Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Првата е исто гледана, втората не. Вреди за погледнување, како би ја рангирала на скала од 1-10?

На ivi1987, gjoker4e, Milobebence и 3 други им се допаѓа ова.
  2. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    Тука некаде со првата :)

На Nigredo Odor, ivi1987, gjoker4e и 7 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    10/10

Gledaj ja i The OA

На ivi1987, gjoker4e, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  4. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.338
    Допаѓања:
    278.663
    Мои негови не би дала во дом поради предрасудите во нашата околина ,не поради луѓето околу,туку поради нив самите кои не би се чувствувале ок. А и поради финансиските (не)можности да ги згрижам во пристоен ,квалитетен дом.
    А за мене лично со две раце потпишувам дека сакам да ги минам старските
    денови во дом.И поради да не сум им на глава на децава а и поради социјализацијата.Мене на старост ме плаши самотијата,немам проблемми нека се лоши условите во поглед на храна и нега ама барем да имам луѓе околу мене.Тоа ако ме заживее господ случајно .
    Не требаше денеска баш ваква тема ама кога веќе ја почнавме...Се плашам несвесно да не повредуваме нечии чувства кои чувствувам дека денес се тешки на оваа тема....

На Желба, Alishan30, referentka и 23 други им се допаѓа ова.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    94 се спремав за средно. Уште дете бев, на играње мислев :) #касносозреана

Можам да им се налутам на моите ама бргу ми поминува. Еве сега сум и лута на мајка ми, и купив подарок, новчаник од Мона, она, госпоѓата, го тргнала на страна за "нека боља времена", уште и ме кара како тоа толку пари сум потрошила на неа. И реков ако до утре не биде новчаникот пуштен во употреба ќе лета во канта за ѓубре и ја откачив. Да не може човен ни арно да им направи бреееееј.
    Затоа ќе "летаат" во старски дом. Оти на 60тина не се трпат, а не па на 80 и кусур.
    Шала на страна јас сум про домови за стари лица, кај што имаат нега и соговорници од иста возраст.
    сега кога врнеше снег последно, ми иде на работа еден дедо, имаше над 80 години. Ми вика, им избегав на децава од дома. Јас цела ?????????. Вика: он мене ќе ми кажува дај картицата јас ќе платам што треба, е не му давам, сам можам јас, и побегнав. Си заврши работа и си отиде, јас си помислив колку ли се секирале дома кога виделе дека го нема.
    Убава вечер на сите

На Желба, Alishan30, referentka и 21 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    Теди Елисавета мислам се викаше, карпош 4 кај стара телевизија како и да се вика, распрашај се таму. Има и кај вучко во аеродром, има и многу други и надвор од скопје ама мислам дека е попаметно дави се поблиску до вас зависно кај живеете. Инаку сметам дека доколку не може да живее сам стар човек е подобро да се однесе во дом, ем нега ем ќе има со кого муабет са направи. Тажно е да но за жал не можат сите сами да се грижат за себе после одредена возраст.
    Со гости сум, заспивам дете па да ги дружам. Ај бај :hai:

На Alishan30, referentka, Sesil и 14 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Нас од наша перспектива и "бистар" ум ни е лесно да ги осудиме, и сама се фаќам така :)

Ама тие не размислуваат толку далеку и толку длабоко, намалените когнитивни способности се придружен дел од староста, без оглед дали постои или не деменција од некој тип :)

Затоа кога викам "не им фаќам кусур на стари" на тоа мислам, колку се постари, толку поинфантилно се однесуваат, но не е тоа намерно, природен процес е :)

На Желба, Alishan30, EuHenIa и 15 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.913
    Прилично се млади и не сум мислела на тоа но мајка ми сака во дом уште од сега, бидејки и тоа и работи. Смешно звучи ама од сеа си има букирано..

На Желба, Alishan30, M&M и 9 други им се допаѓа ова.
  9. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Поевтино е ако од сега си букирам?

На Alishan30, doubleg, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Хај!:hai:

Мм го успива малиот. Ете 5 минути за мене.:whew:
    Уствари бев и на вежбање ама тоа не ми прави ќејф моментално. Се надевам резултати ќе има.

Дете сум за вас тука јас. :)
    Прееска се гледав кај мм на работа во огледало на блештава светлина и имам тон нови бели влакна. :envy:
    Печена сум за фарбање. А он лепотанот ни едно нема. Коса црна како четка.
    Па ми вика, викај ми пак дека сум стар.]:)

Има добри старечки домови кај нас. Коштаат ама вредат. Нежа да си сам, се добива соодветна нега , лекар 24 часа плус имаат друштво и активности. Немам ништо против нив. Не сакам да мислам дека таму родителот би бил ,,оставен,, туку ќе биде на подобро место за него од дома. А старите како стареат се потешки се. И ние ќе бидеме такви де.:D

И баба ми една зима по ледот отишла кисело млеко да купи оти ептен итно било. Епа сега си има скршено рамо кое не се опоравува.
    Ама со кој ќе се разбереш...
    А јадење и носат од кујна, плус има кој да и купи да не оди она.

Секси кога ќе одиш за БГ земи го од таму. Десет пати е поинтензивен од нашиот. Преубав е навистина.

@WORRIED.BT Среќен Роденден! Најсреќна да си!:hug:

На Желба, Alishan30, referentka и 21 други им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.913
    Не бре па ти хахахахахах
    Така е муабетот зашто од сега има одлучено..

