Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.227
    Допаѓања:
    176.079
    Христос се роди, за многу години празниците!

Во поглед на религија, религиозност и традиција, јас не спаѓам во таа категорија. Има традиции кои ми се убави и традиции кои ги пратам се најчесто зошто ми се интересни, ми даваат плус шанса да бидам блиска со семејството или пак ми даваат шанса да правам тематски колачиња. Некогаш едноставно се осеќа празничен дух, сите околу се возбудени и допира тоа до мене. Пример ете, палење на оган. Ич неќам, ама сите околу мене непотребно се хајпнуваат, и пагански или религиозно, јас одам на оган со едина мисла - да се дружам. Или коледањето, можи да се види едно дете колку ужива да коледа, да си собира овошје, парички и костени и после да си дојди дома и родителите да му испечат од костените, да му излупи од овошките.

Сепак, празник или не празник, колоквиумската ми почнува од утре, па вака празнично јас ќе си земам да си повторам, да си поучам. Се надевам сите кои се радуваа дека почнува семестаров покасно, свесни се дека беше лоша идеја.

На TeddyGrey, WildMk, LejlaD и 20 други им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Спијте си мил народе,мирно.
    Јас сум дежурна денес.
    Човек немаше по улиците-ниту коли:( :wasntme:
    Една слика за какви сме по празниците:D

Ладно ми е,и клима пуштено и греалка и студ во коски имам.
    Изгледа се разболувам-со силна главоболка сум.:envy:

FB_IMG_1546795225397.jpg

Имајте убав помин со најблиските на овој ден:inlove: :hug: :party:

На Skorpija25, BearMe, Val-Dim и 33 други им се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.856
    Допаѓања:
    101.647
    Нека рожденството Христово ни донесе година која ќе е мирољубива,плодоносна и радосна.Многу срежни семејни ручеци,многу детски насмевки.Ситите нека се сетат на гладните,среќните на тажните,здравите на болните.....
    Мир божји,Христос се роди...
    На темава не знам што да кажам,зашто и кога сама во себе се објаснувам доаѓам пред затворени врати и ѕидови.Потекнувам и јас од комунистичко семејство,ама празнициве како Божик,Велигден,Водици секогаш сме ги обележувале нели во духот на традиционалното,она што останало ...наследнео ли е од Србите да се крши лепче за Божик,не знам,се прашувам и кога овој дел бил под нивна окупација дали Србите со пушка ги терале нашиве потомци да го кршат лепчево за Божик? За Водици овде воопшто не се става паричка туку се прави јадење од пченкарно брашно.Така правеле моите ,така правам и јас.Се разбира дека сум против раскалшаност на богати трпези,како да се натправаруваме која поскапо ќе помине,ама оди докажи прво на своите дома,зашто на повеќето мислата име во полниот стомак отколку на духовноста.Ако се обидеш да преправиш и да докажеш мислат дека си чудна и скржава.
    Дигнав раце од докажување ,сега ми е важно само сите на сме на број на масата.
    За вечерата ја викнав и мајка ми кај нас,да не биде сама,Жената цела вечер беше насмеана и раодсна.И во неа се падна паричката.Нека ми е жива и здрава само...и да вечерата беше на земја...

На BearMe, Val-Dim, malerozna и 30 други им се допаѓа ова.
  4. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.400
    Мир Божји Христос се роди.
    За многу години!

На Skorpija25, Val-Dim, malerozna и 26 други им се допаѓа ова.
  5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Христос се роди!!!
    За многу години Божиќ.
    Во Здравје,среќа и благосостоја да славиме уште многу години.

На malerozna, ♡BuBaLe♡, LejlaD и 21 други им се допаѓа ова.
  6. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Христос се роди ,за многу години нека е денов

Мирно утро,оган што пуцкета у камин и кафе -од една страна и он од друга страна ...километри и километри ...
    Мозокот врти 200 на сат -одземам,множам ,делам ...па си викам -ај батали,како е пишано-така нека биде .

... вино пиев иначе синоќ :),затоа многу зборам сега (facepalm) ама ај...

Паричката у куќа,исто ко лани ... ко ќе размислам ,у глобала ,ок година беше со оглед на се .

И тоа.. ај :* ...да запеглам коса малку ,ко лав сум :rofl:

На Val-Dim, malerozna, ♡BuBaLe♡ и 29 други им се допаѓа ова.
  7. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Мир Божји, Христос се роди! Здрави и живи целокупни до година пак... :inlove::inlove:денов убав, празничен ... Не сум љубител на Новогодишната еуфорија, ама Божиќ си го сакам :):)убав ден имајте си... :inlove:

На Val-Dim, malerozna, ♡BuBaLe♡ и 20 други им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Христос се роди.
    Навистина се роди!

