Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. referentka

referentka Moderator Staff Member

@Mr. Right каде е?
    Нешто ескивира:envy:

Младенци денес.
    Лани на моиве им беше, кога помина толку време:tmi:
    Некако не се осеќам како баба, па и срам ми е на внуката пред домашниве да и се обраќам.
    Ама на само одма ,,ка ци ти с'це на бабИ,,:rofl:
    ...ама ме фатија :D и ме искара син ми, зошто не сум и зборела нормално:rofl:
    Значи, кога си снаа и кога си свекрва се две различни улоги:)
    Јас и во една и во друга сум, па се губам

2. kuc

kuc Форумски идол

Добро утро и од мене!!!
    Кафенце си пијам во тишина војската ја испратив сега да покулирам...
    Што убави муабети сте разврзале и кај нас немаше запросувања и паѓања во несвест мислам дека тато беше повозбуден од мене,а сигурно и ние ќе бидеме ко ќе ја мажиме момата...само здравје...
    Денов убав едно фенирање ми фали по кафево и смути се разбира и на работа
    За јадење не правете муабет сакате кај Камелија на свадба сите дебели да бидете:?:
    @Val-Dim таа идејата ти е многу убава во последно време и јас гледам да ја практикувам иако секогаш не ми успева ,особено ако некој ме изнервира здраво но и тоа е ретко...
    И пари дома не чувајте во лудо време живееме ..
    Ај да се средам убав викенд да имаме!!!
    @referentka убаво му викаш децата тој јазик го знаат;)

Skorpija25, Val-Dim, Annath and 24 others like this.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Morning убавици :yawn:
    Ми се јаде :pizza:

Ама пеееееток еееее и сѐ ќе издржааааам :P

Со драги и полудраги камења стварно не се разбирам, па и обичен циркон на дијамант може да ми личи.

Омилена боја ми е сафирно сината боја, и аметист темно виолетовата, со тоа што аметист не би носела како накит, ама ноктиве на пример моментално ми се така нешто :D

@Milobebence ех што убаво ме потсети, филигранот е единствен накит кој е толку убав, што и јас би се потрудила да го носам :)

Annath, NarCis@, kuc and 21 others like this.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Добро утро. Петок златен :sun:

Јас околу запросување, бев децидна дека ако помисли тоа да го направи јавно, не само што нема да му одговорам, туку и ќе се свртам и ќе си отидам. Имаше периоди кога му викав да не помислил да ме бара, оти не сум спремна и ќе му кажам не (ова низ годините заеднички). The actual proposal беше една вечер кај него дома (сега веќе кај нас :D), после град прибрани, и толку не очекував, што не ми се веруваше дури. И после 12 год врска сепак успеа да ме изненади и потресе (позитивно) :nod: А што убаво си се спремав за спиење во моментот, ми го скрши сонот :lol: Он знаеше исто дека жолто злато не сакам и не носам, иако никогаш му немав кажано децидно бело да купи. Прстенот ми е преубав, и ден денес си го носам заедно со бурмата на ист прст. Нежен и дискретен, впрочем знае дека таков накит сакам и подобар избор не можел да направи.

Околу запознавањето, адетите и свадбата, немаше фешти кај нас. Беше забрането секаков адет, секакви бовчи :^) кои и ден денес ги има, иако не знам зошто, и така. Се знаеја нашите од претходно, ама ете се собравме еден ден сите, си помуабетивме, имаше многу зафрканции, и си поминавме супер. Адети кажав, ништо од тоа. Се венчавме во црква прво, матичното ни беше во хотелот, и потоа свадбената веселба, на која преубаво си поминав. Баш се изжуркавме, со модерна музика, без традиционални ора и чочеци. Мајка му на мм ми купи комплет од бело злато кое сама си го одбрав, многу дискретно и нежно, и го носев на свадбата. Обетките си ги носам секојдневно и ден денес, ланчето и алката понекогаш, со убав и посвечен аутфит. А толку добро ми се вклопија со венчаницата, пренежно изгледаше :inlove:

Денес си носам сендвич од дома, па ај да си каснам ако не :D Добро де, два носам. Ете |(

Ај чао :D :hai:

