Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Уште нешто околу децата... Не верувам на некои пресметки. Коа ќе ми речат бебе јаде месечно 12000ден. Ако човече од 3кг да нахраниш ти требат 12000, колку треба за човек од 100кг?
    И не мора непреодено бебе Најк патики да носи. На пазарите има и од 200ден .
    Та купки, та влажни, та козметика ... секоја жена колку и да не троши на козметика на основни препарати дава 2-3 пати повеќе од едно бебе кое пак е 50цм човече и да го намачкаш еве кремче еден ,,прст" треба додека ти да се нашлашаш цел треба една рака да црпниш.
    Верувам дека е трошок ама не верувам во вртоглави суми кои ретко кој може да ги дозволи.

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@Rebecca_R никогаш во животот не оди ништо по план. Ништо не е гаранција. Сега ќе создаваш за да имаш дете, во ред, но може да се случи баш кога ќе се роди тоа дете да немаш ништо.
    Маж ми остана речиси без работа, се разболе, јас се вработив, плата едвај 10 000 ден, па дете се разболе, па морав да се откажам од работа, па развод...
    Ништо од ова не планирав, а се случи. Планот беше друг, сличен на твојот, работа маж, јас исто после породилно. Затоа ако ти почнеш да ги редеш коцките, да, може ќе ги наредеш, ама колку ќе стојат тие коцки во место.
    Зборот ми е, ко те читам, како да се читам јас пред 5 години. Ете животот ми покажа дека грешам за многу работи.
    Премногу си идеалист.

3. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се мислев дали да се смешам или не,да не испаднам како бабите.Еве Сесил убаво кажа,не мора најскапа козметика и бренд за кремчиња и се останато.Ќе ме отепате ама ќе си кажам,тоа со пелените и не мора,памперс,еве ѓи,без папмерс пораснаа,за првите на времето само Грција имаше,скапи ми беа не купував,за најмалото си реков аха,сега овде има ќе купам.Речено сторено,купив,и само по неколку дена алергија,на др.ми рекоа дека мора со тетра пелени,не ги поднесува памперсот,и пак пери на рака прво,па во машина.За капење,нормално дека и моите бебиња мирисаа убаво,ама не беа познати и скапи препарати.Скратив многу работи од себе,од козметика купував поевтино,и пак бев нашминкана,додуша не мора пудра од 1000-1500 ден,како пример само.Не ми се лутете,но некогаш тоа со одгледување бебче малку и претеруваме,макар што ете ве разбирам дека сакате најдобро за децата,сум сакала и јас,но и не мора.Има и облека сега барем ефтина,Вајкики и слични,порано за едно рало пантолончина плакавме дебело,оти немаше ваква конкуренција,и пак можеби ке речите наџак баба сум,со добар план и малку откажување,може да се порасни дете.Убаво е,не велам не,да можи се најскапо и најубаво да му се купи,но и нема баш потреба,кога се знае дека за еден месец ќе го одрасти,па побогу моиве не одеа боси и голи.Но среќна сум што и ден денес,толкави мажи се,а не патат по брендови и фирми,на крај краева и не е толку важно,побитно е во глава што имаат.Во светот еден куп паметни глави се понашаат најнормално и се облекуваат без комплекси дека мора баш бренд да е,со исклучок на холивудски и слични звезди.Ако ме тепате да знаете дека крепам:tmi:На крај и со @JuLleE се согласувам,во животот не можи ама баш се да се испланира-домашниот есап на пазар не излегува,а дури трепнеш поминал истиот

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

7000ден. даваме само за ад млеко месечно. Да имавме помали примања, бебето ќе беше на нискобуџетно кравјо млеко :| Настрана шишенца, цуцли, стерилизатор, и останато што е потребно околу припремање на млекото. Шишенца се купуваат секој месец и едно чини околу 500-600 ден., а мора да ги имаш повеќе затоа што 8 пати дневно пие млеко. Да не зборам дека на почеток дури го погодивме шишенцето, купивме неколку кои сега седат така.