Да е за многу години денот, мир здравје среќа, благосостојба на секој во домот да ги краси.

Јас уствари немам веќе што да кажам..
    Изнервирана.. расочарана..
    Као што не бев ни вчера ни претходно..
    Живот..
    Па и полош не може да е.
    Грев е да се жалам вака и да зборувам ама нека прости господ. Грешници сме сите до еден..
    Ми е сбоктисано од се преку ред..
    Граници да се нема ова.

Убав ден..
    Така од душа ми дојде постов..

На TeddyGrey, Bozica1980, malerozna и 25 други им се допаѓа ова.
  9. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Еве ти едно гушкање :hug::hug::hug:тоа најмногу го сакам на денов :inlove:

На Bozica1980, malerozna, ♡BuBaLe♡ и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Христос се роди! Честит Божиќ на сите :hug:
    Паричката синоќа во куќата, нека, белки ќе донесе нешто добро. Да сме здрави и живи само, другото не е битно.
    И да донесе штркот едно бебуле кај сите што си посакуваат :sun:
    Денов наопаку ми почна, се надевам ќе помине до после. Празнициве општо ми се наопаку. Веќе цело ова славење периодов ми станува изнасилено, само јадења, ручеци, меса ко да нема утре. Е ми се смачи, со прст веќе не мрдам да правам било што, налет! Земав некој ден да одморам, јас се преморив како последно да ми е. Цело јадење стои, а само се прави ново и ново и ново... е не можам, едвај чекам и денов да помине и аман веќе од се.
    Празнициве ми го немаат истиот дух откако го нема татко ми, ужасно, ужасно ми фали. Ништо не е исто без него, ми се плаче зошто мајка ми е сама дома, не доаѓа да не ни реметела ред, а редот е пореметен веќе две ипол години.
    Божиќ ми беше омилен празник порано, сега веќе ич. Не ме радува, не уживам, седам на трпеза со сила, со луѓе кои не ми се родена фамилија, освен малечката... И не можам а да не ме заболи душата ;( Си се изнаплакав сабајлечки од душа. Ми фали, ми фали ужасно! ;(
    Може не требаше да пишам воопшто, убав ден е, секој со фамилијата... Ама ете. Нека стои.
    Едвај чекам да се вратам на работа утре, да се вратам на секојдневната рутина, да подзаборавам на грутката во срцево, иако секогаш ќе ја има...

На Skorpija25, Ygritte, TeddyGrey и 39 други им се допаѓа ова.
  11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Христос се роди! Слава на Бога во висините, мир на земјата, честит Божиќ!

Денес ми е роденден инаку, елајте си на торта. :)
    Јас ги сакам празниците. Преполовени сме, многу ми се на оној свет ама верата во Бога ми е посилна од тагата. Срцето ми се радува, и многу сум благодарна за тоа.

Имајте убав ден луѓенца, се читкаме утре на раат! <3 il_340x270.1483775798_k613.jpg

На Skorpija25, Ygritte, Val-Dim и 33 други им се допаѓа ова.
  12. petunija77

petunija77 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 септември 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    20.448
    Витамина , не се нервирај ,не може секогаш се да ни е под конец , со мали деца секогаш е така ,да не кажувам дешафки со моите ,битно е дека ти се си спремила на се си мислела,во странство убаво рече не е ништо исто , важното е дека си ги имаш тие што ги сакаш и тие што те сакат , гушки до вас и позитивни мисли :hug::hug::hug::hug:
    @elena.mak среќен божиќен роденден :^:
    Среќни празници на сите

На M&M, Milobebence, Bozica1980 и 19 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.002
    Христос се роди, навистина се роди!
    Нека е среќен празников на сите кои го славите, се надевам следниот ќе имате се' што сега ви фали!

Сите на купче да сме, само на тоа се надевам, и кој си сака - плус да си бидат!

@vitamina :hug: држи се, и ова ќе помине! :hug:

@Sexybaby86 многу ми е жал :hug: убеди ја некако мајка да не седи сама, на купче е поубаво :hug:

@elena.mak среќен роденден!

На elena.mak, M&M, senjorita-v и 28 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.775
    Камо среќа да беше за паричката ... не е
    Не ме ни чуди што не знам кај кого е всушност што изреагирав и направив така
    Уствари животот ми е таков .. у вистинска смисла на збор.

На M&M, Bozica1980, ♡BuBaLe♡ и 23 други им се допаѓа ова.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.637
    Допаѓања:
    152.705
    Христос се роди!
    За многу години!
    Спокој и благосостојба ви посакувам!

Се успавме до десет со мм...деца и покасно станаа...
    Питулици со сирење за појадок...и пифтија има благодарение на мајка...ама најбитното е што сме си сите на купче..

