Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Od nikogas ne mi bilo jasno sto ocekuvaat od pecalbarite.
    Ne e toj vo stranstvo za tebe baksisi da ti nosi?!!
    I nie ovde rabotime pa na pecalbarot ne kupuvame podarok,neli??
    E sega i strancive znaat da nerviraat..kolko ljudi tolko cudi.
    Znaat da se falat da se raskinat od falenje pa koga ke dojde tuka go 'bockaat' oti e so praznirace.
    Ima i druga situacija koja moite roditeli ja dozivuvaat eve.Si doagaat na dve-tri nedeli 'strancive' pa bidejki stanot ne im e cist prestojuvaat kaj moite doma.Dolzni se moite da gi hranat i trpat eden mesec??Pa neli si dosol taka,razvrzi kese..pa napolni frizider.
    Ama i gosti si cekaat na smetka na moite.

P s.Ona pecalbarite ne e vo losa konotacija pisano,sakav samo jasna da bidam.

На Petar80, menelele, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.440
    Мене печалбар ме асоцира на некој кој оди да работи и да штеди, да се стиска за да донесе дома(во македонија).
    Оние кои фамилијарно се исселиле и работат/живеат, а не преживувааат, со цел да заштедат плус и за фамилијата доле, не ми се печалбари.

Кој заработува подобро и во мак. може да си дозволи многу повеќе и од обичен работник во германија. Луксузот е луксуз секаде.

Последна измена: 30 ноември 2015
    На ozbilnazena, Petar80, Eli23 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    554
    Допаѓања:
    28.805
    Dobro vecer, mrtva umorna sum , lezam I cekam 21 cas I vo krevet, I sinko e podobar denes se nadevam deka ke spijam mirno |-) prijatna vecer I Ubavi snista. P.s stvarno ja nema lunicka :?:

На mama89, Petar80, vitamina и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    178.713
    За подобро расположение :)

На Petar80, Annath, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Убаво пиша некој погоре. Самите си се криви "странциве". Ќе дојдат, ќе се пуваат па после цаци им е крив кога некој нешто им бара. Уште па ќе се прават дека јазикот го заборавиле. Еве битерка, растела во гуѓа земја и супер го владее јазикот, за разлика од други кои скоро отишле, а еден куп странски зборови уфрлаат во муабетење, демек да помажат колку се "постранчиле".

На mama89, Petar80, menelele и 8 други им се допаѓа ова.
  6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

Креатива!

На mama89, Petar80, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  7. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Не доделкаа овој пат, баш како баби станавме. Сега уште за плетење и ткаење да почниме муабети, :D

Со карот по стритот, имам, имам такви роднини. Додуша и современи имам, ама овие другиве се ем живци да искинеш со нив, ем да испопаѓаш од смеа од нив.

FB_IMG_1447682719174.jpg

На Val-Dim, mama89, Petar80 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Имаме и тука такви :P:rofl:

На Petar80, menelele, AngelOfArh и 5 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ручек за утре направивте? Сарма би јас. Имаше во веро некоја направија за виткање сарми. Користел некој?

На Petar80, Annath, mareane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas sum si za se vo hartiena forma.
    Kniga , stranici da si vrtam, dokumenti pred nos vo pecatena verzija i se ostanato.

Jazikot e mnogu diskutabilna tema.
    Site go znaeme no kvalitetot i fondod na zborovi, poradi slaba upotreba se namaluva.
    Toa zavisi kolku se druzat lugeto so Mk.
    Jas sum rekla i prethodno, najmnogu 3 pati godisno se gledam so Mk. Doma zborime Mk., no kakov e toj razgovor. Nati mi go daj mi go, bese tamu, ke dojdes... i takvi slicni osnovni i poveke od osnovni konverzacii.
    Se razbira deka koga ke se sluci nesto za da go opisam po avtenticno go zboram na angliski.
    Mi fali onoj recnik, fond na zborovi koj go imav prethodno.
    Jazikot e ziva materija , mora da se nadopolnuva ako sakas da ti ostane.
    Koga ucis drug jazik, prvo sto ke ti go naglasi ucitelot e: "treba da se naucis da razmisluvas na toj jazik, ako ne nisto nepravis, 100god ke ucis i nikogas nema da naucis".
    Pred nekoe vreme napisav: koga dojdov ovde edna makedonka mi rece: angliski ne naucivme , a makedonskiot go zaboravivme". Togas si pomisliv sto rece zenava sega!
    Sega po 15 god. i te kako se slozuvam, bas kazano na mesto.

Nekoj zborovi na mk. treba da se podrazmislam. Na rabota, poradi prirodata na rabotata, dnevno najmalku 100 pati go upotrebuvam zborot sink, so toa i doma toj si go koristam, retko koga ke recam umivalnik.
    Site zborovi od moja profesija nemam ni poima kako se. Sum gi ucela pred poveke od 25 god. na fakultet i nikogas ne sum gi upotrebila od togas navamu.Delovite na elementite, materjalite i sl. gi znam samo na angliski zosto nemav sansa da rabotam po struka i da gi upotrebuvam.