На Alishan30, CameliaMiller, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Гледана ми е. Најмалку ќејф ми направи. Се покајав што ја почнав. Дајте друго дете. :D

На Sesil, ivi1987, TeddyGrey и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    :hai:

Значи овие два дена деновите ми се испомешани. :drunk: Дуваше надвор, сеа изгледа се смири. Уште малку да се затопли и таман ќе биде. Штом кај @vitamina е топло и кај нас ќе е. Од сега така ќе се ориентираме. :D

Јас па повеќе имам енергија преку ден. Како се стемнува така ми опаѓа и концентрација и енергија и сВе. Ноќе сакам да одмарам, да гледам тв, да слушам музика или пијам кафе/чај во кревет како прееска на пример.
    20190329_192132.jpg

Се жалите за 8 часа работно време, а некои работат по 12 за иста плата. Да не зборам за градежните работници - од јутра до сутра и плус живот ризикуваат.
    Сума сумарум сметам дека се 8 часа работно време доволни.
    Зависи (муабетот од вчера) :rofl:

Да. Ова во случај кога сум во право за некои работи. Немам многу милост, мразам неправди.

@WORRIED.BT најсреќен нека ти е роденденот. Само убавини да те пратат низ животот. :)
    @LejlaD и на синко твој да му е најсреќен. :)

На Желба, Alishan30, Dadusicka и 14 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    8 часа работа?!
    Кај тоа :drunk:

Маж ми знае да работи и по 16 :muscle:
    И тоа доста често а 13/ 14 се стандартни

Да да рајт. Во мк ќе затопли плус мајка ми ми кажуваше прогноза вчера.
    Ама факт е дека чим тука е добро и удоле иде сонцето :sun:

На Желба, Alishan30, Dadusicka и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.619
    Допаѓања:
    177.931
    Или така, или слушај Нате што ќе каже. :D

На Alishan30, Dadusicka, ivi1987 и 9 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.570
    94та сум се родила...

Во Мк работев цел месец буквално без слободен ден, по 8 часа обично и неколку дена во месецот по 16 часа, за максимум 22 000.

Сега работам по 2 часа од понеделник до петок за 450 евра.

А во Њу Јоркер цените се исти, кога има попуст и џабе е... (примерче е ова)

Прв пат слушам дека имаме старечки домови. Па ако во градинка има услови какви што има, какви ли има во старечки дом? Би се однесувал ли некој примерно со баба што заборава? Нема да знае да се пожали, ќе заборави.

Да не има само во Скопје старечки домови? Или има и во другите градови?

Никогаш се немам налутено на родител иако ми згрешиле. Секогаш сум имала разбирање и кога ми викале за џабе. Сум молчела и сум слушала затоа што сум била свесна дека ја истураат нервозата на мене (иако пожелно би било да ја контролираат). Но, не сум им замерила никогаш, сум ги сфаќала.

Омекнувач само Ленор плавиот.

Што друго зборевте да не промашам нешто...

А за омекнувачот мајка ми го ставаше на крај па ја враќаше машината да доврти... така некако ама не знам точно како. Битно преубаво мирисаа.

На пмс диета сум. 100 гр милка, 300 гр чипс, 500 мл фанта... душава ми бара сладолед и ладно нескафе со многу мраз.

На Желба, Alishan30, Dadusicka и 15 други им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.913
    @Mr. Right греота е за секој што работи напорна работа. Само да не се прајме слепи при очи дека ако некој државно работи не работи за празник или сабота кога треба.
    Уште сега ми е најавено дека до август не гледам празник. Рацете ми се крв од талкот во ракавиците. Со кортико се лечам по дома..
    Пуштам серија со пола кило крем банани до мене...

На Желба, Alishan30, JuLleE и 14 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Врска немаш... :smoke:
    Многу убо беше разработена психологијата на заробеништво-слобода.

На ivi1987, gjoker4e, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Здраво живо друшки!
    Како сте ми?
    Јас арна фала на прашање.
    Месецов ми летна со брзина на светлината.
    Неделава како вчера да беше вторник а утре веќе е сабота за мене работен ден.
    Леле денес ама дуваше ветер божем излегов на сонце крвта да ја одмрзнам ама џабе :envy:.
    94 кога беше тоа не знам што сум правела израчунав колку год сум имала 13:smirk: најубавите год кога веќе се чуствував возрасна едвај чекав да пораснам па со 13 год бев важна зошто бев дама :makeup:.
    Зошто ли брзав да пораснам :D.
    Ми се спие едвај пишувам добра ви ноќ и слатки сни.

На Желба, Alishan30, Dadusicka и 16 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    @Mr. Right не зборуваме за злоупотреба на законите, нели :)

Со закон во Македонија работни часови се 40 неделно, се' над тоа е прекувремена работа, која се плаќа дополнително од плата.
    Да, знам дека ретко која фирма плаќа прекувремено, дури и во сабота луѓето "гратис" работат, ама тоа не е законски.

Некои жени се принудени да се вратат на работа 2 месеци после породување, ама тоа не е законски.

Е, арно ми текна, голем поддржувач сум на пеленската револуција, односно зголемување на породилното отсуство.

Треба да ја имаме таа можност, па која мајка сака нека се врати и после 3 месеци на работа ако баш толку брзо и' се оди, но мислам дека 8-9 месечно бебе е премало за да појде во градинка. Идеално би било до 2 години да е мајка му/татко му со него, но тоа веќе е... машта :D

Сега, ако се споредиме со Америка, нели, ние премија имаме во однос на платено породилно, @ane.bella може ќе ме поправи ако грешам, мислам дека имаат некои бедни 3-4 недели породилно. Затоа имаат и толку "stay at home" мајки, од проста причина што е нереална целата нивна ситуација во која се наоѓаат по породувањето.

На Желба, Alishan30, Dadusicka и 17 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.