Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.733
    Допаѓања:
    175.968
    Далеку сме ние од она што го пишува Битер .
    Не велам дека и кај нас не треба да е така,мора да е така . Ама за жал не е .
    Колку и да бидам погрешно сфатена сепак ќе кажам нешто .
    На почетокот кога се земавме со мм некако се чувствував "гордо" што сите во градов го знаат :tmi:.
    Ќе седневме некаде и сите докторе ,докторе :)
    На секое седнување обавезно некој ќе дојде на маса да ни седне. И секогаш почнува со -Келнер дај по една пијачка овде . Па ќе почне - мама ваму ја боли ,тато не може да оди , жена ми кога ќе се оперира ?!. Си излегол на кафе ,да се релаксираш , ама нема , и таму ќе си работиш . Ексик кафето и сокот .
    Ние пошто живееме во мало место ,секој со секој се знае и баш е безвеза .
    Колку пати само се случува да му звонат пациенти на полноќ , да кажат на пример дека имаат дијареа . Или повраќале од некој лек . На полноќ ! Или да кажат дека нешто им се темни пред очи .
    Дојран не смееме да се сликаме за на ФБ :). Во рок од пет минути ќе дојдат најмалку тројца да замолат да отиде мм до кај нив дома ,да виде некој пациент .
    И оде мм,што ќе прави . Таква му е професијата
    Не дека мм е незаменлив . Боже сачувај . Ама тој е ,единствен невролог е во моментот и за Ге, Дојран ,Валандово .
    Такво време дојде .
    Ние самите сме си криви.
    Каде во странство смееш да му се јавиш на докторот кога е слободен и да го прашаш зошто те боли малото прсте на десната нога ?!
    Кај нас ако не крениш на полноќ на приватен тел ,а не си на работа , има да те колнат до анасана.

Абре дува ветер во Скопје-то?
    Овде сосе партали ќе те однесе .
    Аууу ладно многу

На Skorpija25, kuc, V.odolija и 32 други им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.210
    Исто, се од збор до збор, од прв до последен збор, па и чаршафите и ларингитот :(

На V.odolija, NarCis@, Rebecca_R и 17 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Битер не е далеку од вистината за жал ..

Во право сте , што одиме далеку кога од едни обични кафичи се бараат врски и селектираат останува за било што друго

И јас не ја сакам таа вистина ама вистината е таа факт е.

Добро утро ли ден ли и е
    Ај да излеземе овде пече сонце се си мислам како што полнало од мај ќе се оди на море...

На kuc, V.odolija, NarCis@ и 24 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.452
    Допаѓања:
    90.880
    Јас па верувам дека различниот третман богати/сиромашни бил исклучок.
    Колку и да не функционираме како држава,нашиот народ генерално е човечен.
    Што се однесува колку ни е важно како е облечен човек,па важно е.
    @bittersweet
    Имам искуство со фриленс работење за две сиднејски фирми ,едните беа компанија за печатење книги на австралиски автори ,во договорите на скајп додека работевме,нивниот CEO беше во концеларија облечен по маица на прерамки ,:o,другата пак голема фирма за купаќи,бикини и долна облека,нивната ceo и двете асистентки исто облечени како за гледање ТВ дома.
    Јас разбирам неоптеретеност,ама вакво нешто во животот не сум видела и не ми се допадна.
    Колку и да сметаме дека облеката треба само да е чиста и испеглана треба да внимаваме како се облекуваме.
    Со Американци ,па и со азијати немам такво искуство.

На NarCis@, Rebecca_R, dunika и 12 други им се допаѓа ова.
  5. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    Баш на муабетов, имам ваква тема отворено на форумов. И мислам дека различни луѓе добиваат различен третман, врз секоја основа. Тука кај што живеам најмногу на верска и национална. Секако и на материјална.

Кога ја отворив темата актуелна беше потрагата по исчезнатата професорка, која за жал лошо заврши. Муабетот е дека и пред неа, и после, исчезнаа уште куп луѓе. Нигде не се крена толкава фама, никој не се заангажира толку да излезе да бара некое друго лице.

На Skorpija25, V.odolija, NarCis@ и 28 други им се допаѓа ова.
  6. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.763
    Допаѓања:
    214.070
    Dobar i ubav den imajte.Zelbata moja za kafe so @bittersweet ama kaj nea tamu veke ja znaete,belkim ke bide eden den:lol:.Ne od sto ne sakam kafe tuka da dam,tamu bre ke si pieme:D.Mnogu sum umorna od se ovde,i kako se se ,,vrednuva,,.Znam ddeka i tamu ne e se med i mleko,deka ne tecat po ulici,od prva raka toa go znam,no kolku podaleku od ovde tolku podobro.