П.С. На Младенци сме вечер со мм. Ние не правевме. Дали сме нормални? :D

Skorpija25, Val-Dim, Annath and 26 others like this.
  5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Јас сум за, ако падне договор не одбивам дружба :hug:
    @CameliaMiller знаеш дека ќе дојдам на свадба, немам проблем со анонимност :hug:
    Ај добро утро.
    Среќен празник, честитки за сите кои слават Младенци денес :f:
    Синоќа рано си легнав, па сабајлево среќа дур ги јадев тостовите од дома ве дочитав :D
    Имам пишувано порано во темава, запросувањето беше во празен кафич што ни беше омилено место за седенки. Другар беше менаџер таму па организирале се без да знам. После неколку месеци дојде маж ми со неговите и брат му за да се официјализира нели, имаше убава седенка и смеење. Ги оставивме после неколку саати старите сами да си се дружат, па отидовме со друштво во истиот кафич да прославиме. Јас жолто злато сакам, до ден денес го носам прстенот од запросувањето со бурмата и прстен што ми беше поколон од свекрва ми збор кога дадовме. Свадба класична правевме, со неколку адети и во ист ден матично, црква па ресторан. Иако денес кога би правела свадба тоа би било журка со едноставна хаљина без адети, ама убаво си поминавме на нашата па секогаш кога ја гледам се смеам и ми враќа убави спомени.
    @Cosmi јас продавав злато ама не се исплати, пола па и помалку испадна да земам од вистинската вредност.
    @NarCis@ ништо од моето мајсторишење, не најдов кај се вади тоа чудо па остана таква ко што е :|
    Денес што би рекла Рефи е најубав ден, викендов не чека убаво време па ќе се шетка.
    Убав ден да имате :l:

Skorpija25, Val-Dim, Annath and 21 others like this.
  6. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Za mnogu godini da ni e denov.Kaj nas e tradicija da se odi na Krkdas,mesto nad samiot grad kade ima crkva posvetena na sv.Cetirieset macenici.Teska i zalna e prikaznata za niv.Vo selovo porano mladencite ne slavea na ovoj den,nemase takov obicaj,no se pocesto pocnaa i kaj nas.Ako ubavo e,stom e za radost.Pijam kafence na terasa,cvekinja uste nemam posadeno,ke bidi i toa,mada cvekinja tesko,pak od moite omileni trevki ke da bidi,lavanda,temjan,bosilek,majcina dusa-vo tie mirisi si uzivam.

Skorpija25, Val-Dim, Annath and 18 others like this.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Кратконда ве поздравам дур пијам кафе.
    Пре минута ае јавува колешка ,уште една лоша вест ,починал колега пак млад 50 ина години.За една година колку трагедии во еден мал колектив тоа страв да те фати е.:(
    Треба со мајка на контрола да одам сега ,па после на работа.
    Утре ако не се изјалови пак планот сум во големиот град ...(hollest)
    На младенци не сум никаде ,јас славев и тоа пак во кафана сега некои пак славата некои не,ама најтрагично е што познавам два три пара изминатава година кои не дочекаа младенци се разведоа за неколку месеци...:!:

8. CameliaMiller

Без увреѓење, ама со оглед дека општо нејќам наши традиции, ни оваа ја нејќам.
    Веројатно втор најнеомилен празник, после Цветници.
    Знаете што мислам за бушење уши на деца, па посебно заради празник. :envy:

mareane, Annath, NarCis@ and 14 others like this.
  9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Ни јас, затоа и Маледенци не правевме кога требаше па ни се чудеа сите :|
    А и уши на децата им немам дупнато и не планирам. Ме напнаа дека требало на благовец да им ги дупнам, така требало :envy: Е не треба според мене, кога ќе пораснат ако сакаат цели уши нек си ги накитат, јас не планирам да ги носам и да им правам стресови зошто според некого тоа било правилно и морало.

mareane, Annath, Peco and 14 others like this.
  10. referentka

Каме....да не си и ти за ,,ка ци ти,,:inlove:

(...ас сам дужна да си питам):lol:

mareane, Annath, Peco and 12 others like this.
  11. CameliaMiller

Баш.
    Јас на 13 сама побарав и ме однесе мајка ми.
    Исто сестра ми на 12 побара.

