се виновни.
    Знам.
    Сто работи и ним им ставија на врат.

Ова да си кажам оти не ги сакам

На Dust, Sexybaby86, duffi и 14 други им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.780
    Повеќе папирологија водат неголи што лечат. Е тоа е доктор кај нас. Па која шифра па нов систем па зашо не прима . Ќе испадне за доктор ти треба два факултети. Еден медицински и друг информатика.јас за 5 мин работа прво пола саат раб на пц имам па да сработам па пак пола саат пц.
    па тендер за ракавици. алооо за ракавици. Нема тендер нема ракавици. не можеш да работиш. пиши. све е пиши. пиши и да бараме тендер. ама тендер нема.
    И така. вие арни?

На Dust, Sexybaby86, WildMk и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.112
    Допаѓања:
    136.883
    Меѓу постар и помлад доктор ако имам можност да бирам помладиот го бирам. На помладите ако не се сигурни во дијагнозата не им паѓа ,,круната'' да се консултираат со друг колега. Нормално има и исклучоци ама повеќето колку се постари толку поголемо им е егото.
    Многу повеќе нерви имаат помладите, желни се да се надоградуваат и да се успешни. Ова според мое искуство со доктори.

Персирање... ги персирам сите што не ми се блиски. Нема врска со години. Посебно ако средбата е формална. Нека биде и 19 години, тек завршена медицинска сестра, пак со вие и се обраќам. Срамота е со ,,девојче'' на некој на работно место да му се обратиш, јер не си таму за дружба.

20. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.602
    Допаѓања:
    106.843
    Амин!Ви благодарам да сте ми живи и здрави :hug::hug:

На Sexybaby86, WildMk, duffi и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.