На Skorpija25, kuc, V.odolija и 24 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Се слагам со @Cosmi потполно, сепак е важно како човек изгледа. Ако сум директорка на фирма, CEO, не е во ред да седам во офис по маичка на бретели и тексас шорц. Разбирам јас лежерност и сето тоа, ама треба да се има граница. Има време и места за лежерност, и време и места за професионален изглед. Нек бидат фармерки на работа еве, тоа е сосема ок, ама една кошула на нив да се стави, доволно е за смарт кежуал офис изглед.

За дискриминација, јас па еве никогаш не сум се осетила дискриминирано на лекар, на шалтер, било каде. Имало такви со клешти зборови да им влечеш, ама не сум била никогаш омаловажена. Ама сум забележала од лекари и службеници различен однос кон граѓани кои не изгледале баш претставително, исто кон Роми, Албанци итн. Дури и во Систина сум забележала како поинаку се однесуваат со Албанците, ама тоа е веќе друг муабет, да не навлегувам.

Ама ете, лани ми се случи да ми се испонаша келнер во ресторан кога побарав после 20 мин седење на празна маса да не' услужи некој, а он ми рече гужва иам сеа МА, чекај! Сето ова придружено со висок тон, да не речам дерење. Притоа, плус со бебка бев, тогаш имаше 6 месеци, и ми требаше вода да ми подгреат за млеко највеќе од се', не беше ни толку за послужувањето, ама не ме ни остави келнерот да се докажам. Нормално, си станавме одма со мм и бебка и тоа беше последен пат моја нога да стапне таму. Тргна газдата да не брка по паркинг да се вратиме кога не' виде :x Патем, @Bubce38 ова во Јавор беше, Мрзенци. Редовни сме биле таму отсекогаш, и мм го знаат, ама ова понашање од рандом нафуран келнер како да сум јас некоја најдена на улица - не фала. Сега си одиме во Боко кога сме натака, и услуга и јадење топ (y)

Ми се пуши цигарче, ама многу дува надвор, ќе ме однесе сосе цигарата :D Ќе си седам и ќе си пијам кафе „на суво“ во канцеларија, шо да праам :|

На Skorpija25, NarCis@, Mr. Right и 26 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Каде дува?
    И во Ск ке се расипува?

На NarCis@, Rebecca_R, ♡BuBaLe♡ и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Дува корне овде во Карпош. Сабајле кај мене во населба ни в од ветер немаше, кога стигнав на раб и излегов од кола, ќе полетав уште малце :D

На NarCis@, Mr. Right, Rebecca_R и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.426
    Допаѓања:
    143.399
    Научени сме за се да бркаме врски, ама без врски многу потешко се завршува работа. За на лекар, за по шалтери, за секаде прво се врти телефон, уште пред да пробаш да завршиш работа.

Јас ептен се расправам за одење преку ред. Ако нешто ме нервира во нашето општество, тоа е одењето преку ред.

На Skorpija25, V.odolija, NarCis@ и 24 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Ај еве ке земам хипотетички:
    ...неќум врски
    ....неќум да дадам кафе-мито
    Седиш во чекална со болно дете.Седат и други, ред се реди.Книшки дадени.
    Излага сестра и Божем сите сме будали и ненормални ги извикува децата кои само што дојдоа и се последни на ред.
    И моето врие од Т...
    Ај сега да ве прашам - што ќе сторите ?
    Ќе станете да се карате, па кај нервоза од болеста па и дополнителна од пуштања преку ред !?
    Ќе премолчите и ќе си седите додека некој не се смилува?
    ...
    Или уште пред да тргнете накај болница ќе се јавите кај прва братучеда на јатрвата која има комшивка сестра на шалтер ?

Така функзионираме.
    И нема да се искорени тоа.
    Барем во догледно време НЕ.
    Треба demonting brain на цела нација да се направи, па да се почне од нула.

На Skorpija25, kuc, V.odolija и 25 други им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.068
    Допаѓања:
    110.877
    Не кажувај друг пат и на форум шо работи маш оти имаме по некој дедо со деменција ќе ти ја пратам маме да го ѕирне. Шала на страна, во малите места е така, и јас имам спомнато дека мама работи во лабораторија па од овдека и праќам женски да им даде порано резултат и слично. Мене голем шок ми беше кога дојдов овде, да чекам по 3 саата за преглед, таму се завршува за ала секунд.

На Rebecca_R, friendy, M&M и 12 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.993
    100% си во право, се' сумираше со една посета :)

Ама, кај нас не е само докторите, исто важи за професори, па и учителки и воспитувачки во градинка...
    Да не зборувам за подароците што ги добиваат.
    За учителката златно ланче за крај на година. Алка Пандора. Зошто?

