Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.960
    Јас сум многу пребирлива со храна, ретко чие готвено јадам.
    Посебно ако е кашесто и да не можам да видам што има внатре.
    Исто, ајвар, скоро па никаде не јадам.

Може оти се моиве перфекционисти кога е храна во прашање па имам превисоки стандарди, не знам. Не сум начекала "туѓ" ајвар без семки на пример. Кај нас семка не смее да има. Затоа сто саати се прави ајвар, маратонски, оти од почеток до крај на секое лушпе и семче се пази.
    И за се' останато, имам приметено дека луѓе брцаат со вилушката што јадат директно во тегла, или пак во калапчето сирење. Грозно е!
    Или седам на гости и малишан проаѓа и пие вода од мојата чаша. Ај што тоа не е арно за детево, родителиве гледаат и не ми даваат нова чаша. Е тоа може да ме изнервира. Се случува да ми чепкаат деца по тањир и да ми се напијат од чаша, ајде деца се ќе речеш (мада јас точно знаев од каде не смеам да пијам... али ок) ама родителите се тука нели да ти дадат нов тањир, чаша, прибор.

Нема шанса да се напијам од чаша од која друг се напил или да јадам од тањир каде некој брцнал.

Генерално избегнувам да консумирам домашни "макалца", а посебно не ни пробувам кога ќе видам како домаќинот си "мацнува" од тањирчето за послужување.

Дм порано ми се чудеше како можам да јадам со толку прибор, ама грозно е да мешаш, со ист нож да мачкаш путер, да брцнеш во ајвар со вилушката па после во маслинките... се' си има свое за "турање" и си има прибор за во уста.
    Тие не се мешаат, гадно е!

Лизнувајте си слободно, јас и од сестра се гадам и од вас сигурно.
    Не сакам да споделувам лигушки.

На BlackNight, duffi, Annath и 17 други им се допаѓа ова.
  2. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    7.540
    Лелеее изгледа и од торти по гости ќе се откажам:o

На Sexybaby86, NarCis@, Milobebence и 2 други им се допаѓа ова.
  3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.843
    Допаѓања:
    95.149
    Неќев да ве згадувам ама кога веќе почнавте:tmi:
    Во зелка салата имам најдено мастика.Поточно џвакнато:puke:
    Погрдо чувство-амин.Значи џвакаш зелка,нормално со оцет и сол,и наеднаш ти доаѓа ментол вкус во устата:x.
    Претпоставувам сопственичката ја ставила на работната маса,па собирајќи ја здробената зелка ја фатила со ножот.Многу лошо.
    Поарно влакно да беше:(

На duffi, Annath, Sexybaby86 и 17 други им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.115
    Допаѓања:
    136.904
    @CameliaMiller исто за ајварот и кај нас, црнка и семка не смее да има, и туѓ не јадам кај шо има црнки и семки. За макала ако не стаат лажица па секој да си претура во своја чинија не пробувам. Нема логика сите да макаме од исто место.

На duffi, Annath, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    7.540
    Немој,жити се!:D

На duffi, NarCis@, Milobebence и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.816
    Допаѓања:
    61.919
    Чај, кафе, какао... Вечерва победи чајот, суплементи не пијам images (1).jpg
    Здраво мили :f:
    Ви благодарам на сите за убавите роденденски мисли :hug:

Денес имав слободен ден, сврзав три дена.. мааа мини одмор истерав ^_^
    Еден еднинствен ден многу значи кога си изморен и кога денот ти е краток! Стасав да ги завршам сите поставени задачи... елка накитена, подароци купени и спакувани, куќа исчистена, свети :tmi:
    Дури и шопинг за себе истерав, панталони, џемперче и мноогу шминки си купив.Оддамна не сум се подновила со комплетна шминка, па сега сум си мнооогу среќна... маа убаАА ке бидам :makeup:

Роденденот го прославив на две рати - со најмилите за ручек, а вечерта бев на предновогодишна забава.
    Се изнаиграв! Играв се додека не ме заболеа нозете, а и после тоа :dance: :rock:
    Оваа недела „агендата“ ми е набиена... три журки, договорени кафиња со другарки, пакетчиња треба да разделам по роднини... Плус во сабота сум на работа :nod:
    ...