Ај добар ден пак. Дечар сум и отсекогаш сакав деца. Имам љубов за 10 деца, нерви за 5, финансии за овие две што ги имаме сега. Имав еден план, ама испадна друг. Од бесплатно пораѓање на државно, до доење. Арно ама, двете бремености ги истерав приватно ради компликации, со прегледи и пораѓај, а доење кратко само со првото дете. Вртоглави суми се дадени за нив. Нека ми се здрави и живи, ама реално не секој може да си го дозволи ова. И ова не е луксуз, туку неопходност. Барем во мојот случај беше така. Да не зборам за прегледи како ортопед, кардиолог, а во нашиот случај прегледи и испитувања кои на никој не ги посакувам. Дете е најубавата работа, но и најодговорната. Не сакам да ве исплашам, ама ви ја кажувам и другата страна, која на секој може да му се случи.
    Ми се одмили и снег, и сѐ. Сакам само да се приберам дома, ама на времево не тргнувам, па што сака нека е. И ми касни. Од стрес (fingers) Мора да е од стрес :wasntme:

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не мора стерилизатор, може и во тенџере да се врие. Има и поефтини шишиња, и може само 2-3.
    Ова твоето е веќе луксуз. Квалитено може да се гледа дете и без ова што го наброја. Има и поефтино АД. Ќе пие до 1 година само или 9 месеци.
    Се може ако се сака.

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не може Јуле. Поефтините шишенца не ги фаќаше. Ете ги седат така. А не пие обично ад млеко, туку специјална ар формула кое е поскапо од обично адаптирано. А замисли да зовриваш 8 шишенца дневно во тенџере. Вака отстрана ти изгледа луксуз. Ама не е. Да, реткост е како мојот случај, ама не е дека не постои.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Оти можеш да си дозволеш затоа. Многу се 8 шишиња, реков 3 се доволни. Значи секогаш се раководеш според примањата. И јас мислев дека мора Памперс пелени, ама можело и поефтини. Така да, не мора огромна сум на пари за дете.

8. kravce

kravce Форумски идол

Хало, ви гетц? Алес гут :drunk:
    Како стоите со толеранција на алкохол? Јас ја спуштив на една чашка и може да запееме нешто :drunk:
    Во муабетите за буџет не ви се мешам. Би сакала да им приуштам на децата, ако имам, ама нема гаранции во животов. Затоа по милионити пат, само здравје.
    Ај да лафеме за нешто интересно, досадно ми е. Ова надвор нејќу да го гледам, ладно ми е.

9. baba Rada

baba Rada Популарен член

Аман бе деца, 7000 ден.за млеко!??
    Што млеко ќе беше тоа...а за шише, еее..едно имав и цуцла менував сами, со ножици им сечевме дупче, како расте поголемо дупче ќе засечевме..па ако ја утнеме и направевме поголем отвор и дете ќе загрцнеме..хаха...а за стерилизирање па да не зборам....па ништо не им фали на децата, израснаа...
    Осум шишиња(facepalm)

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Многу се 8 шишиња бе...
    3 имаше мојава во секој даден период, некогаш 4..
    Ама не беа скапи.. Колку што се сеќавам, по 2-3 стотки едно шише, а за цело време додека пиеше АД (една година), дали 10 максимум се 'свртеа'.
    Адаптираното памтам беше 220 денари. Нан. На 3 дена пакетче трошеше, значи од прилика 2200-месечно.
    Е кашички многу купувавме еден период. Госпожа и ден-денес е пребирлива околу храната.
    Истата манџа, од дома пасирана/блендана, не ја сакаше. Хип кашичка само ако е.
    Иначе се ова суми за првата година.

'Најскапо' што сме купувале, било од Зара и Окаиди. За мене е тоа скапо. За маж ми не е.
    Кога се пари во прашање, ич нема осет колку дава.
    Последно, во Ваикики потроши 9000 денари само за алишта за нејзе.
    Најкапа и' беше јакната. 3600! Изинете, ама мојата е 1200 денари!
    Цела недела глата му ја пукнав за то!

