Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    137.269
    Среќни родендени, имендени и се што славите, само убавини .

Си врне снегче, милина е да се гледа. Вртев по улички само повеќе време да поминам на снегот додека си одев дома. До вечер ми е у план и еден Снешко да напраам сред двор :emo:
    #каколијасдапораснам

Деца, едно сакам, женско. За првата Нова Година во црвено фустанче, бели хулахопки и црвени чевлички да биде сликано :inlove:
    Да си родев дете непланирано на 20 години мислам дека порелаксирана ќе бев. Сега колку повеќе го чекаме се поголема параноја ме фаќа за се и сешто, се поголем страв имам. Тогаш можеби и повеќе деца ќе одлучев да имам. Сега знам дека способносите ми се само за едно. Со слаби нерви сум плус тешка флегма. За стравот од трудноќа и пораѓај не ни зборам, ептен голем стрес ми е помислата.

Адети во село моје има, ама споредбено со други места, па и не се многу, ниту се нешто ептен захтевни тие што ги има. Јас ни тие не ги почитам :angel: Многу заостаната работа ми се ко за 21ви век. Али најбитно е дека се почесто слушам од луѓето ,,кој како си може и сака'' и нема лутење за ништо.

На Skorpija25, bittersweet, Yowannty и 25 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    И јас сакав женско. Уште пред да забременам имаше име.. Само што забременив, си ја викав на име.
    Некаде во 5ти месец, ми текна: А што ако испадне машко, а јас цело време му се обраќам со женско име? :D

На Skorpija25, elena.mak, M&M и 19 други им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    ^ за утеха, другарка ми бетер од мене недечар беше, јас пак сакам и да ги гушнам, да ги поиграм да им речам "ка ци тиииии" :) Она беше од оние што side eye им даваше :D Сега по моја оценка е мајка ипол :)
    И ај тоа, се породи, после 40 мин. ми се јави и ми вика:
    раѓај си, чим јас родив и убо ми е на душата, ти гајле немаш :D

Сега слабо се сеќава на тој момент оти замаљушена, ама после кога се опорави ми вика - абе се' убаво, ама друга да ми го роди ако може, доста еднаш ми беше мене :)

Мислам дека наскоро ќе не' радува уште со едно, втор пат некако мислам дека е полесно?

Не знам, вие што имате повеќе од едно, или пак планирате второ, кажете :) мислам дека за првото повеќе страв има :)

На Skorpija25, mal.ecka, Yowannty и 23 други им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    137.269
    ќе му го пресечам :rofl:

На elena.mak, mareane, LejlaD и 13 други им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Брилијантна идеја! :rofl:

На elena.mak, mareane, LejlaD и 11 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    ^ а мож и без род да си го воспитуваш, кога ќе си порасне ќе си одлучи само.
    #модернамајка

На Skorpija25, elena.mak, M&M и 19 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Може, зошто да не?

Ќерка ми сама ја стрижев, и додека не почна да има мислења за фризура, имаше кратка коса, како машко.
    Ја облекував како што ќе ми прдне, само да е практично... бои и играчки никогаш не сме одбирале по боја...
    Дека јас сум џендер флуид... (до некаде).

Ама :!: мојава е скроз феминизирана!
    И се гледа тоа на кај е склоно некое дете, уште на 3-4 години.. Озбилно.
    Без разлика како ги воспитуваш, од 'внатре' им иде.

На elena.mak, M&M, mareane и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    137.269
    ма фустанче има да му облечам па какво сака нека е :rofl:

Шала на страна, колку повеќе го чекаш/одолговлекуваш, се понеспремен си. Исто ко шо растат критериумите за партнер со тек на годинините.

