Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Не мом да издржам да не се пофалам, дека знам релативно добро да цртам..
    Тигар.jpg

а и детево го бива..
    Го бива и за пеење, а јас дудук бев. Ме избркаа од хор во основно, оти сум грчела ко гајда :D

Дека учат многу, учат.. ама и ние учевме.
    Ден-денес, не мом да заборам дека по географија, во основно учевме колку добиток има во Југославија. Колку овци, колку крави итн :D Не знам за шо ќе ни беше то??

А за планетите, да е до мене, и астрономија има да им воведам во основно :inlove:

@Alishan30 честито внучка :inlove:

На green.eyes, bittersweet, Viktorijaaa5 и 30 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.001
    Сестра ми во гимназија 1ва година, отсек јазично-уметничко, учи C++ :)
    Среќа братучед ми е програмер, па и' помага. Инаку кец не и' бега.

А какви работи во основно учеа, љољ. Историја мене ми беше забавно јас кога учев, ова нивново УТЕПУВАЧКА досадно.

На green.eyes, Sandrin4, Mr. Right и 19 други им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    @Alishan30 честито внука :inlove:
    Јас едвај чекам да станам еден ден нина ,вујна и се по ред :$

Бевме со малата да си купи крилца и перика за први април.Ни мање ни више зеде дреч плава коса :D
    Смешна е мн :)

Глуп период,денот ми го поправи нов пар чевли :lol: и топло кафе

На green.eyes, bittersweet, Sandrin4 и 29 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.469
    Допаѓања:
    90.969
    Имам братучед заврши технолошки во Загреб,поранешен програм екс ју,замина во Ванкувер,вика премногу математики,интеграли,хемии,физики,чуда кај нас ,а примена и пракса малку ,а на тестирањето баш тоа барале,го примија ама со 2 год доучување.

На green.eyes, Sandrin4, kuc и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Не сум тип што одма оди кај директорот, ова стварно ме извади од кожа.
    За малку сме се разминале со наставничката, а поради неможност да се видам лично со неа, отидов кај социјалниот работник и најкултурно и го кажав однесувањето, ќе видиме како ќе се однесува сега наставничкава, дека и се има случено нешто слично и со друго дете.

На green.eyes, Peco, Mr. Right и 22 други им се допаѓа ова.
  6. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.426
    Допаѓања:
    143.399
    Многу предмети им изнаставаа. Етика, животни вештини, граѓанско образование, европски цивилизации или како и да се викаше, иновации, танц и ора ?!?

Знам дека има потреба овие работи да се учат, ама не е дека мора да се посебни предмети. Може да се интегрираат во другите. На пример преку текстови македонски или англиски, запознавање на природата, општество може да се учат сите овие работи. .

Танц и ора два часа неделно, исто како биологија, географија, втор странски јазик и слично. А информатика еден час неделно, во денешно време.

На Sandrin4, Peco, Mr. Right и 23 други им се допаѓа ова.
  7. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.650
    Допаѓања:
    107.397
    Woow вајлд супер е јас сум анти талент и во цртање и во пеење :D

На Mr. Right, NarCis@, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.469
    Допаѓања:
    90.969
    Па супер ти е цртежот Вајлд.(y)
    земи некој курс,и почни да работиш.

На Mr. Right, PUPICA, WildMk и 12 други им се допаѓа ова.
  9. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Предмети има мал милион, ништо од тоа не треба за во основно образование, но таква ни е државата, партиите измислуваат работни места.

Јас да се прашам во основно, од прво до деветто би имало само 4 предмети;

1. Наука: од математика, физика, биологија, хемија, се тука. Во зависност од возраста би зависела и материјата што би се изучувала

2. Литература; македонски јазик без г од граматика и многу читање.

3. Странски јазици и култура: општо запознавање со основите на англиски или друг јазик преку теми од културата

4. Спорт и уметност

Толку. 4 предмети, 4 наставници. Основно образование е, не мора доктори на науки да се прават децата.

Среќа па не одлучувам јас :)

На Ariel, Peco, M&M и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.782
    Кога ќе правиш изложба?

