Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Да ве поздравам само...
    Убаво време ние убави и така
    Немам време за друго да поминам редот да ми одмине :)
    Поздрав друштво

На Mr. Right, Peco, Tajnaotrovna и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.365
    Допаѓања:
    261.843
    Викај :wasntme:
    Никој нејќе со мене у Турција :envy:

Добро утро и од мене. Мајстор од 8 имам во кујна. Затната цевка, куче лае пред врата мисли ќе ме спаси од лошиот чичко што влегол дома :angel:. Ќе е денов интересен, осеќам.

На Mr. Right, Val-Dim, Peco и 20 други им се допаѓа ова.
  3. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.281
    Допаѓања:
    85.206
    Добро утро :sun:!!!
    Дете испратив и си прилегнав до мажево сега кафе да пиеме ретко се вакви моменти кога е наутро дома...
    Ништо ново ,а далечната 94 бев мала ,си играв со кукли,ластик брза географија и ред други работи...убаво време живевме пред се мирно.Детево пред некој ден ми го постави прешањето што сум правела како мала ..истиот одговор го доби што го пишав сега..
    Родител јас не оставам во старски дом прво затоа што не заслужиле и секогаш биле за се тука за мене ,па зошто и јас да не му се најдам и нив .Тоа што не сакате да ви го прават вас не правете го и вие на никој.
    Вечер на именден честитки до сите што слават Александар и Александра...
    Убав викенд друштво!!!

На Mr. Right, Val-Dim, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.323
    Допаѓања:
    259.556
    А за кого? Јас бев повеќе камени дива и од тебе, за дете да се лишам од кариера, од сопствено напредување. Бев со памет дека има градинки, а јас мора да остварам тоа што сум замислила.
    Се роди, и правев се обратно од тоа што имав во план. И отказ сум дала заради него.
    Пред извесно време за него, за негова среќа и здравје, пак направив избор кој мораше заради него.
    Почнав да работам, станувам во 6 си идам во 17/18 часот. Дете последно во градинка. Излегува друга шанса, за детево најповолна. Пак според него и за него.
    Најбитно ми е да сум повеќе време со него и да му овозможам пристоен живот.
    Многу жртви направи за дете, и ќе правам. Едноставно се менуваш за децата и од див се претвораш во најмекиот човек на светот. Колку само ни ја менат перцепцијата и амибициите. Па и нас не менуваат.
    Ќе имаат, 1 месец во најава. Словенија има ваков сличен систем, 1 год породилно мислам, 1 месец за таткото.
    Најубаво според мене е 1 година, 3 се премногу.
    Леле Лил што ги направи градинките. Моето почна на 18 месеци во јасли, и не е воопшто толку лошо во градинка. До толку што син ми плаче да се врати кај учителките. После година ми е прифатливо за во градинка, до кај 2 максимум оти полесно се адаптираат.
    Ама убаво ти велат. Ми се чини не си од Ск, така да ќе се враќаш за 8 часа од работа, или пак остави некогаш дете на баба и излези сама. Еднаш, два пати во неделата излегувај. Верувај ти треба. И не занемарувај маж. Најди време само за вас. Имаш шанса за баба сервис, користи и на шетање со маж. Слушај паталец што ти вели:). Едно е детето да ти е приоритет, друго да стане опсесија до степен да заборавиш на себе и маж.

На Emy867, Mr. Right, kuc и 24 други им се допаѓа ова.
  5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.623
    Допаѓања:
    152.576
    Добро утро!

Станати со петлите...
    Едно дете на училиште другото околу мене...
    Мамурна и недонаспана плус нервозна оти сум на работа...поарно нека не ме гиба никој денес....

95та бев средношколка....ми се чини ко да беше пред еден век....
    Се сложувам оти беа многу убави и безгрижни времиња....или бар поубави од денешницата....

Неделава во основните училишта кај нас се расправаат со деца кои сечеле вени и се сечеле по раце од неразјаснети причини,бар засега...се слушнаа муабети оти за некое секташко здружување се работело иако мислам оти се работи само за детска глупост...

Ги прегледувале децата едно по едно...преокупирани се децава со случувањата...
    Страв да те фати...

За старските домови -би рекла никогаш не вели никогаш
    Не дај боже да дојде до мозочен удар ко што се случи со дедо ми и свекрва ми...
    Имав прилика да направам споредба..
    На едниот во домот му беше продолжен животот за три години...соодветна медицинска нега и 24ч.надзор. оти колку и да ни е жал никој од нас не може нон стоп да е покрај болен човек..а и сила треба ..не е само хранењето,треба да се избања и преслече а 100кила човек не е баш лесно да го молкнеш секој ден.
    Во домот скапо а богами и врски се изнафаќаа дур да го сместат ама проживеа достоинствено колку -толку..

