Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.955
    Си реков да ве поздравам малку, и читам заби, заби, заби. Имам страв в коски од забар, а заби си четкам, со конец ги врвам, ги плакнам со раствор. Ама одење на забар ми е смрт иако сум многу поредовна од порано, едино за помалку да боли.

На Milobebence, senjorita-v, CameliaMiller и 11 други им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    Не кажа каде беше :!:, гледаш колку сите се загриживме за тебе тука :), па се прави важен и не кажува зошто го нема ;)
    Уф и јас сум ваква, оосебно со второво, дека почесто се разболува и е склона на високи т :worried:. Аман Анке пак? Ајде нека минува лњсно.
    Луѓе јас имам патолошки страв од забар, среќа немам многу лесно расипливи заби но морам да признаам дека имам изгубено 2 шестки поради тоа што не одев со време од страв. Страв до тој степен што станав имуна на кафетин од многу клукање за да не ме боли расипан заб. И кога сум на забарски стол со анестезија мене ми се случува солзи да ми течат од страв и да сум жива вода од глава до пети. И сега сум за на забар ептен, собирам храброст да се решам. Реков среќа имам квалитетни заби и не делуваат воопшто расипани, проблем имам со 5ки,6ки, 7ци. 8мици имам вадено 2 пати и покрај анестезијата мислам "фејс оф" дека ми направија, страшно :worried: . Мм го носи деѕево на забар најчесто за да не му го пренесам јас мојот страв, среќа е ок, не дека нема воопшто страв ама некако полесно го прифаќа.
    @NarCis@ на мм му дадоа една гумичка да носи навечер на спиење бидејќи му се ронат забите од што во сон многу ја стега вилицата. Не знам дали е исто со твојов проблем ама прашај може ќе помогне.
    И сакав упте нешто да кажам ама не знам што. Многу ми де спие.
    Сум приметила кога имам многу непрочитани мислења пробувам да надокнадам и да се надоврзам на се па се заборавам од пишување :)

На Ygritte, Желба, Milobebence и 17 други им се допаѓа ова.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Запечане курчок е на полски. Сега прашав 8)
    Ваква фаца ми напрај |(
    Вика од кај ги вадиш тие чудни прашања :D
    Е од кај де, си имам фемина јас

Добровечер
    Наспана, најадена, кафе пиена.
    Ми се расцвета нарцисот, ама немав време да го штрапнам

Увото ми свири, ко да имам вода во него. Или може е некоја бубачка 8) Може од неа кревам температура, ама малку само.

Забите не ми се сите на број, ама тие што ги имам се здрави. И умниците си ги имам сеуште. Ќе видиме парадентозата како ќе напредува, дали вилици ќе носам и јас.

Ако може @Annath да каже колку чинат металните штрафови за порцелански заби. Кога им кажувам на колеги колку е ефтин забарот кај нас, се крстат.

На Желба, Milobebence, Sexybaby86 и 17 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    На импланти мислиш @malerozna?
    Подобрите најмалце 500 евра по заб, само шрафот, а остатокот башка. Има и поевтини, ама прашање е колку се квалитетни.

На Желба, Milobebence, Sexybaby86 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.170
    Де бе ти па сега не биди парти брејкер,може на некој рурален полски акцент е :D

На CameliaMiller, NarCis@, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    А ти као се утепа лајкувајќи ме. :^)

:o
    Тебе ти лајкувам и тоа што треба и тоа што не треба. :wasntme:

Морам да кажам? :wasntme:

Јас стварно им се восхитувам на стоматолозите што мораат да трпат стока од луѓе (немиени, небањати).
    Проблеми со заби немам. Сакам да ги исполорам барем. Никогаш ги немам полирано. :?:

Легнав. Ќе има лафење? :talk:

На Желба, Milobebence, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    Полирањето е пет минути работа, четка, паста и машина. После забите мазни, мазни, да се огледаш во нив.

Ај ние стоматолозите...ам лекарите? Кај нив потешко е...за гинеколози не сакам ни да помислам, јака им душа :tmi:

На Skorpija25, Ygritte, Желба и 17 други им се допаѓа ова.
  8. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Оние штрафови метални што се, за да ги држат забите. Ама нели 50 евра е порцелански заб. Кај пријателката ќе треба топтан вилица, има парадентоза во напредната фаза и полека и се расклатуваат. Забите и се катастрофа, ама тука е толку скапо што би ја чинело 50 000 за да ги направи, па затоа одлага.
    Мислев дека може неколку штрафа да држат цела порцеланска вилица

На Milobebence, mareane, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Сите што имаат близок контакт со луѓе ги жалам.
    А колку кошта полирањето?