Ручек дома ќе се тера..кајмајка само за Н.Г.се оди од ко почина тстко ми..@Sexybaby 86 потполно те разбирам како се осеќаш...10та година се борам со истста кнедла во грло на празници и родендени..
    Цела недела ја молсм денес на ручек дс дојде..не доаѓа...ние сме биле фамилија а таа ќе ни го расипела раатот...и не попушта...не се прекандисува..

@elena.mak среќен роденден имењачке!

1546858907324-1126875821.jpg
    Ме изненади мм синоќа

Последна измена: 7 јануари 2019
    На Skorpija25, Ygritte, ALISA0000 и 43 други им се допаѓа ова.
  16. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.286
    Допаѓања:
    85.268
    Христос се роди!!!
    За многу години да го славиме Рождеството Христово!!!
    Утрово до црква и кај брат ми на појадок традиција ни е секогаш ,вака сложни сплотени во мир да се живее е најубаво.
    @elena.mak Среќен роденден се најубаво:^: На многу убав ден си се родила;)
    Убав празничен ден женчиња мои!!!

На Skorpija25, stetoskop, Val-Dim и 29 други им се допаѓа ова.
  17. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    :hai:

Христос се роди, луѓе! Повеќе мир, здравје и среќа да имаме.

Јас во 8:30 станав, ама легачев уште саат и пол време. Не ми се стануваше. Бев до надвор мачки да наранам и зажалив. Права зима надвор. Многу е ладно па и еден ветер ладен дува. :worried:
    Поголемиот дел од денов во пижами ќе го преседам. :smirk:

@vitamina :hug:
    @elena.mak среќен роденден. Имај убав ден. :party:
    @WORRIED.BT преубав подарок, па и симболот. Браво за сопругот. :)

На Val-Dim, elena.mak, M&M и 29 други им се допаѓа ова.
  18. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.400
    На elena.mak, CameliaMiller, Bozica1980 и 18 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.162
    Допаѓања:
    137.264
    Среќен Божиќ. ..

Кафе пијам онака лагано ко да стои времето и мене ме чека да се размрдам ... Ама последниот неработен ден сакам на тенане да си го истерам, од утре нема легачење.
    Да допијам кафето па ручеци ќе се тераат. Кај блиските ќе се оди. Срам ме фаќа сама од себе да се мерам на вага (facepalm)

На Skorpija25, Val-Dim, elena.mak и 27 други им се допаѓа ова.
  20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Христос се роди! Навистина се роди!
    Ние додуша не славиме Божиќ денес, туку во Декември.
    Јас сум со позадина мајка лутеранка, татко комунист, ниту крстен ниту влегол некогаш во црквата, кој го пцуе Бога во секоја реченица по навика, ама празниците ги слави оти ете така сите прават, така прават Срби, нација, традиција.

Јас никогаш не сум ги сакала традиции, додуша ниту одраснав со некои такви што се прават тука, поинакви беа, не знам како може и паричка во лепче среќа да донесе, на некого, или на Господ (зошто му е на Господ среќата или благослов???), сето тоа за мене е суеверието чисто.
    Инаку баба ми од татко ставаше во лепчето освен паричка и гранче бадниково, и пченка(грав ли беше), и свинскиот папак и не знам што уште. И кому што се падне.

Обичаи милион, сто села - сто обичаи, кои немаат врска со религијата, Библијата воопшто.
    Ама добро, сите ние правиме нешто што е измислено од човек, ни за елката (Christmas tree) никаде не пишува па јас ја украсувам нели.

Ама има некои работи што ми немат смисла и не можам да ги прифатам ниту да се вклопам ниту сакам.
    Ете тука луѓето за Бадник се маскираат. Синоќе градот вриеше од зомбиња, вампири, ѓаволи...
    Е ај...што раѓањето Христово, Спасителот и Господ, има со овие појави? Значи едноставно се слави ради забавата чиста, а не ради настанот, тоа ми е мака.
    Албанциве потсмешливо не гледаат па не оговараат дека сме се запивале, слушале Цеца и тепале за празник покрај паганските огнови...што се случувало и се случува... мака ми е и тоа.

Ама на крај краиштата, секој според срцето а Бог ги познава срцата. Јас верувам во Бог, иако не сум задоена во традиционален дух, (мислам дека посебно ме отурнаа баба ми која не прескокнуваше ниеден обичај, а беше зла жена), верата ми е лична, заснована врз лично заедништво со Бог.
    Го славам Божиќ зошто навистина верувам во Исус Христос, нашиот Господ, кој во последното е се освен Господ :(

Со ова не сакам никој да се најде навреден, ви почитувам одлуките и изборите, зборувам од мојот аспект и најмногу од срце ви посакувам Мир Божји во срцето!

На Val-Dim, M.B., elena.mak и 28 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.