На WildMk, LejlaD и Milobebence им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.001
    Рефке ама ај јас не сум до толку постара де, пред 10 години средно завршив.
    Немав краснопис до душа, ама везени тетратките мораа да бидат. Се знаеше дека летно време лектири се читаат. Не знам како е секаде, ама наставничката по македонски јазик им кажуваше кога да ги читаат. Тоа не е толку проблем зошто сигурно повеќе ќе памтат, ама пак и не може 3 месеци да немаат ништо за читање. Па вокабулар како поинаку се збогатува? Како се учат зборови? На крајот, правопис ќе приметиш како треба кога читаш.

Имам скоро 30 па мислам дека не знам се', зборувам за мајчиниот јазик.
    Најважно е јазик да научат во основно, да знаат да се изразуваат, да знаат да читаат како што треба.

Паметни се, можеби и повеќе од нас, ама мене не ми е во ред кога сестра ми некој израз или пак збор ќе ми го каже на англиски, од причина што не го знае на македонски, ниту го чула, ниту го прочитала.

Што ќе и' е се останато, ако не знае убаво да се изрази?

Моја генерација има магистри кои не знаат да се изразат на сопствениот јазик, за мене е тоа неприфатливо искрено.

Да, учат на трупови кои се чуваат во формалин, но тоа е поради недостаток на “свежи“ трупови.
    Баш пред неколку месеци ја начнав темата, не знам како да се самоподарам на медицински откако ќе умрам :)

Ти па се зезаш, овде е страшно да се пријавиш за донор на органи и луѓето имаат одбивност, не па цели да ги остават на медицински засекогаш, чунки некоја разлика ќе видат :D

Последна измена од модератор: 28 март 2019
    На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 20 други им се допаѓа ова.
  12. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.161
    Допаѓања:
    137.259
    Што се однесува до мене ликовно, музичко и физчко не треба да бидат со оценки, нит описно, онака колку да разбистрат мозок децата, нема тоа шо да се учи, ил те бива ил не те бива, трето нема. Може да се вежба за да се усоврши ама од антиталент да се развие талент тешко тоа.
    Јас дека антиталент за сите 3 горе наведени предмети, имав огромна среќа шо ни еден професор, ни во средно ни во основно не се оптеретуваше, доволно беше да не седиш ко ќутук на час. Теорија без проблем било кој предмет си учев, си слушав уште на час пола и више од материјата ми беше научен ама ете не тромава сум, со две леви раци и глас шо не ваља. :angel:

Ако еднаш нешто криво рекла учителката, немојте одма да реагирате, ако константно ,,го јаде'' тогаш има причина за реакција. Вака не. Тргнете од вас дека некогаш од чиста мира сте повишиле тон, од шо не ви бил денот. Епа човек е и професорката, не робот.
    Јас не го спорам фактот дека денес доста голем дел од наставниот кадар се партиски војници завршени со врски, примени исто со врски без никаква селекција ама па не е се црно-бело. И немора одма кај повисок орган да се реагира, може да се разговара со неа. Шо знам, може и јас не сум во право, ама јас бев учена дека тој е професор и тоа му е работа да кажи дали ти нешто добро/лошо си сработил. Се додека не навредува директно мислам дека нема потреба од толку остри реакции.
    Ако разговараш со професор, онака не формално, па тек тогаш има шо да се слушне какви деца и родители има.
    итн итн

ќе поразглобам уште на темава малце покасно

На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 20 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.001
    Ох, кој знае со колку Леон мамичка и тие се расправаат :worried:

На green.eyes, ivi1987, duffi и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213

Не оти се гледа нешто на тие трупови, поцрнети и искасапени до немајкаде. Ела најди артерија, вена, нерв....
    А после дома кога одиш, сите бегаат од тебе, на километар смрдиш. Знам дека намерно имав една облека и една преслека за анатомија, само нив ги носев на тие вежби, на други не. После на рака ги перев, дека немав машина...отров!
    Ај тоа, ама праксата по клиникине? Институтите се јадат некако, ќе поминеш, не сите остануваат таму, ама за клиничката пракса е битно да имаш вежби на факултет, и добри асистенти. Ни тоа ни тоа го нема.

На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 17 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.834
    Допаѓања:
    275.001
    Па кога ќе видиш дека од 63та ги чуваат...