За темите...
    Маж пуштам секаде, никогаш не сум имала нешто против да оди каде што сака... И тој мене исто :!:
    Можеби тоа е клучот на долгогодишната верност и разбирање!
    Ааа, да... знаеме на зезање да си речеме „со памет во глава“ и толку 8)

За пречекувањето гости... Кога бевме млад брачен пар со мм имавме гости скоро секоја вечер. Друштвото обожаваше да се собира кај нас, сме имале простор :^)
    Сите доаѓаа, еден куп пици и пастрмајлии имаме направено... а никој не викаше или ако викнеше немаше баш нешто екстра на масата! Никој не се потруди нешто да замеси, се некои грицки послужуваа!
    Паа, така... ние со текот на годините се опаметивме :tmi:

За хигиената при подготвување храна... Со текот на годините си „научуваш“ каде да јадеш, а каде не!
    Сите роднини и пријатели имаат поминато низ мојот „скенер“ за чистота и педантност, па согласно со резултатите знам каде да пијам домашен сок и каде да јадам домашна торта :!:
    Читајки го погоре @Heartagram за гадливоста, си помислив мм пишува. Да не гледа филм тука до мене ке помислев профил направил на Фемина. Свеки и ден денес кажува како никаде ништо не земал освен пијалок отворен пред него...па си мислела дека кога ке се ожени ни од ручеците на жена му нема да јаде!
    Амаааа, не е така! Си јаде се што ке му зготвам... па свеки вика „златни раце имаш“ :o :)

ПС Кога веке го спомнав @Heartagram... Не сум баш редовна на темава во последно време, како се приклучи на +/- 40? По „правилникот“ постапи, претставување, кафе, благце?
    Инаку, гледам не е нападен, културни мААбети прави :)

Одам да читам...
    Последниве денови си пишав минууус за читање, одвај 50-тина странички прочитав за 5 дена :tmi:

Последна измена: 24 декември 2018
    На do-re-mi, mal.ecka, duffi и 24 други им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.250
    Допаѓања:
    277.579
    Или вие сте биле многу свилени или па јас сум ѓон.:wasntme:
    Навистина ич не сум гадлива.Јадам секаде каде сум отишла оти ги знам луѓето кај одам.Искрено па и не познавам јас во денешно време луѓе кои не водат хигиена посебно при обработка на храна.баш напротив сега гледам дека секој се труди што почисто да е сработеното посебно кога го приложува на гости.Во работата се среќавам со луѓе од разни социјални слоеви и разни националности.Се случува да частат нешто готвено.(пр,баклава,ммм)Немам проблем воопшто со тоа.

На do-re-mi, duffi, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.960
    ^ кога баба ми на 70 години може со капа да готви и да носи чиста престилка - секој може.
    Не е филозофија да внимаваш на хигиена.

Може што сакаме да збориме ама... си има гадни луѓе. Не само со храна, општо, гадни си се.

Не зборувам за неизбришана прашина или садови во умивалник, тоа не е прљавштина.

Ама полураспаднати умрени бубачки, 10 пара прљави чорапи низ сред дневна, друга рандом облека прљава расфрлана, чува куче дома и му смрди на го*на, да ми извините ама мачорот во соба кај мене му стои песокот па не мириса на животно, а не на го*на, влагаш во ВЦ си викаш аман поарно да трпев, шоља искапана и со влакништа, корпа се прелева со хартија, смрди на јавно вц... си има гадни луѓе, си постојат.

За среќа не ни одам по гости многу, а и како проретчив пријатели последниве години, вакви работи веќе не сум имала прилика да видам.

На duffi, Annath, senjorita-v и 14 други им се допаѓа ова.
  9. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    7.540
    Мене ми се случило кај вујна ми,која ја рачунав за чиста и домаќинка,да најдам влакно во бел ориз со кокошка.....ама се случува изгледа и тоа:?:

На duffi, NarCis@, Milobebence и 3 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.960
    Ама тоа може да се случи, еднаш, во сто ручеци. Знаеш дека женава пази.
    Ама нон стоп кај некои "случајно" паѓа коса во храна.