На Milobebence, Sexybaby86, Dadusicka и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    Тоа е, импланти. Може да држат цела вилица, да, 4-6 можеби би биле доволни. Зависи хирургот како ќе процени. Е сега, кога има парадентоза, прашање е дали има доволно коска за имплантите оти тоа е еден од условите за всадување. Затоа се прави 3Д снимка (или CBCT), томографија, да се види состојбата, во горната вилица и местоположбата на синусите е важна. Многу планирање треба, во спротивно, може и тие импланти да се изгубат.

200 денари со картони, но да се разбереме, тоа е обично машинско миење на заби со четка и паста, а не вклучува чистење забен камен со ултразвук и пескарење.

На Milobebence, Sexybaby86, friendy и 9 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Пескарење? Ко за стакло?
    Шо прај пескарењето?

На Milobebence, Sexybaby86, ane.bella и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.231
    АКО ИМА ГАДЛИВИ ЛУЃЕ НЕКА НЕ ЧИТААТ НАДОЛУ!!!
    Анат работеше и кај нас мој термин, немавме проблем. Имавме 2 ца инспектори, санитарен и еден за боледувања. Добро поминавме, но тензично е кога се шуљаат и шушкаат низ ординациите.8)

Врв од пациентите е кога стетоскоп ставаш на грб кај небањат, запотен и тој се лепи на кожа, и прави еден звук при одлепување како "шљус". Тогаш си го жалам мојот литман стетоскоп, оригинал ми е:(

Инаку за заби ќе ми верувате дека досега не сум имала ниту 1 кариес, ниту еден проблем, умници јок, и 5 млечни заби здрави кои не ми се сеуште сменети со трајните.:oсите ми се чудат.
    Анат спремај се за научен труд на мене. Одам на забар за преглед, и секогаш се е у ред и само кафенце си пиеме со другарка ми од прв спрат, кај нас на работа:D

Каме гангрена не да смрде, корнееее, а најлудост беше абсцес кој додека му правев преврска пукна гној, ме испрска и смрдеше на расипани јајца х1000 јачина, мислам дека цела недела го чувствував мирисот под нос.:puke:

Извинете многу, требаше спојлер за гадниве работи:lol:

На Ygritte, Желба, M&M и 17 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    Чисти меѓузабни простори. Тоа е ввсушност машина што пушта силен млаз воздух и вода, а во неа се става прашок за чистење кој обично има некоја додадена арома. Само по еден млаз се пушта меѓу забите после чистење забен камен, за да се исчистат евентуалните остатоци. Мора да се внимава како се пушта млазот, да не трае долго, оти може да доведе до одвојување на непцата од забите.

На Желба, M&M, Milobebence и 14 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.436
    Допаѓања:
    90.810
    Ја уапсиле Ана Бучевиќ,сафари духа.во Хрватска,за надрилекарство.:?:

На Ygritte, Желба, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    е мене изгледа такво ми треба... ептен ми се стиснати забите едно-до друго.. И најчесто таму измеѓу се расипуваат... Некогаш, дури да видев дека е расипан, веќе беше појден... па затоа и еден куп нерви ми се извадени...

На Bozica1980, Sexybaby86, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    И гангрена на заб корне смрди, ама не се споредува со гангрена на екстремитет, пошто успешно се лекува. Секако, ако пациентот е мотивиран.
    Алишан, имаш правено панорама, да видиш дали трајните заби се тука?

Во врска со Мој Термин, можно е кај мене да бил проблемот. Ќе видам утре, ако одам на работа.

На Bozica1980, Sexybaby86, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  17. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.746
    Допаѓања:
    213.912
    Od zabar imam maka,samo pri vadenje zabi,stom mi stavat anestezija jas naopaku.Ne se zezam se onesvestuvam.Prv pat pominav lesno site cetiri vo vis posledniov pat,a imase baagi za vadenje.Togas ako pamtite se zezam za dr,demek ne go menuvam.I taka e,ama ne id sto mi go fati oko,tuku raboti ubavo.Toa sto se zezav e da si namalam strav i olesnam maki.Sega i mm i dete ksj nego gi pustiv.

На Skorpija25, Желба, Bozica1980 и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.231
    Имам панорама правено, тука си се. Чекаат во вториот мој живот да избијат:D парадонтоза само ќе ми ги руши овие млечниве, јас се' така си мислам, така ќе заврши моето здраво забало:rofl: или ризик трајниве да преминат во цисти, тоа не е рак?:wasntme:

На M&M, Sexybaby86, CameliaMiller и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.931
    Допаѓања:
    203.190
    Имаш нешто и за домашна употреба, не е болно, а е практично. Ова

Го има во Нептун, а цена од 4000 нагоре, зависно од сетот. И подобар е од пескарењето, оти е наменет за секојдневна употреба.
    Има исто едно Waterpik ама колегите од Америка и Канада не се баш полни со комплименти за истото.

На Желба, Bozica1980, Sexybaby86 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    А, ме погоди... 4000 не давам за четка за заби :$

На Sexybaby86, ane.bella, Sesil и 5 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.