На Skorpija25, Yowannty, elena.mak и 22 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    озбилно е година за бебиња :)))
    На уште една пријателка и се роди бебуш. Исто годиште сме сите и на сиве им се први бебиња и се прекрасни мали човеци. И само тоа збориме веќе не знам колку време. И луѓето кои не се дечари и кои нејќеа, само тоа ми зборат. И машко и женско...тој е муабетот кај и да се свртам, Уште на каса што не се случило да ми се сврти некој и да ми рече да си направиме бебе:)) Си правиме. Крај.:bug: И да нејќеш да мислиш не можеш.
    Ме смирува снегов. Деновиве па соништа,соништа..кој од кој почуден и посмешен. Си зборевме да си го прошириме друштвото со нови луѓе и ..разгледувавме секакви опции за “слободни“ активности преку кои може да се поврземе со други луѓе, нови луѓе:D типу планирање, танцување..што ти знам што, и сфативме дека за ништо не не' бива. :D Што е најтрагично,уште го збора и мислам планинарењето а, ич немам помислено за оваа не баш нова ситуација со моите колена..секое качување и симињање по скали болат:D
    Да почнам да се прилагодувам,т.е. да ги отпишам старите 'јас вака, јас така' треба. И така.
    2019та си почна, неам поима за сега како да ја дефинирам. Немирно ми дојде и уште ми е малку немирна. Не на убав начин. И т'ј.:bug:

На Skorpija25, bittersweet, Yowannty и 24 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Немам јас ништо против било кој под чадорот, муабетот е друг: по секоја цена инсистирање детето да нема џендер додека не си одбере.
    Оти па малку работи треба да мислат, уште џендерот им фали!

Не сакам стереотипно воспитување машко/женско, ама па и другиот крај е - крајност.

Лет дем би, глупаво е да кажеш на машко дете "плачеш како девојче" или пак ако сака да си игра со кукла да речеш "тоа е за женски, ти женско ли си?" со други зборови да му кажеш оти да бидеш женско е нешто лошо. И обратно, мене ми викаа "какви ти се колената, како на машко, како сукња ќе облечеш утре" или пак стереотипно се очекува девојчињата да бидат поуредни, па "види каков ракопис имаш никаков, ти машко ли си?" со други зборови машките се непедантни, неуредни.

Тоа не го поддржувам, но и форсирање на "ќе пораснеш па ќе одлучиш" ми е втф.

На Skorpija25, Yowannty, elena.mak и 22 други им се допаѓа ова.
  11. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Жени... ако имате 25+ спремни сте за дете. Не се занесувајте дека требало услови, незнам што, желба, бла, бла. Ако немаш пари, ти нема да јадеш, за детето мора да има. Само немој да ви поминат годините во двоумење и мудрување. После потешко се носат одлуки. Све је лако кад си млад.

На Skorpija25, PUPICA, mareane и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    178.058
    Сања се јави! Навистина се јави. Амин :D
    Честитики за новата кола, со здравје да си ја возиш :)

Колку убаво напиша @elena.mak за бебињата, и јас посакав едно. :)

@kuc Честит именден на ќерката.

@♡BuBaLe♡ честитки, живи, здрави децата :)

Надвор се ебело. :D

На Skorpija25, mal.ecka, bittersweet и 24 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.003
    Не зезај, на 25 да родев, прво немав кај да живеам, а ни примања стабилни немавме, па или ќе требаше без мажот со моите да живеам, или со свекрва во 50м2 стан оти пари за кирија ќе немаше.

Такви глупости на себе не си приредувам.

И да, све је лако кад си млад... што правев на 18, среќа па не остави последици до денес. :D

На mal.ecka, Yowannty, M&M и 22 други им се допаѓа ова.
  14. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    И таман кога се ќе се осигураш ( а уствари ништо не е гарантирано сигурно) ќе напуниш години и после се е потешко. Немој да ме сфатиш погрешно, јас размислував исто како тебе, мислев дека не сум спремна, има време, да го најдам правиот и кога го најдов приближно правиот, при крај на 38 години, излезе дека имаме проблем да забременам...најмногу поради годините и се што дојде со нив во однос на моето репродуктивно здравје.
    Па после со ивф излезе дека имам проблем да износам бременост, пак најверојатно поради годините.
    И сега со 40+ е доста извесно дека може и да не успееме, иако не се откажуваме...