На Annath, NarCis@, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Генерално, ни сакам гости, ни одам на гости. Освен кај моите, неговите и уште едни блиски луѓе. Собиранки по дома како во времето на моите, не сакам.
    Мноооогу ретко се случува на кафе да ми дојде некој надвор од овие .. или некаде да отидам. Еднаш, до три пати годината...

Освен ќерка ми и маж ми, друг ако ми се напие од чаша, глата ќе му ја скинам!

На mal.ecka, duffi, Annath и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.115
    Допаѓања:
    136.904
    КОа сме кај гадости, на една персона детето се измочка на ламинат, фати избриша со сунѓерчето шо мие садови и продужи да си го користи. Никад више не апнав ништо кај неа.

Инаку гости сакам многу и сакам да ги тинтрам, ама некогаш ако стварно не ми е до ништо, не си ја мачам душата да дремам со саати у кујна. Послужувам грицки, кафе, сок и толку. Па не мора секој пат зготвено да е, ќе се помине и без софра.
    Обично спремам коа се собираме на винце, јер винце на ,,голо'' едноставно не лизга. :lol:

На bittersweet, mal.ecka, duffi и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782
    @Val-Dim И ти не си зела од крофните мои и кафето кога послужував:D Ајде што сакаш и тебе да те почастам ?
    Инаку да не се разбереме погрешно, реков дека не јадам на гости ( ама не кај сите), јадам кај блиски луѓе што ги знам какви се итн..таму каде што сум имал лошо искуство,може само малку да апнам ради атер.Не сум гадлив човек, како мал бев, искрено, од иста чаша не сакав да пијам со друг, или исти прибор да користам, но кога созреав тоа се смени кај мене. Поентата ми беше, дека со такви непријатни ситуации, се среќаваме секојдневно, а не дека сум гадлив до тој степен (иако лошо се изразив во еден од претходните постови, каде што сум пиел пијачка само, - да,ама тоа е кајшто сум имал лошо искуство). Едно рекапитулација само: такви ,,НЛО" состојќи се сведуваат на лотарија...на кој што ќе му се падне.

На Val-Dim, duffi, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Heartagram

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782
    Кај тие што не внимаваат ич, секојдневие им е ,,зачинувањето" на храната.

На Annath, NarCis@, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.222
    Допаѓања:
    258.671
    Јас само дадов примери дека никаде не е сигурно. А инаку јас претежно јадев секаде, сега не можам.
    За деца кои пијат од туѓа чаша, еве мали ова ми го прави. Ќе земе ќе се напие сок или вода од туѓа чаша. Колку зборувам, карам и пак ете го. Најмногу ми е за него, па потоа што не е културно.

На bittersweet, duffi, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.960
    @Sesil едни "наши" ај што го научија детево да моча во двор (оти да не станат од маса... кој ќе оди до дома сега) бар да го научеа во трева да моча, а не до маса.

Значи детево не е година ипол 4-5 годишно е, јас мислам дека на таа возраст знаат и сами да одат во вц, ама и да не знаат... мајка му стара, однеси го.

За моја несреќа овие се класика од тие "гадните" а не можам 100% да ги избегнувам. Морам понекогаш да се гледам со нив.

Кај нив ни кафе не пијам, кисела вода само (што најчесто сама си ја носам оти они не купуваат) и пуканки од оние во кесичка за во микробранова :D

Ги гледам колку за себе и децата не му ја марат, за мене па ич.
    Ама он и да не разбира, ти разбираш па даваш друга чаша :) не очекуваш гостинот да продолжи да пие од таа.

На duffi, Annath, senjorita-v и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Heartagram

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782
    Добрата мајка на своето дете му дава да ги излиже перките од миксерот.
    Најдобрата мајка прво го исклучува. (малку оффтопик,ама поврзано со тортите):)

На duffi, Annath, senjorita-v и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.779
    Допаѓања:
    162.962
    А кој ИСО по дома го имате?|(
    Штом приметувате колку ствари ви пречат значи тро глумите.

На elena.mak, duffi, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.115
    Допаѓања:
    136.904
    Кај такви намерно ќе терам дете до нив да моча :rofl:

На NarCis@, kuc, Milobebence и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Heartagram

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782
    А тоа ИСО демек кај нас којзнае што означува :D само името му е со големи букви и бројките после него:D

На Emy867 и Milobebence им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.