Kako i da e zborot znam jazik e so golema tezina zad sebe. Ne e poznavanje na jazik: zdravo, kako si, sto pravis, pa i vo toa kasakurnica vo izbor na vremijata.

Jas se deklariram deka ne poznavam ni eden jazik, a za ostanatite ne mi e griza, sekoj ne ka kaze kako misli.

На Petar80, Mrs.Bass, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Кукле има, ама овие странциве што не дошле по 30 и кусур години и мислат времето во МК застанало кога тие заминале се многу интересни. Многу интересни случки имавме во Америка со такви. Мене ми беше многу смешно, а мм пак многу се нервираше. Ќе објаснува, објаснува и на крај ќе им рече "да не мислите дека ние во МК уште на магариња одиме":D Тоа пред десетина години, сега со интернетот повеќе се во тек што се случува кај нас и фала богу се помалку се. Ама имаме едни роднини такви:D

@Peco , ќе правам порачка од USA,па се мислев да му порачам на мм од Кmart само незнам кои. Овие светликавиве не се лоши, што велите?

На Petar80, DVAANGELA, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    178.713
    @anel Сите се убави, зависи колкаво е ѕвоното :)

На Petar80, Annath, anel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Ќе бираме големина накнадно, прво модел да избереме:D

На Petar80, DVAANGELA, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  14. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jeee, imam zakazano interview za rabota.
    Ubavo sto me viknaa, ama dali mi treba promena na firma?
    Kako i da e ubavo e da prakticiras, da ne ti opadne kvalitetot, a bogami i da znaes kolku rabotodavcite se zainteresirani za moeto znaenje i kolku plata davaat.

Na kraj kraeva za plata rabotime:?:, uste ne mi e do toa nivo svesta razviena da rabotam od ljubov:emo:.
    Si ja sakam rabotata, a bogami i 80% od zenite bi sakale da rabotat sto jas rabotam, ama seuste od ljubov ne bi odela, mora pari.;)

На Petar80, menelele, Mrs.Bass и 3 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Еј овие ги заборавив. Тука се е нај, најлошо. Таму цутат ружи нон стоп.

@toogood да си отишла ко дете да ти држи муабетот, вака не. @bittersweet нема ден македонско школо па подобро од нас се изразува. Се зависи колку ќе се уфилмаш. Еве и ти си ми од оние кои само плукаат по мк и ја величат странската земја. Извини, ама така те гледам.

На Petar80, menelele, AngelOfArh и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.678
    Допаѓања:
    178.713
    Првиот од лево одговара за празниците што следат :)

На Petar80, Annath, anel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.171
    Допаѓања:
    221.910
    И јас сум израсната во странција да ви кажам, таму студирав и ја поминав младоста, јазикот го владеам и не сум го заборавила, дури и смешно ми е вака кога ова го спомнувам. Јазик тешко се учи и тешко се заборава, тоа е фактот, па кој колку сака нека се перчи. Владеам 3 јазика одлично и многу добро знам како се постигнува јазик и граматика и како се заборава.
    Е сега има најразлични ситуации, јас ги разбирам луѓето кои навистина се дел од странството долги години, не доѓаат во македонија, и не се замараат со тактовината бидејки таму им е се, некои зборови е факт дека се забораваат, па тука настапуваат мешани зборови и општа навика во говорот, тоа е нешто спонтано. Ги разбирам и децава кои учеле во странство од самиот почеток, па затоа не се може да се очекува дете како дете перфектно да го владее јазикот, наоколу имам многу такви што говорат меѓусебно на странски, со децата на странски, и не им забележувам нивни живот и нивни правила. И јас зборував мешано со фамилијата дома. Но друго е кога отидеш и за 1 2 години дојдеш и се перчеш како си заборавил или не знаеш, е тоа се вика комплекси и фрустрации.

Здравје заминувам и јас за некое време и тоа на друго место овој пат, значи пола од животов го поминав на едно место а сега би требало да го поминам скроз на друго место, во македонија поминав мал период па никогаш не се дразнав да се перчам и да "не разбирам" ништо, заправо и не сум помислила дека постои такво нешто ..т.е комплекси и покажување.

Во иднина не знам како ќе зборувам со моите деца и фамилијата општо.. може и странски може и македонски мое право навика желба и потреба, но знам дека со моите блиски и овде во македонија ќе си зборувам македонски.

И јас не мислам на македонски ама пак тоа не значи дека не знам да зборувам и не го владеам истиот.

Надвор студено, се напив андол и си завиткав под ќебе, добра ноќ.

На Val-Dim, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Petar80 и 17 други им се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Imam komentar, ama voopsto ne sum zainteresirana da go izlozam.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А јас ни да го чујам. Нема да го смени моето мислење.
    Витамина, дани, битер ми се доволен пример дека сум во право.

На menelele, referentka, ALISA0000 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.