Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Да, во право си. Јас да можев ќе ги пуштев на годинка, ама не покасно. Покасно кога почнуваат, многу потешко се адаптираат и тешко се одвојуваат од мајката. Кога се помали од годинка, првиот месец само е многу тежок и за двете страни. Јас повеќе плачев од нив :D

На Alishan30, mal.ecka, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Другаркава беблак го остави баба и' нејзина да го чува.
    Беблак плачеше еден ден, а таа цела недела :D
    Ќе биде журка кога ќе почне во градинка, од прабаба му не можат да го одделат :)

На Alishan30, mal.ecka, Sexybaby86 и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.153
    Допаѓања:
    137.240
    94та јас со кукли си играв :D едвај 4години имав тогаш

Родител во старачки дом и дете во градинка само ако нема ни една друга опција.
    Само кај нас старачкиот дом се гледа ко мачилиште каде ,,неблагодарните'' деца ги носат своите родители |( наместо на место каде би им била пружена соодветна нега и социјализација со луѓе на своја возраст.
    Додека ги држи памет и нозе не би ги однела. Ама не дај боже некоја склероза да ги фати, тогаши за нивно добро, не само за мое, е подобро да се таму.
    Бабата на мм е со склероза. Нејзините деца не сакаат да слушнат за старачки дом. Тие со кои живее си знаат како им е. Пелена вади, праи бели кај стигне, принудени се под клуч да ја држат. Епа не е човечно за цела фамилија што живее со таков човек.
    Деца, мајка ми ќе ми чува, да е жива и здрава само. Немам голема одбивност према градинките ама сметам дека дома ќе биде подобро гледано, за да после 6 години коа веќе ќе тргни нашколо толку е од заседнување дома и спиење до кога сака, школо, факултет, работа, деца. Нек си ги преспие ко господа тие први неколку години.

Три години породилно е релано многу, бар за држава ко нашата. Една година нека биде, доволно е. Ај 3 ами ако роди уште едно во меѓувреме. Кој би ти чувал работно место толку време. Башка замената затоа време може добро да се испракса, да се покаже во подобро светло и да те замени засекогаш.

Имаше нешто дека ќе се дискутира за таткото да добие 1 месец отсуство од работа по раѓањето на бебето. Мислам дека е сосем океј. Таман нема да имаат изговор некои татковци дека се презафатени и ќе научат сопственото дете да си го бањаат ]:)

На Peco, Alishan30, Viktorijaaa5 и 19 други им се допаѓа ова.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Абе ние мајките сме малку драма квин :D јас големата кога ја оставив првпат плачев како мало дете пола саат во дворот. Негувателката ми изгледаше страшно, ми се вртеше во глава дека кај најлошата се падна :D После тоа испадна дека е една од најдобрите жени во цела градинка.

На Alishan30, Sexybaby86, Milobebence и 10 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.912
    Со секој доктор што сум зборела, било педијатар, било интернист... Од здравствен аспект НЕ пред 3 год.
    Е сега што ние не можеме да си дозволиме такво нешто е зезнато. А не дека детето ќе ни е несоцијализирано ако појде на 3. Исто ќе биде.
    Јас си знам периодов од 10 месеци па наваму како уздуш и попреку го чуваме...

На flower30, Alishan30, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    Уште 3! :!:

Ајт добра ноќ. |-)

На Alishan30, LejlaD, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    25.843
    Имам другарка во Чешка, разговаравме баш за породилното, таму мајките имаат 12 месеци платено породилно и после тоа можеш да бираш 2,3 или 4 години parental leave и тоа е некој процент платено и работното место ти е сигурно.
    Таа кога беше веќе 2ра година на parental leave со 3то дете остана бремена пак со бебе #4, и баш ја зезав, ти е гајле цел живот на породилно си :lol:

На Alishan30, mal.ecka, LejlaD и 10 други им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Не сум мајка ама и мене ми се приплака.
    Не се зезам.