Јас не носам обетки скоро никогаш, можеби еднаш годишно.
    Сестра ми сто дупки има веќе :)

Ама наша желба и избор си беше.
    Не знам зошто да бодам бебе или мало детенце беспотребно.

mareane, Annath, NarCis@ and 12 others like this.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

@referentka рече помини - замини сум правела на темата. Како да ви седам кога за свадби зборите. :rofl:
    Уплав имам од свадби, категорично сум против правење свадба, и против просидби дури, и против сѐ такво. И крајно неромантично суштество сум. Безвеза трошење и пари и време ми е. И на крај, се знае, ќе напнат за свадба и јас ќе си кршам глава како да изорганизирам се.
    Сакав нешто побитно да кажам, ама од што ми се спие, заборавив.

mareane, Annath, kuc and 11 others like this.
  13. referentka

Нашата тема како предигра , како увертира ти доаѓа.

Прво влагаш само кога има кавга за да долееш масло на огнот, па сериџиски следиш муабети, па ќе се умешаш у штипки и на крај засекогаш остануваш тука:D

А увертира е зашто е преддворје на бракО.
    прво тука слушаш муабети и тренираш трпение, како да одговориш, што да купиш за во боФчи, дали на свекрва ти гаќите треба да се палат на свадба....дали на свирачи ке лепиш...

Skorpija25, mareane, Annath and 18 others like this.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас се сеќавам на денот кога ме однесе мајка ми да ми ги дупнат ушите, значи поголемка сум била. Памтам дека толку се уплашив, и толку плачев што без воздух останав. Да сум била макс. 4 години тогаш.

Ова на моето девојче да му го направам, нема шанси.

Skorpija25, mareane, Annath and 13 others like this.
  15. LejlaD

LejlaD Форумски идол

@CameliaMiller vo nasiov kraj ovaj den se slavi vo cest na cetirieset mladi luge koi zivotot go dale za verata vo vreme na osmanliskoto ropstvo.Za nivna cest i spomen se odi na mestoto kade se ubieni od turcite,ima i izgradeno crkva vo nivni spomen.So tek na vreme se prezede i slavenje na mladence na parovi koi im e prva godina brak.Porano kaj nas ne se slavese,no pomladite generacii go prifatija.Ne me svakajte pogresno,ama sakame moderni i nie da sme.Na primer kaj nas postapalki ne se pravea,sega da,za prvo zabce se mesese turte,sega toa e vo forma na zabce pa ukrasuvano.Mnogu raboti koi ne se praktikuvale vo mojov kraj,sega da.Zatoa samo rekov stom e za ubavo ok,ne sakam pogresno da bidam razbrana so napisanovo.

Skorpija25, mareane, Annath and 16 others like this.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Извини така, уште во кавга на темава немам учествувано :wasntme: си ве поштујем бе 8)

Annath, dunika, Bozica1980 and 5 others like this.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Ола лејдис енд џентлемен.:hai::hai::hai:

Надвор во двор со кафе и цигара, пеколен беше денов, као есен веќе е а потопло е него што беше летоска.:sweat:
    ДеЦите мм ги спаструва, ги истрча во парк:lol:ваљда ќе спијат сега за да си легнеме и ние малку порано.

Јас па сакам дијаманти, :wasntme: најомилен накит ми е прстен со голем дијамант од Tiffany што и го купи татко ми на мајка ми за 10 годишнина од бракот, онака се чувствувам ептен филмски со прстенот на рака, како оние старите филмски ѕвезди.:lol:
    Вереничкиот исто ми е со дијамант, за секое дете добивав од мм нешто со дијаманти, алка, огрлица, прстен, не дека нешто посебно носам ама убаво ми е да ги имам, само вереничкиот и бурмата ги носам ама на ланче дека ради работата не смеам да носам накит.

Леле колку многу спиете, јас 12 саата спијам ако предходната недела се на се сум спиела 12 саата па да се комирам така инаку горе долу со 3-4 часа сон функционирам.
    Проблем со заспивање немам, уште главата не сум ја ставила на перница заспана сум, труби да ми требат над глава ништо не слушам ама ако мрдне, шушне дете одма очи отворам.
    Пред некој ден имав саат време за тепање измеѓу бркање некои обврски и си викам ај ќе си земам едно кафе од Мекдоналдс и така дремам на паркинг со кафе и цигара и сум заспала, врата отворена, клучеви во контакт, мобилен во скут арно не ме опљачкале.(facepalm)

Буреци не сакам, ако некогаш еднаш во годината јадам тогаш 8 мина ми е доволно, симит погача никогаш нема д а разберам зошто се јади, парче баница со леб, каде е убавината, како макарони, ориз, компири да јадеш со леб.:?:
    Диета не ми треба, може за дебелеење, 52 кг на 178 ми требаат 10-15 кг за мојата идеална тежина со 65-67 најубава сум си.:emo:

Пари во банка чуваме ама и нешто дома да се има за секој случај, не би чувала поголема сума пари дома онака да си ставам мета на грб за крадци.

