Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Огин да, на петти се пали секаде, но лепче денес се крши :)

На zhap4e, Bozica1980, Dadusicka и 7 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Оган се пали на 5ти, лепче се крши на 6ти, така цел живот правиме сите што го тераме адетов, инаку и јас од Скопје сум. Не знам некој да крши лепче на 5ти :^)

Во црква не одиме и на поворки, дома тераме адетите, обично на оган со дм со друштво знаеме да отидеме.

На Viktorijaaa5, kuc, mareane и 20 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.855
    Допаѓања:
    99.520
    Ние ручавме. Со оглед дека годинава така без ќеиф, викам ај да поминеме од ред и да одмараме после раат.

Татко ми испече рипче на скара, јас гравче и пупчиња спремив (пупчињата беа малку дискутабилни оти не сум месела:tmi:, ама за адет доволно е се тешам:$).

Паричето во куќата. Нека донесе повеќе здравје.

Легнав и ми навираат спомени од лани овој ден. Колку ништо не е исто...
    Време носи, време однесува.

На Skorpija25, mira.mira, Viktorijaaa5 и 23 други им се допаѓа ова.
  4. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    А кој го крши и дели лебчето со паричка кај вас ?:wasntme:
    Мм последната година одби он да го крши ,ми даде ја да го терам тоа.И лани па ја го кршев :( ,ама у план сум вечер на синко да му го препуштам лебчето.

Уш граОт да искрЧка у рерна ...
    ....и пак ме стега у левата ц.ц.а|(

На Skorpija25, Viktorijaaa5, kuc и 25 други им се допаѓа ова.
  5. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.399
    Кај нас маж ми.

На mareane, LejlaD, NarCis@ и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.855
    Допаѓања:
    99.520
    Ние последните неколку години посебни пупчиња месиме. Пет. По едно за нас, едно за куќата и Господ. Така ми е попрактично. Претходно кршевме и ние.

На Skorpija25, Viktorijaaa5, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Кај нас иако сме двајца од кога сме во брак сами си кршиме лепче.свекор и свекрва се сами.единец е маж ми.они сами.ние сами.мајка ми и татко ми сами.сестра ми и зет ми сами.

Подготвувам лепче, гравче, компир салата, риба пржена. Алва за благо.смокви и урми и ореви и мигдали и лешници.тоа е.баник и сарма од нашите зимаме,за двајца не ми се праве и тоа.:)
    Лани кај мене падна паричето.:inlove:
    Маж ми го крши лепчето,по претходно кажана молитва.
    Се дели лепчето на половина.едното парче го дели на 2 големи дела.првото за домаќинот,второто за домаќинката. Третото е за господ, 4 то за имотот и стоката-куче само имаме од стока. И толку.;)

Потоа се јаде,се пие вино,се гледаат филмови,пак се јаде.и трпезата до утре не се раскрева-стои на маса.
    Утре се подгрева јадењето-доручкуваме и одиме по гости кај моите, неговите, кај кумови и старосватови.првите 2 дена од божиќ и третиот ден го одмараме:inlove:

На Skorpija25, eta, ***Bony*** и 30 други им се допаѓа ова.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Кај нас мајка од секогаш го делела лебот. Т.е сега лепчиња прави споени во една и ни дава да бираме, ама секој го зема тоа што е пред него.
    Се изнапив чаеви денес.
    Имајте убав ручек луѓе. Нека ви е полно и срцето и трпезата. Да не ви биде криво ако нешто фали, битно луѓето да ви се тука.

На Skorpija25, kuc, mareane и 22 други им се допаѓа ова.
  9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    И јас приметив. :tmi:
    А живо ме интересира се договориле да се снимаат или овој тајно снимал? 8-|

Liz-Lemon-Eye-Roll.gif
    Има досадни створења по социјалниве мрежи. Имам и фејсбук и инста, ама не ги користам. Камоли да ставам слики што сум јадел, пиел, кај сум бил и со кого сум бил. Дно дна ми се таквите. |(

:hai:

Јас станав во 13:30 дека нема коледари. :D Па ставив тиква да се пече, знам дека се пости ама ќе и ставам одозгора чоколаден прелив. :angel:

Во црква не одам. Еднаш годишно само и искрено не ми се оди зошто и таму за пари се зинати.
    Да зачистам малку сега. |(

На mareane, LejlaD, NarCis@ и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.924
    Допаѓања:
    163.925
    Кај нас го вртат најстариот и најмалиот.
    Најстариот треба да е машко, а најмалиот може и девојче. Се врти три пати над трпезата и се крши секој од своја страна.
    Најстариот дели по редослед - за Господ, за куќата, за него и така натака според возраст.
    Откако знам за себе јас го кршам со најстариот. Прво со дедо ми, откако почина го кршам со татко ми. Ние со моите тераме вечера. Баба ми е со нас исто така. До година се надевам дека нема да го кршам повеќе.
    Вујко ми пак дури и јадат доле. Си носат и цели бали слама, и јадат доле. Не сакаат ни младите да сменат зошто им е невообичаено и убаво. Епа годинава у сред центар ако видите млади со бали слама, они се...
    По мајка ми обичајот е стар, навечер после црква се оди кај плугот и кај не знам што уште со пита и се канат ма вечера за да годината биде плодоносна и убава.
    За нашата "стока" мајка ми прави лепче посебно и утре татко ми оди кај нив со вино и го крши и го полева, обично дм му прави друштво и по некој комшија.

И така...

На Skorpija25, kuc, mareane и 21 други им се допаѓа ова.
  11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.888
    Допаѓања:
    173.469
    Лани никој не дојде:^)
    Баш го прашав мојов ми вика ништо не спремај, никој не иде:D
    И тоа пишано е од синоќа..
    Сабајле стварно никој не дојде:D
    @NarCis@ јас го имам овој и сум презадоволна

https://www.amc.com.mk/миксер-со-постоље-bosch-mum44r1

Денес сме на ручек кај мајка му.. ОК е се, си ја почитувам жената бескрајно, знае мојов.
    Кај неа ќе се крши лепче, ќе се руча и тако даље.. Исто беше и лани..
    АМА не ми е тоа тоа.. жената ја гледам цел ден се растргна од готвење, леб печевме, сарма правеше, грав, риби, слатки, пинџури, чуда... Моите во Скопје иста песна..
    Искрено никаде не ми се оди. Ни кај моите.
    Сакам да смотам 6 сарми, да сварам гравче, да спржам риби, да замесам едно лепче и да седнеме со мојов и да ручаме/вечераме..
    Сакам тука, ДОМА. Не по куќи..дома.
    Некој може ќе ме осуди ама со прст не мрднав. Ниту помогнав со јадењето, ниту ќе помогнам. Се осеќам виновно што не помагам, а за помош ја вика ќерка и .. ама ете не сакам. Не дека не можам.
    Ми треба да си направам наша традиција, наши спомени...наше лепче, наша бадникова трпеза во нашиот дом. Дури и му реков на мојов да не крши мајка му лепче за мене.. Ми вика зошто? Епа што сум јас бе човече? Дојденец во куќата на жената.. таму си имате право да си кршите ти и сестра ти со нејзината фамилија .. тоа не е мој дом.

Вечер ќе се соберат во Манастир и ќе кршат лепче со париче, си имаат традиција другарите.. Идат со сопругите и кој сака ја носи девојката ако не е женет ама за нив лепче не следува.. лани јас не бев. Годинава се мислам пак да не одам, особено незгодно е кога некој пијан ќе ти плесне дека не си поканета.. Пфф.. демек патам за лепчето ваше. Мојов ми вика да одам, зошто да одам? За украс на мажево мое?
    Не ми се фаќа ни да зачистам по дома во последно време..
    Секој може да има куќа..не секој има дом! Треба да бидат среќни тие што го имаат ..

Јас се извинувам што мрчам на ваков убав ден..тешко ми е од сабајле, немам ни на кого да си ги кажам маките. Мојов нема ни да се помачи да ме разбере..