@ane.bella па и кај нас прават така... па што.
    Колешка моја беше 1 месец на работа и продолжи трудничко втор дел :D ама за трето не и' се брзаше баш :D

На Alishan30, mal.ecka, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    :rofl::rofl: ќе умрам со Кирето, значи најсмешно нешто е :rofl:
    И јас читав многу за условите во Естонија, ако е вистина се, дефинитивно е број 1 по квалитет на живеење во Европа, ако решам да се селам некогап таму ќе барам опција :), најчист воздух во цела Европа има пред се :), а за син ми би било идеално што има секаде бесплатно вифи :D . Е малку ладничко ама ќе се навикнеме :)
    Иви не знаам колку е мал малиот и не знам каде си со место на живеење ама во Бисер и околу бисер има маски и за помали, ако ти е на пат помини утре може ќе најдеш.
    Јас имам преубаво искуство со градинка за големово, реков не сум за да одат пред 3г, и така и го пуштив, но за тоа време што го помина во градинка немам ниту една замерка. За државна градинка зборувам :!:, и во истата ќе оди и малово.
    Кај нас породилното е добро во споредба со некои други земји, но 1г да дадат би било уште подобро. Америка не е репер, ужас 4 недели бе, од операција на кила не можеш да се оправиш за 4 недели а не бебе да оставиш, хорор :envy:

Последна измена: 30 март 2019
    На Mr. Right, Peco, Alishan30 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.826
    @M&M не спиеш :D

На M&M, LejlaD и Milobebence им се допаѓа ова.
  11. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Петок вечер е, журка требаше да има.
    Утре децата пак биле на училиште. Подобро на училиште отколку на работа.
    Ама кој мене ме прашува :D

Пак копам по агенции, понуди. Уште да има кој да ми се нафати.

На Mr. Right, Alishan30, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.826
    За каде гледаш понуди @malerozna ?

На LejlaD и Milobebence им се допаѓа ова.
  13. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Видов Дубаи, ама распродадено е.
    Не ми се патува со автобус, страв ми е од нашите туристички агенции. На савана гледам.
    Добив коментар, лесно ти е тебе, како фриленсер земаш одмор кога сакаш :rofl:

Кападокија ми фати око. Ама се нема друштво... :party:

На Mr. Right, Alishan30, LejlaD и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.371
    Допаѓања:
    190.337
    Мислам дека 6 месеци е платено од работодавач, како процент од плата, после има фиксна сума од државата, што може да ја користат во период од 2 до 4 години, нормално ако е на 2 години, поголеми се месечните исплати, оти сумата е иста и фиксна за сите. И месечната сума не би смеело да е повисока од платата што си ја земал. Системот би требало да е сличен и во Австрија и Германија, не даваат никаде плата за дете.
    Ни тоа не го бива, оти вистина системот ги пасивизира жените, во смисла кариера да ти стане родителското отсуство. Жена на другар, има дете бр.3, последователно, едно по друго. Фактички последниве 9 години е на трудничко/родителско отсуство. Оди после врати се во деловно опкружување да те видам, па личностите се забораваат самите себе за 9 години.
    Од друга страна, шо дека јас се трудам деловно да функционирам, со мало дете цело време е тргни-застани, таман оздравело пак се разболело, кариера лудница. Исто ќе ми се фатеше и уште 2 да ги родев досега. Само, незнам што ќе останеше од мене, уште со 2 други да се расправав, и физички а особено психички:drunk:
    Инаку, @mareane , рече изморена си била, ќе да било до 4 ката напред. И јас сум со 4-ка ама сега имам ми се чини највеќе енергија од било кога во животот. Мислам, кондиција го викаат тоа, трчај ваму, трчај таму, висински подготовки...:D. Мојата моментална теорија е дека од деца се старее, не од друго. Моево дека мало, па ме држи во кондиција;). Ама на слики се гледам, абе за 5 години, 15 сум остарена. Е сега, претходно што цело време бев 27,(hollest) сега испаѓа скоро таман.:lol:.. Еве шознам, Рефка @referentka нека дели искуство, нели е сега со малото помлада, отколку пред него?
    Инаку во 94 сум била некое средно, ни мала, ни голема...За додуша јас не памтам ништо од претходниот милениум, ама вистина во новиов милениум некако мој ми е животов. Ама па некако не ми иде во глава дека сме 2019:o, ептен звучи како напредна иднина, а оно во ќошето ги пошпиунирав, срам им било бе, кондоми и тест за бременост да купат(facepalm). Е*ате иднината... @WildMk де те молам, поработи на тоа младината, не туку прајте безвезе муабети ;) Ако сум разбрала убаво, ќе да ти е тоа у ресорот на министерството без ресор. Ајт :hug: за сите

На Alishan30, WildMk, LejlaD и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.442
    Допаѓања:
    90.826
    http://www.aurora.com.mk/dubai-01-maj/
    Види тука.
    Кажи им, фриленсер нема одмор и кога е на одмор:rofl:

На LejlaD, Milobebence, Ariel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    Е за среќа, сеуште одмарам само дури сум на патување. Инаку маста ми ја вадат. Ќе морам да мењам професија за од дома да работам.