Од друга страна свекрва ми 6 месеци беше во постела...насилна и со деменција...цел товар и грижа врз наш грб..нит пензија нит примања за да ја сместиш негдде...
    Мм си ја зеде белјата...се изнагледа призори кои ниедно дете од родителот не треба да ги види....затвореници бевме буквално....

Не дај боже никому вакво искуство...жалот и почитта е едно ама третманот дома и во соодветна установа е нешто сосем друго...

Јас лично не сакам децата да,ги реметам од било која причина...
    Не е прашање на заслуга ...никој не е должен до толку пекол да му стане животот заради мене...
    Кој не видел не знае!
    Дај боже убава сетнина на сите,па никому товар да не бидеме!

На Mr. Right, Val-Dim, kuc и 26 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Хај!:coffee:

Признавам јас не сум толку врзана за детево. Си ја сакам и слободата. Барем еднаш неделно да излеземе со мм сами, еднаш месечно со друшките. А он да се дружи со бабите и дедовците. Гледам дека му е убаво, богами и на нас.

Не сум само мајка, туку и сопруга.
    Најголем дел од времето сме двајцата, си се дружиме. После 18часот најчесто и мм е дома. Па до кај 20 сме тројцата. После детево се успива па ние имаме некој саат за нас.:$

Он ужива и со едните и со другите баба и дедо. А мене ептен ми е мило што е така. Кога е со нив знам дека ми е сигурно и спастрено детево.
    Вечер ќе го земе свеќи , за мама и тато да имаат време за нив.:angel:
    Тоа нормално е по нејзина вољја и желба.
    Не им наметнуваме ништо. Освен кога имаме некој повод па ги прашуваме дали се слободни да го чуваат малиот.

На ниет сум да го пратам од Септември на градинка. Т.е да пробаме и видиме како ќе биде. Не по секоја цена. Ама немам никаква одбивност према неа. Баш напротив сметам дека градинката е за децата. Може да го гледа и баба ми. Ама не сакам да ја ремети. Не е стара , претпоставувам на годиште е на вашите свекрви е . Ама во споредба со мама и свеки секако е повозрасна. А она се нафаќа и го гледа. И самата беше просветен работник. Кога му чита или раскажува само неа ја слуша. Јас кога пробувам на ум не ме става.

Ми се допаѓа редот кој им го прави градинката. Иако за спиење и јас не правам компромис. Не сакам седење до ниедно време и спиење до пладне. Само со јадењето дома не ми оди па се надевам таму да почне да јаде во друштво.(fingers)

Сметам дека до годинка породилно е сосем ок. Се друго може да биде со некоја минимална подршка од државата или некој месец за таткото. Ете го мојот 13 м и мислам дека е веќе сосем ок за во градинка. Многу сака деца и да се дружи. По мене не се радува толку како по дечиња.

Убав викенд!:sun:

На Mr. Right, Val-Dim, kuc и 27 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Добар ден :hai:

Мојата ќе оди во градинка од септември здравје, веќе пополнив апликација. Стискам палци да има место, сепак тука кај нас нема многу дечиња, иако е државна (fingers) Ќе има годинка и 7 месеци тогаш и сметам дека е таман. Првично ќе ја дадев на 9 месеци, па свеки се понуди да ја почува до кај година, ама се пролонгираше и еве од есен здравје ќе биде. Јас на градинката гледам како нешто и повеќе од потребно, за социјализација на детето и воспоставување ред на јадење, спиење и сите други работи. Факт е дека многу позитивно влијаат врз децата. И мое мислење е што порано, тоа подобро. Мислам дека адаптацијата е потешка колку се постари. За разболување, тоа мора да го помине, дал на година ипол или три, нема бегање. Ако не оди во градинка, тек во школо ќе го помине тоа, ама мора да го помине.

За породилно, година е доволно. 2 или 3 е претеризам, не е лесно да се вратиш во професионално окружување после толку време.

Чекаме бебе да стане и да одиме на гости кај вујна и вујче, односно кај брат ми :)

И да, јас бев со мејлот на директорот Кире. Слободно смејте си се, главна смешка ни е и нас во друштво и со мм и после толку години :D(facepalm)

Бидете ми поздравени и шетнете, искористете го сонцето :sun:

На Mr. Right, Val-Dim, kuc и 24 други им се допаѓа ова.
  8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    За прво дете е многу потешко и потрауматично за разлика од второ. За малиот плачев, ама не толку многу. Може зошто се падна кај истата негувателка, може зошто веќе еднаш го поминав истото па знаев што ме чека.
    Три ќе полни сега во Мај. Во Ѓорче живеам, малку ми е далеку до таму да доаѓам. Вчера ги најдов сите можни јунаци од цртаните, ама тигар нигде нема, а он запнал тилар да биде (така си го вика тигарот :D). Најдов дома маска за пират, може тоа ќе биде ако не најдам до утре тигар.
    Убаво пишала @duffi и мајки и сопруги сме. Да, светот ни се врти околку децата кога ќе се родат, ама мора да се наоѓа време за некој саат на само со партнерот. Преку ден им се посветувам на нив максимално, боиме, цртаме, шетаме, си играме. Кога ќе ги успијам му се посветувам на него. И само така мислам дека ќе си дочекаме длабока старост заедно :mm:
    Ај добро утро.
    Денес и утре ќе шеткаме, да искористиме убаво време.
    Убав ден да имате, се читкаме покасно :sun:

На Mr. Right, kuc, dunika и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.263
    Допаѓања:
    43.991
    Со маж ми ја начнавме истава тема и едногласно решивме дека ќе оди во градинка на 2 години, а една година ќе ја чувам јас (работам од дома) и чат пат баба и дедо по потреба, кога морам да излегувам и одам по состаноци. Ма да тоа и сега се случува, некогаш е со мене на работа, а детето обожава да оди кај баба и деде, да не зборам тете како ја тинтри. Ја чуваат како зеница во око, само ним им верувам за малата.
    Инаку и јас како @duffi си ја сакам и ценам слободата и индивидуалноста како жена, сопруга и во секоја прилика со маж ми си правиме искачанки, дали кино, настан, вечера. Па либидото ми се врати, нема да се стискам :D. А некогаш излегувам и сама, не е тоа грев, напротив. Се враќам посреќна, издувана а исполнета. Детето мора да има стабилна и среќна мајка.
    За се' има време, само треба енергија, волја и организација. Не ми е тешко ништо, го живеам животот што го сакав и побарав. Здравје само и да има работа, другите работи се решаваат.

Денес одиме на роденден матине, ќе испијам еден коктел надвор од диетава, ама не жалам. Прекрасна жена слави роденден:d:.

На Mr. Right, Val-Dim, kuc и 26 други им се допаѓа ова.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Заборавив да кажам околу слободата како жена и времето посветено на партнерот кога веќе и дете има во сликата. И јас го делам мислењето на @duffi целосно, имам и пишувано многупати тука. Во ред е да сме пожртвувани за децата, посветени на нив максимално. Но, има едно големо НО. Не смееме да дозволиме имањето на дете да ни го окупира животот и да се заборавиме себеси и партнерот.
    Време на детето посветувам секој ден после работа се додека заспие, за викенди и преку цел ден. Откако ќе заспие, тоа е време за мене и мм. Некогаш сме дома, некогаш ја оставаме бебка кај баба и да спие и излегуваме сами или со друштво. Си го одржуваме жарот во бракот во секој слободен момент. Одвојувам време и за лична сатисфакција, нокти, фризер барем еднаш месечно обавезно. Средба со другарки исто така еднаш месечно, макар и обично кафе.
    Не би можела да бидам 24/7 со детето и само со детето. Ме фати сафра веќе после 6-тиот месец породилно, едвај чекав да тргнам на работа искрено. Ме убиваше рутината и монотонијата, јас сум човек кој мора да работи, не можам да седам дома.
    #немајка

Бебе се буди, да се спремаме полека.

Чао :hai:

Последна измена: 30 март 2019
    На Skorpija25, Mr. Right, Val-Dim и 28 други им се допаѓа ова.
  11. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Добар ви ден мил народе!

Тегнам кафенце и дремам на работа временцево за шеткање е ама ништо може утре ќе се оди некаде.

Леле јас колку грешам при пишување најчесто за шалам со п и пилешко со место л пишувам ч па ме прашуваат какво месо е тоа:lol:.

Со градинки уште немам проблем и поврзаност со деца ама ми се допадна мислењето на дуфии дека покрај што е мајка е и сопруга.

Е за дом моите не би сакале а јас искрено многу се плашам што допрва ќе ме снајде во животов.
    Сум пишувала мајка ми боледува и од паркинсон и од деменција почетна фаза на алцхамерова и не знам како во иднина би се снашла со нејзината болест.
    Од ова стварно се плашам.
    Е сега сепак би го одбрала она што е најдобро и за неа и за нас па макар било тоа и дом иако би одела против нивните желби но ете би дала се од себе да се справам со нејзината болест како што го давам максимумот и сега па времето ќе покаже што и како ќе биде.