На green.eyes, ivi1987, M&M и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    99.519
    Не дека денешните наставници се сјајни, многу далеку од тоа се, ем се партиски војници, ем се неписмени.
    Ама дека работев во тој сектор, видов дека за НИШТО се оди кај директорот. Стварно нема потреба. Нашите дека не знаеја кој е директор, па еве ништо не ни е.

И деца има многу безобразни, да се разбереме. Тие во поголемите одделенија посебно, на многу работи се спремни. Да ви кажувам што се правеле, до вечер време ќе ми треба.
    Така да, паричката има две страни и овде.

А за предмети вишок и дека програмата е никаква, нема збор.
    Ора и танци|(. Баш работев јас кога го воведоа, не знаев како да реагирам на глупоста:D.
    Претприемништво во основно:^).
    Сите за бизМисмени ќе се спремни, нема што. Осакатување само, чорба да им се прави во главата.

На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 19 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Сакате да кажете дека тоа за труповите во базен со формалин Е ВИСТИНА???:o
    Па за да го извадат трупот го ,,ловеле,, со некаква јадичка, па ги тегнеле за да ги извадат.
    Биле ќутук-црна боја:tmi:
    @CameliaMiller @Annath ?

На green.eyes, ivi1987, Sandrin4 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Не се во базен со формалин, туку има сала со кревети на кои лежат труповите. А црни се, да. Не личат ни на луѓе. Искрено, пресно починати сум видела само на судска медицина.

На green.eyes, ivi1987, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    @Alishan30 честитки, да е жива и здрава внуката и вечно да ве радува!

@Mr. Right изгледа ти здосадив и ме изигнорира. Ти навалив ко смрт на бабу, шо би рекле у Монтевидео, Бог те видео :D

За ликовно во право сте, не се доволни тие часови од антиталент да направиш уметник.
    Јас добив 5ки само благодарение на талентот на сестра ми, а 4 ако ми нацрта татко ми.
    Музичко имав 5 бидејќи одев во хор, но одев вистински, со ќејф на сите проби и настапи и имавме добар хор во основно, победувавме и на натпревари или пак 2 или 3 место, ако е појака конкуренција. Како да не ни ставиш 5? 8)
    Физичко во основно исто 5, се пријавив во тимот за кошарка, не ме биваше многу, ама се трудев, некад знаев и да изненадам со тројка :o
    Не знам другите што не беа активни како ги оценуваа, јас имав голема желба да пробувам скоро се, една година дири свирев и мандолина, покрај хорот. Мандолина :DЕдинствена неостварена желба ми остана балетот, многу сакав да одам на балет и не знам од кои причини моите не ме однесоа :(

Вовед во претприемништво во основно ми звучи претерано, што ќе им е тој предмет во тие години, тоа ми звучи посоодветно за средно.

И ве молам да не се расправате на оваа тема, нека си остане ко што е, супер е :)
    Мада од толку жени на темава, ама ништо чудно повремено да проработат емоции, а богами и хормони ;) :D
    :hug::sun::inlove:

Последна измена: 28 март 2019
    На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.161
    Допаѓања:
    137.259
    И Леон мамичка шо не смееш на криво да ги погледниш не пак да им речеш нешто, и такви за кои ни родителите ги брига, па дома одат наставниците да им однесат званична покана на родителите дека треба средба со нив.

Преголемата обемност на материјалот не им помогна ич на децата, ги уназади само, јасно им е дека нема да постигнат се и креваат раце. Па прво и второ оделение беше за букви, бројки и да се вежба раката. Природо колку некои општи работи да знаат, питоми-диви животни, разлики село-град, денови во недела, месеци во години, мислам сосем соодветно за деца од 7-8 години. Во прво одделение треба логопед да ги посети, па и психолог малце да поработи, посрамежливи, несериозни, воопшто деца на кои им е тешко да се вклопат во новата средина, не странски јазик во прво одделение, а детето дел од буквите не ги изговара правилно.

Пракса е потребна ама и намалување на бројот на запишани студенти. Не може 99% од матурантите да се запишат на факултет, не може некој што една лектира не успеал да прочита во 4 години одеднаш да учи материја од 600+ страни, не го ни чита материјалот, со комбинации полага. Коа би бил помал бројот на студенти и праксата би била пореално изводлива.

На green.eyes, bittersweet, ivi1987 и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.