Се е ОК, да одложуваш додека не го најдеш правиот, додека не се осетиш сигурна и спремна, па дури и да одлучиш дека не сакаш деца. Ама ако си на мисла дека понатаму сакаш да родиш, не одложувај премногу, биолошкиот часовник кај жените навистина постои, до кај 35-тата гледај веќе да работиш на тоа поле. Ако треба и сама ( со донор номално :)).
    Знам дека има примери што родиле и на 50, ама верувај, тоа се само исклучоци кои потврдуваат правило.

Врло веома тачно ;)

На Skorpija25, mareane, LejlaD и 15 други им се допаѓа ова.
  15. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Ова као само ти не си имала каде да живееш или стабилни примања..? Се се тоа изговори. Ајде, не му ја мисли толку, не може никогаш се да се подреди под конец.

На Skorpija25, zuto, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  16. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.286
    Допаѓања:
    85.269
    Ние спремни повелете!!!
    Бебиња раѓајте и не двоумете се да има за кого да живеете.
    Секаде каде што нема Господ да му даде и јас сум кандидат за бебе да се разбереме...
    Убава вечер !!!
    Ви благодарам на сите за честитките :*
    F62EC056-5B67-4CC7-9E17-CFFB6619DF2D.jpeg

На Skorpija25, mal.ecka, poenta и 25 други им се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ја никогаш не сакав деца.
    Природно ми дојде, посакав накај 27 години.
    Секој како сака.
    Има жени спремни и на 22.
    Нема пишано правило.

На ♡BuBaLe♡, Yowannty, M&M и 23 други им се допаѓа ова.
  18. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.641
    Допаѓања:
    152.743
    Две ќеркИ сакав...од мојата пуста желба за сестра цел живот..
    Се роди синко,најмило и нај сакано дете ...ма за пет женски не го менувам...
    И машко може да дотераш...ама друго е чувството со девојче......од пред 5г.е сликава ама ми е во омилените..
    FB_IMG_1547054138956.jpg

Кај нас од пред една недела се ебело...таква ни е климатА...

Честит именден на славениците!

Последна измена: 9 јануари 2019
    На Skorpija25, mal.ecka, ♡BuBaLe♡ и 31 други им се допаѓа ова.
  19. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    И јас си имам помислено да се згрешеше порано може подобро ќе беше... Ама животот ќе беше многу поинаков за сите...
    Мислев дека ќе бидам позрела, ама горе доле истата сум. Сега мислам дека многу повеќе размислувам. And I over think
    Ама со душа го чекам кога ќе се реши. И од денешна точка сакам повеќе од едно (може слободно да ме потсетите на изјавата ееден ден кога ќе се жалам). Ќе ги чувам како што знам и умеам, па веројатно ќе излезе нешто :)
    Сакам и машко и женско, можеби женско за некоја нијанса повеќе, ама сеедно е. Што и да е, ела, флези, не са собуви:)
    И да, без разлика на годините, иста сум си. Сега се вратив од снег :) Снешко нема да правам денес, може утре, ако уште има снег.
    И да, среќни имендени на сите :)
    За обичаите, мора да кажам дека го знам крајот. И шушуру-бушуру делот ако промашиш некоја "важна" церемонија. Ама мислам дека младите се малку омекнати и не се притресуваат толку.
    За адети мајка ми е цар :) Од друг крај адети, ама... Тоа со бањањето и со мократа коса толку пати ми е слушано... (рече и пушти бојлер :) )

На Skorpija25, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 25 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.388
    Допаѓања:
    259.955
    Човек мерак за бебе да го фати од вас:).
    Јас неарна, аман пак ќе се макнам по болници, а таман мислев дека решив се.
    Ама тоа е.
    Надвор преубаво, ама ладно бре:worried:. А утре треба буквално цело Скопје да го прошетам.

На mal.ecka, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 22 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.