Да имам јас деца може е неблагодарно сега од оваа перспектива без деца да зборувам но би сакала ако сум сама или и јас имам некаква тешка болештина да одам во дом па и да не сум болна би сакала за да бидам опкружена со луѓе со мои генерации горе доле да имам со кого да разговарам а да не бидам никому досадна би сакала квалитетно поминато време и соц живот.

Така друшки мои убави бидете ми поздравени кој е за :coffee::coffee::coffee::coffee::pizza:

На Mr. Right, Val-Dim, kuc и 23 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Нема ништо неразјаснето во ова.
    Депресија е. И едното, и другото е симптом на депресија..
    Освен ако не е групно, па да е во прашање некој култ, или некоја извитоперена детска фантазија.

Сум купувала и кондоми и тестови за бременост... не ми било срам.

Сигурно повеќето од вас не се сеќаваат, оти сте помали, дека на времето.. ова во 90тите и почетокот на 2000дитите, ако купуваш влошки од продавница, продавачката, обавезно ќе ти рече: Да ти ги завиткам во хартија - оти срамота било да ги види некој |(
    Од такт ме вадеше то.. Секогаш им велев да не ми ги виткаат.
    Шо има срамота во тоа што имам менструација? Природна работа...

Да не прајме муабет за одењето на гинеколог, и не дај Боже купување тестови за бременост и кондоми...

Иначе, ќерка ми многу добро знае за кондоми... Уште кога ме праша што е секс, муабетот за кондоми, и гинеколошки прегледи, рака-под рака со сексот и беа објаснети.

На Shelea, Mr. Right, Ariel и 23 други им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Да се надоврзам на темата:
    Беба не сака со никој да стои освен со мене и мм.
    Од прв ден кога се роди тоа е така.
    Буквално вришти,премира.Епа не би ја оставила да вришти а јас да терам бољи живот.
    Значи кога би знаела дека е среќна кога е со нив и јас би постапила така.
    Седи само со таткои па почнав да излегувам и му ја оставам него.Е за излегување сами јас и тој ќе почекаме:devil:
    Кај моите седи само ако дада е тука.Влегува и ја бара неа,ако ја нема минутка не седи.
    И јас имав други планови ама беба се погоди едно лошо бебе:D
    Другарките ми се сите со мали деца и еве 2месеци договараме средба и не ни успева.
    Едно се разболило,оздравело па вакцини едното,па второто,па од другата се настинало итн.јасно ви е.
    Единствено ми фали добар шопинг сама,ама пак таа обожава да шопингува:D
    Други излегувања без неа реално и не ме исполнуваат:wasntme:
    Си сакам прошетки ние 3,така сум исполнета.
    Свеки ни еднаш не ја причувала,ама тоа е друга приказна:devil:
    И денес дува носи.
    Аман времево,ич не ми помага.
    Поздрав:hai:

На Val-Dim, kuc, Sexybaby86 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Прво, не е лошо бебе, туку си е приврзано со вас.
    Мојата таква е... беше односно... дури сега, последнава година почна да не не' ферма толку.

Иначе 24/7 беше со еден од нас, или и со двајцата... И убо ми е шо си бевме такви.. Кај и да се одеше, во 90% од случаите, тројцата се клатевме заедно... :inlove:

На Mr. Right, kuc, Sexybaby86 и 18 други им се допаѓа ова.
  15. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Во локална продавница уште ми ги виткаат во хартија влошките зошто срамота било така да ги носиш да се гледаат.
    А и во маркет ми се случило да ми речат стави ги во ташна.

На Mr. Right, kuc, Sexybaby86 и 14 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    :@ И после, ќе зборуваме за рамноправност меѓу половите :@

Ми текна! Речи им: А да ти ја завиткам главата во хартија, или да си ја ставиш во ташна: Срамота е да те гледат луѓето колку си глупа! :devil:

На Mr. Right, kuc, Sexybaby86 и 16 други им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Вакво бебе богами не сум сретнала никаде.
    Нема шанса ни да ја допри некој.
    Во раце освен теткте и бабите по некоја секунда како бебе,друг не ја зел.
    Незнам кај кумот и попот како ќе стои:angel:

На kuc, Sexybaby86, duffi и 13 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Ќе вришти пол саат, ко мојата.. после ќе си се смири.
    Биди спремна за вриштењето, да не се тревожиш многу :hug:

На Mr. Right, kuc, Sexybaby86 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Milobebence

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.644
    Допаѓања:
    107.292
    Леле внук ми исто беше вака како бебе кога го крштеваа имаше 9м абе попот се препоти измори и на крај рече:ама жилаво бебе бреее :sweat:едвај го крсти борба водеа:rofl:

На Mr. Right, kuc, Sexybaby86 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Слушам вриштење од кога е родена,јас спремна сум,кумот и попот не се:devil:

На kuc, Sexybaby86, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.