За многу години празникот!:hug:

На Skorpija25, mira.mira, *Ench@nted* и 30 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.076
    Допаѓања:
    154.609
    Каков домаќин лежи у тебе не си ни свесен :D, ептен си имаш мерак за готвење како мм си во тој поглед, само што он не е по благото правење (само по јадење), така да освен колачот се друго направи он за денес. Зелката не ни мрднала а не па да стаса, пак аум без посни сарми а ми се јадат. Ај утре сме на ручек па таму ќе кркам, иако утре се со месо ама нема да им простам :)
    е ова и кај моите се практикуваше, садовите ги раскревавме ама чаршав не се тресеше. Ете ти изговор да не средуваш кујна после вечера :)
    Кај мене сите спијат, мм во дневна па не сакам да му тропам со садови, ќе одморам и јас малку пред тв па после ќе средувам кујна, крш ја направивме
    Едит: кај нас обично кршеше најстариот, ама јас го оставам мм да крши а сум троа постара од него

На kuc, mareane, LejlaD и 18 други им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    @Dust
    Се надевам на твојот ќе му дојде ум во глава па до година да спремаш во свој ДОМ
    :hug:

На Skorpija25, kuc, mareane и 18 други им се допаѓа ова.
  14. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.722
    Допаѓања:
    6.627
    @stetoskop
    ....и пак ме стега у левата ц.ц.а|([/QUOTE]
    Da ne imas cisti vo gradite? Mene taka me ziga od cistite, a pod gradite ako te boli mi rekoa deka e muskul vo prasanje posto i tamu me stegase od vreme na vreme.
    Ne se sekiraj ne e srce, ne boli toa taka:)

На LejlaD, zhap4e, WORRIED.BT и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.855
    Допаѓања:
    99.520
    Да ми извиниш, ама попросто и побезобразно нешто не сум чула.
    За жените лепче, за девојките не. Каков е овој сељачки адет?
    А како станале тие жени? Прво девојки биле ваљда:^).

Ако на другар ми му е некоја толку битна и решил да ја донесе истата на вечерата, не гледам зошто да не биде вклучена во се како и сите други. Сами себе си се омаловажуваат, не девојките.
    Лепче, голема работа. Мислиш од имотот треба да и поделат:^).

Ах Боже, по светов свашта има. Па дури и ќе ми плеснел некој. Епа јас кога ќе му плеснам, уште поубаво ќе му дојде:D.

На Skorpija25, Viktorijaaa5, kuc и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.399
    Реченицава ти вреди за златник колку има само вистина во тоа.

На mareane, duffi, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Во мој крај огнови на 13ти се палат и парето тогаш се бара. Никогаш не ја разбрав симболиката на вечерашното барање на парето :?: За Василица логична ми е симболиката на Св.Василиј кој им раздавал лепчиња со златници на сиромавите.
    Коледари и овде слабо.
    @Alishan30 :inlove: пакетчињата.
    @Bubce38 :hug: А за детенцето имаш ли абер дали си стасало дома? Ми остана во ум
    @Dust :hug: те разбирам до некаде како се чувствуваш.

Цел ден го поминав в кујна :whew:

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 18 други им се допаѓа ова.
  18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.888
    Допаѓања:
    173.469
    Девојката може да е девојка оваа година а другата да не е. Ако се падне паричето кај неа, треба следната година да организира се и поклонот (икона или нешто друго) да е од неа..
    Ако раскинат, која е логиката да доаѓа девојката и да части некои ојле дојле? Тоа го разбирам и донекаде го поддржувам. Така си слават последниве 20год и така ќе остане.

Тоа воопшто не ми смета што нема лепче.. ма не се замарам, баш ме заболе Стојна :D
    Коментарот што го добив синоќа ме подзамисли.. покана божем ми треба за да седнам во ресторан на маса која е закажана на мое име.. тоа е најтрагично, ми иде да се јавам и да ја откажам масата хаха

На Skorpija25, mal.ecka, Viktorijaaa5 и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.855
    Допаѓања:
    99.520
    Па дечкото ќе го презеде де, голема работа. На се има решение кога сака да се најде.

На mal.ecka, mareane, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Тогаш делењето нека биде на парот, не на поединци, пофер ќе е.
    А и тие шо се во брак денес догодина може да се разведени :!:

На Skorpija25, Aleksandar1212, mira.mira и 20 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.