Пеглам се и со три деца пак се пеглам не можам поинаку, додуша тоа што е за по дома само го замазнувам со пеглата ама битно поминато, болест.
    Се по дома освен готвење работам од што се мора ништо не ми претставува задоволство, се што може машина да замени слободно препуштам а најомразена работа ми е вадење садевите од машината и редењето на место и му го препуштам тоа задоволство на мм.:)

Туку да ви кажам како ме заебава мадамицата, вчера го однесовме мм на работа ( си ја зема возачката ама ја продаде колата нова сакал манекенот ама како се случи тоа со татко ми одложи за некое време така да уште го шоферирам:@) на враќање гужва невидена, јас во најдесната лента од 5 ленти и ми вика ми се какааааааа, леле сега што да се прави, и викам као можеш ли да стискаш и пак таа ми се какааааа, ајде се престојувам од една лента на друга лента, се препотува да не ми се искака во гаќи, гледам бензинска со Мекдоналдс и застанувам, ја вадам од седиште, се ово трае 10 минути и повеќе влегуваме во вц таман да ја седнам ми вика only joking.:@]:)
    Уште од сега ме шупчи во ребра што ли ќе биде кога ќе порасне.

Среќен празник на сите што слават денес младенци.

18. CameliaMiller

Биќе ма Рефке, наскоро више ќе ми снема изговори :D
    Му викам на дм ама како бре јас ќе растам дете? И му повторувам се' што и вас ви кажувам, сите тие мои стравови. А тој ме гледа и ми вика - ти?! јас не се плашам како ти ќе чуваш дете. Мене ми е страв да не погинам ако погрешно залепам лепенка од пелена :D
    Доста истрауматизиран е од мене и моето тресење за животниве, еднаш му избега тушот и на кучето во уво му влезе вода и го испокарав :D јас се плашам, а кој знае како застрашувачки делувам :D
    Морам најпрво да си се извинам, на сите кои можеби ќе ги навредам.
    Во право си. И немам ништо против оние вистински религиозни традиции, ако самата не сум религиозна.

Но многу ми се сељачки новиве традиции. Од славење слава со шабанска музика и денсање по маси, до Младенци славење како свадба, пак со шабанарија и качување по маси, до крштевки на деца со главен акцент на шабанарија и битно жива музика итн.

Ниту одам на такви настани, ниту планирам во животов такви настани да вклучувам.

Веќе сум рекла, пошто на "старите" им е мерак, би се венчала во црква ради нив, но тоа е се'.
    Сите други работи, кои се за мене глупоштини, не ни помислувам да ги правам.

Sandrin4, mareane, Annath and 18 others like this.
  19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Мене за големата ме напнаа цели 6 години. Муабетот -абе ајде однеси ја, девојче е а и таков е денот, секоја година мислам е на рипит (facepalm)
    Ќерка ми сака обетки, ама се плаши од боцкањето. Затоа и реков, кога ќе порасне и сама добие желба, одма нека си стави обетки. Дур се плаши нема носење. Внука ми кога беше бебе ја однесоа на празникот, и ставија обетки и ушињата и загноија. Знаеш кои болки и стрес ги претрпе без потреба.

mareane, Annath, friendy and 11 others like this.
  20. CameliaMiller

Да, девојче е, не е ни девојка ни жена.
    Цел живот е пред неа да си дупи тело и тетоважи да става и што сака да прави.

На исто мислење сум за секоја непотребна интервенција на дете, како циркумцизија кај машки деца, која верувале или не стана тренд бидејќи нели Америте така прават. Ако порано беше глупоштија на муслиманите, денес многу "им решаваат животен проблем" уште како бебиња.

Кога ќе е доволно возрасен може сам да си појде на обрежување, не сфаќам зошто уште од бебе некој трајно да му го промени телото.

Annath, friendy, NarCis@ and 9 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.