Порано не беше вака. Барем не јас кога бев дете. Учителките добиваа цвеќе, ама и тогаш "си го имаа" муабетот со родителите со одредени професии и работни места.

Нема погрдо нешто од дискриминирање на деца врз основ на професијата на родителот.

Нека ме прават мене глупава до 101, колку пати ме прашале зошто мајка ми не ме "пикнала" кај неа. Зошто се мачам нели.

Не сакам. Срам ми е да ме "пикнат".
    Не сум така воспитана и не сакам така.

@referentka не хипотетички, јас вистински си седев со напад на бубрег и чекав. И сестра ми со воспаление на уво чекаше.
    Не сме ние побитни само зошто јас тука работам.

Исто, сега се сетив, му фатив врски на дм за преглед, кај доктор со кој 8 саати на ден работам.
    После работно време го прегледа, на дежурство.

Мене ми е срам од пациентите да пикнам некој кај нас внатре, ако баш тука работам, ако баш дм е во прашање.

Ако е до толку за умирачка, има УЦ. Амбуланта не е место за ништо итно и се' може да почека.

Последна измена од модератор: 26 март 2019
    На NarCis@, Mr. Right, Rebecca_R и 24 други им се допаѓа ова.
  14. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    61.035
    Uf kolku si vo pravo. Obrazovanievo ni e beter haos od zdravstvovo.
    Eve jas imav iskustvo so moeto dete, mi vika mamo kako da kazam deka tato ne raboti, ti samo rabotis nastavnicakata vika deka e sramota tatkovcite da ne rabotat. I sega se objasnuvame deka : tatko ti nema rabota kako mojata zasto firmata propadnala, on si raboti doma i si e regularno prijaven.. E sega ajde sgora na ova sleduvase kako se drzna nastavnicakata da sobira donacii za sin mi... lele koga ke mi tekne, i na kraj se vadese deka loso razbrala. Ja prasav sto ima da se zamara so toa koj kade raboti i sto raboti??? deteto ima se sto mu e potrebno za na uciliste, nie sme dobro situirani i nema potreba da e zagrizena za nasata finansiska situacija... na se izleze deka ona imala tolku dobra namera "da ni pomogne" deka deteto kazalo deka tatko mu nema postojana rabota kako majka mu...Ama ova pomina i sakam da go zaboravam kako los son...

@bitersweet daleku e nasevo opstestvo od site ostanati, ovde nekogas na opsta kultura se sopnuvame a da ne zboruvam za drugo...

Site ste vo pravo, ako pa nemas vrski vo zdravstvo ke si umres , ne zboram za opsti pregledi tuku za pogolemi bolesti, mojot tatko pocina od rak na grlo pred 7 godini i doktorot me ubeduvase deka podobro e da go leci kako Majkl Daglas koj vo toa vreme isto bese bolen od istata bolest, no nie nemavme tolku pari za tolku skapi terapii , iako neli cel zivot moite roditeli (a i jas eve 15 godini rabotam i plakam zdravstvo) plakale zdravstveno osiguruvanje za na kraj da nemaat pari da se lecat na privatno....

Toa e... Imajte ubav den site...

На Skorpija25, V.odolija, TeddyGrey и 20 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    @CameliaMiller камо сите здравствени работници да зборуваат вака како тебе т.е. да се однесуваат како тебе.

Мораш да признаеш дека не се сите такви.

И мораш да признаеш дека како единка неможеш да го поправиш светот.Можеш само со однесувањето (доколку имаат образ) да им покажеш како треба !

На NarCis@, Mr. Right, Rebecca_R и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    @Bubce38 тоа шо ве вознемируваат кај стигнат е одраз на тоа колку сме некултурни ко нација. Еден професор викаше сите прашања што ги имате ќе ми ги поставите во приемно време во канцеларија, на маил не, освен ако не потенцирам нешто да се прати на маил, и на улица не. Јас не испрашувам на улица нема ни вие шо да ме бркате низ град за едно прашање. Исто и за доктор важи. Ми остана тоа врежано во глава и срам ми е доктор надвор од работно време, на место надвор од болница да го прашувам. И срамота е и овде шо коа ќе слушнеме дека некој е медицинско лице да му се закачиме во порака и да го гњавиме. Сфаќам еве итно да е, ај нек се прогледа низ прсти, ама да праќам резултати од крвна слика шо за некој саат треба матичен да ги види, мало морген. И тој доктор/лаборант/мед.сестра е дојдена тука да скрене мисли од секојдневие, не мене да ме расправа.
    Во договор со докторите кои ми се блиски ред не чекам :emo: Ама :!: не земам ни ред на некој друг. Сестрата нивна ми ѕвони коа ќе дое на ред последниот пациент јас да отидам и така влегувам директно или чекам само еден пациент да прегледаат :angel:

Ај малце од другата страна на ,,дискриминацијата'' kонкретно за хигиена и лошо однесување. АКо пациент отиде кај доктор што непријатно мириса више нема да стапне таму и на сите ќе каже дека докторот смрди, на шо личи тоа.
    Ако шалтерски службеник во црно под нокти ви рече ,,потпишете тука'' више нема да застанете на ред на тој шалтер.
    Ако ви се развика службено лице на секој можен начин ќе гледате да избегнете повторно да го сретнете додека е на должност, итн, итн...
    Епа???

Последна измена: 26 март 2019
    На kuc, V.odolija, NarCis@ и 22 други им се допаѓа ова.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @Alishan30 верувам дека спаѓаш во тие исклучоците, пишав само според тоа колку тука се трудиш да помогнеш не може да не си таква и надвор во реалниот живот.

@Bubce38 во странство не му се јавуваат на др на телефон зошто и немаат потреба да го имаат неговиот број па да ѕвонат за глупости во било која време.
    Мм оперира, после нема никаков контакт со пациентот освен нели постоперативно да му/ и каже како поминала операцијата, понатаму одделенски доктор превзема, за се друго си имаме матичен, хитна и таму ќе си се жалиме дали не боли малиот прст или големиот.
    Во однос на тоа еден невролог на три града, немам зборови, замената од 10 Тина дена е ништо а многу лесно е решлив тој проблем ама пари се даваат за глупости или се пикаат по џебови.
    Мислам дека имаш пишано и дека е во години сопругот околу или над 60 години и место да бараат некој да го заменува полека, полека тие уште повеќе го оптеретуваат зошто им се можи.
    Еве може да најдат неколку студенти кој се наклонети кон неврологијата, да им ги платат специјализации те ама со тоа да се обврзани пример 5 години да се вработени во гевгелиската болница, тука така праваат, сакаш да студираш медицина ама немаш пари за студии а не сакаш да плаќаш студентски кредити уште 10 години од кога ќе завршиш, државата ти ги плаќа студиите меѓутоа треба да одржуваш некој просек и од кога ќе завршиш кај ќе те пратат таму ќе работиш наредните 3 години.

И како нема разлика во лекување на сиромав, богат па само тука на форумот колку се изначитавме за несоодветно лекување на форумџики, колку само се жалеше Умбрела од третманот во болница, сигурно да била на “некого” внука може и немало трагично да заврши.

@Cosmi ако се придржуваат спрема договорот и плаќаат на време што ти прави разлика дали е некој облечен во маица на прерамки или бурбери кошула, дали ако носи бурбери кошула ќе му биде поголем талентот, умешност со која стигнал до местото СЕО?

@Cka што ти требаше да ја постираш новата песна на Некст Тајм, ме врати во детството, немаше собиранка а да не ја пее татко ми песнава, омилена му беше;(, ја беше научил од колега студент од некое село беровско, јас ја знам да ја пејам од некои 3-4 години, прва песна на македонски што ме научил да ја пејам, гордост на татко ми бев кога ќе се распеев песнава пред гости а една педа човече.;(

На Skorpija25, Doozy, V.odolija и 35 други им се допаѓа ова.
  18. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782

На Skorpija25, Rebecca_R, M&M и 13 други им се допаѓа ова.
  19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.347
    Допаѓања:
    278.731
    Сакав прво да пишам како јас иако работам со луѓе од различен социјален статус,култура и (не) хигиенски навики дека секогаш кон сите исто се однесувам,непокажувам кога нешто ми смрди и сл...но...ако малку сме поискрени кон себе ќе видиме и дека не сме баш навистина во реалноста такви.Може сакаме да бидеме и мислиме дека сме ама барем во некој мал процент сигурно и ние сме направиле некогаш нешто што е дел од општата слика за нас како општество.
    А овде се ние морални ,бегрешни ,човечни без предрасуди и како ти не...
    Па не е можно баш сите овде да сме се собрале нај,нај од ова наше труло општество.
    Навистина мора да бидеме малку и само критични зашто само тогаш и ќе можеме нешто да направиме и за нас и за другите а може и ќе ја промениме и глобалната слика за нас....

На Skorpija25, V.odolija, NarCis@ и 30 други им се допаѓа ова.
  20. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    Кој шо сака кул музика, слушајте

На NarCis@, Rebecca_R, Dadusicka и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.