Фала за линкот. Ќе го пуштам да видам одобрение дали ќе добијам :( или ќотек со папуча.
    Ла чанкла напаѓа :rofl:

На LejlaD, ivi1987, Milobebence и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Здраво друштво :hai: ве читам деновиве, сега имам слободно време да ве поздравам :)
    Ви фатив нешто од темиве денојве, ќе пишам по сеќавање :wasntme:
    Мм го видов на слика и воопшто не ме привлече, после тоа го запознав во живо :$ сега е позгоден од пред 6г., и да повторно би го загледала и би го одбрала него за партнер :inlove: особено откако бејби се роди јас осеќам повеќе потреба од неговата близина... Љубов ми се и 2та :l:
    Во '94 имав 2 години и хит ми беше "Кучето мое" :tmi: :headbang: имам снимка од цел концерт дома :drunk:
    Мајка ми сама си кажува дека сака да оди во старечки дом, сепак ќе одлучиме јас и брат ми за тоа.... за родителите на мм не можам да кажам, тоа ќе одлучат мм и сестра му... Јас лично би си отишла да живеам таму ... Како што на децата им требаат деца, на старите им требаат стари ... Инаку во Швајцарија имаат убав концепт на организација.... Старечкиот дом и градинката имаат заеднички двор и плус имаат мини фарма со животни..... :)Прекрасно е.....(fingers)
    @Biljarkata јас пишав во ФМЌ дека си купив тест за бременост :D, и не, не ми е срам, тоа е најнормална работа исто така и купување на кондоми, само бабата ме изгледа чудно |( .....грешката е на родителите што кажале дека е срамота да се купат ;) ......
    Останете ми поздравени и убави :hug::sun:

На Mr. Right, Peco, Alishan30 и 20 други им се допаѓа ова.
  18. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.130
    FB_IMG_1553329354365.jpg

Станувајте кафе да се пие. Силно светнал ден. Лажам, тука е уште темно, ама јас станав уште в рани зори, кафе да послужам. Думаќинка бре 8)

Се зачитав во свекрви и снаи, со време си се спремам :D
    На некои им се чудам на умот... Ама ај.

Друго не знам што да кажам. Нова тема не ми текнува.

На Mr. Right, Peco, Ygritte и 20 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Добро утро

Човек какви мисли и каков пристап има кон нештата-така го снаоѓа.
    Ако размислуваш позитивно не дека цела ситуација ќе испадне перфектна туку твојата перцепција е таква и ќе си бидеш задоволен.Нема да загледуваш ситници,нема да наоѓаш маани и се ќе си тече.
    Затоа некои луѓе за една иста ситуација се среќни а некои тажни.
    Некои личности знаат и од сета трагедија виц да направат и сами себе да се извлечат од криза.
    И за почит е таа умешност.

Денес ЗОО.
    Утре ќе има гужва,не ми се оди.
    Денес раат ќе свртиме таму.

Одам кафе да варам.Јако ...турско..со кајмак -бивол да застане.

На Mr. Right, Peco, flower30 и 28 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.992
    Ај добро утро :)
    Сабота е, наместо да поспијам, будна во 10 до 8. Прашајте ме дали во четврток така сама би станала :D

Си реков еднаш може прва кафе ќе ставам, ама нема шанса од оваа @malerozna :D
    4bbccc1de64e50f5a2f39d5540d47d63.jpg

@Biljarkata убаво е да имаме избор. Дали 3, 6 месеци или подолго, да можеме да одбереме. Не викам дека во цел период треба целосна плата да земаме, еве по 9 месеци нека биде процент. Мислам дека мајките за тоа не би се бунеле.

Не знам за другите, ама јас на моево работно место 5 години да не се појавам, повеќе од 2 дена нема да ми требаат за да се уходам :D да бидеме реални, тоа што ми е работа, не е ни 10% од моето вкупно информатичко знаење :)

На Mr. Right, flower30, Tajnaotrovna и 18 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.