Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.013
    Допаѓања:
    174.706
    Ако мене ми се падне париче, абе очи ќе му извадам на мојот ако преземе:rofl: идам частам цел ресторан и е*етесе:D
    Моето париче е мое8) јас не делам ништо со никого:lol: што е мое мое е..што е твое пак мое е :D
    За тоа имаш право. Држи вода.

На mal.ecka, kuc, mareane и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    100.596
    Море ако сме скапале тиква, само очи да не му видам, се нека превзема:D.

На LejlaD, dunika, Sesil и 8 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.286
    Допаѓања:
    156.977
    Дасти не држи вода ни ова, не ги оправдувај, а што ако падне кај нечија жена и се разведат до наредната година??? Мм кога ми беше дечко на 2 пати кај тетка ми сме оделе на бадник и делеа нормално и за него, правевме бадник и пред да се земеме кај нас, бидејќи веќе живеевме заедно, со татко му и сестра му, не е воопшто важно во какво својство се луѓето што присуствуваат, многу е глупо да седат луѓе на маса а да не им се подели парче, многу глупо

На Skorpija25, kuc, mareane и 20 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.204
    Допаѓања:
    277.741
    @Dust се' те разбирам, ама ова со недавање лепче - глупост тешка и сељачизам!

И моите кршат за дм, и мајка му за мене, а нит во брак сме, нит заедно живееме. Сега во викендица сме јас со моите и сестра ми, и дм е со нас. Ако не па да не кршат за него, глупости!

Семејството не е хартија.
    За мене е многу повеќе од хартија и презиме.

И јас би сакала за нас двајца во наша дома, и така ќе биде, ама пак верувам после јадење ќе фатиме прошетка по "старите" :)

Инаку околу традиција, татко ми крши кај нас, а откако почина таткото на дм, свеки крши кај нив.
    Се крши за сите живи битија (сега луѓе, куче и мачка, а претходно и за други што сме ги имале) за куќата и за Господ.

Трпезата секогаш е со тавче гравче, зелник, посни сарми, пржена риба, салати - весела салата (праз, маслинки, оцет..), купус со буковец, свежа салата некоја - марула, зелка... свежи и суви овошја.

Трпезата останува поставена цела ноќ, сабајле притоплуваме и пак јадеме од истото.

Инаку не постиме, само конкретно вечерата е посна, пред и после неа не постиме.

На Viktorijaaa5, x.Daisy.x, kuc и 24 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.184
    Допаѓања:
    145.208
    Прв бадник сите тројца у наша дома.
    Дете спие, јас одмарам оти ми дојде. Уште лепчето ми остана за правење.
    Бевме на коледе, комшиите по 500 денари дадоа, срам ме фана. Синоќа правев колачи за деца, па пола ги изедовме оти беа вкусни.

На Skorpija25, mal.ecka, Viktorijaaa5 и 22 други им се допаѓа ова.
  6. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    52.996
    Ние делиме и за девојката на брат ми. Не се ни тука за Бадник ама оставаме лепчиња за нив. Не ми е гајле за статусот, живеат заедно, си помагаат, се поштуваат и се поштуваме, друго не ми е битно.
    Некој и семејство да ти е, нема да ти значи како некои пријатели во животот.
    Е сеа ако пријателите ти се вакви сељаци, ни од лебот им сакам, ни од друштвото.
    Нејќу бре, ќе идам со мои другари и другарки, такви у живот не ти требаат. Демек ако станеш сопруга одма повеќе ќе те поштуваат.
    Се изнервирав :fubar:

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 21 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.204
    Допаѓања:
    277.741
    Инаку... може и да се разведат!

На mal.ecka, kuc, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    119.654
    Со друштвото одиме на оган за Василица.кумот од лани носи лепче пупчиња и на секој пар се дава по едно пупче.од 12 луѓе другари само 5 се женети.на неженетите иако немаат ни женски им се дава пупче.и за другарите во странство се дели лепче.
    Лани баш се падна во другар кој е женет и живее во Англија.не беше тука но на скајп беа и тие присутни.оваа година се тука и тие ќе го донесат лепчето.кај нив и оган се пали во двор или на нивна улица,кај кој ке се падни и догодина кај кумот сме на оган и лепче месат.:)

@Dust се изнервирав од постапките на другарите]:) :x

На lunicka, kuc, mareane и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.184
    Допаѓања:
    145.208
    На бадник шо те викаат коа лепче не ти даваат?! Алооо лебот наш насушен дај ни го денес.... така речи им :)

На Skorpija25, mal.ecka, Viktorijaaa5 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    100.596
    Гледаш ли ма низ какви тестови поминуваат?:D
    Штом низ све пројдеш и тапија удрат, нема после развод - мазвод:D.

На mira.mira, mareane, duffi и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.273
    Не сум ни јас по благо правење. Едино тие два колача што ми испаднаа саглам. :drunk:

И таман вчера ја испофалив правосмукалката на @Annath во темана сега ме зезна и не влече. Само со џогер поминав. :envy:
    И да, се испокарав на празников.

На kuc, mareane, duffi и 17 други им се допаѓа ова.
  12. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.783
    Во врска со традицијата на кршење на погачата,кај нас не се дели посебно парче за Господ, туку погачата се крши на два еднакви дела и ако е видлива паричката во тие два дела,тогаш е кај Господ, а ако не, се продолжува со натамошно кршење на делови за членовите на фамилијта,куќата итн.