@dunika , нека ти биде среќен роденденот.
    Наредниот поклон да ти биде бебуш! :hug:
    Мојата така се роди. Наполнав 28 години, по 2 недели се породив :inlove:

11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Не мора скапа козметика ама ако бебе ти има атопична кожа како моите што биле, па те крстат на доктор со еуцерин или уште некоја природна поскапа козметика каде крема не е помалку од 1000 денари.

Па пелени кои и да се, скапи се и трошок е за мали бебиња што мочат и какат на секое. 2000-3000 ден месечно.
    Фала не пријатно ама да се оддлучам за тетра пелени да мијам покрај еднократните единствено да сум луда.
    Фала му на тој што ги измисли.
    Освен ако не мора нели ама колкав е процент на бебиња алергични до тој степен.
    Ако нема кој да ти даде облека за бебе како во мојот случај, едно боди (само боди а каде се други алишта) е 200-300 ден најефтино. А тебе ти треба 10.
    Ете 3000 во старт за едно парче облека...

Кадички, колички, транспортери, релаксатори, столче за хранење, подлоги за играње, се тоа купувавме сами.
    Ај ми купија креветче ами другово.

Не бе не, за првото изгор пари дадовме и да се разбереме средна класа на работите.
    Ај за второ имаше од првото од опремата ама пак докупуваш. Едно се скршило, па облека дека не се ист пол, паааа нема крај.
    А за адаптирано млеко месечно одеше 3000 најмалку ако се добро сеќавам, се до скоро една година.

Јоој како не треба пари, треба. Додуша зависи каков стандард имаш да гајиш дете ама па пелени, млеко, облека се основни нешта.

После веќе не е толкав трошок додека не тргнат на школо и воншколски активности.
    Освен играчките ако не сакаш да купуваш кинеска пластика па за едно лего ќе дадеш 1500 ден :D
    И така...

Не ми е поентата да тупам тука ми се оди дома и ми е досадноооо

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не се 8, помалку се. Ама миење, стерилизација, полнење на дозерки, одзема време. Уште па ако имаш уште едно дете кое и тоа си има барања, а од помош се имам само јас. Не мора ништо, ако не треба. А не знаеш дали ќе треба. Од една планирана колекција, користиме за атопична. За атопична нема ефтина варијанта. Па уште ако не се погоди, а знае често да биде така, купуваш друга. И јас вака ко тебе размислував, ама може сосема друго да испадне од планираното.

SV1911, Rebecca_R, Bozica1980 and 9 others like this.
  13. kravce

kravce Форумски идол

Ај хелп на кои сајтови симнувате филмови? На замунда ми го нема овој што го барам :(

M&M, Milobebence and LejlaD like this.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

А зошто Ад млеко,:^) ?
    немавте млеко или што беше работава?
    Ние имавме кризи ,ама многу бев упорна да бидат на мајчино.
    Ни јас не сметам дека е страшно скапо да се има бебе,односно тоа е ништо во споредб со тинејџер.:tmi:
    јас се со цигари споредував тогаш,пелените поготово,ако имаш за цигара имаш и за пелени.

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Па сигурно морало, не ми е од мерак да ти кажам право.

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Бодињата се најскапи до 200 денари, кадичка може и корито од 300 ден. На дете оставаат пари, плус повојница, јас уште ретко купувам гардероба. До 3 год носеше од прв роденден и повојница, па облека обновувам од родендени, подароци. Ме прашуваат и си кажувам. Пари требаат, ама не и по 12 000 месечно за дете.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Не судам.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Оти полесно ни беше со АД и сме мрзливи, неодговорни мајки.

Ти што мислиш? Зошто? :)

19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Точно, па сметај разболувања, пробиотици, па кашички, да има трошоци, ама едно дете не е тешко да гледаш и не е толку страшно и скапо.

rar.bg

♡BuBaLe♡, duffi, kravce and 4 others like this.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Мене гардероба ми е најмал проблем. Има од сестра ѝ. И опрема. Ама другото мора од нас.

Се надевам. Оти искрено смачено ми е и објаснување, па неверување во муабетот и на крајот заклучокот дека ми е мака мене да дојам.

Thread Status:
Not open for further replies.