На mareane, duffi, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    8.181
    Допаѓања:
    146.590
    @Dust вие заедно живеете, а не сте земени црно на бело, така:) Ама кога веќе живеете заедно, ти и он сте си семејство. Те сфаќам затоа што не си помагала кај мајка му. Ти, како и сите ние, сакаме да си оформиме дом со мажот што го сакаме а после и со децата што ќе дојдат. Е сега, ашко те викнала мајка му- "Дасти, ај дојди денес помогни ми и ти , ќе завршиме побрзо" може поинаку ќе се чувствуваш. А и не се нервирај, сега сте со нив на трпеза, догодина сами во свој дом(се надевам во проширен состав:)). И тука има членки кои живеат сами, во свој дом, а одат кај свекрва на Бадник. Извини ако повеќе се умешав, ама немој да си тажна денес. Спремај се, одете помини убаво на вечерата и осеќај се дека припаѓаш таму оти тоа е вистина:inlove:
    А за друштвото , шта речи а не заплакати:D Секој би се осеќал неубаво, ама ете чудни карактери (и правила:)) има меѓу луѓето.
    Ајде, па за некој саат да ни пишеш дека во тебе се паднала паричката8)

И ние кога се преселивме првата година свекрва ми и свекор ми не прашаа "ќе дојдете кај нас на Бадник нели?!" Викам не, сега во новиот дом сме си и тука ќе си тераме традиција. Така и бидна.

Кај нас мм крши лепче (а јас сум постара од него:lol:). Лани, ние прво го вртиме лепчето 3 пати, и он ко почна да врти еднаш на лево еднаш на десно :D Па така наместо на него се падна во ќерка ми:lol::cash:

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 20 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.254
    Допаѓања:
    167.891
    Ауууу ваше маало е богато маало.
    Таму све буржоазија.
    Како не кажа порано, со мачката на коледе ќе дојдев. :rofl:

На Skorpija25, Viktorijaaa5, kuc и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.013
    Допаѓања:
    174.706
    Ние секако посебно живееме, не сме со неа.. и да, не сме венчани. Никој не ме викна на помош и така си помина денот:D ма не се замарам, имам побитни работи..

Паричето кај Господ, ама мене ми дадоа да го јадам тој дел.. :rofl:кога видов дека паричето е кај мене, уште понепријатно ми падна. (facepalm)

:rofl: :devil: :rofl:

Отидов да се спремам за вечер на другото париче... абе за инат најубава од сите жени ќе бидам8) :rofl: непоканета и тоа:lol:

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 23 други им се допаѓа ова.
  16. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.894
    Допаѓања:
    7.693
    И кај мене е така!

На LejlaD, dunika, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.273
    Паричето годинава во мене.
    FB_IMG_1546791437571.jpg :D

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 20 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Првите неколку години, кај свекрва ми одевме за Бадник. Таму славевме. Таа спремаше, ние јадевме.

Првиот пат кога славевме дома, беше хоспитализирана малата, имаше бронхитис јак.
    Не пушти докторката за Бадник дома, да се 'заплакниме' ко луѓе и да си го пречекаме денот во домашна атмосфера.
    Од тогаш, сами си тераме.
    Маж ми го крши лебчето- дека најстар. Редот е: парче за најстариот, па на даље, па Господ, па куќата.

Во Битола мазник се врти со париче.. на Василица. И тоа, неколку пати тој ден. Кој оди на работа, таму вртат, дома пак вртат, навечер со друштво, уште еднаш.

Паричето никогаш не сме и' го наместиле на ќерка ми. Сакам да научи дека не секогаш во животот, ќе бидеш 'победник'. Ама.. и' објаснувам, дека не прави разлика кај кого ќе се падне. Кај кој и да е, за тој да биде среќен, треба сите дома да бидат здрави и живи. Нема среќа ако некој не е арен во куќата...

Во превод, само 'игра' е ова со паричето... И занимација...

Не знам дали сте заприметиле (сигурно да), многу од славите и празниците се во зима.. повеќето..
    Тоа е заради земјоделието... Во зима нема работа толку, сите се дома, ладно.. Нема мол, нема кино, нема ни струја.. на село.. И шо прават за занимација? Слават празници.. Причина да не се шекнат цела зима истите 20 луѓе затворени 5 месеци дома.... И така..

Коледарчињата кај нас, се исто што и Крисмас керолс кај католиците.. и таквите..

За многу години нека е денот.

Здравје само.. другото, не е толку битно... :*:

На Skorpija25, vrapce.b, Dust и 24 други им се допаѓа ова.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.731
    Допаѓања:
    92.961
    И според МПЦ паричка за Василица се става,тоа е македонски црковен обичај.Ставање паричка за Бадник е наследено од српските црковни обичаи.
    Ние дома за Василица ставаме.
    @Dust
    Да се мажиш.:hug:
    Од постовиве гледам копнеж за дом,заедница,семејство.

На Skorpija25, Dust, mal.ecka и 18 други им се допаѓа ова.
  20. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    52.996
    Паричето пак не се падна кај мене.
    И реков на мајка догодина да ми го намести :emo:

На Skorpija25, mal.ecka, kuc и 21 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.